Skrivi av Lesetips, Voksne

Våre tips til bokpåsken!

Endelig påske! Vi håper du nyter den med påskeegg, ditt favorittgodteri, brettspill, kryssord, en god film eller vår favoritt – ei god bok! Om du er i beit for sistnevnte, så fortvil ikke, vi har tips nok til å fylle hele tursekken!

Sult – av Martín Caparrós
oversatt av Christian Rugstad

Ingenting har i større grad påvirket menneskehetens historie enn sult. Ingen sykdom, ingen krig har drept flere mennesker, og ingen pest er like dødelig og samtidig like unngåelig. Sult er fremdeles en pågående global katastrofe. Én milliard mennesker lever i dag i uvisshet om når de får sitt neste måltid. Antallet som hvert år dør av sultrelaterte årsaker er nærmere 9 millioner. I denne boken forteller Martín Caparrós historien om sult. Fra de verdensomspennende mekanismene som forårsaker den, til de mange enkeltmenneskene og hvordan mangelen på mat griper inn i livsvilkårene deres. For å fortelle de sultrammedes historie har forfatteren bl.a. reist til land i Afrika, Asia og Nord- og Sør-Amerika.

En journalistisk beretning om verdens sultproblem. Personlige, hjerteskjærende historier fra alle verdensdeler fra folk som lever med sultedøden. Blandet sammen med landbrukshistorie, industrialisme og storpolitikk. På størrelse med en murstein, men vanskelig å legge fra seg. 

Rannveig

Lån boka av oss!

Bondevett. En personlig historie om livet på landet og avfolkninga av norske bygder – av Erik Stenvik

På 70-tallet tar veterinæren Erik Stenvik og kona over en gård i Trøndelag. Hverdagen består av fjøsstell, skogdrift om vinteren og jordbruk om sommeren. Uansett naturens luner må avlingen i hus og dyra ha omsorg. Det gjør det heller ikke enklere at de har valgt å satse på en miljøvennlig driftsform. Noen ganger stiller han seg spørsmålet om hvorfor han gjør alt dette. «Bondevett» er en historie om hva forfatteren har lært av sine forgjengere om av livet på gården, og samtidig et personlig vitnesbyrd om avfolkingen av norske bygder.

Landbrukshistorie fra en veterinær som starter med gårdsdrift i Trøndelag på 70-tallet. Om hvordan de drev gården før ham, og hvordan bruket og norsk matforsyning og landbrukspolitikk utvikler seg i fra da til nå. En fin blanding av personlig beretning, historie og politikk.

Rannveig

Lån boka av oss!

Mino-serien av Gert Nygårdshaug

Mino Aquiles Portoguesa er født i Latin-Amerikas regnskoger og jakter på sommerfugler. En dag blir han midtpunktet for regnskogenes tragedie, da katastrofen også rammer hans landsby. Mino sverger hevn. Etter å ha levd et omflakkende liv i flere år, danner han en organisasjon som har som oppgave å avlive miljøspekulanter over hele verden.

34 år etter utgivelse av første bok i denne serien, tok jeg meg endelig sammen og pløyde igjennom alle fem bøkene. Det kan tenkes at det er et lykketreff at jeg leste disse i moden alder. Det kan ha reddet meg fra lange fengselsstraffer, for disse bøkene inneholder sprengstoff.

Dette er en serie med selvstendige historier og persongallerier som i siste bind blir knyttet sammen. Økoterroristen Mino Aquiles Portoguesa hevner overgrep begått i regnskogene i Latin-Amerika. Vi følger Mino fra en barndom der landsbyen blir utslettet av soldater. Han flakker rundt som foreldreløs til han blir ivaretatt av en omreisende magiker. Framover i serien utvikler Mino seg til å bli en nesten mytisk skikkelse. Bøkene beskriver en rekke spektakulære aksjoner mot miljøspekulanter, spekket med både ekte og fantasifull beskrivelse av flora, nære og utfordrende vennskap, og i bakgrunnen lurer en verdensomspennende og en verdenshistorisk altomsluttende helomvending for menneskeheten.

Alle som er interessert i miljø, og ikke minst E6 utbygging i Lågendeltaet, må lese denne serien. Politikere kan med fordel også lese disse, for å få en heads-up på hva som beveger seg i folkedypet.

Vegard

Lån alle bøkene om Mino av oss!

