Skrivi av Lesetips, Voksne

Hva leser vi i sommer?

Når den norske sommeridyllen og solbrune skuldre senker seg, og sommerukene ligger åpne foran oss – hvilke bøker planlegger bibliotekets ansatte å ta med seg ut i solveggen, på strand og hytte, og opp i sofakroken de dagene regnet trommer på ruten?

Vi deler velvillig våre leselister, og om du ikke rekker innom oss før du reiser på ferie, så husk at om du har nasjonalt lånekort kan du låne på alle Norges bibliotek, og Bookbites er tilgjengelig fra akkurat der du er, akkurat når du vil.

God lesesommer!

Jeg skal lese Reisen til livsvannet av Bergsveinn Birgisson. Den har jeg hatt på lista mange ganger, men så har den forsvunnet av ulike grunner. I år hørte jeg Birgisson på litteraturfestivalen, og da kjente jeg at nå vil jeg virkelig få lest den boka. Og til høsten er den også med i Omvendt Lesesirkel, så da slår jeg to fluer i en smekk!

Birgithe

Bergsveinn Birgisson; oversatt av Oskar Vistdal – Reisen til livsvannet

Magnús Árelíus ankommer Island i det herrens år 1784. Han er sendt ut av danske myndigheter for å undersøke om den arbeidsføre delen av befolkningen kan fungere som fabrikkarbeidere i Danmark, der mangelen på arbeidskraft er stor. Med seg har han også det nyeste utstyret for landmåling, og i tråd med opplysningstidens idealer skal det foretas nye oppmålinger av øya. Men i møte med den mektige islandske naturen, mytene og menneskene, kan det av og til være vanskelig å få kart til å stemme med terreng. Den kultiverte og opplyste Magnús Árelíus blir gradvis tvunget til å revurdere sin verdensanskuelse.

Omtale ved forlaget. Du kan låne papirboka av oss her, men også lese eller lytte til både denne boka og mange andre titler av Birgisson i Bookbites!

Tidligere i vår hørte jeg Uthaugs roman Ein lykkelig slutt, en overraskende smart slektsroman over et tabubelagt tema.
Skuespiller Anders Eide satte virkelig kronen på verket med sin brilliante innlesning! Nå er jeg spent på hennes tidligere bok Der det finst fuglar – vil den holde en tilsvarende klok tilnærming til nok et tema som jeg egentlig avskyr?

Hege

Maren Uthaug; oversatt av Ingrid Holvik – Der det finst fuglar

Eit intenst familiedrama frå ein forblåsen plass på Trøndelagskysten. Johan har forsaka kjærleiken til Hannah for eit ekteskap med prestedottera Marie og ein stilling som fyrvaktar på eit rev to sjømil i havet utanfor bygda Uthaug, der dottera Darling og sonen Valdemar blir tjora fast til fyret for ikkje å blåse på sjøen. Livet er hardt og einsamt. Johan sit i toppen av fyret og grublar, Marie vil helst holde seg i Uthaug. Sonen Valdemar er ikkje riktig i hovudet, og dottera Darling sin hug etter menn driver Johan til å gjere unevnelege ting. 

Omtale ved forlaget. Du kan låne papirboka av oss her, men også lese eller lytte til både denne og Ein lykkeleg slutt i Bookbites! Og du, Der det finst fuglar er også desemberboka i Omvendt lesesirkel i vinter.

Denne skal rett og slett leses fordi den har blitt meg anbefalt mange ganger. Erlend Loe dro den frem da den ble oversatt til norsk i 2019, og nå har også andre bibliotekar-kollegaer framsnakket den.

Hege

Vivian Gornick; oversatt av Johanne Fronth-Nygren – Heftige bånd

New York, 80-tallet: Mor og datter vandrer gatelangs, forserer byens avenyer og slitne strøk, og minnes tiden i arbeiderklassestrøket Bronx. Her vokste Gornick opp i en bygård der moren regjerte som sladderdronning og rådgiver for strøkets andre kvinner, og persongalleriet som skildres er like fargerikt og prekært som skjebnene deres. Boken gir et sjeldent innblikk til livet for arbeidsfolk og immigranter i 1940-tallets New York. Sentrale tema er erfaringer, muligheter og hindre i kvinners liv; felles- og utenforskap; og det uutgrunnelige forholdet mellom en mor og en datter. 

Omtale ved forlaget. Du kan låne papirboka hos oss her, eller les den i Bookbites!

I sommar skal jeg lesa Med øks og sag : tømrerens og snekkerens redskaper fra vikingtid til 1900-tallet. Jeg er garantert ikke aleine om å ha lagt detaljerte planer for hvordan bryte meg inn på verktøysamlinga til Maihaugen for å robbe den for godbiter. Og nei, det blir ikke med stega innåt vinduet ala Skrik-tyveriet, jeg liker å tro at jeg er litt mer ressurssterk enn som så. Kripos kommer heller ikke til å finne rester av kruttslam i støvet, for i den grad jeg ikke rasker med meg alt av vevnader og snurrepipperier, så er vel alt som er der så høyantennelig at alt annet enn antistatisk-fulldrakt vil antenne hele anlegget. Men ja så var det denna boka da. Her er det alt mulig av kule høvler og sager, nagler og jeg veit ikke hva. Det er kanskje vanskelig å forstå for noen, men spør en gammal gubbe hva han er villig til å gi for en urgammal hånd-fett-inngnidd oksehøvel, så skjønner du kanskje noe av lidenskapen og fanatismen som ligger og lurer i folkedjupet.

