Lillehammer leser – på biblioteket!

Skrivi av Aktiviteter, Lillehammer leser

Synes du det er vanskelig å finne lesemotivasjonen? Går for mye tid til skjermen? Har du lyst til å begynne å lese eller lese mer enn du gjør, men synes det er vanskelig å finne tid til å sette deg ned?

Du er ikke alene!

Derfor ordner vi både lesetid og lesested for deg, og inviterer til Lillehammer leser – på biblioteket! Alt du trenger å gjøre er å ta med boka di og stemple deg inn, så leser vi alene sammen hver mandag fra klokka 18.00–19.00.

I tillegg til ei god bok, anbefaler vi å ta med termos, pledd og/eller ullsokker for å holde energi-, komfort- og kosenivå på topp!

Lesersesongen høsten 2023 går fra 1. september til 11. desember, men vi håper du finner lesetid utenom sesongen også!

Hvert stempel teller som ett lodd, og om du leverer stempelkortet ditt på Lillehammer bibliotek innen 15. desember 2023, er du med i trekningen av frakke premier! Stempelkort kan du hente på biblioteket, eller laste det ned her:
https://p.lillehammerbibliotek.no/events/lillehammer-leser/

Jo mer leseaktiv du er, jo flere stempler får du!

Du kan stemple kortet ditt når:

 • Du er med på Lillehammer leser
 • Du tar med en venn!
 • Deler en leseopplevelse med emneknaggen #lillehammerleser
 • Er med på Omvendt lesesirkel
 • Går på Sitt & lytt
 • Er leseaktiv 3 mandager på rad
 • Leser ut en bok
 • Går på bibliotekets arrangement
 • Kommer opp på oransje nivå
 • Kommer opp på grønt nivå

Bibliotekets ansatte er til stede i oppsatt lesetid, men om du har meråpent-tilgang og vil sitte lenger, er du veldig velkommen til å gjøre det!

Les mer i kalender-oppslagene for Lillehammer leser her.

Se også Facebook-oppslagene for Lillehammer leser.

Les mer →

Vil du bli litt mer digital?

Skrivi av Tjenester

Det er aldri for sent å lære! Delta på Digihjelpen.

Hverdagen blir stadig mer digital, og for at alle skal ha mulighet til å delta i samfunnet tilbyr Lillehammer kommune opplæring i bruk av digitale løsninger.

Digihjelpen er et gratis veiledningstilbud til deg som ønsker å lære mer om å bruke data, smarttelefon og nettbrett. Målet er at flest mulig skal være selvhjulpne på internett, og ha tilgang til kommunens og andre digitale tjenester.

Fra 15. august 2023 kan du få individuell veiledning på Lillehammer bibliotek hver tirsdag og torsdag kl. 10.00. Du kan enten bestille en time i forkant, eller «drop-in» ved ledig time. Du kan benytte tjenesten flere ganger om du ønsker.

For å bestille time: ​

 • Ring kommunens servicetorg på tlf. 61 10 77 00 i åpningstid kl. 08.00-15.00, eller
 • Henvend deg i skranken på Lillehammer bibliotek i vår åpningstid som du finner her på vår nettside.
Eksempel på temaer du kan få hjelp til hos oss
 • Kommunens tjenester på nett 
 • Hjelp til trygg og sikker bruk av digitale verktøy
 • Digitale postkasser​
 • Enkel veiledning i smarttelefon, nettbrett og data ​
 • Praktiske apper i hverdagen (feks. digitale billetter for transport, eller digitale bibliotektjenester)​

Ta med eget utstyr (mobil, nettbrett eller PC) hvis du har.

Når du bestiller time hos oss vil vi lagre kontaktinformasjonen din. Denne slettes 1 år etter at siste time var gjennomført. Du kan når som helst kontakte Lillehammer bibliotek v/Digihjelpen for å få slettet opplysningene dine. Opplysninger om bruk av tjenesten vil også brukes til å utarbeide en anonymisert statistikk. Disse opplysningene vil ikke slettes, men opplysningene vil ikke være knyttet til enkeltpersoner.

Vi ønsker deg velkommen til Digihjelpen!

*

Flere tilbud i Lillehammer:

Det finnes også flere tilbud fra frivillige organisasjoner i Lillehammer for deg som ønsker å lære om data og skaffe deg digital kompetanse:

 • Røde kors: Digital senior – Trygt å trykke
 • Lillehammer frivilligsentral: Individuell veiledningstjeneste
 • Lillehammer Seniornett: Åpne datatreff

Se oversikt over tilbudene her.

Les mer →

Spør en slektsgransker

Skrivi av Tjenester

Har du lyst til å vite mer om slekta di, men vet ikke helt hvor du skal starte og lete? Eller har du kommet godt i gang, men står fast?

Slekt og Data er Norges største organisasjon for slektsforskere. Fra onsdag 6. september til og med onsdag 29. november, mellom klokken 16 og 18, kan du møte en slektsforsker i vår lokalhistorieavdeling, hvor de sitter klare til å hjelpe deg.

Kom innom for en prat!

Les mer →

Sommertid og meråpent bibliotek!

Skrivi av Tjenester

Til alle dere som har ventet så tålmodig på oss: Akkurat i tide til sommeråpningstid kan vi melde at vårt nye meråpent-system er på plass, og at meråpent bibliotek endelig er tilbake! Det betyr at du fra og med NÅ kan låse deg inn akkurat når du vil mellom kl. 07 og 22, hver eneste dag.

Her kan du lese mer om hvordan du skaffer deg meråpent tilgang.

Velkommen inn!

Les mer →

Frøbiblioteket er åpent!

Skrivi av Aktiviteter, Tjenester

Hva er frøbiblioteket?

Visste du at Lillehammer bibliotek hadde sin spede begynnelse i 1810, nettopp med utlån av bøker for å øke allmuens kunnskap om jordbruk?

Vi mener at kunnskap om dyrking, høsting og sjølberging er like viktig nå, over 200 år senere. Derfor huser vi også et eget frøbibliotek, opprettet med støtte fra Sparebankstiftelsen. Du finner det rett ved inngangen i første etasje!

Frøbiblioteket er et lavskuldra tilbud til alle som har lyst til å prøve seg på å dyrke selv. Vi håper det kan være med på øke kunnskapen om hvordan vi sår, dyrker og sanker. Lån frø på biblioteket, og leverer frø tilbake til oss når avlingen sankes.

Hvilke frø kan jeg låne?

