Skrivi av Lesetips, Voksne

Våre e-bokfavoritter

I BookBites kan du lese eller lytte til bøker, når du vil, hvor du vil!

Venteliste på boka du har lyst til å lese, sier du? Fortvil ikke – her finner du tips til bøker vi liker ekstra godt. I tillegg har vi oppdatert appen med nye bokhyller fulle av inspirasjon.

– trenger du ei feelgood-bok, eller vi du lære noe nytt?
– liker du best sci-fi, selvbiografier, eller noe å le av?
– interessert i å holde deg oppdatert på aktuelle tema?
– ønsker du ei bok uten vanskelig språk?

→ alt dette og mer til finner du i BookBites.

Hva gjør du for å komme i gang?
Les mer om funksjonalitet i BookBites

Cathrine anbefaler

ROSEROMANEN / Øyvind Berg

“Langsomt, men plutselig skjer det: Verden har forandra seg. I lys av en ny rose blir alt annerledes. Det kommer en soloppgang i tilværelsen som aldri var der før.” I Roseromanen får vi ta del i denne lysende erfaringen hos hovedpersonen. Etter en traurig start på livet der han blir forvekslet som nyfødt og brutalt byttet tilbake til sin biologiske familie som femåring, unner man han alle soloppganger han kan få. Han oppdager rosedyrkingens verden, og jo mer han får vite om alskens rosearter, desto mer ihuga blir ønsket om å foredle fram sin egen, revolusjonerende rose.

Roseromanen er en rørende og vilter dannelseshistorie, og byr i tillegg på engasjerende kunnskapsformidling.

Finn boka i det fysiske biblioteket

DE KOMMER TIL Å DRUKNE I SINE MØDRES TÅRER / Johannes Anyuru

Dette er en dystopi, en mørk fremtidsvisjon som tar utgangspunkt i noe som kunne ha skjedd i dag. Tre ungdommer inspirert av IS stormer en bokhandel i Gøteborg der det foregår et arrangement med en kjent karikaturtegner. Det får dramatiske følger.

Noen vanlig krim er dette likevel ikke, til det er boka for gåtefull og poetisk. Kombinasjonen av ubehagelig politisk aktualitet og litterær dybde gjør at historien sitter i kroppen lenge etter endt lesning.

Finn boka i det fysiske biblioteket

NØKKEROSENE / Anne Helene Guddal

Nøkkerosene handler om en ung kvinnes vei tilbake etter alvorlig, psykisk sykdom. Uten å måtte ty til spektakulære eller altfor private betroelser, får Anne Helene Guddal frem sårbarheten i å skulle møte verden på ny etter å ha vært helt på bunnen, vel vitende om at det er en uviss og skjør tilstand. Ikke minst fordi skammen over å ha vært en byrde for sine nærmeste hele tiden truer med å ta overhånd, og trekke henne ned igjen.

Likevel er dette en oppløftende bok, til tross for mørke undertoner og økonomien som krever at hun flytter inn i morens kjeller. Tittelen er velvalgt: Nøkkeroser kan som kjent være farlige hvis man vikler seg inn i dem, men de er også noe av alt det vakre som fins i verden.

Finn boka i det fysiske biblioteket

Vegard anbefaler

DEN BALSAMERTE ULVEN / Gert Nygårdshaug

Vi møter KRIPOS-etterforskerne Peder Ungbeldt og Skarphedin Olsen. Skarphedins nevø og renommerte kokk, Fredric Drum, er også med. De har blitt sendt ut på fisketur av sjefen, men begynner snart å ane at dette ikke var ment som en ferie. Etter hvert kan det se ut som om et ritualmord er begått, rovdyrspolitikk og babylonsk mytologi surres som en bandasje rundt historien. De mange referanser til gourmetmat får magen til å knurre. Det hele avrundes med et sensasjonelt arkeologisk funn, som Fredric Drum ved en ulykke oppdager.

Jeg er nok ikke den eneste som er svak for elementene som blir brakt sammen i denne boka. Det har noe av det samme over seg som Dan Browns Da Vinci-koden, eller Tom Egelands Sirkelens ende: arkeologi, mytologi og krim.

