Skrivi av Lesetips, Voksne

Våre sommerbokanbefalinger

Er du fremdeles i beit for sommerlektyren? Fortvil ikke, vi har nok av anbefalinger å by på for enhver smak! Hos oss finner du bøkene som passer både til de lyse sommerkveldene, regnværsdagene, ferieturen og til de små pausene i hverdagen – uansett hvor du er!

Lillehammer biblioteks ansatte deler velvillig sine anbefalinger, og om du ikke rekker innom oss før du reiser på ferie, så husk at om du har nasjonalt lånekort kan du låne på alle Norges bibliotek, og Bookbites er tilgjengelig fra akkurat der du er, akkurat når du vil.

God lesesommer!

Med denne får du tatt turen innom mang en by, men også en historie om kjærlighetssorg, hvordan reiser rommer både flukt og tilegnelse, og om den brutale sannheten det er at ansvaret for egen lykke er nettopp ditt alene.

Camilla

Therese Aasvik – Byer uten deg

Ved romanens begynnelse følger leseren Astrid, som er på reise fra Oslo til Stockholm. Hun er gatekunstner, og hun har fått i oppdrag å gjøre en stor vegg på Grønland i Oslo. Nå håper hun å finne sitt neste motiv i gatene dit hun skal reise. Men er det bare derfor hun drar? Dette er en roman om kjærlighet som gikk tapt, om gatekunst og om å ta ansvar for sitt eget liv. 

Omtale ved forlaget. Du kan låne papirboka av oss her, men også lese denne og flere andre titler av Aasvik i Bookbites!

Skarp, frekk og humoristisk om ungdomstid, litteratur, affærer, drømmer, forhåpninger til livet og smakebiter på det du aldri kan få. Den hadde sikkert gjort seg best på ferie i en luksusvilla i Étables, men den vil garantert løfte en norsk lesesommer også!

Camilla

Sally Rooney; oversatt av Tiril Broch Aakre – Samtaler med venner

Frances bor i Dublin, hvor hun studerer og har praksisplass hos en litterær agent. Hun tilbringer mye tid sammen med sin nære venninne og forhenværende kjæreste, den vakre og selvsentrerte Bobbi. En kveld møter de fotografen Melissa og mannen hennes, Nick. Frances trekkes mot sin vilje mot paret, som er langt eldre enn henne, og det som begynner med en liten flørt med Nick, utvikler seg raskt til et forhold. Det blir starten på et intrikat spill med kjærlighetsforbindelser som utfolder seg mellom de fire involverte. Skiftende lojalitet og kompliserte følelser gjør at vennskapet mellom Frances og Bobbi etter hvert slår sprekker. Samtaler med venner er en roman om klasse, politikk, vennskap, sex, kjærlighet og sjalusi.

Omtale ved forlaget. Du kan låne papirboka av oss her, men også lese både denne og Alle andre i Bookbites!

En soleklar ny favoritt i bokhylla! Jeg-personen har det egentlig helt fint, mangler en noe en ikke savner så mangler en jo egentlig ingenting. Så begynner hun å treffe menn. Treffsikkert og ømt om kjærlighet i Tindertid.

Camilla

Kari Anne Bye – Eg et før eg kjem

Dette er ei diktsamling om ei jente som eigentleg har det heilt fint – heilt til ho begynner å treffe menn. Ho lagar seg ein profil på Tinder og møter ein verd av ingeniørar, posering med daud fisk og lange emojirekkjer frå dyre-, plante- og mineralriket. Ho tenkjer at det ikkje kan vere så vanskeleg å finne ein mann ho kan føle nærleik med, det er tross alt mange å velje i. Men korleis kan ein gjere gode val i Tinderverdenen, og korleis kan ein sørge for at ein sjølv blir vald i kortstokken av damer? Når ho begynner å date bryt helvete laus. 

Omtale ved forlaget. Du kan låne papirboka hos oss her, eller les den i Bookbites!

