Skrivi av Aktiviteter, Lesetips, Voksne

Stem på din favoritt til Bibliotekets litteraturpris 2023!

Bibliotekets litteraturpris – en bokpris lesere og bibliotekansatte stemmer fram sammen.

Prisen skal gå til en bok for voksne som er utgitt på norsk de siste fem årene. Det er bibliotekarer fra landets åtte største folkebibliotek som i en lang nominasjonsprosess kommet fram til en kortliste på ti bøker.

Prisen, en statuett utformet av Kjell Erik Killi-Olsen, deles ut 20. september under Kapittelfestivalen på Sølvberget.

Lånerne våre er landets fremste lesere. Nå får de muligheten til å stemme fram den beste litteraturen på norsk

Merete Lie, avdelingsdirektør ved Deichman Bjørvika

Les de 10 nominerte bøkene og stem på dine tre favoritter innen 6. september.

Lucy av Jamaica Kincaid

Les en fremtidig nobelprisvinner!

Lucy kommer som ung jente fra Karibia for å arbeide som au-pair hos en rik familie i USA. Hun er ikke «takknemlig for muligheten» og lengter overhodet ikke hjem. Istedenfor peker hun på samfunnsproblemer gjennom overraskende eksempler fra hverdagslivet, og nekter å svare på morens brev hjemmefra.

Lucy er en lettlest og til tider morsom roman som på en sylskarp måte tar opp temaer som rasisme, klasse og sexisme. Oversetteren, Åshild Lappegård Lahn, leser Kincaid «for å kjenne meg igjen, bli overrasket og fryde meg over Kincaids setninger; og ikke minst for hennes skildringer av makt og maktforhold.»

Lån boka av oss her, eller om den allerede er din favoritt, kan du gi din stemme her.

Vonde blomar av Gunnhild Øyehaug

Ingen skriver som Gunnhild Øyehaug. Vonde blomar er en novellesamling hvor de forskjellige novellene krangler med hverandre; hvor overlevende etter en flystyrt finner en kropp som flyter motstrøms i elven; hvor en gruppe blodigler istedenfor å suge blod, suger seg fast på en internettkabel og som følge blir intelligente og blant annet blir intervjuet på tv; hvor en av novellene begynner slik: «Ein morgon, heilt ut av det blå, foreslo Rut at vi skulle slutte med pistolar».

Høres det ut som noe for deg? Hun skriver om ensomhet og andre vanskelige følelser, men hun gjør det morsomt. Verdens kanskje mest kjente litteraturkritiker James Wood kaller Øyehaug «a Norwegian master of the short story».

Lån boka av oss her, eller om den allerede er din favoritt, kan du gi din stemme her.

Eg et før eg kjem av Kari Anne Bye

Kan dikt handle om kaffebarer, Tinder, manglende karriere og svinnende fremtidshåp? Eg et før eg kjem handler om kjærlighet, skam og selvfølelse på en lett tilgjengelig og leken måte, men likevel får den leseren til å ta teksten på alvor.

No var ho trettifem.
Som vanleg vart ho vekt av ungane.
I husværet over henne.

Lån boka av oss her, eller om den allerede er din favoritt, kan du gi din stemme her.

Den siste komle av Aarild Rossebø

«Endelig var det for seint» er det første som slår Harald når han får vite at faren er død. Etter et liv der faren stort sett har vært fraværende og moren i dag antakelig ville fått diagnosen bipolar, er Harald og broren plutselig blitt foreldreløse i voksen alder. Boken er delt inn i tre deler der vi får lære å kjenne moren, faren og til sist Harald. Arild Rossebø skriver egentlig om ganske triste forhold, men bruker humor både som et filter og som et verktøy.

Den siste komle er en ganske morsom bok, om ganske kjipe ting.

Lån boka av oss her, eller om den allerede er din favoritt, kan du gi din stemme her.

Mine bilder av Sverre Bjertnæs

Sverre Bjertnæs samler på to ting, kunst fra kunstnere han beundrer, og opphold på avrusningsklinikker. Nå, som han har vært edru i mange år, har han skrevet denne samlingen av tekster, der hver tekst handler om ett maleri og kunstneren som har malt det. Mange av kunstnerne kjenner han personlig, for eksempel hans gamle læremester Odd Nerdrum. Samtidig forteller han sterkt og innsiktsfullt både om sin vei inn i sitt eget kunstenerskap og veien inn i, og ut av misbruk.