Hvis det skulle komme et menneske – av Thomas Korsgaard
oversatt av Hilde Rød-Larsen

 En sterk roman om fattigdom i utkanten av det danske velferdssamfunnet, om å være barn i en familie som mangler overskudd både av penger og følelser. Og om å være overlatt til seg selv og måtte ta altfor mye ansvar altfor tidlig i livet. Men det er også fortellingen om en oppfinnsom og nysgjerrig gutt med stor skapertrang. En gutt som kommer til å vokse opp og finne sin egen vei, uansett hvilken motgang livet byr på. Og ikke minst å aldri, ALDRI glemme hvor man kommer fra.

Jeg hører på denne som lydbok nå, og jeg liker den veldig godt! Helt sikker på at den passer like bra i solveggen som på tur.

Elisabeth

Lån boka av oss!

Om utregning av romfang. I. – av Solvej Balle
oversatt av Trude Marstein

Ute på en kort reise opplever Tara Selter plutselig at tiden er gått i stykker. Hun står fast i attende november og dagen gjentar seg om og om igjen. Hun reiser hjem til ektemannen Thomas, som ikke er fanget i tiden som henne. Hver morgen må hun forklare ham om sin virkelighet med vissheten om at neste dag vil forløpe på samme måte. Mens de prøver å tilpasse seg den regnfulle novemberdagen, begynner de å forstå konsekvensene av tidens stillstand. Om utregning av romfang 1 er en stor litterær begivenhet. Solvej Balle har brukt trettifem år på dette prosjektet som skal bestå av sju bøker. De tre første bøkene er nominert til Nordisk råds litteraturpris og har fått en fabelaktig mottakelse i hjemlandet Danmark.

Første bok i et utrolig ambisiøst og forunderlig romanprosjekt som ennå ikke er fullført, men som allerede har gitt forfatteren Nordisk Råds litteraturpris. Og i mai kommer hun hit til Lillehammer på Norsk litteraturfestival!

Cathrine

Lån boka av oss, eller les den i Bookbites!

Luringen – av Inga H. Sætre

Susanne og Sørensen er naboer. De er veldig forskjellige og liker ikke hverandre noe særlig. Men så flytter en liten luring inn mellom de to. Luringen setter farge på tilværelsen for dem, og ting begynner å endre seg. Fargene kommer! 

Etter en lang vinter gjør det godt å lese denne fine boka av Brøttums store datter, Inga H. Sætre. Lun historie og fargesprakende tegninger, som tiner kalde hjerter og setter fart på dansefoten.

Cathrine

Lån boka av oss!

Wergeland i Tilskuer’n – og hans vennskap med redaktør Sivertson – av Erik Bystad

Da hovedstadspressen nektet Henrik Wergeland spalteplass i 1841, stilte redaktør Sivertson og Lillehammer Tilskuer opp. Her fikk Wergeland boltre seg ganske fritt med sine «korrespondencer», og i denne boka gir Erik Bystad et rikt innblikk i tekstene han skrev og hans brokete og fascinerende livsverden.

Cathrine

Lån boka av oss!

Hva jeg gjorde med pengene – av Maren Skolem

Johanne skriver for å fortelle hvorfor hun tok imot 80 000 kroner fra Medietilsynet for å følge et band på turné som journalist. Hun skulle lage saker på flere medier, men det gjorde hun ikke. Johanne ble med for å passe på søsteren sin, for hun vet at ett av bandmedlemmene er farlig. Det handler om bandliv, sosiale medier og søskenkjærlighet, men også om overgrep og redselen for ikke å bli trodd når en forteller sannheten.

Fantastisk spennende og sår!

Camilla

Lån boka av oss!

Den, der lever stille – av Leonora Christina Skov

Da Leonoras mor dør, beslutter hun at skrive den faktiske historie om sig selv og sit liv. Om den ensomme Christina, der vokser op i et rødt parcelhus i Helsinge med en plan: Hvis bare hun opfører sig almindeligt, får topkarakterer og ikke gør sin mor ked af det eller sin far vred, kan det være, at de kan elske hende. Og om den unge litteraturstuderende, der på trods flytter til København for at genskabe sig selv som forfatteren Leonora og til sine forældres rædsel forelsker sig i en kvindelig præst. ”Når du ligger i rendestenen, skal du nok komme hjem”, siger hendes far, men så tager Leonoras raseri og livslyst endelig over.

Romanen er på dansk og er i store deler selvbiografisk. Forfatteren Leonora Christina Skov forteller medrivende om hennes kamp for å slippe ut av familiens, og særlig morens kontrollerende regime, for å kunne leve fritt i sin egen legning, sitt sosiale liv og sitt yrke som forfatter. For den leser som er interessert i psykologi, litteratur og København.