Den fattige husmannsjenta Ragnhild, født i 1873, er blind, døv og stum etter skarlagensfeber. Det fantes en døveskole på Hamar, men Ragnhild er jo også blind og stum. Først når hun er 14 år kommer hun til Hamar Døveskole og pioneren Elias Hofgård, som setter seg som mål å hjelpe henne ut av isolasjonen. Han utvikler en metode som gir «luft til stemmen og lyd til fingertuppene». Ragnhild blir viden kjent i Norge og i USA. Selveste Helen Keller hører om henne, om Hofgårds metode og at den har lært henne å snakke, noe Keller ikke kan ennå. For en historie! Takk til Hilde Diesen som har hentet Ragnhild og Elias fram igjen og forteller så nydelig og kunnskapsrikt.

Birgithe

Hilde Diesen – Talegaven : Fra Ragnhild til Helen Keller

Den fattige husmannsjenta Ragnhild, født i 1873, er blind, døv og stum etter skarlagensfeber. Det fantes en døveskole på Hamar, men Ragnhild er jo også blind og stum. Først når hun er 14 år kommer hun til Hamar Døveskole og pioneren Elias Hofgård, som setter seg som mål å hjelpe henne ut av isolasjonen. Han utvikler en metode som gir «luft til stemmen og lyd til fingertuppene». Ragnhild blir viden kjent i Norge og i USA. Selveste Hele Keller hører om henne, om Hofgårds metode og at den har lært henne å snakke, noe Keller ikke kan ennå. For en historie! Takk til Hilde Diesen som har hentet Ragnhild og Elias fram igjen og forteller så nydelig og kunnskapsrikt.

Omtale ved forlaget. Lån papirboka av oss her, eller les den i Bookbites!

Ein roman om Alexander Kielland-ulykka, den største arbeidsulykka som har skjedd i Noreg. Atle Berge fortel ei gripande og truverdig historie om Marita som mister far sin i ulykka. Som for så mange etterlatne, så blir ikkje saken avslutta, fordi det er så stor uvisse om kva som eigentleg hente der ute på havet den gangen. Kva held nokon skjult? Til fordel for kven? Berge har intervjua etterlatne og overlevande, slik at sjølv om fortellinga og personane er oppdikta, er dilemma og hendingane forankra i realitetar. Skjønnlitteraturen løfter virkeligheta og gjør historia allmenn.

Birgithe

Atle Berge – Puslingar

27. mars 1980 kantra bustadplattforma Alexander L. Kielland i Nordsjøen, og 123 oljearbeidarar døydde. Tenåringsjenta Marita og familien hennar sit heime og ventar på å få vite kva som har skjedd med faren Jonny. Marita drøymer om å bli oljeingeniør, og boka følgjer livet hennar gjennom ungdomstid med forelsking og opprør, prega av den dramatiske ulykka. Ho vil ha svar på kva som skjedde med Kielland-plattforma slik at nokon skal stillast til ansvar. 

Omtale ved forlaget. Lån papirboka av oss her, eller les ho i Bookbites!

Mona Høvring skriver så vakkert, du kan bli sittende med èn setning og lese den om igjen og om igjen – som et lite dikt. Og tittelen er nesten som et refreng i en låt, og så er den svaret på et spørsmål, men hvilket spørsmål åpner for et slik svar? Selve handlingen i boka dreier rundt to søstre som drar til en alpelandsby fordi den ene trenger litt ro og hvile – eller det er et norsk høyfjellshotell de drar til. Ta den med deg ut i sommerkvelden og les den ferdig gjennom natta.

Birgithe

Mona Høvring – Fordi Venus passerte en alpefiol den dagen jeg blei født

Søstrene Martha og Ella er i begynnelsen av 20-åra. Det er vinter, og de har bestemt seg for å tilbringe noen uker på et rolig høyfjellshotell. Martha har nettopp blitt skrevet ut fra et nervesanatorium. I Ellas ord fortelles historien om et søskenforhold der gamle konflikter, nesten umerkelig, har drevet dem lengre og lengre bort fra tilliten som en gang forbandt dem. I Høvrings skarpe, upretensiøse og billedrike språk får leseren en beretning om intens kjærlighet, uvisshet og sjalusi – og om følelseslivets mange irrganger.

Omtale ved forlaget. Lån papirboka av oss her, eller les den i Bookbites!

Disse vers er ville vekster i en sommer drysset hen. Perfekt bok å lese i hagen eller parken, omgitt av alt som gror, vilt eller temmet.

