Skrivi av Lesetips, Tema

Aldri glem

Det har gått ti år siden terrorangrepet i Regjeringskvartalet og på Utøya rystet Norge, og endret oss for alltid. Vi skulle aldri glemme, ble det lovet, men når rosetoget stilnet, rettsaken var over og mediedekningen avtok, hva ble gjort for å sørge for at 22. juli aldri skal skje igjen?

Forsidefoto: Vegard Grøtt / Scanpix

Overlevende, etterlatte og berørte mener Norge har snakket for lite om hvorfor 22. juli skjedde, og hvordan ny høyreekstrem vold kan forhindres i fremtiden. Utøya-overlevende Helén Ingrid Andreassen og Sofie Rosten Løvdahl skrev nylig i en kronikk at det eneste de ønsker er at alle tørr å ta de små og store samtalene. At vi alle kan bidra til aldri mer 22. juli, om vi er villige til å diskutere hvordan det kunne skje.

Å lese bøker, og lytte til historiene om og fra 22. juli, er en måte å ta del i denne samtalen på, og vi har bøker som passer for lesere og lyttere av alle aldre. Her har vi trukket frem et lite utvalg av våre anbefalte bøker, og i denne listen i katalogen vår finner du enda flere.

Vidar Kvalshaug – Det var en gang en sommer : historien om 22.juli og tiden etterpå – fortalt for barn

22. juli 2011 er sommerdagen som endret det norske samfunnet for alltid, og hvordan vi i ettertid snakker og tenker om denne dagen i årene etterpå. De fleste barn i Norge kjente ikke noen av dem som var på Utøya, mistet ikke et søsken, slektning eller venn. Likevel ble vi alle veldig berørte. Dette er en handling som det vil bli snakket om og bli minnet om så lenge vi lever. Men det er ikke lett å vite hvor mye man skal si og hvordan man skal si det, ei heller å vite hva man skal svare når noen sprø: Kommer han noen gang ut fra fengselet? Denne boka summerer opp og peker fremover. Faktabok for mellom-/ungdomstrinnet.

Omtale fra forlaget. Lån boka hos oss her, eller les den i Bookbites.

Nora Dåsnes – Ubesvart anrop

Rebecca og Fariba begynner på videregående høsten 2011, en knapp måned etter 22. juli. Fariba melder seg inn i AUF. Rebecca kjente ingen av dem som døde. Hun prøver å være en av de som tar hverdagen tilbake ved hjelp av revy, fester, venner og skole og Daniel med det krøllete håret. Men Rebecca tenker likevel hele tiden på det som skjedde. En fortelling om å lete etter mening, om sorg, angst og utenforskap – og om hvor viktig det er å nå ut til hverandre selv om det kan være vanskelig. Grafisk roman for ungdomstrinnet. 

Omtale fra forlaget. Du kan låne boka av oss her.

Prableen Kaur – Jeg er Prableen

Prableen Kaur overlevde massakren på Utøya ved å spille død. I denne boken tar hun oss med tilbake til barndommen, til landsmøtekorridorene i Arbeiderpartiet og på innsiden av AUF. Hun skriver blant annet nært og utleverende om en skoletid preget av mobbing, depresjoner og alvorlig sykdom i familien. Men dette er også en bok om religion, om politisk oppvåkning, om partikamerater, om å være AUF-er, sikh og nordmann. Som nestleder i Oslo AUF måtte Prableen ringe og formidle dødsbudskapet til de etterlatte. Boken gir svar på hvor hun hentet styrken fra.

Omtale fra forlaget. Du kan låne boka av oss her.

Mariangela Cacace Di Fiore & Cathrine Tønnes Lie – Søstre : min historie etter Utøya

Søstrene Cathrine og Elisabeth drar til Utøya sommeren 2011. Det er vennskap, samhold og fremtidsdrømmer, og alt starter så fint. 22. juli skjer det utenkelige, og bare 17 år gamle Cathrine kommer hjem igjen. Dette er hennes historie om tiden før, under og etter hendelsene som endret alt for både Cathrine og hele Norge. En historie om å gå fra å være en overlevende til å leve igjen, om sorg, håp og en ny fremtid. Sakprosa for ungdomstrinnet.

Omtale fra forlaget. Du kan låne boka av oss her, eller lese den i Bookbites.

