Skrivi av 3-8 år, 4-6 år, 6-9 år, Lesetips

Våre beste høytlesningstips!

Begynner bøkene i bokhylla å bli utlest og kjedelige, eller har du lyst til å begynne å lese høyt for barnet,men vet ikke helt hvor du skal begynne?

Da synes vi du skal ta turen innom oss, eller laste ned LES for meg-heftene våre, eller ta en kikk på bøkene vi har valgt ut under her!

Her har vi samlet våre beste høytlesningstips for barn på 3+ og 6+! Vi håper dere finner en ny favorittbok her, og at dere kommer og blar i hyllene våre på jakt etter flere gode bøker dere kan dele og oppleve sammen!

LES for meg! 3+

En flue fløy – Av Sondre Lerche & Victoria Sandøy

Korpset er ute og marsjerer. Plutselig forviller en spillelysten flue seg i korpset. Flua har nemlig veldig lyst til å spille i et korps, men alle instrumentene er opptatt. Det blir brått både ulyder og feiltrinn i rekkene. Dette er en humoristisk og finurlig fortelling for alle som liker å lage lyd, både med og uten instrumenter.

Lån boka av oss her!

Oppdagere og eventyrere fra Poteby – av Sharon Rentta ; oversatt av Kristian Baardsen

To av Potebys innbyggere drar fra byen for å utforske verden. Iselin Isbjørn reiser til jungelen på en eventyrlig reise. Terje Tiger er også eventyrlysten.

Her er historier med gjenkjennelige hverdagssituasjoner ispedd humor og litt dramatikk.

Lån boka av oss her!

I form med Tapiren! – av Jakob Martin Strid
oversatt av Håkon Viggen

Tapiren og alle vennene er i bursdag hos Lille Tigers. Det er masse god mat, og Tapiren spiser altfor mye. Når de skal leke etterpå får ikke Tapiren plass noe sted. Vennene må hjelpe til å få ham i form.

Absurd og humoristisk fortelling, og underveis lærer barna om geometriske former.

Lån boka av oss her!

Ruffenbarna begynner i barnehagen – av Tor Åge Bringsværd og Thore Hansen

Sjøormjenta Kaida og dragegutten Luki er barna til Ruffen og Hamayoko. De to barna skal begynne i barnehagen. Det er bare et problem, og det er at barnehagen og den er på havets bunn. Det er der alle sjøormbarna går. Men dragegutten Luki kan ikke puste under vann, slik som de andre barna. Kaida og Luki er redd de ikke kan gå i samme barnehage.

Ruffenbarna-serien er en ny serie om Ruffenbarna, og er en introduksjon til Ruffens verden for dagens unge lesere.

Lån boka av oss her!

Fortellinger fra Mummidalen : etter tre fortellinger av Tove Jansson – av Alex Haridi, Cecilia Davidsson og Cecilia Heikkilä ; oversatt av Heidi Sævareid

Denne samlingen inneholder tre historier basert på Tove Janssons kapittelbøker som er omarbeidet til billedbokformat. I ‘Veien til Mummidalen’ følger vi familien gjennom en oversvømt skog, frem til det som blir Mummidalen og det nye huset deres. I ‘Mummitrollet og den magiske hatten’ dukker en ukjent hatt opp, mens en ulykkelig trollmann savner hatten sin på månen. I ‘Mummitrollet på hattifnattenes øy’ tar familiens seiltur en uventet vending.

Lån boka av oss her!

Dinosaurgjengen : Kjempeblekkspruten
av Lars Mæhle og Lars Rudebjer

Denne samlingen inneholder tre historier basert på Tove Janssons kapittelbøker som er o

I Mørkebukta er det et gammelt skipsvrak, og der skjuler det seg en skatt, ifølge Pappa Rex. Men, han sier også at Rasmus og Trym aldri må finne på å dra dit, for det er en kjempeblekksprut som vokter skatten. Trym er av en annen oppfatning og tenker at det bør gå bra å låne flåten til Pappa Rex, sånn bitte litt. Dermed er et nytt eventyr i gang for Dinosaurgjengen.

Bak i boka får man også faktatekster om dinosaurene som er med i historien.

Lån boka av oss her!

Blyanten – av Emilie Christensen og Anja Dahle Øverbye

Lina har fått en ny, veldig fin blyant og tar den med for å vise bestevenninnen Maya i barnehagen. Maya er så flink til å tegne, men nå blir det kanskje henne som hermer etter Lina i stedet for omvendt. Men Maya bare tar blyanten uten å gi den tilbake, og Lina lurer på hvordan hun skal få den igjen. Kanskje hun kan tegne noe som hjelper.

Det å ha en bestevenn kan være både fint og vanskelig.

Lån boka av oss her!