Cathrine

Louise Glück; gjendiktet av Ingvild Burkey – Vill iris

Gjennom et år i og omkring forfatterens hage hjemme i Vermont, foregår en samtale om livet mellom blomstene i hagen, en gartner og en guddom. Blomsten er underlagt nådeløse naturbetingelser akkurat som menneskene, og det sykliske livet i hagen stilles om mot menneskenes hjelpeløshet i møte med livets overganger. Dette er Louise Glücks sjette diktsamling, og er av mange regnet som hennes hovedverk. For denne samlingen mottok hun Pulitzer-prisen i 1993.

Omtale ved forlaget. Lån papirboka av oss her, eller les den i Bookbites!

Handler om den lille bygda Osebol i Värmland i Sverige, og er en av de fineste bygdeskildringene jeg har lest. En stor, men lettlest bok man bare vil bli værende i. En bok fylt av kloke, rare, fine folk – som gjør at du ser menneskene rundt deg på en ny måte.

Cathrine

Marit Kapla; oversatt av Bjørn Alex Herrman – Osebol

Osebol er en by ved Klarälven nord i Värmland. Siden forrige århundre har mange flyttet derfra i takt med sentralisering og automatiseringen av jordbruket. Butikken er lagt ned, slalåmbakken er gjengrodd, og broen over elva er stengt for trafikk. Innbyggerne, som ofte har arvet gårdene i generasjoner, blir eldre, og barna vokser opp. Forfatter Marit Kapla, som selv har vokst opp i Osebol, har intervjuet nærmest alle de ca. 40 voksne innbyggerne mellom 18 og 92 som fortsatt bor i byen. Intervjuene blir kokt ned til lyriske vitnemål som gir et mangefasettert bilde av livet i byen både før og nå. Deres sorg, glede, uro, humor og tanker om fremtiden gis i en personlig fortelling om svensk nåtidshistorie.

Omtale ved forlaget. Lån papirboka av oss her, eller les den i Bookbites!

Et forbløffende talentfullt, dypt rystende verk om sykepleiernes arbeidshverdag. Folkelesning!

Cathrine

Liv Bjørnhaug Johansen – Den lange vakta : En historie fra et helsevesen på bristepunktet

Da koronapandemien traff Norge, ble helsevesenet, som allerede er preget av knapphet på ressurser og bemanning, tvunget til hurtigomstilling. På sykehus, sykehjem og i hjemmetjenesten var det sykepleierne som utgjorde frontlinjen. I denne boken dokumenterer Liv Bjørnhaug Johansen sin egen arbeidshverdag. Det er dager i unntakstilstand, hvor pleietrengende, syke og pårørende skal få hjelp, tilsyn og veiledning, samtidig som man må ta hensyn til deres og egen smitterisiko. Johansen stiller spørsmål om hvor lenge man kan jobbe under et slikt arbeidspress, og hvordan helsevesenet må ruste seg for fremtidige kriser.

Omtale ved forlaget. Lån papirboka av oss her!

Kom over denna ikke så altfor nye boka da jeg rødda i hyllene her i høst. Nå er det vel ikke så originalt og nyskapende å lesa om japansk kultur lenger, men det bryr jeg meg fint lite om. En del av det jeg leste må jeg innrømme at ved første øyekast virka litt fjollete, eller slitsomt. Ja da tenker jeg på alle regler og riter i forbindelse med alt mulig rart. Men, uten litt motgang og hindre i livet hadde man vel like gjerne bare kunnet kobla seg på noe intravenøst og gi seg hen til tøylesløs apati. Så ja, kanskje ikke på grunn av denne boka her, men på grunn av slike tanker, er jeg veldig for alt mulig av hindre, regler, krav, tradisjoner, tabuer og uoppnåelige mål.

Vegard

Seigo Sato & Line Valen – Japansk mat : tradisjon, te og tófu

Boken gir en innføring i japansk mat og mattradisjon samtidig som den viser glimt fra Japans kultur og dagligliv. Egne kapitler er viet råvarer, grunnoppskrifter, servering og menyer. Illustrert.

Omtale ved forlaget. Lån papirboka av oss her!

Som min andre bok vil jeg anbefale en generell lommeflora. Håper jeg ikke anbefalte detta i fjor også, men jeg synes altså at det gir livet litt ekstra mening å kunne noen planter attåt løvetann og hestehov.