Finn boka i det fysiske biblioteket

TROND BOLLE : ALLES HELT, MIN MANN / Jon Gangdal og Bjørg Gjestvang

I denne boka blir vi kjent med marinejegeren, etterretningsoperatøren og familiemannen Trond Bolle som døde i Afghanistan i 2010. Men dette er ikke bare en fortelling om heltedåder og eventyr i fjerne land, det er også historien til de som sitter igjen hjemme, og gir et detaljert bilde av familielivet til en yrkessoldat. Man skjønner fort at det er snakk om en reflektert mann i spørsmålet om fredsbevarende styrker, krig og etikk. Han blir raskt verdsatt som etterretningsoperatør med sine fysiske og menneskelige egenskaper. Men kombinasjonen familieliv og yrkessoldat er ikke alltid problemfritt, og oppdraget i Afghanistan kanskje ikke like svarthvitt og klart som man kunne håpe. Vi får ta del i Bolles tvil, om han skal fortsette eller finne på noe annet.

Finn boka i det fysiske biblioteket

ALV ERLINGSSON / Tore Skeie

Denne boka gjør det mange historikere kanskje ønsker, men ikke alltid lykkes med. Den levendegjør historien.

Forfatteren har lykkes med å skildre miljøet svært realistisk, kanskje først og fremst på grunn av et bredt kildegrunnlag. Dette gjør også denne boka til noe litt utenom det vanlige, Skeie slipper nemlig hovedpersonene til med egne ord. Brev fra middelalderen og dokumenterer fra klostrenes årbøker gjør at vi kan lese hva folk mente om terroriseringen av kystbefolkningen i Danmark, og vi kan lese Alvs utilslørte trusler, eller hans svogers usedvanlige ydmyke brev til kongen av England. Bare dette alene gjør boken til noe helt spesielt. Vi kan dømme kildene selv.

Finn boka i det fysiske biblioteket


Grethe anbefaler

ADRESSE UKJENT / Kressman Taylor

Dette må være den perfekte brev-roman! En liten bok kun bestående av brevene mellom den jødiske gallerieier Max Eisenstein i San Fransisco og hans kjære venn og samarbeidspartner gjennom mange år, tyskeren Martin Scheide. De brevveksler i 1932, året før verdenskrigen, og det er disse brevene som utgjør hele romanen. Det gode vennskapet mellom de to settes etter hvert på en sterk prøve. Dette er ikke bare en bok om et vennskap, men også en bok om nazismens innerste vesen, hva denne ideologien kan gjøre med folk.

Denne lille boka er noe av det mest snedige og finurlige jeg noen gang har lest. Her er det en konsentrert og fortetta fortelling, og det meste kan leses mellom linjene.

Finn boka i det fysiske biblioteket

VINGETYVEN / Tove Nilsen

Vi møter Elisabeth, fraskilt mor til Regine på 15 år. De har bosatt seg i en koselig enebolig ved Østensjøvannet i Oslo. Der bor også Henry, en einstøing uten jobb og sosial omgang. Han nærmer seg 40 og har blitt hekta på unge Regine. Han føler at han «fortjener» henne og forfølger Regine og moren, kamuflert som fuglekikker.
Vi følger historien fra både Elisabeths og Henrys ståsted, og får et innblikk i to ulike hverdager. Og Henrys barndom – bakgrunnen for at han er blitt den han er – er tankevekkende.

Boka er spennende og vi føler hele tiden at noe forferdelig kan komme til å skje. Dette kan like gjerne skje i vårt idylliske Lillehammer!

Finn boka i det fysiske biblioteket

MØRKETS HJERTE / Joseph Conrad

I 1890 befinner kaptein Charles Marlow seg på en dampbåt på vei oppover Kongo-floden. De er i ukjent farvann, og jungelen står som en uhyggelig vegg langs breddene. Varmen er plagsom, og redselen for å gå på en tømmerstokk som kan senke båten er stor. Marlows oppdrag er å hente den legendariske handelsmannen Kurtz som driver med elfenbeinshandel ved den innerste handelsstasjonen. Det går gjetord om ham, og Charles Marlow er spent på å få treffe denne legenden selv. Men først må han forsere det skumle området oppover elva Kongo, uten kart, og i et område få hvite menn hadde vært i. Dette blir en nerveslitende tur.

