Skrivi av Lesetips, Voksne

Dødsbra påskespenning!

Foretrekker du subtil uhygge, eller bloddryppende spenning? For mange hører krim og mysterier påskekosen til, og Elisabeth og Camilla har samlet sine beste tips til deg som ønsker å holde tradisjonen i hevd også denne påsken!


Sarek- av Ulf Kvinsler
oversatt av Bodil Engen

Nasjonalparken Sarek i Jokkmokk nord i Sverige er et kjent område for fjellturisme, men som ikke anbefales for nybegynnere med sine åtte topper på over 2000moh. Hit legger to par sin årlige fjelltur, noe de raskt skal komme til å angre på. Kan man stole på seg selv og det man husker? Virkelig en nervepirrende thriller!

Elisabeth

Tre venner fra studiedagene i Uppsala har en tradisjon med en årlig fottur i høstfjellet. Men i år har Milena fått seg kjæreste, og hun vil at Jacob skal være med. Det er vanskelig for Anna og Henrik å nekte henne det, og Jacob virker som en kul fyr. Det er han som foreslår at de skal legge turen til Sarek. Nasjonalparken nord i Sverige har hverken overnattingshytter eller mobildekning, men derimot åtte topper på over 2000 meter. Anna vet med seg selv at hun kjenner igjen Jacob fra et eller annet sted. Hun vet bare ikke hvor. Og det å la ham få være med på turen skal vise seg å være en skjebnesvanger avgjørelse. Fotturen utvikler seg raskt til det rene mareritt – en tur på liv og død.

Ulf Kvensler (f. 1968) har bak seg en lang og fremgangsrik karriere som manusforfatter og regissør. I Norge er han kanskje mest kjent som idéutvikler og manusforfatter til seriene Solsidan og Vår tid er nå. Sarek er hans debut som thrillerforfatter, og ble nominert til Årets Krimdebut 2022 av Crimetime.

Bestill papirboka av oss her, eller les den i Bookbites!

Fugletribunalet – av Agnes Ravatn

Den lumske magefølelsen om at noe bare ikke stemmer, kryper raskt inn på deg her, men det er vanskelig å sette fingeren på akkurat hva det er, noe som holder nervene i helspenn gjennom hele boka. En av mine absolutte favoritter!

Camilla

Etter ei offentleg sexskandale flyttar tv-programleiaren Allis Hagtorn til ein avsides stad ved havet. Der skal ho jobbe som hushjelp for ein mann i førtiåra, Sigurd Bagge. Allis er van med å vere på alles lepper, men no skal ho starte eit nytt og anonymt liv. Avtalen med Bagge er at ho skal servere han tre måltid per dag, elles skal det ikkje vere kontakt mellom dei. Etter kvart som dei to kjem nærare kvarandre, blir det problematisk å oppretthalde denne ordninga. Dette er forteljinga om to menneske som begge har ein løyndom og eit ønske om å sone. Den eine er plaga av skuld, den andre av skam.

Bestill papirboka av oss her, eller les den i Bookbites!

Stuepiken – av Nita Prose
oversatt av Linda Marie Vikaune

Stuepiken Molly Gray stortrives i jobben som stuepike på elegante Regency Grand hotel. Men en dag finner hun en av de rike gjestene død i hotellsengen, og hotellrommet preges av kaos. Godtroende Molly roter seg inn i et nett av løgner og plutselig er hun mistenkt. Dette er ikke en direkte krim, men det er mord og mysterier og den er veldig spennende!

Elisabeth

Molly Gray er ikke som alle andre. Hun sliter med sosiale ferdigheter og misforstår ofte andres hensikter. Bestemoren var den som pleide å hjelpe henne med å tolke verden, hun kodet den om til enkle regler som Molly kunne følge.

Etter at bestemoren døde for noen måneder siden, har 25 år gamle Molly selv måttet navigere gjennom livets mange kompleksiteter. Heldigvis har hun den perfekte jobben. Hennes forkjærlighet for struktur og for å rydde og vaske, gjør henne ideell som stuepike. Hun finner stor glede i å iføre seg uniformen hver morgen, holde orden på trallen med minisåper og flasker og sørge for at værelsene på Regency Grand Hotel blir plettfrie. Da hun blir mistenkt for mordet på Charles Black har hun heldigvis noen på sin side som hjelper henne med å finne spor etter hva som faktisk skjedde. Men vil de klare å finne den virkelige drapsmannen før det er for sent?

Bestill papirboka her, eller lån den som ebok i Bookbites!

En leilighet i Paris – av Lucy Foley
oversatt av Monica Carlsen

Jess reiser til halvbroren sin Ben i Paris for å bo ho ham, men han er ikke hjemme når hun kommer frem. Hvor er han og hvem er de andre som bor i bygården? Og kan hun stole på noen av naboene? Anbefales!