Vegard

Jon Feilberg – Ville blomster i Norge

Denne illustrerte floraen inneholder 800 viltvoksende planter som finnes i norsk natur. Hver enkelt plante presenteres med navn, hvilken familie den tilhører, utbredelse, biologi og hvilken nytte og bruk vi har og har hatt av plantene. Illustrasjonene er fargelagte for å få frem plantenes kjennetegn på best mulig måte. 

Omtale ved forlaget. Lån papirboka av oss her!

Min tredje bok er Løperens hjerte av Markus Torgeby. Heller ikke detta er stor litteratur, men på et snedig sett ganske inspirerende. Her møter vi den unge Markus Torgeby på skolebenken, der det kribler så mye i beina at han terger på seg eldre gutter i friminuttene for å få dem til å jage ham rundt i skolegården. Men Markus slutter aldri å løpe, han blir besatt av det. Løper og løper, gjør det ekstremt bra på treninger, og ikke så bra i konkurranser, drar til Afrika for å trene med verdens beste løpere, bor i lavvo inne på skogen i Jämtland et par år. Løping, MS, morskjærlighet, spiseforstyrrelser og sjølrealisering er stikkord for denne boka. Jeg har blitt erta på jobb fordi jeg nesten begynte å løpe jevnlig etter å ha lest boka.

Vegard

Markus Torgeby – Løperens hjerte

Markus Torgeby deltok i sitt første langdistanseløp som tiåring, og opplevde at beina løp av seg selv og at uroen i kroppen og bekymringer forsvant. Det var dette han ville gjøre. Snart forsto treneren at han var et stort talent. Han trente hardt og konkurrerte mot de beste i verden, men gleden forsvant. 20 år gammel flyttet Markus alene ut i en lavvo i skogen. Der løp han milelange løpeturer i fjellene. Dette er ikke en bok om å vinne, men om alt det andre som gjør løping til en besettelse: Å kjenne kroppen flyte gjennom terrenget. Å presse seg og løpe seg tom. Og om varmen når man fyller kroppen med næring ved bålet etterpå. 

Omtale ved forlaget. Lån papirboka av oss her, eller les den i Bookbites!

Høytlesningsbok for hele familien. Den ER grusom, skrekkelig og heldigvis morsom!

Hege

Jack Meggitt-Phillips; oversatt av Line Alnhjell; illustrert av Isabelle Follath – Beistet og Bettina

Ebenezer Tweezer er en ungdommelig 511-åring. I huset sitt har han et beist på loftet som han må mate med all slags rare ting (inkludert dansende aper, huskatten og en og annen kaktus). I retur kaster beistet opp gaver til Ebenezer i tillegg til en trolldrikk som holder han ung og vakker. Men beistet blir stadig grådigere og snart er et barn det eneste som duger. Så når Ebenezer treffer den hjemløse jenta Bettina kan han puste lettet ut. Men Bettina er ikke er et helt vanlig barn. Dette er en humoristisk fortelling, med til tider makaber humor, som passer perfekt for fans av Roald Dahl. Fortelling for mellomtrinnet.

Omtale ved forlaget. Lån papirboka av oss her!

Nominert til Nordisk råds litteraturpris 2021 – og det med god grunn!

Hege

Niviaq Korneliussen; oversatt av Kyrre Andreassen- Blomsterdalen

‘Blomsterdalen’ er en roman om tilhørighet, kjærlighet, vennskap og sorg. Den handler også om hvordan det er å bo i et samfunn der ingen snakker om de døde. Som 13-åring opplevde hovedpersonen i boken sitt første selvmord. Når hun selv dør en dag, vil hun begraves på kirkegården i Blomsterdalen der gravene er navnløse og dekket med blå, røde og rosa plastblomster. Den ligger mellom høye fjell i Øst-Grønland. Nå har hun nettopp fått plass ved universitetet i Århus. Hun elsker kjæresten sin, og familien hennes er omsorgsfull. Likevel føles ingenting riktig. Verden lukker seg rundt henne, og hun vet ikke lenger hvem hun er. Romanen er både hardtslående og poetisk.

Omtale ved forlaget. Lån papirboka av oss her, eller les den i Bookbites!

