Skrivi av Aktiviteter, Lesetips, Voksne

Stem på din favoritt til Bibliotekets litteraturpris 2024!

Bibliotekets litteraturpris – en bokpris lesere og bibliotekansatte stemmer fram sammen.

Prisen skal gå til en bok for voksne som er utgitt på norsk de siste fem årene. Det er bibliotekarer fra landets åtte største folkebibliotek som i en lang nominasjonsprosess kommet fram til en kortliste på ti bøker.

Prisen, en statuett utformet av Kjell Erik Killi-Olsen, deles ut 15. oktober på Deichman Bjørvika.

Lånerne våre er landets fremste lesere. Nå får de muligheten til å stemme fram den beste litteraturen på norsk

Merete Lie, direktør ved Deichman Bjørvika

Les de 10 nominerte bøkene og stem på dine tre favoritter innen 22. september.

DEN DAGEN NILS VIK DØDE av Frode Grytten

Livet til båtførar Nils Vik skal snart ta slutt. Ein heil dag følgjer vi han på den siste reisa hans, der han møter igjen folk han gjennom åra har frakta med båten sin. Slik vert livet hans og passasjerane sine liv vevd saman til éi historie. Vi møter kvinna han elska, den einaste, barna hans og folk som bur og har budd rundt fjorden.

I eit poetisk og stillfare språk hyllar boka vestlandsk natur, det vanlege mennesket og ikkje minst kjærleiken.

Lån boka av oss her, eller om den allerede er din favoritt, kan du gi din stemme her.

SOMMEREN MED BALDER av Øyvind Berg

Det er mai 2022, og nyhetene handler om krig i Ukraina. Samtidig spretter knoppene her hjemme, og nytt liv kryper frem overalt. Oversetter og forfatter Øyvind Berg skriver dagbok.

Sommeren med Balder tilbringer vi tre måneder sammen med Øyvind, Dina og ikke minst den digre gjeterhunden deres, Balder. Berg skriver konkret og underfundig, kunnskapsrikt og sprelsk, alltid med et vennlig blikk på verden, på menneskene og især på naturen.

Gjennom utallige referanser til haikudikting, litteratur, filosofi og mytologi tar vi del i Bergs takknemlighet over å være et levende menneske i denne verden.

Lån boka av oss her, eller om den allerede er din favoritt, kan du gi din stemme her.

MORSMELK av Nora Ikstena; oversatt av Snorre Karkonen Svensson

En kvinne føder en datter bare for å forsvinne i flere dager etterpå. Hun er redd for å forgifte den nyfødte datteren med morsmelken sin. Samtidig er hun en sylskarp og nyskapende fertilitetslege som utfordrer reglene for mødre i sovjetrepublikken Latvia.

Morsmelk tar opp komplekse og utfordrende temaer på en nøktern måte. Historien fortelles vekslende av mor og datter. Det er en roman om å bli, være og løsrive seg som sovjetrepublikk. Det er en roman om mødre og døtre.

Lån boka av oss her, eller om den allerede er din favoritt, kan du gi din stemme her.

PIRANESI av Susanna Clarke; oversatt av Kirsti Vogt

Piranesi befinner seg i et storslått hus av marmor. Han er helt alene, bortsett fra Den Andre. Huset er fylt med gigantiske klassiske statuer, store labyrintiske saler og et helt hav er fanget i Huset. Han har lært seg å leve der, men hukommelsen svikter, og han må føre dagbok for å holde oversikt. Men er han selv en pålitelig forteller?

Piranesi er en filosofisk fantasifortelling som byr på både spenning, myter og eventyr. Historien er skrevet på et originalt, underfundig og varmt språk.

Lån boka av biblioteket her, eller om den allerede er din favoritt, kan du gi din stemme her.

SKINNENDE DØDE av Mazdak Shafieian

Denne debutromanen er en gripende barndomserindring som beveger seg sømløst mellom nåtid og fortid.

Den voksne fortelleren bor i Oslo og ser tilbake på barndommen i Iran mot slutten av åttitallet. Krigen med Irak herjer, og samtidig pågår revolusjonen på nært hold. Foreldrene er kommunister og mister jobbene sine på universitetet. Faren må brenne sin elskede boksamling. Boken skildrer krigstraumer, små og store, men også kjærlighet, samhold og lys i en familie.

Shafieian skriver med et sanselig og vakkert språk som vekker begravde minner til live på uforglemmelig vis.