Frøbiblioteket vil favne både frø fra spiselige vekster og grønnsaker, og blomsterfrø. Bievennlige blomster og vekster er spesielt velkomne, og vi vil ha spesielt fokus på disse i utviklingen av frøbiblioteket.

Mengden frø i hver pose er pakket med tanke på urbane hobbygartnere, som har en vinduskarm, pallekarm eller liten hageflekk de vil dyrke på.

I frøregisteret vårt finner du en oversikt over hvilke frøsorter vi har fått inn, og hvor mange pakker vi har tilgjengelig. Vi tar forbehold om at beholdningen kan endre seg raskt.

Hvordan låner du frø?

 • Velg frø fra kartoteket, og kvitter ut for frøene i utlånsoversikten med dato, frøtype og din signatur. Om du låner flere typer frø, kvitterer du ut for hver pose.
 • Om du vil overta en stikling, velger du den eller de du ønsker deg fra stiklingshylla. Registrering er ikke nødvendig.

Hvordan sanker du frø?

Biblioteket har flere bøker om hage, planter, dyrking og innsamling av frø, som du gjerne kan låne!

Du kan også få råd, hjelp og inspirasjon hos ditt lokale hagelag og Mulighetens hage – et prosjekt med urbant landbruk og fellesskap i Bruparken i sentrum av Lillehammer.

Gjennom året har vi også ulike grønne arrangement knyttet til frøbiblioteket, hvor alle med grønne og mindre grønne fingre kan komme og lære enda mer! Følg med på arrangementsoversikten vår, for å se hva som skjer på huset.

Hvordan leverer du frø?

 • Legg frøene i et kaffefilter eller en frøpose, noter på hvilke frø posen inneholder, og lever i skranken på biblioteket.
 • Når stiklingen har vokst seg til en plante hjemme hos deg, kan du ta en ny liten stikling av den og levere tilbake til biblioteket! Merk gjerne stiklingen med navn og gode stelleråd, om du har!

Hva om du ikke får til å sanke?

Det går helt fint! Frøbiblioteket er et lavskuldra tilbud, med mål om å gjøre terskelen for å prøve lavere, slik at enda flere får prøvd seg på å dyrke selv.

Tilbudet er fullstendig tillitsbasert, og om du ikke skulle få avling, eller ikke klarer å sanke frø første gang, klarer du det kanskje neste gang du prøver!

Lånte du frø, men glemte å så de? Ikke vær redd for å så gamle frø. Prøv, og se hvordan det går!

Les mer →

Våre beste høytlesningstips!

Skrivi av 3-8 år, 4-6 år, 6-9 år, Lesetips

Begynner bøkene i bokhylla å bli utlest og kjedelige, eller har du lyst til å begynne å lese høyt for barnet,men vet ikke helt hvor du skal begynne?

Da synes vi du skal ta turen innom oss, eller laste ned LES for meg-heftene våre, eller ta en kikk på bøkene vi har valgt ut under her!

Her har vi samlet våre beste høytlesningstips for barn på 3+ og 6+! Vi håper dere finner en ny favorittbok her, og at dere kommer og blar i hyllene våre på jakt etter flere gode bøker dere kan dele og oppleve sammen!

LES for meg! 3+

En flue fløy – Av Sondre Lerche & Victoria Sandøy

Korpset er ute og marsjerer. Plutselig forviller en spillelysten flue seg i korpset. Flua har nemlig veldig lyst til å spille i et korps, men alle instrumentene er opptatt. Det blir brått både ulyder og feiltrinn i rekkene. Dette er en humoristisk og finurlig fortelling for alle som liker å lage lyd, både med og uten instrumenter.

Lån boka av oss her!

Oppdagere og eventyrere fra Poteby – av Sharon Rentta ; oversatt av Kristian Baardsen

To av Potebys innbyggere drar fra byen for å utforske verden. Iselin Isbjørn reiser til jungelen på en eventyrlig reise. Terje Tiger er også eventyrlysten.

Her er historier med gjenkjennelige hverdagssituasjoner ispedd humor og litt dramatikk.

Lån boka av oss her!

I form med Tapiren! – av Jakob Martin Strid
oversatt av Håkon Viggen

Tapiren og alle vennene er i bursdag hos Lille Tigers. Det er masse god mat, og Tapiren spiser altfor mye. Når de skal leke etterpå får ikke Tapiren plass noe sted. Vennene må hjelpe til å få ham i form.

Absurd og humoristisk fortelling, og underveis lærer barna om geometriske former.

Lån boka av oss her!

Ruffenbarna begynner i barnehagen – av Tor Åge Bringsværd og Thore Hansen

Sjøormjenta Kaida og dragegutten Luki er barna til Ruffen og Hamayoko. De to barna skal begynne i barnehagen. Det er bare et problem, og det er at barnehagen og den er på havets bunn. Det er der alle sjøormbarna går. Men dragegutten Luki kan ikke puste under vann, slik som de andre barna. Kaida og Luki er redd de ikke kan gå i samme barnehage.

Ruffenbarna-serien er en ny serie om Ruffenbarna, og er en introduksjon til Ruffens verden for dagens unge lesere.

Lån boka av oss her!

Fortellinger fra Mummidalen : etter tre fortellinger av Tove Jansson – av Alex Haridi, Cecilia Davidsson og Cecilia Heikkilä ; oversatt av Heidi Sævareid

Denne samlingen inneholder tre historier basert på Tove Janssons kapittelbøker som er omarbeidet til billedbokformat. I ‘Veien til Mummidalen’ følger vi familien gjennom en oversvømt skog, frem til det som blir Mummidalen og det nye huset deres. I ‘Mummitrollet og den magiske hatten’ dukker en ukjent hatt opp, mens en ulykkelig trollmann savner hatten sin på månen. I ‘Mummitrollet på hattifnattenes øy’ tar familiens seiltur en uventet vending.

Lån boka av oss her!

Dinosaurgjengen : Kjempeblekkspruten
av Lars Mæhle og Lars Rudebjer

Denne samlingen inneholder tre historier basert på Tove Janssons kapittelbøker som er o

I Mørkebukta er det et gammelt skipsvrak, og der skjuler det seg en skatt, ifølge Pappa Rex. Men, han sier også at Rasmus og Trym aldri må finne på å dra dit, for det er en kjempeblekksprut som vokter skatten. Trym er av en annen oppfatning og tenker at det bør gå bra å låne flåten til Pappa Rex, sånn bitte litt. Dermed er et nytt eventyr i gang for Dinosaurgjengen.

Bak i boka får man også faktatekster om dinosaurene som er med i historien.

Lån boka av oss her!