Vegard

Audun Dybdahl – Med øks og sag : tømrerens og snekkerens redskaper fra vikingtid til 1900-tallet

Tømrere og snekkere har i over tusen år vært nært knyttet til sine økser og sager. Tømreren stod for grovarbeidet, snekkeren tok seg av detaljene. Historiker Audun Dybdahl har dokumentert redskapene gjennom tre tidsepoker: vikingtid, middelalder og nyere tid. Det er den siste tiden som er viet størst oppmerksomhet. Grunnen er mangfoldet av verktøy som etter hvert utviklet seg for å oppfylle nye krav til former og overflatebehandling. Boken er rikt illustrert med eksempler på redskaper.

Omtale ved forlaget. Lån papirboka av oss her, og er du kjapp kan du komme Vegard i forkjøpet!

Hver sommer prøver jeg å få lest litt av hvert: noe nytt norsk, noe oversatt, noe dikt, litt sakprosa og en klassiker. Og tidsskrifter, da – det er super sommerlektyre, og i år blir det 75-årsjubilanten Vinduet sin aller siste papirutgave – som bugner av gode tekster.

Cathrine
  • Onkel Arne og månen av Aina Villanger. Hvordan var det å leve i 1969? Boka er en tidsreise til året for den første månelandingen, og året da onkel Arne valgte å avslutte livet sitt. Lån papirboka av oss her, eller les den i Bookbites.
  • Sangene og somrene av Ingvill Solberg. Tror det er en diktsamling om sommerens kortvarige lykke, fra en av Innlandets mange, gode forfattere. Lån papirboka av oss her, eller les den i Bookbites.
  • De andres land av Leïla Slimani, oversatt av Agnete Øye. Slimani var dronning på litteraturfestivalen i 2019, og jeg ser virkelig frem til å lese denne, om å ha to hjemland – Frankrike og Marokko. Lån papirboka av oss her, eller les den i Bookbites.
  • Reise i måneskinn av Antal Szerb, oversatt av Éva Dobos. En ungarsk klassiker fra 1937 som endelig er kommet på norsk – andre bok i ny forlagssatsning med Oversette mesterverk, elsker sånne serier! Lån papirboka av oss her, eller les den i Bookbites.
  • Døde jenter av Selva Almada, oversatt av Bente Lodgaard. Viktig og knallsterk bok om kvinnedrap i Latin-Amerika. Lån papirboka her.
  • Og som høytlesning for hele familien på sommerferie, skal vi ha det sjøsalte eventyret Lampe av Annet Schaap, oversatt av Hedda Vormeland. Lån papirboka av oss her!

Hilary Mantel har satt en ny definisjon på den historiske romanen med sine sensasjonelle bøker om Thomas Cromwell, smedsønnen fra Putney som ble Englands nest mektigste mann. Og nå, etter åtte år er endelig den siste boka her! Den starter i England, mai 1536, hvor Cromwell spiser frokost med seierherrene etter henrettelsen av Anne Boleyn. Han vet ikke at det bare er fire år til en bøddel skal bruke tre øksehogg på å skille hans eget hode fra kroppen. Jeg har gledet meg helt vilt til denne finalen, og har heldigvis noen uker med ferie så jeg får sitte i fred med disse 813 sidene!

Camilla

Hilary Mantel; oversatt av Hege Mehren – Speilet og lyset

Tidlig på 1500-tallet i England har Thomas Cromwell gått fra å være en alminnelig smedsønn til å bli statsmann i hoffet til kong Henry VIII. Kongens kone Anne Boleyn har blitt henrettet, og Thomas Cromwell befinner seg på vinnersiden av det blodige oppgjøret som fulgte. Henry VIII står nå fritt til å gifte seg med sin tredje kone Jane og endelig få en arving. Men lykken hans varer ikke lenge: dronning Jane dør i barsel. Kong Henrys regime trues av opprør, forræderi, og krig, og Cromwell står i sentrum av det hele. På tross av det politiske kaoset har han en visjon om et nytt og bedre England. Boken er tredje bind i trilogien om Thomas Cromwell.

Omtale ved forlaget. Lån papirboka av oss her, eller les den (og de to første i triologien) i Bookbites!

Jeg skal prøve å lese ferdig Robert Jordans fantasyserie The wheel of time. Man kan jo ikke kalle seg dannet før en har pløyd gjennom alle 14 bøkene om den gjenfødte dragen.