Camilla

Lån boka av oss!

Tungtvannsaksjonen
skrevet og illustrert av John S. Jamtli

Hardangervidda, 1942. Agent Einar Skinnarland slippes med fallskjerm over Hardangervidda. Målet hans er å rapportere om alt som skjer ved tungtvannsanlegget i kjelleren til Norsk Hydros kraftstasjon på Vemork, for å finne ut hvordan det kan saboteres. Bare hans overordnede i England, Leif Tronstad, vet hvor viktig oppdraget vil være – at tungtvann kan være avgjørende for Tysklands forsøk på å utvikle en bombe som kan gi dem et overtak i krigen. Tungtvannsaksjonen er den mest berømte av alle sabotasjeaksjoner på norsk jord under andre verdenskrig, men inneholder mer enn Vemork-aksjonen i 1943: Historien om agenten Skinnarland, forsøket på lande engelske soldater med glidefly på vidda, og sprengningen av passasjerferja DF ‘Hydro’. Dette er fjerde frittstående album om norske sabotører under 2. verdenskrig. 

Operasjon Gunnerside i tegneserieformat!

Hege

Lån boka av oss!

Ekte gjenferd: Norges skumleste spøkelser
av Camilla Otterlei og Tiril Valeur

Tror du på spøkelser? Lurer du på om det finnes mer mellom himmel og jord enn vi kan se? Har du hørt om hvite damer, glemte fanger eller flyvende jomfruer?

I denne boka møter du noen av Norges skumleste gjenferd. Her blir du kjent med spøkelser som hjemsøker hotell og herregårder, kirker og museer, fyrtårn og festninger. Gjenferdene har ulike historier, men de deler en tragisk skjebne: De fikk aldri fred i døden og går igjen til evig tid. Noen er harmløse, til og med hjelpsomme – andre sprer frykt og uhygge!

Tiden vil vise hvor lurt det var av en lettskremt reddhare å pakke med seg denne på påskefjelltur…

Camilla

Lån boka av oss!

Trainspotting av Irvine Welsh

‘Trainspotting’ er boken som filmen ved samme navn bygger på, en film som skaper debatt overalt hvor den vises. Dette er den rå, såre og krasse beretningen fra Edinburgs absolutte underverden, der de narkomane lever slikherointilførselen og aids-trusselen bestemmer. I lurvete puber og nedslitte leiligheter tråler de omkring: Rents, Bigbie, Sick Boy og Abbedissa. På mange måter er nok dette en mørk bok, men med en røff, forløsende humor. Irvine Welsh er erklært som rave-generasjonens forfatter, han blir oversatt til stadig flere språk.

Bli med på en heseblesende heisatur i den skitne delen av Edinburgh – alt skrivi på en sinnrik skotsk-engelsk slang, som du må uttale høyt for å klare å skjønne.

Heroinavhengighet, forferdelige skjebner, ufattelige karakterer, kølsvart humor og en skattekiste full av minneverdige sitater.

I denne moderne klassikeren vil du finne det stikk motsatte av en norsk hyttepåske, og kanskje er det du trenger?   

Kristian

Lån boka eller filmen av oss!

Hjartet i skalkeskjulet: essays
av Gunnhild Øyehaug

«Hjartet i skalkeskjulet» inneholder ni essays om kunst, litteratur, film, inspirasjon og skrift. Gjennom ei dels personleg, poetologisk undersøking og lesingar av forfattarar og kunstnarar som Edvard Munch, Nikolai Astrup, Mary Ruefle, Claire-Louise Bennett og Andrej Tarkovskij, dreier tekstane kring litterære transformasjonspunkt, abstraksjon og realisme, skaping og omskaping. Om «Hjartet i skalkeskjulet» er ein assosiativ, glimtvis memoar om til dømes å stå til knes i iskald møkk, handlar det også om arbeidet med første person eintal, om dramaturgi og om komikk. I si tredje essaysamling leverer Gunnhild Øyehaug ein rik, tankeopnande og poetisk refleksjon om litteraturens evne til både fantastisk forvandling, og til fasthalding av noko tenkt, levd og erfart.

Bokomslaget var i utgangspunktet nok til å gjøre meg nysgjerrig på denne samlinga. Gleder meg til å krype inn i skalkeskjulet og Gunnhild Øyehaugs tanker i påska!

Camilla

Lån boka av oss!

God lesepåske!
hjertelig hilsen oss på Lillehammer bibliotek

Stikkord: , , , Sist endra: 24. januar 2024