Blyanten – av Emilie Christensen og Anja Dahle Øverbye

Lina har fått en ny, veldig fin blyant og tar den med for å vise bestevenninnen Maya i barnehagen. Maya er så flink til å tegne, men nå blir det kanskje henne som hermer etter Lina i stedet for omvendt. Men Maya bare tar blyanten uten å gi den tilbake, og Lina lurer på hvordan hun skal få den igjen. Kanskje hun kan tegne noe som hjelper.

Det å ha en bestevenn kan være både fint og vanskelig.

Lån boka av oss her!

Polititjuven – av Marianne Gretteberg Engedal

Kjell er ikkje tjuv lenger. Kjell likar Pølse-Per meir enn alt anna i verda, og Pølse-Per elskar pølser meir enn noko anna. Ein dag, rett før skulestart, flyttar det ein politifamilie til byen. Kjell sin klasse skal på overnattingstur i skogen og politijenta Perit skal være med. Når Perit blir ein polititjuv endrar alt seg for Kjell.

Lån boka av oss her!

Uppsa – av Hilde Hodnefjeld

Det er vondt å få kjeft for ting som går galt, særlig når man ikke har gjort det med vilje. Som f.eks. når pappa kjefter og blir sint fordi speilet knuser, eller man søler med melken. Det er ikke gjort med vilje, men en fugl som får en til å gjøre det.

Dette er en fortelling om hvordan leve med en ulykkesfugl på skulderen

Lån boka av oss her!

Nattsvermerne – av Sunniva Sunde Krogseth

Noor har gledet seg til å sove ut sammen med søstrene sine. Det blir litt for skummelt, og hun blir hjemme og sover sammen med pappa i bakgården i stedet. Da skjer det noe magisk, Noor blir plutselig bitteliten og får vinger!

En historie om mot og om alt som rører seg ute i natten.

Lån boka av oss her!

Hvor er kosebamsen?
av Lars Mæhle og Odd Henning Skyllingstad

Det er overnattingsfest i Kråkeslottet barnehage. Alle barna har med seg hvert sitt kosedyr, men når de skal legge seg er Bruno, kosebamsen til Mario, borte. Ute uler vinden, det er mørkt, og Mario er utrøstelig. Leon og Live tar saken.

Lån boka av oss her!

Tøffe maskiner – av Line Halsnes

Mange barn synes det er spennende med store kjøretøy og maskiner. Her har forfatteren samlet sju av dem, blant annet dumper, traktor, gravemaskin og skurtresker, og viser hva alle sammen gjør.

Lån boka av oss her!

Hi-hi! – av Bjørn F. Rørvik og Eivind Gulliksen

Denne boka er full av enruters tegnevitser. Liker man Larsons gale verden, så vet man at her blir det mye humor. Boka har 76 morsomme, fargerike og litt overraskende vitser om mange temaer, men særlig om dyr. I boka er alle de teiteste og tørreste og festligste vitser samlet.

Lån boka av oss her!

LES for meg! 6+

Milla redder Amazonas – av Selma Lønning Aarø og Tiril Valeur

Milla er syk, og må være hjemme fra skolen. Det er hun ikke særlig god til, for hun liker å være der det skjer. Bestevennen, Filla, besøker henne hver dag, men en dag dukker han ikke opp. Han har nemlig fått seg en ny bestevenn. Naja, den nye jenta i klassen. Ikke nok med at Naja har tatt fra henne bestevennen, hun vil også bli regnskogforsker, slik som Milla. Det liker hun dårlig.

Lån boka av oss her!

Kurt 2- av Erlend Loe og Kim Hiorthøy

Truckfører Kurt og hans litt spesielle familie lever et nesten vanlig liv helt til den dagen Kurt får en kjempediger fisk. Nå har de plutselig mat nok for lange tider, og med fisken som framkomstmiddel og mat, legger familien ut på en reise jorden rundt.

Etter turen blir livet litt for vanlig for familien. Det er bare en ting som kan hjelpe på livets trivialiteter, og det er flere penger! Skjebnen vil det slik at Kurt får noen millioner, men da blir han grusom. Tenk alle som trodde at Kurt bare var snill!

Lån boka av oss her!

Hvorfor har vi ikke president i Norge? : og 52 andre ting du lurer på om politikk – av Susanne Kaluza og Leonard Furuberg

Politikk er ikke alltid like lett å forstå seg på, og det er mye rart man kan undre seg over når det gjelder politikk.

I denne boka får du svar på små og store spørsmål om politikk, som f.eks. hva en politiker egentlig gjør, om barn kan stemme når det er valg eller om statsministeren faktisk bor på Stortinget. Teksten er lettfattelig og humoristisk, og boka har mange fargerike illustrasjoner. Boka egner seg som samtalestarter om politikk for barn.

Lån boka av oss her!

Bak den svarte porten – av Anders Bortne og Skinkeape

Olivia har ingen å gå knask eller knep med på Halloween. Det er litt skummelt å gå alene, men Olivia oppdager at hun blir modigere jo lenger hun går. Hun tør til og med å gå til det store huset bak porten selv om det er uhyggelig.

Klassisk spøkelseshistorie i moderne format.

Lån boka av oss her!

Miraklet i snøhulen – av Kim Leine og Peter Bay Alexandersen

Andreas og Sofie bor på Grønland og kjenner landet godt. De kjenner bygda, snøen, isen og hundene. Mammaen deres er gravid og skal snart føde, men når fødselen nærmer seg, er helikopteret til reparasjon. Da sier pappa at de skal ta hundesleden over isen inn til byen. Så ser Andreas en rar vind over fjellet: Piteraq! En orkan er på vei. Plutselig får de dårlig tid. Heldigvis rekker de å grave seg ned i tide. Men inne i snøhula skjer det mer enn ett mirakel.

Lån boka av oss her!

Jakten på enhjørningen – av Jørn Lier Horst og Hans Jørgen Sandes

Serien Detektivbyrå nr. 2 handler om å oppklare forbrytelser og ugjerninger. Sammen med sporhunden Åtto drar Tiril og Oliver denne gang med bestefar Franz til Moklehoma City i USA, en by full av trehus og cowboyer. Noen påstår det finnes en ekte enhjørning i området. Presidenten i Det naturhistoriske selskap utlover en stor pengebelønning til den som klarer å fange den. Dette er en sak for detektivene fra Norge.

Lån boka av oss her!