Polititjuven – av Marianne Gretteberg Engedal

Kjell er ikkje tjuv lenger. Kjell likar Pølse-Per meir enn alt anna i verda, og Pølse-Per elskar pølser meir enn noko anna. Ein dag, rett før skulestart, flyttar det ein politifamilie til byen. Kjell sin klasse skal på overnattingstur i skogen og politijenta Perit skal være med. Når Perit blir ein polititjuv endrar alt seg for Kjell.

Lån boka av oss her!

Uppsa – av Hilde Hodnefjeld

Det er vondt å få kjeft for ting som går galt, særlig når man ikke har gjort det med vilje. Som f.eks. når pappa kjefter og blir sint fordi speilet knuser, eller man søler med melken. Det er ikke gjort med vilje, men en fugl som får en til å gjøre det.

Dette er en fortelling om hvordan leve med en ulykkesfugl på skulderen

Lån boka av oss her!

Nattsvermerne – av Sunniva Sunde Krogseth

Noor har gledet seg til å sove ut sammen med søstrene sine. Det blir litt for skummelt, og hun blir hjemme og sover sammen med pappa i bakgården i stedet. Da skjer det noe magisk, Noor blir plutselig bitteliten og får vinger!

En historie om mot og om alt som rører seg ute i natten.

Lån boka av oss her!

Hvor er kosebamsen?
av Lars Mæhle og Odd Henning Skyllingstad

Det er overnattingsfest i Kråkeslottet barnehage. Alle barna har med seg hvert sitt kosedyr, men når de skal legge seg er Bruno, kosebamsen til Mario, borte. Ute uler vinden, det er mørkt, og Mario er utrøstelig. Leon og Live tar saken.

Lån boka av oss her!

Tøffe maskiner – av Line Halsnes

Mange barn synes det er spennende med store kjøretøy og maskiner. Her har forfatteren samlet sju av dem, blant annet dumper, traktor, gravemaskin og skurtresker, og viser hva alle sammen gjør.

Lån boka av oss her!

Hi-hi! – av Bjørn F. Rørvik og Eivind Gulliksen

Denne boka er full av enruters tegnevitser. Liker man Larsons gale verden, så vet man at her blir det mye humor. Boka har 76 morsomme, fargerike og litt overraskende vitser om mange temaer, men særlig om dyr. I boka er alle de teiteste og tørreste og festligste vitser samlet.

Lån boka av oss her!

LES for meg! 6+

Milla redder Amazonas – av Selma Lønning Aarø og Tiril Valeur

Milla er syk, og må være hjemme fra skolen. Det er hun ikke særlig god til, for hun liker å være der det skjer. Bestevennen, Filla, besøker henne hver dag, men en dag dukker han ikke opp. Han har nemlig fått seg en ny bestevenn. Naja, den nye jenta i klassen. Ikke nok med at Naja har tatt fra henne bestevennen, hun vil også bli regnskogforsker, slik som Milla. Det liker hun dårlig.

Lån boka av oss her!

Kurt 2- av Erlend Loe og Kim Hiorthøy

Truckfører Kurt og hans litt spesielle familie lever et nesten vanlig liv helt til den dagen Kurt får en kjempediger fisk. Nå har de plutselig mat nok for lange tider, og med fisken som framkomstmiddel og mat, legger familien ut på en reise jorden rundt.

Etter turen blir livet litt for vanlig for familien. Det er bare en ting som kan hjelpe på livets trivialiteter, og det er flere penger! Skjebnen vil det slik at Kurt får noen millioner, men da blir han grusom. Tenk alle som trodde at Kurt bare var snill!

Lån boka av oss her!

Hvorfor har vi ikke president i Norge? : og 52 andre ting du lurer på om politikk – av Susanne Kaluza og Leonard Furuberg

Politikk er ikke alltid like lett å forstå seg på, og det er mye rart man kan undre seg over når det gjelder politikk.

I denne boka får du svar på små og store spørsmål om politikk, som f.eks. hva en politiker egentlig gjør, om barn kan stemme når det er valg eller om statsministeren faktisk bor på Stortinget. Teksten er lettfattelig og humoristisk, og boka har mange fargerike illustrasjoner. Boka egner seg som samtalestarter om politikk for barn.

Lån boka av oss her!

Bak den svarte porten – av Anders Bortne og Skinkeape

Olivia har ingen å gå knask eller knep med på Halloween. Det er litt skummelt å gå alene, men Olivia oppdager at hun blir modigere jo lenger hun går. Hun tør til og med å gå til det store huset bak porten selv om det er uhyggelig.

Klassisk spøkelseshistorie i moderne format.

Lån boka av oss her!