Lån boka av oss her, eller om den allerede er din favoritt, kan du gi din stemme her.

Kinderwhore av Maria Kjos Fonn

Charlotte vokser opp med en mor som svikter på alle plan, og blir misbrukt av sin stefar. Hun tar kontroll ved en ekstremt utagerende oppførsel med prostitusjon og misbruk. Som 15-åring er hun «jævla sint og inni helvetes ensom» og fremtiden ser ikke lys ut. Maria Kjos Fonn skriver om usympatiske ofre og om hva som kanskje kan skjule seg bak en hard maske.

Kinderwhore
 er en blytung bok, men den mørke humoren gir pusterom.

Lån boka av oss her, eller om den allerede er din favoritt, kan du gi din stemme her.

Mjøsa rundt med mor av Bjørn Hatterud

Bjørn Hatterud skal hjem på ferie, for å kjøre Mjøsa rundt med mor. Men hva er egentlig hjem, etter et halvt liv i Oslo? Kjøreturen rundt Mjøsa avdekker minner, slektshistorier og spørsmål om tilhørighet. Langs veikryss, bensinstasjoner og landeveier utforsker Hatterud tema som barndom, legning, sykdom, klassereise og utenforskap. Men først og fremst er det en kjærlighetserklæring, til landskapet rundt Mjøsa, og til mor.

En lettlest, lun og oppløftende fortelling om en til tider vanskelig oppvekst.

Lån boka av oss her, eller om den allerede er din favoritt, kan du gi din stemme her.

Har døden tatt noe fra deg så gi det tilbake av Naja Marie Aidt; oversatt av Trude Marstein

Hvordan fortsetter man livet når det aller verste har skjedd? Naja Marie Aidt skriver om da hennes eldste sønn døde i en ulykke. Hun skildrer bunnløs sorg og lammelse; men boken er også en feiring av hvem han var, og en utprøving i å komme seg tilbake, som kunstner og som menneske. Teksten er fragmentarisk, lyrisk og vakker, og tilbyr innsikt i de dypeste menneskelige følelsene: fortvilelse, og kanskje håp.

Lån boka av oss her, eller om den allerede er din favoritt, kan du stemme på den her.

Eg får aldri sjå verda igjen av Ahmet Altan; oversatt av Gunvald Axner Ims

En septembermorgen i 2016 ringer det på døren til Ahmet Altan i Istanbul. Det er terrorpolitiet som kommer for å arrestere forfatteren. I denne memoaren forteller Altan om sitt møte med en korrupt rettstat og menneskene han møter i fengselet. Han forteller med vennlighet og underfundig humor om sine refleksjoner og erfaringer, og vissheten om at han aldri mer vil kunne klemme sin familie eller møte sine venner.

Boken ble smuglet ut av fengselet, og har blitt utgitt på mange språk til overveldende respons. Altan ble satt fri i 2021 etter en uttalelse fra Europadomstolen.

Lån boka av oss her, eller om den allerede er din favoritt, kan du stemme på den her.

Flukt av Carl Frode Tiller

Far vil at mor skal drikke mindre, mor vil at far skal arbeide mindre, far vil at sønnen skal bli stor og sterk, sønnen vil være seg selv. Men hvem er han egentlig? Da sønnen dør, men ikke forsvinner helt, får vi innblikk i familiens indre liv gjennom glidende episoder. I Flukt fungerer kranglingen som et avbrekk fra tragedien, til tider på en ganske underholdende måte, både for oss lesere og for foreldrene som har mistet sønnen sin.

En stilbevisst og eksperimentell roman som utforsker mellommenneskelige forhold.

Lån boka av oss her, eller om den allerede er din favoritt, kan du stemme på den her.

Initiativet til Bibliotekets litteraturpris kommer fra folkebibliotekene Deichman (Oslo)Bergen offentlige bibliotekSølvberget (Stavanger)Trondheim folkebibliotekKristiansand folkebibliotekTromsø bibliotekDrammensbibliotekene og Bærum bibliotek. Prisen ble delt ut for første gang i 2022, og deles ut årlig.

Stikkord: , , , , , Sist endra: 24. januar 2024