Moderne beretning om en familiær biltur rundt Mjøsa, men som også tar oss tilbake til 80-tallet og forfatterens oppveksten på bygda

Hege

Bjørn Hatterud- Mjøsa rundt med mor : ei livsreise

Bjørn Hatterud og mora køyrer bil rundt Mjøsa. Dei er på veg til heimbygda nord for Brumunddal. Da han var ung ville han vekk. Han var annleis. Fødd med fleire funksjonshemmingar, homofil og mobba for overvekt. Han ville til den store byen. 21 år gammal flytta han. No har han budd halve livet i hovudstaden. På veg til heimstaden foldar historia hans seg ut. Det vekslar mellom fortid og nåtid. Minner frå bygda og tankar om å få det til i byen. Historia trenger seg ned gjennom laga med tid og liv, og skildrar den homofile bygdegutens ferd frå arbeidarkår til livet som kultuarbeidar i byen. 

Omtale ved forlaget. Lån papirboka av oss her, men du kan også lese eller lytte til den i Bookbites!

Bli med forfatteren i hans isolasjon på Hardangervidda en vår på 60-tallet. En behagelig og lavmælt skildring av naturen, som vil sitte i deg i lang tid. Om du ikke får lyst til å dra på tur etter å ha lest denne er du ikke mye glad i å være utendørs.

Kristian

Peder W. Cappelen; tegninger av Hammarlund- Alene med vidda

Peder Wright Cappelen var forfatter og forlegger. Da han var liten, tok faren ham med ut på turer i den storslåtte naturen på Hardangervidda. Denne boken er en skildring av Cappelens opphold i en liten steinhytte på vidda, der han bor under enkle kår, lever av og i naturen, og betrakter årstidenes langsomme dreining fra vinter til vår. 

Omtale ved forlaget. Lån papirboka av oss her, men du kan også lese eller lytte til den i Bookbites!

For alle dere som skal på bilferie til vestlandet i sommer, er dere nødt til å lese Nødtvedts fyrverkeri av ei bok om det mytiske vestlandet. En real heisatur full av skrøner og fjas.

Kristian

Erlend O. Nødtvedt – Vestlandet

Et burlesk portrett av mennesker, natur og land i endring. En poet og en billedkunstner legger ut på en fuktig odyssé gjennom det dramatisk vestlandslandskapet. På ferden må de trosse uvær, ras og stengte tunneler, og langs de smale veiene møter de alt fra døde og levende kunstnere og forfattere til spelemenn, separatister og tobakksbønder. Reisen har et ledemotiv, bondeopprøreren og veibyggeren Anders Lysne, som ble halshugget i 1803. 

Omtale ved forlaget. Lån papirboka av oss her, men du kan også lese den i Bookbites!

Lettlest, humoristisk og actionfylt fantasy. Perfekt for deg som vil ha noe med godt driv i mens du ligger og slapper av.

Kristian

Nicholas Eames – Kings of the Wyld

Guardians of the Galaxy møter Lord of the Rings i denne episke fantasydebuten hvor en gruppe pensjonerte krigere må gå sammen en siste gang for det som virker som et umulig oppdrag.

Omtale ved forlaget. Lån papirboka av oss her!

Alle må lese Hør her’a av Gulraiz Sharif! Tankevekkende, rørende og skikkelig frekk – mens mest av alt ustyrtelig morsom. Hør gjerne lydboka!

Sissel

Gulraiz Sharif – Hør her’a!

15 år gamle Mahmoud ser for seg en sommerferie med lange late dager på en benk utenfor blokka sammen med kompisen, Arif den enøyde. Men sommeren blir annerledes enn det Mahmoud hadde planer om. Familien får besøk av Onkel ji fra Pakistan og Mahmoud får i oppgave å vise onkelen rundt i Oslo. Onkel ji gjør store øyne i Norge, og så lurer han på hva det er med Ali, lillebroren til Mahmoud, som ikke oppfører seg slik gutter skal. Mahmoud blir stilt overfor store prøvelser denne sommeren, både som bror og sønn i en pakistansk familie. 

Omtale ved forlaget. Lån papirboka av oss her, men du kan også lese eller høre den i Bookbites!

En fortelling om Jamil, Simon og Mickeys oppvekst i København. Romanen er en rystende skildring av vold, rasisme og brutalitet, samtidig er den drivende god og inneholder sterke portretter av ungdommene og mødrene deres.