Mysteriet med hullet i veggen – av Camilla Brinck og Jan Jäger
; oversatt av Nina Aspen

De to små musene Musse og Helium faller gjennom et hull i veggen hjemme hos Camilla. De havner i en annen verden, Dyreriket. Musse og Helium er prins og prinsesse der, og nå står spennende og farlige oppdrag i kø. Ved hjelp av nye venner må de sikre Dyreriket mot fiender og finne den magiske Gullosten.

Lån boka av oss her!

Grisaldo – av Bjørn F. Rørvik og Per Dybvig

Reven og Grisungen spiller fotball, men når stillingen er 5-0 blir Grisaldo lei av Revens spillestil og kommentarer. Da legger han opp. Så kommer Dåsemikkelfrøkna og inviterer til ekte fotballkamp med tribuner og dommer. Da får Reven et problem. Han må ut og kjøpe spillere. Det er mye situasjonskomikk i historien, sprelske illustrasjoner, og lek med ord og vendinger.

Lån boka av oss her!

Olivia og Snøflak – av Julie Sykes og Lucy Truman
; oversatt av Marie Lexow

Olivia er så glad for at hun får gå på Enhjørningsakademiet! Men det begynner å nærme seg eksamen, og det er på høy tid at hennes enhjørning, Snøflak, finner magien sin. Alle hjelper til med å gjøre i stand til det store skoleballet, men det virker som om noen prøver å gjøre alt for å ødelegge festen. Kommer Olivia og Snøflak til å kunne redde festen – og hele skolen?

Lån boka av oss her!

Jorddragen våkner – av Tracey West og Graham Howells
; oversatt av Rune R. Moen

Brage bor på en bondegård. En dag dukker plutselig kongens soldater opp og tar ham med til slottet. Han skal trenes opp til å bli en dragemester. Brage er ikke sikker på om dette er noe for ham, men når han ser de tøffe dragene blir han overbevist. Brage lurer på hva slags superkraft dragen hans har, for dragen virker litt daff og sliten. Den ligner litt på en slange, eller meitemark. Brage kaller derfor dragen sin for Markus. Etter hvert viser det seg at de to kanskje er de største heltene av dem alle!

Lån boka av oss her!

Faregjengen – av Tom Fletcher og Shane Devries
; oversatt av Torleif Sjøgren-Erichsen

Frank og familien flytter til et nytt sted. Alt virker normalt på det nye hjemstedet, inntil det en natt kommer en forferdelig storm. Etter stormnatten forandrer alle barna seg, inkludert ham selv. De har rett og slett blitt litt magiske og har fått evner de ikke hadde før. Barna bestemmer seg for sammen å finne ut av hva som har skjedd, og de kaller seg Faregjengen

Lån boka av oss her!

Tannfeen og hoggtennene – av Arne Svingen og Henry Bronken

Tine opplever at det første oppdraget som tannfe er mye vanskeligere enn hun trodde. Det høres jo så lett ut å hente en tann, legge en mynt i glasset og ikke bli oppdaget.

Lån boka av oss her!

Max og de arme ridderne – av Lincoln Peirce
; oversatt av Nina Aspen

Max drømmer om å bli ridder. Men sannsynligheten for det er svært liten, ikke er han venn med en ildsprutende drage heller. En dag blir onkel Gotfred kidnappet av den onde kong Grufus. Da må Max handle raskt. Sammen med de arme ridderne som består av en gjeng eventyrere, legger han ut på en reise for å redde onkel Gotfred og kongeriket Vegudia. Dette er en humoristisk fortelling som er en blanding av fortelling og tegneserie.

Lån boka av oss her!

Vi sees på biblioteket!

Les mer →

Bli med på vår sommerbokbingo!

Skrivi av Aktiviteter

Sommeren er endelig her, og det er vår sommerbokbingo også! Kom innom biblioteket og hent deg et spillebrett, eller last det ned her.
Fyll inn forfatter og tittel i rutene etter hvert som du leser, eller lytter!

Vi har satt opp utstillinger med gode lesetips, men spør gjerne oss som jobber på huset også. Alle som får bingo er med i trekningen av gavekort fra Anton & James bokhandel og to gratisbilletter fra Lillehammer kino. Klarer du alle rutene kan du vinne gratis inngang til hele programmet på Lillehammer bibliotek og litteraturhus, ut vårsesongen 2024. Vi trekker tre vinnere!

Konkurransen er for alle våre lesere, og varer frem til 31. oktober. For å være med i trekningen leverer du bare heftet på biblioteket (husk å fylle ut kontaktinfo). Du kan også ta bilde og sende til oss på mail, eller publiser på instagram med #lillehammerbiblitt

Lykke til og god lesesommer!

Les mer →

Stem på din favoritt til Bibliotekets litteraturpris 2023!

Skrivi av Aktiviteter, Lesetips, Voksne

Bibliotekets litteraturpris – en bokpris lesere og bibliotekansatte stemmer fram sammen.

Prisen skal gå til en bok for voksne som er utgitt på norsk de siste fem årene. Det er bibliotekarer fra landets åtte største folkebibliotek som i en lang nominasjonsprosess kommet fram til en kortliste på ti bøker.

Prisen, en statuett utformet av Kjell Erik Killi-Olsen, deles ut 20. september under Kapittelfestivalen på Sølvberget.

Lånerne våre er landets fremste lesere. Nå får de muligheten til å stemme fram den beste litteraturen på norsk

Merete Lie, avdelingsdirektør ved Deichman Bjørvika

Les de 10 nominerte bøkene og stem på dine tre favoritter innen 6. september.

Lucy av Jamaica Kincaid

Les en fremtidig nobelprisvinner!

Lucy kommer som ung jente fra Karibia for å arbeide som au-pair hos en rik familie i USA. Hun er ikke «takknemlig for muligheten» og lengter overhodet ikke hjem. Istedenfor peker hun på samfunnsproblemer gjennom overraskende eksempler fra hverdagslivet, og nekter å svare på morens brev hjemmefra.

Lucy er en lettlest og til tider morsom roman som på en sylskarp måte tar opp temaer som rasisme, klasse og sexisme. Oversetteren, Åshild Lappegård Lahn, leser Kincaid «for å kjenne meg igjen, bli overrasket og fryde meg over Kincaids setninger; og ikke minst for hennes skildringer av makt og maktforhold.»

Lån boka av oss her, eller om den allerede er din favoritt, kan du gi din stemme her.

