Skrivi av Voksne

Smertefull litteratur

Vinner av Bjørnsonprisen 2021 er Sara Omar

Forfatter Sara Omar. Foto: Henriette Mørk

Sara Omar (f. 1986) er dansk-kurdisk forfatter. Hun har bodd i Danmark siden 2001. Hun er født og oppvokst i Kurdistan, men måtte flykte derfra på slutten av nittitallet på grunn av krig. Dødevaskeren er hennes romandebut, og i 2020 kom Skyggedanseren.

På verdens bokdag ble Omar gitt prisen og intervjuet via skjerm. Her fortalte Omar at hun vil dedikere prisen til barn og unge over hele verden, som kjemper for et bedre liv. Jeg er barn av verden, jeg er barn av universet og har sett mange ulike skjebner og hvordan mennesker utøver makt overfor de svake.

Juryen sier i sin begrunnelse at Omar anvender litteraturen som et stillferdig våpen mot det patriarkalske. Dette er heftige bøker! De inneholder detaljerte beskrivelser, både av bestemors småkaker og grusomme overgrep.

Til det svarer Omar at både lyset og mørket er med i bøkene, både kjærligheten og det motsatte. Det er viktig for meg å fortelle at det skjer uforståelige ting rundt om akkurat nå og hele tiden. Virkeligheten er mye mer grusom enn det jeg skriver. Jeg begrenser meg for å skåne min leser. Man må legge boken fra seg hvis man ikke tåler mer, men mange lesere forteller meg at de tar den opp igjen for å lese videre etterpå.

VG’s anmelder skriver: «Sara Omars nye roman Skyggedanseren skildrer et helvete av et liv for en liten jente, så regn ikke med å sove etterpå.»

Lesere skriver til Omar for å takke og si at bøkene vekker følelser de ikke kjente fra før. Omar påpeker at hun ikke vil fortelle folk hva de skal tenke og mene. Men det er viktig for forfatteren på en litterær måte å vise hva som faktisk skjer i verden, og på den måten åpne for berøring og debatt. Omar dedikerer også prisen til alle de i verden som tror på samfunnets endring til det bedre.

Juryen sier: Bjørnson ønsket å påvirke samfunnsstrukturer, så vinneren er et forfatterskap i Bjørnsons ånd.

 Omar vil sette ord på universelle problemer. Jeg vil ta opp problemer som finnes i mange forskjellige verdenshjørner. Sosial kontroll, undertrykkelser, krenkelser som mennesker blir utsatt for. Jeg prøver å beskrive det på en måte som alle kan sette seg inn i. Ekstremister finnes overalt, og deres intensjon er å få makt over mennesker. Vi må sette ord på problemer og det som gjør aller mest vondt, for å sørge for at de ikke kan få makten. Vi må ikke være berøringsangst, vi må være modige og snakke om problemer, og slutte å tegne glansbilder av samfunn, der det skjer undertrykkelse.

Omar er selv født kurder. Kurderne har vært utsatt for folkemord, drap voldtekt, identitetsutslettelse, lover mot språket deres. Omars bøker beskriver disse traumatiserte menneskers uheldige forsøk på å avreagere og skape et liv videre.

Juryen fremhever vevingen mellom det gode og det onde som en stor kvalitet ved Omars bøker.

Festivalen håper å kunne få dispensasjon fra innreiserestriksjonene slik at Omar kan komme til festivalen i mai og delta med Bjørnsonforedraget, samt i resten av programmet.

Fakta om Bjørnsonprisen

  • Prisen ble etablert og delt ut av Bjørnson-Akademiet fra 2004-2020. De siste års vinnere er Johannes Anyuru (SE), Carsten Jensen (DK) og Maja Lunde (NO).
  • Bjørnsonprisen tildeles en nordisk forfatter for et litterært arbeid og samfunnsengasjement i Bjørnsons ånd.
  • Etter at Bjørnson-Akademiet la ned sin virksomhet i desember 2020, har Norsk Litteraturfestival, i samarbeid med Lillehammer UNESCO-litteraturby, Nansenskolen, Høgskolen i Innlandet, Lillehammer museum og Innlandet fylkeskommune, overtatt ansvaret for å videreføre prisen. Årets tildeling gjennomføres i tråd med den opprinnelige juryens innstilling.
  • Prisen er på 100 000 kr. Forfatter Jostein Gaarder er sponsor for Bjørnsonprisen.
Stikkord: , Sist endra: 24. januar 2024