Skrivi av Aktiviteter, Tjenester

Den nye barneavdelingen er åpen!

Lørdag 23. april gikk Barnas store bibliotekfest av stabelen, og vi kunne endelig slippe dere inn i vår nye barneavdeling. Og for en fest det ble! Vi er så utrolig lykkelige, takknemlige og inspirerte, ja helt slått i bakken av hvor mange som besøkte oss på nyåpningen, og den fine dagen vi hadde sammen. Bare se hvor fint vi har fått det, og hvor gøy vi hadde det!

TUSEN TUSEN TAKK for besøket!

Vi gleder oss til å se dere igjen, alle sammen. Barneavdelingen åpen, og vi vil veldig gjerne ha dere på besøk!

Hvordan har vi jobbet med den nye barneavdelingen?

Mellom mandag 7. juni og torsdag 10. juni, var alle bibliotekets ansatte på workshop med arkitekt Aat Vos og hans team. De har spesialisert seg i design av det tredje rommet, og hvordan vi kan gjøre samfunnet til et bedre sted å være, ved å skape et sted som er alles, hvor vi kan være og oppleve sammen.

Sammen med Aat Vos kom vi frem til tanker og diskusjoner om hva Lillehammer bibliotek og litteraturhus er i dag, men også om hva vi skal være om ti år. Vi vil være et imøtekommende, inspirerende og inkluderende rom hvor du kan møte byen og ta del i en verden av fortellinger og ideer. Men, hvordan kan vi speile dette gjennom det fysisk rommet? Her fikk vi lov til å drømme uten begrensninger om hva biblioteket vårt skal romme, og arbeide oss frem til en plan som kan realiseres.

Aat Vos hjalp oss å samle tankene, ideene og drømmene, og viste oss hvilke muligheter som lå i planløsningen vår. Men alle farger, materialer, møbler og innhold, har våre engasjerte og dyktige barne- og ungdomsbibliotekarer bestemt selv. Vi har lekt oss med både moderne og mer tradisjonelle uttrykk, slik arkitekturen vår gjør, for å kunne beholde Lillehammer biblioteks identitet, selv om vi pusset opp alt! Vi har brukt masse tid på å lage et varmt, spennende, inspirerende, trygt og givende rom for barna, og vi håper dere vil trives her like mye som vi gjør!


I prosessen har vi brukt metoder for medvirkning og samskapning, og siden det er barne- og ungdomsavdelingen som skulle fornyes, har vi snakka litt med barna først! Da alle fjerdetrinnselevene var hos oss på DKS i mars, ble de invitert til å være med på et lite tegneverksted, hvor de skulle tegne sitt favorittsted. Etterpå skrev de ned noen fine ord som de tenkte på da de satt og tegnet. Metoden har vi hentet fra DOGA. Her kom det mange morsomme, spennende og interessante steder og opplevelser som barna har beskrevet i tegning og ord. Vi tok med oss alt sammen i videre planlegging av ombyggingen, og både håper og tror at vi klarte å fange de viktigste elementene for å skape et nytt favorittsted!


I januar holdt bibliotekets ansatte fagdag, hvor en fremdriftsplan for ombyggingen av barne -og ungdomsavdelingen ble lagt.

Hvorfor?

Biblioteket flyttet inn i Meierigården i februar 2000. Vi har vært heldige og blitt huset av et bygg som har tålt tidens tann, men slitasje følger etter mange års bruk, og spesielt gulvene våre bærer spor av de hundretusenvis av føtter som har besøkt oss. I tillegg har bibliotekets roller og oppgaver endret seg betydelig på tjue år, noe som også stiller andre krav til bibliotekrommet. Her skal være rom for vår bok- og mediesamling, men også for samtaler – både arrangert av oss, pluss de som finner sted under tilfeldige møter. Her skal være plass for å nyte stillhet, å ha et rom for å trekke seg tilbake og fordype seg i det man måtte ønske, alene, men også sammen med andre. Her skal aviser, tidsskrifter, filmer, lydbøker, bøker, pc-er, arrangement og aktiviteter være tilgjengelig for alle. Biblioteket er mye for mange, og for at vi skal kunne være alt dette enda bedre, jobber vi nå med å få huset vårt til å spille enda mer på lag med alt som skjer her inne!

Vi har fikk investeringsmidler fra kommunen og støtte fra Sparebankstiftelsen til å ruste opp barne- og ungdomsavdelingen vår. Tusen takk for gaven, og for tilliten til og troen på arbeidet vårt!

Barn og unge er fremtiden, og noe av det viktigste vi gjør er å jobbe for leseglede, gode leseopplevelser og gi rom for de viktige samtalene. For å lese og lære seg ordene til å beskrive følelser, tanker og meninger er ikke bare skikkelig gøy, det er også skikkelig viktig! Tidlig innsats på lesefronten lønner seg, spesielt i vårt tekstorientert samfunn. At barnet behersker lesing og skriving har stor betydning for videre utdanning, yrkesliv, samfunnsdeltakelse og sosiale relasjoner. Biblioteket har en helt avgjørende betydning for å skape gode lesere, lesere som synes det er givende og gøy å lese, og til syvende og sist – engasjerte, reflekterte og omsorgsfulle samfunnsborgere.

Så nettopp derfor er vi svært glade for at vi fikk sette første spadetak akkurat her, slik at vi kunne gi barna og ungdommen vår et rom som er enda mer deres, hvor de kan være med venner, gjøre lekser, henge, skape, lese bøkene, magasinene og tegneseriene våre, låne med seg hjem filmer, eller være alene, senke skuldrene og trekke seg litt unna hverdagens mas og forventninger. Biblioteket skal være deres sted og rom, et hjem utenfor hjemme, et sted til å finne svar på spørsmålene som kommer, være nysgjerrig, ha gode samtaler, og bare være seg litt.

Hva jobber vi for?

Lillehammer bibliotek har som satsingsområde å være møteplassen for inspirasjon og samtale. Målet vårt er at innbyggerne skal oppleve biblioteket som hjertet for engasjement, energi og begeistring.

Biblioteket et av de viktigste og mest effektive verktøyene vi har i arbeidet med å jevne ut sosiale forskjeller og digitale skiller. Vi er god samfunnsøkonomi, fellesskap, folkehelse, integrering, demokrati og lik mulighet til å delta i den offentlige samtalen. Vi sikrer alle Lillehammers borgere fri og lik tilgang til informasjon, kunnskap, forskning, samtaler, debatter, møter og litteratur. Vi sikrer fri og lik tilgang til et sted å være, treffes, inspireres og utfordres, og vi gir innbyggere lik mulighet til å holde seg oppdatert og engasjert, nysgjerrig og reflektert.

Vårt mål, er at Lillehammer bibliotek og litteraturhus skal være hjertet for engasjement, energi og begeistring i Litteraturbyen. Vi skal være en møteplass for inspirasjon, samtale og medskaping, med en tydelig stemme som våger å sette dagsorden, formidle historien og peke framover på samfunnet som vi skal skape sammen. Våre besøkende skal oppleve oss som en åpen og inkluderende arena for kunnskap og erkjennelse, med aktiviteter som bidrar til den enkeltes mestringsopplevelse, livsglede og tilhørighet til huset og byen. Og ikke minst, så skal enda flere barn og unge oppdage at det er rom for deltakelse, opplevelse og aktivitet for dem på Lillehammer bibliotek og litteraturhus.

Les, lær, lytt og lev – Lillehammer bibliotek og litteraturhus er for deg, og alle.

Velkommen til oss!

Stikkord: , Sist endra: 11. mai 2022