Denne boka er en av de viktige i verdenslitteraturen. Mørkets hjerte har fascinert lesere i alle år, og den blir stadig henta fram igjen. Den amerikanske regissøren Francis Ford Coppola laget sin berømte film Apokalypse nå! der han bruker Conrads roman som grunnlag.

Finn boka i det fysiske biblioteket

Kari anbefaler

EN NÅDE / Toni Morrison

Dette er ei bittelita bok, berre 143 sider, men eg kjem til å hugse det eg har lese, lenge, lenge. Toni Morrison skriv så ein blir fanga. Språket er både poetisk og rått. Det er av og til som å lese ein fabel eller eit eventyr.

Romanen gir oss livshistoria til fire kvinner i USA på slutten av 1600-talet. Vi ser korleis kvinner, også på den tida, er utsette for maktbruk og misbruk, men også at kvinner har stor styrke å møte livet med. Morrison er usentimental og realistisk i fortellemåten. Likevel vitnar boka om sterk livskraft og trass, humor og pågangsmot. Eg blei djupt imponert over dei fire kvinnene og korleis dei klarer å sjå framover og finne gode ting å tenke på. Vi møter godvillige menneske som lar fiendskap og hudfarge bli uviktig – fordi dei må i kampen for tilværet.

Finn boka i det fysiske biblioteket

THE HILLS / Matias Faldbakken

The Hills er ein restaurant eg gjerne skulle hatt her på Lillehammer. Der ville eg sitte i eit hjørne og observere det indre livet i dette minisamfunnet. The Hills er frå ei tid da «gris var gris og svin var svin», som Hovmester brukar å si. Kelneren uttalar at «Jeg venter. Jeg behager. Jeg beveger meg rundt i lokalet og tar bestillinger, skjenker og rydder.» Her skal folk kjenne seg velkomne, men ikkje så heime at dei gløymer kor dei er.

Romanen var for meg ei overraskande perle, underhaldande og komisk, skarp og alvorleg, skrivi med ein unik observasjonsevne. Noen har sagt her er «finstemt terrorbalanse mellom gjestenes tyranni og de ansattes arroganse». Fleire bør koste på seg denne heilt spesielle lesaropplevinga.

Finn boka i det fysiske biblioteket

NOVELLER I SAMLING / Tarjei Vesaas

Signe Ton nyt å gå i «eit regn så fint at det var meir ei grann skodde å kalle». Ho er ung, vakker og fri, men ho veit at gardane, heile grenda «vil henne noko. Vil ha ungdomen hennar».

Arve er hjelpelaust forelska i Gudny, «kjekkaste jenta her er», og rissar ein G i ein trelegg.

Ein maur overlever å få ein tømmerstokk i hovudet. «Tørr og mager og modig» kjenner han seg etterpå. «Med front mot alt som måtte vera framfor. Det var fienden hans alt saman.»

Tusten blei «så glad at han vart heit» da ein mann brukte det rette namnet hans, Mattis. Han veit godt at dei fleste kallar han berre for Tusten.

Desse og fleire andre fine folk og dyr møter vi i desse novellene. For meg er Vesaas ein av dei beste norske. Han gir meg utruleg mye gjennom natur- og menneskeskildringane sine; store, gode leseopplevingar.

Finn boka i det fysiske biblioteket

Kristian anbefaler

LYSÅR / Didrik Morits Hallstrøm

God science fiction er ikke det som det blir gitt ut mest av i Norge, men i Hallstrøms Lysår får vi servert et strålende bidrag. Jeg vil beskrive den som en blanding av filmene Interstellar, Space Odyssey, Moon og Eternal sunshine of the spotless mind. Blander du også inn litt av McCarthys The road og en god dose bygde-Norge trur jeg vi har de fleste bestanddelene i denne tynne boka. Liker du noen av disse titlene, og det bør du, vil du sannsynligvis finne noe du setter pris på i denne boka.