Vonde blomar av Gunnhild Øyehaug

Ingen skriver som Gunnhild Øyehaug. Vonde blomar er en novellesamling hvor de forskjellige novellene krangler med hverandre; hvor overlevende etter en flystyrt finner en kropp som flyter motstrøms i elven; hvor en gruppe blodigler istedenfor å suge blod, suger seg fast på en internettkabel og som følge blir intelligente og blant annet blir intervjuet på tv; hvor en av novellene begynner slik: «Ein morgon, heilt ut av det blå, foreslo Rut at vi skulle slutte med pistolar».

Høres det ut som noe for deg? Hun skriver om ensomhet og andre vanskelige følelser, men hun gjør det morsomt. Verdens kanskje mest kjente litteraturkritiker James Wood kaller Øyehaug «a Norwegian master of the short story».

Lån boka av oss her, eller om den allerede er din favoritt, kan du gi din stemme her.

Eg et før eg kjem av Kari Anne Bye

Kan dikt handle om kaffebarer, Tinder, manglende karriere og svinnende fremtidshåp? Eg et før eg kjem handler om kjærlighet, skam og selvfølelse på en lett tilgjengelig og leken måte, men likevel får den leseren til å ta teksten på alvor.

No var ho trettifem.
Som vanleg vart ho vekt av ungane.
I husværet over henne.

Lån boka av oss her, eller om den allerede er din favoritt, kan du gi din stemme her.

Den siste komle av Aarild Rossebø

«Endelig var det for seint» er det første som slår Harald når han får vite at faren er død. Etter et liv der faren stort sett har vært fraværende og moren i dag antakelig ville fått diagnosen bipolar, er Harald og broren plutselig blitt foreldreløse i voksen alder. Boken er delt inn i tre deler der vi får lære å kjenne moren, faren og til sist Harald. Arild Rossebø skriver egentlig om ganske triste forhold, men bruker humor både som et filter og som et verktøy.

Den siste komle er en ganske morsom bok, om ganske kjipe ting.

Lån boka av oss her, eller om den allerede er din favoritt, kan du gi din stemme her.

Mine bilder av Sverre Bjertnæs

Sverre Bjertnæs samler på to ting, kunst fra kunstnere han beundrer, og opphold på avrusningsklinikker. Nå, som han har vært edru i mange år, har han skrevet denne samlingen av tekster, der hver tekst handler om ett maleri og kunstneren som har malt det. Mange av kunstnerne kjenner han personlig, for eksempel hans gamle læremester Odd Nerdrum. Samtidig forteller han sterkt og innsiktsfullt både om sin vei inn i sitt eget kunstenerskap og veien inn i, og ut av misbruk.

Lån boka av oss her, eller om den allerede er din favoritt, kan du gi din stemme her.

Kinderwhore av Maria Kjos Fonn

Charlotte vokser opp med en mor som svikter på alle plan, og blir misbrukt av sin stefar. Hun tar kontroll ved en ekstremt utagerende oppførsel med prostitusjon og misbruk. Som 15-åring er hun «jævla sint og inni helvetes ensom» og fremtiden ser ikke lys ut. Maria Kjos Fonn skriver om usympatiske ofre og om hva som kanskje kan skjule seg bak en hard maske.

Kinderwhore
 er en blytung bok, men den mørke humoren gir pusterom.

Lån boka av oss her, eller om den allerede er din favoritt, kan du gi din stemme her.

Mjøsa rundt med mor av Bjørn Hatterud

Bjørn Hatterud skal hjem på ferie, for å kjøre Mjøsa rundt med mor. Men hva er egentlig hjem, etter et halvt liv i Oslo? Kjøreturen rundt Mjøsa avdekker minner, slektshistorier og spørsmål om tilhørighet. Langs veikryss, bensinstasjoner og landeveier utforsker Hatterud tema som barndom, legning, sykdom, klassereise og utenforskap. Men først og fremst er det en kjærlighetserklæring, til landskapet rundt Mjøsa, og til mor.

En lettlest, lun og oppløftende fortelling om en til tider vanskelig oppvekst.

Lån boka av oss her, eller om den allerede er din favoritt, kan du gi din stemme her.

Har døden tatt noe fra deg så gi det tilbake av Naja Marie Aidt; oversatt av Trude Marstein

Hvordan fortsetter man livet når det aller verste har skjedd? Naja Marie Aidt skriver om da hennes eldste sønn døde i en ulykke. Hun skildrer bunnløs sorg og lammelse; men boken er også en feiring av hvem han var, og en utprøving i å komme seg tilbake, som kunstner og som menneske. Teksten er fragmentarisk, lyrisk og vakker, og tilbyr innsikt i de dypeste menneskelige følelsene: fortvilelse, og kanskje håp.

Lån boka av oss her, eller om den allerede er din favoritt, kan du stemme på den her.

Eg får aldri sjå verda igjen av Ahmet Altan; oversatt av Gunvald Axner Ims

En septembermorgen i 2016 ringer det på døren til Ahmet Altan i Istanbul. Det er terrorpolitiet som kommer for å arrestere forfatteren. I denne memoaren forteller Altan om sitt møte med en korrupt rettstat og menneskene han møter i fengselet. Han forteller med vennlighet og underfundig humor om sine refleksjoner og erfaringer, og vissheten om at han aldri mer vil kunne klemme sin familie eller møte sine venner.

Boken ble smuglet ut av fengselet, og har blitt utgitt på mange språk til overveldende respons. Altan ble satt fri i 2021 etter en uttalelse fra Europadomstolen.

Lån boka av oss her, eller om den allerede er din favoritt, kan du stemme på den her.

Flukt av Carl Frode Tiller

Far vil at mor skal drikke mindre, mor vil at far skal arbeide mindre, far vil at sønnen skal bli stor og sterk, sønnen vil være seg selv. Men hvem er han egentlig? Da sønnen dør, men ikke forsvinner helt, får vi innblikk i familiens indre liv gjennom glidende episoder. I Flukt fungerer kranglingen som et avbrekk fra tragedien, til tider på en ganske underholdende måte, både for oss lesere og for foreldrene som har mistet sønnen sin.

En stilbevisst og eksperimentell roman som utforsker mellommenneskelige forhold.

Lån boka av oss her, eller om den allerede er din favoritt, kan du stemme på den her.

Initiativet til Bibliotekets litteraturpris kommer fra folkebibliotekene Deichman (Oslo)Bergen offentlige bibliotekSølvberget (Stavanger)Trondheim folkebibliotekKristiansand folkebibliotekTromsø bibliotekDrammensbibliotekene og Bærum bibliotek. Prisen ble delt ut for første gang i 2022, og deles ut årlig.

Les mer →

PressReader – 7000 digitale aviser og blader

Skrivi av Tjenester

PressReader gir deg digital tilgang til ca. 7000 papiraviser og magasiner, fra 125 land og på rundt 60 språk.