Lån boka av oss her, eller om den allerede er din favoritt, kan du gi din stemme her.

TALLBOY av Therese Bakkevoll

Kvar går grensa mellom å hjelpe og å krenke?

Tallboy møter vi T som jobbar som miljøterapeut på eit psykiatrisk sjukehus. Ho er dedikert i jobben sin, men privat vaklar det. Det eskalerer kraftig når ho fell hovudstups for ein pasient. Therese Bakkevoll si debutbok er ein usedvanleg rik roman frå innsida av psykiatrien. Boka er både ei byvandring i Tromsø si historie, ei medrivande kjærleiksforteljing og ei undersøking av menneskelegeeksistensvilkår.

Tallboy er ein mangefasettert roman som inviterer lesaren inn i djupe etiske dilemma på ein måte som lev vidare i oss i lang tid.

Lån boka av oss her, eller om den allerede er din favoritt, kan du gi din stemme her.

KOKE BJØRN av Mikael Niemi; oversatt av Erik Krogstad

Koke bjørn er en underholdende og eventyrlig roman som skildrer miljøet og kulturen under vekkelsen av den samiske befolkningen i Nord-Sveriges Lappland for 150 år siden.

Samfunnet mistenker slagbjørn når flere unge kvinner forsvinner. I klassisk Sherlock Holmes-stil starter prosten Lars Levi Læstadius sin egen etterforskning sammen med hittebarnet Jussi.

På en rå og kontrastfylt måte skildres fattigdom, diskriminering og klasseforskjeller, med et rikt og kreativt språk og en humoristisk undertone.

Lån boka av oss her, eller om den allerede er din favoritt, kan du gi din stemme her.

NERVØSE TILSTANDER av Tsitsi Dangaremgba; oversatt av  Merete Alfsen

«Jeg var ikke lei meg da broren min døde.»

Slik begynner denne fortellingen om oppvekst, identitet og en ung jentes kamp mot undertrykkelse i britisk Rhodesia i 1968. Handlingen kretser rundt Tambudzai, en jente på tretten år som forsøker å unnslippe begrensningene som samfunnet og familiens tradisjoner legger på henne. Det er broren hennes som får lov til å gå på misjonærskolen, men det er hun som er den smarteste i familien.

Gjennom en vittig og engasjerende fortellerstemme utforsker Dangarembga temaer som kjønnsroller og kolonialisme i årene like før frigjøringskrigen.

Lån boka av oss her, eller om den allerede er din favoritt, kan du stemme på den her.

ALT SOM SKRANGLAR av Erlend Skjetne

“Ettersom eg aldri vil kunne sitere deg, må eg byrja med stilla di.”

Med denne nøkterne og elegante setninga opnar Alt som skranglar, Erlend Skjetne si andre diktsamling.

Gjennom korte, presise dikt skildrast kvardagen og kjenslene rundt det å ha eit annleis barn – eit barn som aldri sjølv vil kunne ha språk eller eit normalt liv. Skildringane av foreldreskapet, skuffelsane og fortvilinga når forventningane ikkje vert oppfylt er såre, men også menneskelege og universelle.

‘Lån boka av oss her, eller om den allerede er din favoritt, kan du stemme på den her.

JEG VIL VÅKNE TIL VERDEN av Karoline Brændjord

Hvordan kan en bok om døden være så full av liv og lys?

Jeg vil våkne til verden følger vi en jeg-forteller som har mistet sin mor til selvmord. Diktene skildrer barndom og oppvekst og undersøker hvordan man skal finnes i verden i skyggen av et slikt tap. Brændjord skriver korte, gripende dikt som er sanselige og rike på naturskildringer. Til sammen maler de fram en verden som er både vond og vakker.

Denne lyse, melankolske og nærmest livsbejaende boken er Brændjords debut.

Lån boka av oss her, eller om den allerede er din favoritt, kan du stemme på den her.

Initiativet til Bibliotekets litteraturpris kommer fra folkebibliotekene Deichman (Oslo)Bergen offentlige bibliotekSølvberget (Stavanger)Trondheim folkebibliotekKristiansand folkebibliotekTromsø bibliotekDrammensbibliotekene og Bærum bibliotek. Prisen ble delt ut for første gang i 2022, og deles ut årlig.

Stikkord: , , , , , Sist endra: 18. juni 2024