Elisabeth

Jess trenger en ny start. Hun er blakk, ensom, og har akkurat sluttet i jobben på en litt uheldig måte. Halvbroren Ben hørtes ikke veldig glad ut da hun ba om å få bo hos ham en stund, men han sa ikke nei, og alt vil vel bli bedre i Paris? Men når hun endelig dukker opp i den altfor flotte leiligheten, er ikke broren der. Jo lenger Ben er borte, desto dypere graver Jess i brorens liv – og spørsmålene er uendelig mange. Naboene er en variert, men ikke spesielt vennlig gjeng. Jess kom kanskje til Paris for å unnslippe sin egen fortid, men nå ser det ut som om Bens fremtid er det som står på spill.

Lån papirboka av oss her, eller les den i Bookbites!

Før plogen din over de dødes knokler
av Olga Tokarczuk; oversatt av Julia Wiedlocha

Mørkt, eksistensielt og bisart, men også politisk, poetisk og skarp! En hyllest til William Blake, OG et mordmysterium, hvor det raskt sås tvil om morderen er menneske eller ikke…

Camilla

Handlingen er lagt til en øde polsk landsby. Engelsklæreren og amatørastrologen Janina Duszejko finner naboen sin død på gulvet i hjemmet hans. Omstendighetene er merkelige. Hun legger merke til at det står flere hjorter utenfor vinduet. Flere av landbybeboerne, alle tilknyttet den lokale jaktklubben, blir etter hvert funnet myrdet. Janina engasjerer seg i etterforskningen, og det er det ikke alle som liker. Boka er nominert til Man Booker International Prize 2019. 

Bestill papirboka av oss her, eller les den i Bookbites!

Gjøkungen – av Camilla Läckberg
oversatt av Kari Bolstad

ENDELIG en ny bok om Patrick Hedström og Erica Falck – nummer 11 i serien fra Fjällbacka! To drap i samme krets, men som ikke har noe med hverandre å gjøre. Hva har skjedd? Tanumshede politistasjon sliter med å løse sakene, men får som alltid hjelp fra Erica som har begynt å grave i et gammelt drap som skjedde i Stockholm på 1980-tallet. Spenning fra første side, og flere overaskende vendinger underveis. Perfekt påskelektyre !

Elisabeth


To grusomme hendelser, tilsynelatende uten forbindelser, ryster Fjällbacka. Først blir en kjent fotograf funnet drept i utstillingslokalet sitt kvelden før han skal åpne en ny utstilling. Deretter, på en liten øy utenfor Fjällbacka, rammes den kjente forfatteren Henning Bauers familie av et trippeldrap. Patrik Hedström og kollegaene på Tanumshede politistasjon har store utfordringer med å løse de to sakene. Samtidig graver Erica Falck i et tragisk mord som skjedde i Stockholm i 1980-årene. Det viser seg at alt kommer for en dag når gamle synder fra fortiden kommer frem i lyset.


Lån papirboka av oss her, eller andre av Camilla Läckbergs mange bøker!

See what I have done – av Sarah Schmidt

En psykologisk thriller som bygger på en av amerikas mest uhyggelige krimsaker. Etter hvert stoler du like lite på fortelleren som på ditt eget hode.

Camilla

En sommermorgen i 1892 blir Lizzie Bordens far og stemor funnet brutalt drept, og hun blir straks mistenkt for drapene. Men etter en tvilsom rettsak, blir hun funnet uskyldig og ingen blir noen gang dømt for forbrytelsen. I mellomtiden er det andre i den klaustrofobiske Borden-husholdningen som har sine egne motiver og historier å fortelle; Lizzies ugifte storesøster, en irsk hushjelp og en gutt som er innleid av Lizzies onkel for å ordne opp i et problem. Romanen er basert på en av de største amerikanske kriminalsakene fra 1800 – tallet.


Bestill papirboka av oss her!

Ein lykkeleg slutt – av Maren Uthaug
oversatt av Ingvild Holvik

Om det er uhygge du vil ha, så kan jeg love at om det er en bok som får blodet ditt til å fryse – så er det denne.

Camilla

Nicolas arbeider som gravferdskonsulent i familiebedrifta, som har eksistert sidan 1800-talet. Han nedstammar frå ei lang rekkje menn som heit Christian, og sjølv om han ikkje har arva namnet, har han arva historiene deira. Det heile starta då den danske sjømannen Christian 1 tumla i land på stillehavsøya Tikopia, og gifta seg med innfødde Konkylie. Ein lykkeleg slutt er ein fantasifull slektsroman med 200 års kulturhistorie, og forfattaren skriv om døden med grotesk humor.

Du kan bestille papirboken hos oss her, eller les den i Bookbites!


God lesepåske!
fra alle oss på Lillehammer bibliotek

Stikkord: , , , , , , , , , Sist endra: 24. januar 2024