Kristian

Robert Jordan – The eye of the world

Den første boken i den mesterlige fantasy-serien Tidshjulet. Tidshjulet dreier langsomt, tidsaldrer avløser hverandre, Skjebnekampen mellom det gode og det onde om verdens fremtid er begynt. Rand al’Thor og hans følgesvenner Matt og Perrin, tre unge menn fra den fredelige landsbyen Emondsmark, oppdager snart at de er tildelt avgjørende roller i kampen mot de mørke kreftene. De kastes ut i et storslagent eventyr med verden og sine egne liv som innsats. En spennende saga om om makt, lojalitet, rettskaffenhet, og med et vell av merkverdige fremtoninger og mystiske hendelser.

Omtale ved forlaget. Lån papirboka av oss her!

På biltur til Troms tar jeg med romanen Jente, kvinne, annet av Bernadine Evaristo. Der får vi livsfortellingene til 12 britiske kvinner; vidt forskjellige, men med den samme utfordringa – å lykkes i livet på tross av mekanismer som holder dem nede. Først tenkte jeg å lese den på originalspråket (vi har begge), men etter å ha lest NRKs ros av Kirsti Vogts glimrende oversettelse; «[…] med kreative løsninger som i begrepet «de umedføkkelige»!», lander jeg muligens på den.

Sissel

Bernardine Evaristo; oversatt av Kirsti Vogt – Jente, kvinne, annet

Tolv forskjellige kvinner forteller sin historie i Jenter, kvinne, annet. Stemmene deres er ulike, men felles for dem er at de alle er på leting etter noe. Det være seg en felles fortid, en meningsfylt fremtid eller noen å elske. Det å bli sett av en mor eller far, finne tilhørighet – eller bare finne et glimt av håp. Til sammen blir de tolv stemmene til en fortelling om identitet, feminisme, tilhørighet, rase og klassekamp som gir oss et nytt bilde av England. 

Lån papirboka av oss her, eller les den i Bookbites!

Ulli Lusts tegneserieroman I dag er den siste dagen i resten av ditt liv blir med i sekken når jeg skal på fjelltur i Langsua. Den har jeg gleda meg til lenge, etter å ha fått engasjerte anbefalinger fra flere tegneseriekjennere.

Sissel

Ulli Lust; oversatt av Ute Neumann – I dag er den siste i resten av ditt liv

I 1984 reiser den frihetssøkende 17 år gamle punkeren Ulli på haiketur fra Wien uten pass, penger og bagasje til Italia sammen med en venninne, uten å fortelle om det til sine foreldre. Ulli erfarer at det å være ung jente på loffen kan være svært farlig, ikke minst på Sicilia. De naive jentene oppfattes av italienske menn omtrent uten unntak som lette på tråden, og pengemangel fører dem ut i tigging og narkotika, prostitusjon og i kontakt med mafiaen. Ulli blir etterhvert helt alene og veldig utsatt, men hun reiser seg og viser et kraftig overlevelsesinstinkt.

Omtale ved forlaget. Lån den av oss her!

På regnværsdagene skal jeg ta fram Ola Rindals kunstfotobok Thujord. Rindal er en internasjonalt kjent fotograf som blant mye anna har jobba for navn som Gucci, Louis Vuitton og Dior. I Thujord derimot, skildres atmosfæren ved hjemgarden på Fåvang, og her spiller lyset en nøkkelrolle.

Sissel

Ola Rindal – Thujord

Noen fotografer ser ut til å oppfinne sin egen lyskvalitet i bildene sine. For Ola Rindal gjelder dette både i hans kommersielle arbeid og i hans egne prosjekter. I denne boka spiller lyset, eller mangelen på det, en nøkkelrolle. Rindal har bodd i Paris de siste to tiårene, men besøker hvert år familiegården i Thujord i Gudbrandsdalen, som har vært familiens eiendom i over 300 år. Da hans eldre søster tok over, flyttet Rindal til Sverige, og siden til Frankrike. Men noe bragte ham alltid tilbake. Som han skriver: Thujord betyr to jorder, og det er navnet på gården der jeg vokste opp. Jeg drar dit hver jul med min familie, og selv om jeg ikke har bodd der på lenge, er det fortsatt hjemme.”

Omtale ved forlaget. Lån boka av oss her!

Jeg gleder meg til å lytte til På tronen, den tredje boka i serien Halve kongeriket. En spennende serie for ungdom og unge voksne! Den første boken, Arvingen, vant Uprisen i vår!

Henriette

Anne Gunn Halvorsen og Randi Fuglehaug – På tronen

Hvor morsomt er det egentlig å være TikTok-stjerne? 17-åringen Tess får merke at det kan være ganske vanskelig å stå i rampelyset. Hun har blitt en nasjonal yndling og viktig stemme i samfunnsdebatten fordi hun slo en mannlig popartist og kalte ham rasist. Hvordan kan hun nå forsvare at hun har blitt forelsket i nettopp denne artisten? Og visste hun i utgangspunktet hva hun snakket om, hun som bare er 17 år og kommer fra en velstående gambisk familie? 

Omtale ved forlaget. Lån papirboka av oss her, men du kan også lese eller lytte til den i Bookbites!

God lesesommer!

Stikkord: , , , , Sist endra: 24. januar 2024