PressReader er en internasjonal avisbase som gir deg komplette digitale kopier av aviser og tidsskrifter for lesing på PC, nettbrett og smarttelefon. Les dagens ferske papiraviser eller tidligere utgaver.

På norsk er for eksempel avisene Aftenposten, Dagbladet, Dagsavisen, Bergens tidende og Stavanger Aftenblad tilgjengelig. Du finner også en rekke norske ukeblader/tidsskrifter, som Se og hør, KK, Vakre hjem og interiør, Vi over 60.

 • Få tilgang ved å bruke bibliotekets trådløse nettverk Lillehammer kommune – Gjest på din egen mobiltelefon, nettbrett eller datamaskin.
 • Bruk PressReader-appen eller nettsiden pressreader.com.
 • Tilgangen varer i 7 dager hver gang, også etter at du har kommet hjem.
 • Tilbudet er gratis.
Les mer →

Strøm filmer fra Filmoteket!

Skrivi av Tjenester

Banner for å reklamere for Filmoteket.no Dame som ser film og spiser popcorn.

Nå kan du strømme filmer gratis, ved hjelp av lånekortet ditt! Filmoteket.no er en norsk strømmetjeneste, som har omtrent 2000 tilgjengelige titler. Utvalget er varierer fra populære storfilmer til gamle klassikere, for både barn og voksne.

Du trenger ikke møte opp på biblioteket, alt kan gjøres ifra sofaen din.

Oppstart

 • For å komme i gang trenger du å ha et nasjonalt lånekort og pin-koden din. Har du ikke det, kan du opprette et lånekort her.
 • Du må så registrere deg hos Filmoteket. Det gjør du her. Legg først inn lånekortnummeret ditt og din pinkode, og så lager du deg en bruker.
 • Filmene du velger å strømme, er tilgjengelig i 48 timer og du har 3 utlån i måneden.
 • Om du har problemer, vennligst se Filmoteket sin hjelpeside.
 • Mobilapp: Filmoteket har også en egne apper for for Android/Ios. De finner man i Google play store og i App store.

Les mer →

Inge Eidsvåg: Åndelige nistepakker

Skrivi av Lesetips, Voksne

La deg inspirere av Inge Eidsvåg som anbefaler bøker til Verdens poesidag!

Jeg har alltid likt å lese poesi. Et godt dikt bidrar til å utvide språket, skaper indre bilder og gir et nytt blikk på verden og menneskene. Noen dikt har jeg lært utenat, helt frivillig! De er åndelige nistepakker på livets vei, som kan gi næring også den dagen jeg ikke lenger kan lese.

Det sier Inge Eidsvåg, en viktig poesi- og litteraturformidler her i Lillehammer UNESCO-litteraturby. Inge Eidsvåg er forfatter og mangeårig lærer og rektor ved Nansenskolen – Norsk humanistisk akademi.

Denne våren er han aktuell med en ny bok, Etterslått, der han fordyper seg i noen av sine yndlingsdiktere. I bokas hoveddel sammenligner han Alf Prøysen og Tor Jonsson – «En deprimert gledesspreder fra Hedmarken» og «en høyst oppegående sjølmorder fra Gudbrandsdalen». Han er også grepet av Hans Børlis religiøsitet; han forteller om forholdet mellom Sigrid Undset og Knut Hamsun; han presenterer Cornelis Vreeswijks sterke liv og visekunst; han fordyper seg i sin yndlingspoet, Tomas Tranströmer – og han skildrer Edith Södergrans korte og intense liv.

På Verdens poesidag, 21. mars, kan du møte ham her på Lillehammer bibliotek og litteraturhus. Verdens poesidag er en FN-dag som er blitt markert hvert år siden 1999. Formålet med dagen er å skape oppmerksomhet rundt lesing, skriving, publisering og læring av poesi over hele verden.

Og mest av alt handler det om kunsten å se, lytte og lese.

Vi spurte Inge Eidsvåg om han kunne fortelle litt om hvorfor han er så glad i poesien, og om han kunne anbefale noen bøker fra poesihylla si.

Hvilke diktere var blant de første som gjorde virkelig inntrykk på deg?

Alf Prøysen var min barndoms store helt. Hans viser og dikt, som kom til oss gjennom radioen, vekket min sans for verset og poesien. Litt senere fulgte Tor Jonsson, Halldis Moren Vesaas, Jan-Magnus Bruheim, Olav H. Hauge, Hans Børli – og en rekke andre.

Her vil jeg også nevne at to av landets fineste lyrikere, Erik Bystad og Ove Røsbak, begge bor i Lillehammer. De kan byen være stolt av!

Kan du nevne tre diktbøker som du setter særlig høyt?

Dette blir som å velge mellom sine barn. Hvis jeg likevel velge, blir det disse tre:

Vinden ser aldri på veiviserne (1976) av Hans Børli

Nattåpent (1985) av Rolf Jacobsen

Sorgegondolen (1996) av Tomas Tranströmer

(Hvis det hadde vært plass, ville jeg gjerne også ha hatt med Wislawa Szymborska, den polske nobelprisvinneren i litteratur. Hun døde i 2012. Flere av hennes underfundige og sterke dikt er oversatt til norsk.)

Finn og lån bøkene på biblioteket.

Nevn en dikter eller diktsamling som flere burde oppdage!

Mange flere bør oppdage Tomas Tranströmers forfatterskap. Han fikk nobelprisen i litteratur i 2011, men er fremdeles forholdsvis ukjent i Norge. Dessverre.

Finn og lån bøkene på biblioteket.

Er det noen samtidige diktere/diktbøker du vil trekke frem?

Da vil jeg nevne Jeg vil våkne til verden (2020) av Karoline Brændjord og

Kvit, norsk mann (2022) av Brynjulf Jung Tjønn.

Finn og lån bøkene på biblioteket.

Tre dikt du anbefaler nå som våren er på vei:

Da må det bli Aasmund Olavsson Vinjes dikt «Vaaren» (1860); «Ja visst gör det ont» av Karin Boye – og Alf Prøysens «Den første løvetann» (1951).

Finn og lån bøkene på biblioteket.

Les mer →

Våre tips til bokpåsken!

Skrivi av Lesetips, Voksne

Endelig påske! Vi håper du nyter den med påskeegg, ditt favorittgodteri, brettspill, kryssord, en god film eller vår favoritt – ei god bok! Om du er i beit for sistnevnte, så fortvil ikke, vi har tips nok til å fylle hele tursekken!