Livsgrunnlaget på jorda blir dårligere og dårligere. Stadige solstormer svir bort det meste av næring, og menneskeheten må sette sin lit til at verdensrommet kan tilby et nytt sted å leve. Bokas hovedperson, kalt Norge, er en del av mannskapet på et skip, hvor alle er i såkalt kryosøvn, mens de bytter på at en person er våken, for å føre vedlikehold på skipet. Parallelt med dette blir vi også fortalt den rørende historien om Norges tid som alenefar før han mønstrer på skipet.

Finn boka i det fysiske biblioteket

PELSJEGERLIV / Helge Ingstad

Helge Ingstad levde et annerledes liv enn folk flest. I en alder av 27 år solgte han sakførerpraksisen, pakka sin kos, og reiste til Nord-Canada for å bli pelsjeger! Snakk om livsforandring. I denne sjarmerende boka, som var hans debut, får vi være med Ingstad i de fire årene han tilbrakte i Canadas villmark.

Enhver som er glad i å bevege seg ute i skog og mark vil finne noe å glede seg over her. Hvordan han overlever mutters aleine et år med bare hundene sine som selskap er spesielt interessant, det samme er skildringene om tiden han levde som reinsjeger sammen med indianere.

Ingstad skriver i et nøkternt språk, men er samtidig så personlig i stilen at det blir både spennende og morsomt.

Finn boka i det fysiske biblioteket

FAGRE NYE VERDEN / Aldous Huxley

Briten Huxleys roman utkom i 1932 og holder seg skammelig godt. Romanen skildrer et samfunn som ved første øyekast ser ut til å være perfekt innrettet. Alle arbeider med det de er skapt for å gjøre. Smerte og ulykke er så godt som fjernet, alderdommens negative innvirkninger er motarbeidet ved hjelp av medisiner og all slags underholdning og konsumpsjon er lett tilgjengelig.

Når to av hovedkarakterene reiser på en ferietur inn i et «villmann-reservat» i New Mexico, hvor menneskene lever som i gamle dager, blir det nye samfunnet kontrastert med det gamle. Det er i krysningspunktet mellom de nye og de gamle menneskene romanen har sin handling. Hvordan går det når fortidens mennesker skal leve i det nye samfunnet? Og hva skjer med menneskene som nekter å innfinne seg med samfunnets normer? Konfliktene som oppstår er tidvis absurde, komiske og triste. Dette er stor litteratur, og boka er like, om ikke mer, aktuell i dag som i 1932.

Finn boka i det fysiske biblioteket

Camilla anbefaler

DEN ANDRE KVINNEN / Therese Bohman

Vi har alle en oppfatning av, eller mening om hvem den andre kvinnen er. Noen har vært henne, er henne, har blitt forlatt til fordel for henne, eller såret av henne. Uten å ta standpunkt til hvorvidt det hele er rett eller galt, gir denne romanen et interessant portrett av den andre kvinnen, og av menneskelige relasjoner – mellom elskere, venninner, ektepar og konstruerte fellesskap. Det er en forfriskende roman å lese, om retten til å ta egne valg (selv de dårlige), hvor viktig det er å gjøre noe for seg selv, å utforske og teste grenser på veien, og å trå feil noen ganger.

Romanen er svært stilsikkert utført og rik på estetikk, med flere referanser til både litteratur- og kunsthistorien. Spesielt godt likte jeg hovedpersonens tanker om sin egen fremtreden, rolle, individualitet, tilhørighet og egne valg.

Finn boka i det fysiske biblioteket

LIK PÅ UTSTILLING / Hassan Blasim

Novellene i samling Lik på utstilling er sterkt knyttet til tiden etter Saddam Husseins regjeringstid og invasjonen av landet, og de minner aller mest om et surrealistisk inferno – men så er det heller ikke mye rasjonalitet å spore i krig. Novellene skildrer et samfunn vokst frem fra krig og uroligheter, og som nå nærmer seg oppløsning og det komplette kaos. Det hele er skildret med den dyktig balansering av sorg og munterhet, alvor og humor. Det er et særdeles elegant, dog til tider brutalt, litterært verk, som fremfor å gi svar, snarere gjør at du sitter igjen med flere spørsmål enn før du satte deg ned for å lese.