Miraklet i snøhulen – av Kim Leine og Peter Bay Alexandersen

Andreas og Sofie bor på Grønland og kjenner landet godt. De kjenner bygda, snøen, isen og hundene. Mammaen deres er gravid og skal snart føde, men når fødselen nærmer seg, er helikopteret til reparasjon. Da sier pappa at de skal ta hundesleden over isen inn til byen. Så ser Andreas en rar vind over fjellet: Piteraq! En orkan er på vei. Plutselig får de dårlig tid. Heldigvis rekker de å grave seg ned i tide. Men inne i snøhula skjer det mer enn ett mirakel.

Lån boka av oss her!

Jakten på enhjørningen – av Jørn Lier Horst og Hans Jørgen Sandes

Serien Detektivbyrå nr. 2 handler om å oppklare forbrytelser og ugjerninger. Sammen med sporhunden Åtto drar Tiril og Oliver denne gang med bestefar Franz til Moklehoma City i USA, en by full av trehus og cowboyer. Noen påstår det finnes en ekte enhjørning i området. Presidenten i Det naturhistoriske selskap utlover en stor pengebelønning til den som klarer å fange den. Dette er en sak for detektivene fra Norge.

Lån boka av oss her!

Mysteriet med hullet i veggen – av Camilla Brinck og Jan Jäger
; oversatt av Nina Aspen

De to små musene Musse og Helium faller gjennom et hull i veggen hjemme hos Camilla. De havner i en annen verden, Dyreriket. Musse og Helium er prins og prinsesse der, og nå står spennende og farlige oppdrag i kø. Ved hjelp av nye venner må de sikre Dyreriket mot fiender og finne den magiske Gullosten.

Lån boka av oss her!

Grisaldo – av Bjørn F. Rørvik og Per Dybvig

Reven og Grisungen spiller fotball, men når stillingen er 5-0 blir Grisaldo lei av Revens spillestil og kommentarer. Da legger han opp. Så kommer Dåsemikkelfrøkna og inviterer til ekte fotballkamp med tribuner og dommer. Da får Reven et problem. Han må ut og kjøpe spillere. Det er mye situasjonskomikk i historien, sprelske illustrasjoner, og lek med ord og vendinger.

Lån boka av oss her!

Olivia og Snøflak – av Julie Sykes og Lucy Truman
; oversatt av Marie Lexow

Olivia er så glad for at hun får gå på Enhjørningsakademiet! Men det begynner å nærme seg eksamen, og det er på høy tid at hennes enhjørning, Snøflak, finner magien sin. Alle hjelper til med å gjøre i stand til det store skoleballet, men det virker som om noen prøver å gjøre alt for å ødelegge festen. Kommer Olivia og Snøflak til å kunne redde festen – og hele skolen?

Lån boka av oss her!

Jorddragen våkner – av Tracey West og Graham Howells
; oversatt av Rune R. Moen

Brage bor på en bondegård. En dag dukker plutselig kongens soldater opp og tar ham med til slottet. Han skal trenes opp til å bli en dragemester. Brage er ikke sikker på om dette er noe for ham, men når han ser de tøffe dragene blir han overbevist. Brage lurer på hva slags superkraft dragen hans har, for dragen virker litt daff og sliten. Den ligner litt på en slange, eller meitemark. Brage kaller derfor dragen sin for Markus. Etter hvert viser det seg at de to kanskje er de største heltene av dem alle!

Lån boka av oss her!

Faregjengen – av Tom Fletcher og Shane Devries
; oversatt av Torleif Sjøgren-Erichsen

Frank og familien flytter til et nytt sted. Alt virker normalt på det nye hjemstedet, inntil det en natt kommer en forferdelig storm. Etter stormnatten forandrer alle barna seg, inkludert ham selv. De har rett og slett blitt litt magiske og har fått evner de ikke hadde før. Barna bestemmer seg for sammen å finne ut av hva som har skjedd, og de kaller seg Faregjengen

Lån boka av oss her!

Tannfeen og hoggtennene – av Arne Svingen og Henry Bronken

Tine opplever at det første oppdraget som tannfe er mye vanskeligere enn hun trodde. Det høres jo så lett ut å hente en tann, legge en mynt i glasset og ikke bli oppdaget.

Lån boka av oss her!

Max og de arme ridderne – av Lincoln Peirce
; oversatt av Nina Aspen

Max drømmer om å bli ridder. Men sannsynligheten for det er svært liten, ikke er han venn med en ildsprutende drage heller. En dag blir onkel Gotfred kidnappet av den onde kong Grufus. Da må Max handle raskt. Sammen med de arme ridderne som består av en gjeng eventyrere, legger han ut på en reise for å redde onkel Gotfred og kongeriket Vegudia. Dette er en humoristisk fortelling som er en blanding av fortelling og tegneserie.

Lån boka av oss her!

Vi sees på biblioteket!

Stikkord: , , Sist endra: 19. juni 2023