Sult – av Martín Caparrós
oversatt av Christian Rugstad

Ingenting har i større grad påvirket menneskehetens historie enn sult. Ingen sykdom, ingen krig har drept flere mennesker, og ingen pest er like dødelig og samtidig like unngåelig. Sult er fremdeles en pågående global katastrofe. Én milliard mennesker lever i dag i uvisshet om når de får sitt neste måltid. Antallet som hvert år dør av sultrelaterte årsaker er nærmere 9 millioner. I denne boken forteller Martín Caparrós historien om sult. Fra de verdensomspennende mekanismene som forårsaker den, til de mange enkeltmenneskene og hvordan mangelen på mat griper inn i livsvilkårene deres. For å fortelle de sultrammedes historie har forfatteren bl.a. reist til land i Afrika, Asia og Nord- og Sør-Amerika.

En journalistisk beretning om verdens sultproblem. Personlige, hjerteskjærende historier fra alle verdensdeler fra folk som lever med sultedøden. Blandet sammen med landbrukshistorie, industrialisme og storpolitikk. På størrelse med en murstein, men vanskelig å legge fra seg. 

Rannveig

Lån boka av oss!

Bondevett. En personlig historie om livet på landet og avfolkninga av norske bygder – av Erik Stenvik

På 70-tallet tar veterinæren Erik Stenvik og kona over en gård i Trøndelag. Hverdagen består av fjøsstell, skogdrift om vinteren og jordbruk om sommeren. Uansett naturens luner må avlingen i hus og dyra ha omsorg. Det gjør det heller ikke enklere at de har valgt å satse på en miljøvennlig driftsform. Noen ganger stiller han seg spørsmålet om hvorfor han gjør alt dette. «Bondevett» er en historie om hva forfatteren har lært av sine forgjengere om av livet på gården, og samtidig et personlig vitnesbyrd om avfolkingen av norske bygder.

Landbrukshistorie fra en veterinær som starter med gårdsdrift i Trøndelag på 70-tallet. Om hvordan de drev gården før ham, og hvordan bruket og norsk matforsyning og landbrukspolitikk utvikler seg i fra da til nå. En fin blanding av personlig beretning, historie og politikk.

Rannveig

Lån boka av oss!

Mino-serien av Gert Nygårdshaug

Mino Aquiles Portoguesa er født i Latin-Amerikas regnskoger og jakter på sommerfugler. En dag blir han midtpunktet for regnskogenes tragedie, da katastrofen også rammer hans landsby. Mino sverger hevn. Etter å ha levd et omflakkende liv i flere år, danner han en organisasjon som har som oppgave å avlive miljøspekulanter over hele verden.

34 år etter utgivelse av første bok i denne serien, tok jeg meg endelig sammen og pløyde igjennom alle fem bøkene. Det kan tenkes at det er et lykketreff at jeg leste disse i moden alder. Det kan ha reddet meg fra lange fengselsstraffer, for disse bøkene inneholder sprengstoff.

Dette er en serie med selvstendige historier og persongallerier som i siste bind blir knyttet sammen. Økoterroristen Mino Aquiles Portoguesa hevner overgrep begått i regnskogene i Latin-Amerika. Vi følger Mino fra en barndom der landsbyen blir utslettet av soldater. Han flakker rundt som foreldreløs til han blir ivaretatt av en omreisende magiker. Framover i serien utvikler Mino seg til å bli en nesten mytisk skikkelse. Bøkene beskriver en rekke spektakulære aksjoner mot miljøspekulanter, spekket med både ekte og fantasifull beskrivelse av flora, nære og utfordrende vennskap, og i bakgrunnen lurer en verdensomspennende og en verdenshistorisk altomsluttende helomvending for menneskeheten.

Alle som er interessert i miljø, og ikke minst E6 utbygging i Lågendeltaet, må lese denne serien. Politikere kan med fordel også lese disse, for å få en heads-up på hva som beveger seg i folkedypet.

Vegard

Lån alle bøkene om Mino av oss!

Hvis det skulle komme et menneske – av Thomas Korsgaard
oversatt av Hilde Rød-Larsen

 En sterk roman om fattigdom i utkanten av det danske velferdssamfunnet, om å være barn i en familie som mangler overskudd både av penger og følelser. Og om å være overlatt til seg selv og måtte ta altfor mye ansvar altfor tidlig i livet. Men det er også fortellingen om en oppfinnsom og nysgjerrig gutt med stor skapertrang. En gutt som kommer til å vokse opp og finne sin egen vei, uansett hvilken motgang livet byr på. Og ikke minst å aldri, ALDRI glemme hvor man kommer fra.

Jeg hører på denne som lydbok nå, og jeg liker den veldig godt! Helt sikker på at den passer like bra i solveggen som på tur.

Elisabeth

Lån boka av oss!

Om utregning av romfang. I. – av Solvej Balle
oversatt av Trude Marstein

Ute på en kort reise opplever Tara Selter plutselig at tiden er gått i stykker. Hun står fast i attende november og dagen gjentar seg om og om igjen. Hun reiser hjem til ektemannen Thomas, som ikke er fanget i tiden som henne. Hver morgen må hun forklare ham om sin virkelighet med vissheten om at neste dag vil forløpe på samme måte. Mens de prøver å tilpasse seg den regnfulle novemberdagen, begynner de å forstå konsekvensene av tidens stillstand. Om utregning av romfang 1 er en stor litterær begivenhet. Solvej Balle har brukt trettifem år på dette prosjektet som skal bestå av sju bøker. De tre første bøkene er nominert til Nordisk råds litteraturpris og har fått en fabelaktig mottakelse i hjemlandet Danmark.

Første bok i et utrolig ambisiøst og forunderlig romanprosjekt som ennå ikke er fullført, men som allerede har gitt forfatteren Nordisk Råds litteraturpris. Og i mai kommer hun hit til Lillehammer på Norsk litteraturfestival!

Cathrine

Lån boka av oss, eller les den i Bookbites!

Luringen – av Inga H. Sætre

Susanne og Sørensen er naboer. De er veldig forskjellige og liker ikke hverandre noe særlig. Men så flytter en liten luring inn mellom de to. Luringen setter farge på tilværelsen for dem, og ting begynner å endre seg. Fargene kommer! 

Etter en lang vinter gjør det godt å lese denne fine boka av Brøttums store datter, Inga H. Sætre. Lun historie og fargesprakende tegninger, som tiner kalde hjerter og setter fart på dansefoten.

Cathrine

Lån boka av oss!