Sissel

Morten Pape; oversatt av Cecilie Winger – Guds beste barn

Guds beste barn er en fortelling om vold, rasisme, svik og vennskap. Fetterne Simon og Mickey har begge en voldelig fortid. Simon er nå løslatt fra fengsel og ønsker å skape en ny og trygg tilværelse for familien sin. Mickey er en uberegnelig innsatt i et ungdomsfengsel, og han har planer om å flykte. På Amager i København bor Jamil som prøver å stable seg på beina igjen etter å ha vært innlagt på en psykiatrisk institusjon. Han klarer likevel ikke å la hevntankene ligge. Noen år tidligere drepte Simon og Mickey bestevennen hans, Zeki, ut fra et rasistisk motivert hat.

Lån papirboka av oss her, men du kan også lese eller høre den i Bookbites!

Knallgod skildring av ungdomstid i pønkmiljøet i London på 70- og 80-tallet.

Sissel

Viv Albertine – Clothes, clothes, clothes. Music, music, music. Boys, boys, boys

Gitaristen i punk-rock bandet The Slits forteller om sin karriere, fra sine kreative bestrebelser med Sid Vicious og turneer med The Clash, til sin relasjon med Mick Jones og lanseringen av sin solodebut i 2012.

Lån papirboka av oss her!

Denne hadde kinopremiere i vår, men boken er absolutt verdt å lese! En morsom historie om ei lita jente som blir adoptert av en gorilla.

Henriette

Frida Nilsson; oversatt av Nina Aspen. Illustrert av Per Dybvig – Apestjernen

En dag svinger en skitten, gammel Volvo opp foran barnehjemmet der ni år gamle Jonna bor. Det er gorillaen som kommer, og hun ønsker å adoptere et av de foreldreløse barna. Hun bestemmer seg umiddelbart for Jonna, men Jonna vil ikke ha en stor og klønete gorilla til mamma. Forresten har hun hørt at gorillaer spiser små barn… Da Jonna blir vant til gorillaen og den rotete gården hennes, vil kommunestyret sende henne tilbake til barnehjemmet.
Hva skal Jonna gjøre da? Hun har nemlig aldri vært lykkeligere enn hun er akkurat nå.

Omtale ved forlaget. Du kan låne papirboka av oss her, men også lese eller lytte til den i Bookbites!

En faktabok om elgen, skrevet for barn, men her var det jammen mye nyttig å lære for oss voksne også!

Henriette

Line Halsnes – Skogens konge : alt du trenger å vite om elgen

Du vet sikkert at elgen kalles skogens konge? Men visste du at elgen kniper øynene igjen hvis du klør den bak øret, at pelsen lukter hest og at det egentlig er ganske enkelt å temme elg? I Skogens konge kan du lese om hvor elgen bor og hva den spiser, men også om hvordan elgmelk smaker og hvorfor elgens mage produserer 400 liter gass i døgnet. Du kan til og med lære deg å lokke på elgen!

Forfatter og illustratør Line Halsnes har møtt både norske, svenske og russiske elger. Hun har dukket ned i det som finnes av elgbøker, snakket med elgforskere og andre eksperter – og hun har reist langt inn i Russland for å besøke en ordentlig elgfarm! I denne fargerike og lekne boka deler hun sin kunnskap og sine beste elgtips med deg.

Omtale ved forlaget. Du kan låne papirboka av oss her!

En lærerik bok om kvinnebevegelsens mange kamper gjennom 150 år. Fantastisk illustrert av Jenny Jordahl!

Henriette

Marta Breen og Jenny Jordahl – Kvinner i kamp : 150 års kamp for frihet, likhet, søsterskap!

For 150 år siden var kvinner og menns liv svært forskjellige. Kvinner hadde få muligheter til å bestemme over seg selv, de fikk ikke stemme ved valg eller tjene egne penger. Faren bestemte over henne, til hun giftet seg. Deretter var det ektemannens tur. Først da kvinnene begynte å organisere seg skjedde det endringer. I denne boka handler det om kvinnebevegelsens mange dramatiske kamper opp gjennom tidene. Fra erklæringen av kvinners rettigheter i 1848, gjennom kvinnebevegelsen, suffragettene, prevensjon og abortspørsmål til Malalas kamp og menneskehandel og kjønnslemlestelse.

Omtale ved forlaget. Du kan bestille papirboka hos oss her!

God lesesommer!

Stikkord: , , , , , Sist endra: 24. januar 2024