Thomas J. R. Marthinsen; illustrert av Els Cools – La oss snakke om 22. juli : en sakprosabok for barn

22. juli 2011 mistet åtte mennesker livet da en bombe ble sprengt i Regjeringskvartalet i Oslo. Senere samme dag ble 69 ungdommer skutt og drept på AUFs sommerleir på Utøya. Han som sto bak ugjerningene sitter i fengsel. Hva som egentlig skjedde og hvordan det hele henger sammen blir her forklart for dem som var for unge på den tida til å skjønne hva som hendte. Mange barn har en del spørsmål som de aldri har fått ordentlig svar på om denne hendelsen. Her har forfatteren samlet spørsmål fra hundrevis av elever fra forskjellige skoler. Svarene gis av mennesker som svarer ordentlige og grundig på dem. Blant dem som svarer på spørsmålene er ei som ble skutt og overlevde, politifolkene som var på jobb da bomba smalt, eksperter om det som foregår på nettet, politiets beredskapstropp som ble sendt til Utøya – med flere, samt at statsminister Erna Solberg svarer så ærlig hun kan på hvor trygt Norge er i dag. Sakprosa for mellomtrinnet.

Omtale fra forlaget. Du kan låne boka av oss her.

Kristopher Schau – Rettsnotater 22. juli-rettssaken, Oslo tinghus 2012

Under hele rettssaken mot Anders Behring Breivik var Kristopher Schau til stede for å skrive artikler for Morgenbladet. Han skrev ned sine tanker og følelser i møte med attentatmannen, etterlatte og andre berørte som befant seg i rettslokalene. Denne boken inneholder alle artiklene som sto i Morgenbladet fra 22. juli-rettssaken, i tillegg til en upublisert artikkel og kommentarer.

Omtale fra forlaget. Du kan låne boka av oss her.

Åsne Seierstad – En av oss : en fortelling om Norge

Det var ikke en fremmed terroristgruppe som sto bak det største angrepet på Norge i fredstid, men en ung mann fra Oslo. Siden 22.juli 2011 har Norge prøvd å forstå hva som drev massedrapsmannen. Gjennom et unikt kildemateriale har Åsne Seierstad funnet en gutt og en mann som i mange år strevde med å finne sin plass innenfor samfunnets rammer, men som endte med å bryte dem på det mest brutale vis. Dette er også en fortelling om dem som ble berørt. To søstre fra Nesodden som gledet seg til AUFs sommerleir på Utøya, årets høydepunkt. Og en guttegjeng fra Troms som dro sørover med samme mål. Bare noen av dem returnerte. Den prisbelønnede forfatteren Åsne Seierstad har tidligere rapportert fra krigssoner ute i verden. 22. juli 2011 skjedde dramatikken i hennes eget land. Dette er den første boken hun skriver om Norge.

Omtale fra forlaget. Du kan låne boka av oss her.

Snorre Valen – Utøyakortet

I denne boken tar Snorre Valen et personlig og politisk oppgjør med det han oppfatter som det offentlige Norges vanskeligheter med å behandle konsekvensene av 22. juli 2011. Valen ser på debattklimaet i kjølvannet av terroren. Han påpeker hvordan AUF ble møtt med avvisning når de forsøkte å innlede politiske samtaler. Boken ser også på det som oppfattes som en kritikkløs innstilling i samtiden til tankegodset som fremmes fra ytre høyre.

Omtale fra forlaget. Du kan bestille boka av oss her.

Erika Fatland – Året uten sommer

De berørte av terroren den 22. juli kom fra hele Norge. Erika Fatland har reist fra Longyearbyen i nord til Mandal i sør for å møte overlevende, berørte og etterlatte. Hun lar dem fortelle om sine opplevelser den 22. juli og tegner det større bildet av et fredelig land som brått stod overfor sin største nasjonale krise og tragedie etter 2. verdenskrig. I tillegg utvider Fatland perspektivet ved å se hendelsen i sammenheng med lignende tragedier internasjonalt. Boka tar oss med til Oklahoma og San Francisco i USA, Beslan i Kaukasus, Winnenden i Sør-Tyskland og Valletta på Malta. Gjennom samtaler med så vel etterforskere som politiske ekstremister føres vi inn i det mentale landskapet der gjerningsmenn av typen “ensomme ulver” holder til. 

Omtale fra forlaget. Du kan låne boka av oss her.

Ta samtalen. Aldri glem. La det aldri skje igjen.

 

Sist endra: 22. juli 2021