Wergeland i Tilskuer’n – og hans vennskap med redaktør Sivertson – av Erik Bystad

Da hovedstadspressen nektet Henrik Wergeland spalteplass i 1841, stilte redaktør Sivertson og Lillehammer Tilskuer opp. Her fikk Wergeland boltre seg ganske fritt med sine «korrespondencer», og i denne boka gir Erik Bystad et rikt innblikk i tekstene han skrev og hans brokete og fascinerende livsverden.

Cathrine

Lån boka av oss!

Hva jeg gjorde med pengene – av Maren Skolem

Johanne skriver for å fortelle hvorfor hun tok imot 80 000 kroner fra Medietilsynet for å følge et band på turné som journalist. Hun skulle lage saker på flere medier, men det gjorde hun ikke. Johanne ble med for å passe på søsteren sin, for hun vet at ett av bandmedlemmene er farlig. Det handler om bandliv, sosiale medier og søskenkjærlighet, men også om overgrep og redselen for ikke å bli trodd når en forteller sannheten.

Fantastisk spennende og sår!

Camilla

Lån boka av oss!

Den, der lever stille – av Leonora Christina Skov

Da Leonoras mor dør, beslutter hun at skrive den faktiske historie om sig selv og sit liv. Om den ensomme Christina, der vokser op i et rødt parcelhus i Helsinge med en plan: Hvis bare hun opfører sig almindeligt, får topkarakterer og ikke gør sin mor ked af det eller sin far vred, kan det være, at de kan elske hende. Og om den unge litteraturstuderende, der på trods flytter til København for at genskabe sig selv som forfatteren Leonora og til sine forældres rædsel forelsker sig i en kvindelig præst. ”Når du ligger i rendestenen, skal du nok komme hjem”, siger hendes far, men så tager Leonoras raseri og livslyst endelig over.

Romanen er på dansk og er i store deler selvbiografisk. Forfatteren Leonora Christina Skov forteller medrivende om hennes kamp for å slippe ut av familiens, og særlig morens kontrollerende regime, for å kunne leve fritt i sin egen legning, sitt sosiale liv og sitt yrke som forfatter. For den leser som er interessert i psykologi, litteratur og København.

Camilla

Lån boka av oss!

Tungtvannsaksjonen
skrevet og illustrert av John S. Jamtli

Hardangervidda, 1942. Agent Einar Skinnarland slippes med fallskjerm over Hardangervidda. Målet hans er å rapportere om alt som skjer ved tungtvannsanlegget i kjelleren til Norsk Hydros kraftstasjon på Vemork, for å finne ut hvordan det kan saboteres. Bare hans overordnede i England, Leif Tronstad, vet hvor viktig oppdraget vil være – at tungtvann kan være avgjørende for Tysklands forsøk på å utvikle en bombe som kan gi dem et overtak i krigen. Tungtvannsaksjonen er den mest berømte av alle sabotasjeaksjoner på norsk jord under andre verdenskrig, men inneholder mer enn Vemork-aksjonen i 1943: Historien om agenten Skinnarland, forsøket på lande engelske soldater med glidefly på vidda, og sprengningen av passasjerferja DF ‘Hydro’. Dette er fjerde frittstående album om norske sabotører under 2. verdenskrig. 

Operasjon Gunnerside i tegneserieformat!

Hege

Lån boka av oss!

Ekte gjenferd: Norges skumleste spøkelser
av Camilla Otterlei og Tiril Valeur

Tror du på spøkelser? Lurer du på om det finnes mer mellom himmel og jord enn vi kan se? Har du hørt om hvite damer, glemte fanger eller flyvende jomfruer?

I denne boka møter du noen av Norges skumleste gjenferd. Her blir du kjent med spøkelser som hjemsøker hotell og herregårder, kirker og museer, fyrtårn og festninger. Gjenferdene har ulike historier, men de deler en tragisk skjebne: De fikk aldri fred i døden og går igjen til evig tid. Noen er harmløse, til og med hjelpsomme – andre sprer frykt og uhygge!

Tiden vil vise hvor lurt det var av en lettskremt reddhare å pakke med seg denne på påskefjelltur…

Camilla

Lån boka av oss!

Trainspotting av Irvine Welsh

‘Trainspotting’ er boken som filmen ved samme navn bygger på, en film som skaper debatt overalt hvor den vises. Dette er den rå, såre og krasse beretningen fra Edinburgs absolutte underverden, der de narkomane lever slikherointilførselen og aids-trusselen bestemmer. I lurvete puber og nedslitte leiligheter tråler de omkring: Rents, Bigbie, Sick Boy og Abbedissa. På mange måter er nok dette en mørk bok, men med en røff, forløsende humor. Irvine Welsh er erklært som rave-generasjonens forfatter, han blir oversatt til stadig flere språk.

Bli med på en heseblesende heisatur i den skitne delen av Edinburgh – alt skrivi på en sinnrik skotsk-engelsk slang, som du må uttale høyt for å klare å skjønne.

Heroinavhengighet, forferdelige skjebner, ufattelige karakterer, kølsvart humor og en skattekiste full av minneverdige sitater.

I denne moderne klassikeren vil du finne det stikk motsatte av en norsk hyttepåske, og kanskje er det du trenger?   

Kristian

Lån boka eller filmen av oss!

Hjartet i skalkeskjulet: essays
av Gunnhild Øyehaug

«Hjartet i skalkeskjulet» inneholder ni essays om kunst, litteratur, film, inspirasjon og skrift. Gjennom ei dels personleg, poetologisk undersøking og lesingar av forfattarar og kunstnarar som Edvard Munch, Nikolai Astrup, Mary Ruefle, Claire-Louise Bennett og Andrej Tarkovskij, dreier tekstane kring litterære transformasjonspunkt, abstraksjon og realisme, skaping og omskaping. Om «Hjartet i skalkeskjulet» er ein assosiativ, glimtvis memoar om til dømes å stå til knes i iskald møkk, handlar det også om arbeidet med første person eintal, om dramaturgi og om komikk. I si tredje essaysamling leverer Gunnhild Øyehaug ein rik, tankeopnande og poetisk refleksjon om litteraturens evne til både fantastisk forvandling, og til fasthalding av noko tenkt, levd og erfart.

Bokomslaget var i utgangspunktet nok til å gjøre meg nysgjerrig på denne samlinga. Gleder meg til å krype inn i skalkeskjulet og Gunnhild Øyehaugs tanker i påska!

Camilla

Lån boka av oss!

God lesepåske!
hjertelig hilsen oss på Lillehammer bibliotek

Les mer →