Hassan Blasim regnes som en fornyer av den arabiske litteraturen, og har allerede oppnådd internasjonal anerkjennelse. Novellesamlingen fortjener helt klart en plass på leselista di.

Finn boka i det fysiske biblioteket

17.15 TIL TØNSBERG / Vigdis Hjorth

Det går alltid et tog, og i dette tilfellet til Tønsberg. Romanens jeg går gjennom en vanskelig periode, og selv om vi aldri får vite nøyaktig hva som har skjedd, er det tydelig at hun bærer på et tap som skaper uro og en følelse av meningsløshet. Løsningen blir å ta toget til sommerhytten ved Tønsberg i et forsøk på å komme bort for å gi ro til tankene hun sitter med, og la sårene få en mulighet til å gro. For selv om hun har tenkt over det, er det ikke et alternativ å gi opp.

Handlingen drives frem av refleksjoner, middager med Thomas og Lasse, skogsturer og et par kartonger med vin. Tittelens referanse til Agatha Christies 4.50 fra Paddington, skaper dessuten forventninger til minst ett spennende brudd i handlingen, og jeg kan si såpass at disse innfris.

Finn boka i det fysiske biblioteket

Sissel anbefaler

SONGBOK FOR HESTEN / Arne Ruset

Haugmann veit han er uvanleg. Han er eplebonde, held seg mest for seg sjølv, og har eit deformert øyre som ikkje fungerer. Derimot tek det imot signal frå rundt omkring i verda, og gjer han mellom anna i stand til å kommunisere med Lykke, hesten han er så glad i. Dessutan elskar han Tamara Press; kulestøytar frå Ukraina, som han har lest om i eit vekeblad.

Haugmanns tankar og opplevingar skildrast fint og kjenslevart, og romanen har eit rikt persongalleri. Dette er ei sår og varm forteljing, full av humor og gylne augneblinkar.

Finn boka i det fysiske biblioteket

HÅPET OG FESTEN / Kjersti Rorgemoen

Den navnløse hovedpersonen bor i et studenthybelhus i Bergen på tiende året, enda hun slett ikke er student lenger, men jobber som mellomleder på Fretex med ansvar for makulering, fordi humaniorautdanninga ikke har gitt uttelling på jobbmarkedet.

Vi får høre om originale typer hovedpersonen stadig treffer på. Ofte har de, som henne sjøl, havna på et annet sted i livet enn det de hadde tenkt og håpa. Den litt mistilpassa og ensomme hovedpersonens betraktninger av og medmennesker hendelser er gnistrende.

Den 90 sider korte romanen berører tema som ensomhet og innadvendthet, og kunne blitt trist – men den er utrolig morsom! Tonen er ironisk, og hverdagslige opplevelser og tilsynelatende ubetydelige detaljer blir språket er poetisk og skarpt.

Finn boka i det fysiske biblioteket

FOR ØVRIG MENER JEG AT KARTHAGO BØR ØDELEGGES / Kyrre Andreassen

Livet går på tverke for Krister Larsen. På grunn av en ryggskade kan han ikke jobbe som elektriker, og blir isteden satt til å undervise fremmedspråklige elever – til tross for manglende motivasjon og pedagogisk bakgrunn. I tillegg blir kona Marianne besatt av tanken på en pergola i hagen, og sønnen har problemer på skolen.

Gjør deg klar for et mannsportrett i muntlig fortellerstil med mye komikk. Krister har sjølinnsikt, men også en ustoppelig evne til å fornekte sine mindre gode sider. Han er en pratmaker som er rask til å dømme sine medmennesker, men som også avslører svakheten i samfunnssystemene. Unn deg noe timer i selskap med Krister Larsens særs fornøyelige livsanskuelse.

Finn boka i det fysiske biblioteket

Flere digitale bøker:

Stikkord: , , , , Sist endra: 24. januar 2024