Skrivi av Lesetips, Voksne

Gode bøker til lesepåsken!

Vi går nok en rar og annerledes påske i møte, og for de fleste av oss blir heller ikke denne helt som planlagt, slik den pleier å være, eller slik vi ønsket at den skulle bli.
Men heldigvis er det mange tradisjoner som kan holdes i hevd likevel! Påskeegg med ditt favorittgodteri, brettspill, kryssord, en god film eller vår favoritt – ei god bok!

Til deg som vil ha hyttefølelsen, uten å være på hytta:

Hytta og fjellet er kjær for mange av oss, og kanskje spesielt i påska. Men, med ei god bok kan du gå i både fjellet og skogen, direkte fra din egen stue eller veranda! Hva med å gi noen av disse et forsøk:

Folkelesnad – av Agnes Ravatn

På frekt, observant og morosamt vis avslører Agnes Ravatn skuggesidene ved samfunnet vårt og oss sjølve. Norske vekeblad har enorme opplagstal og dermed også ei ufatteleg mengd lesarar. Men kva er det eigentleg som står i boligblada, kjendisblada, babyblada, dei åndelege blada, pornoblada, jaktblada og jenteblada? Er det ein spegel av verda vår og liva våre? Eller er det snakk om ei verd som ikkje eksisterer andre stader enn på dei glossy bladsidene? Om denne boka ikkje gir deg konkrete svar på spørsmåla, så får du deg i det minste ein god latter!

Essay om vekeblad! Ravatns skarpe blikk og treffande snert er alltid god lesning, og denne er intet unntak. Hysterisk morosam og skikkeleg på kornet – denne gongen om ein ofte kjær følgesven på hytta…

Omtale ved forlaget. Du kan bestille boka hos oss her, og om ikkje akkurat denne, så ligg det mange bøker av Agnes Ravatn i Bookbites!

Sauebonden Heida – av Steinunn Sigurdardottir
oversatt av Barbro Elisabeth Lundberg

Heida er en enslig bonde med en saueflokk som består av fem hundre dyr, i et ugjestmildt område som grenser til Islands høyland. Området er så øde at det blir kalt «Verdens ende». En av de nærmeste naboene er Islands mest beryktede vulkan, Katla. Helt siden folk bosatte seg der for å drive gårdsdrift på 1100-tallet har den med jevne mellomrom drevet Ljótarstadirs innbyggere på flukt. Det er et annerledes gjeterliv, der man må være på vakt mot farer som jordskjelv og isbreer, eller hente de siste sauene ned fra de høyeste fjellsidene med firehjuling før vinterens livsfarlige snøstormer slår inn. Heida forlot en karriere som modell for å ta over familiegården, og i denne beretningen får vi vite hvorfor. Steinunn Sigurdardottirs levende beskrivelser av dyra og gårdslivet, sammen med Heidas tørrvittige dikt og fellesskapsfølelse, danner et uforglemmelig bilde av et liv i pakt med naturen. 

En helt uforglemmelig historie, som ikke bare fanger den ville islandske naturen, men tar deg med inn så du nesten kjenner snøen piske deg i ansiktet.

Omtale ved forlaget. Du kan bestille papirboka hos oss her, eller les den i Bookbites!

Til deg som vil reise tilbake til mørkere tider:

Finner du trøst i at ting tross alt har vært verre før, eller for den saks skyld, kunne ha vært verre enn de er nå? Da burde du gi en av disse bøkene en sjanse:

Hard er mitt lands lov – av Tore Kvæven

Historia om ei skjebnesvanger reise, og om Ulfr og hans nådelause gudar, som seglar skipet til kjende og ukjende strender. Dei kryssar opne hav og til sist blir det rodd opp ei veldig flod og inn i ei ny verd. Der skal det visa seg at Ulfr si historie rommar langt meir enn det han har fortalt, og at mennene ikkje aner kva dei har gjeve seg ut på.

Ein episk roman av dei sjeldne! Kvæven byr på rik kunnskap om både islendingsogene og vikingtoktene, og tek lesaren rakt med attende til den brutale, men fengslande vikingtida.

Omtale ved forlaget. Bestill papirboka hos oss her, eller les den i Bookbites!

Mannen fra middelalderen : historikeren og morderen Tormod Torfæus
av Bergsveinn Birgisson

Den unge islendingen Tormod Torfæus får i oppdrag av danskekongen å finne ut mest mulig om Danmark-Norges eldste historie. Han blir ansatt ved hoffet. Snart blir han sendt til Island for å samle alt han kommer over av gamle sagahåndskrifter. Vi blir med Torfæus, da han rir gjennom barndommens daler på jakt etter gamle manuskripter, da han forliser ved Skagen og etterpå dreper en reisekamerat med kårde, og inn på gården hans på Karmøy hvor han sitter og holder minnet om den gamle norske storhetstiden levende. Med manuskriptene som inneholder så godt som alt vi vet om vikingtiden, i potetkjelleren, skriver han den første sammenhengende norgeshistorien.

I tillegg til sjølve norgeshistorien, byr Birgisson på begjær, trolldom, mord, hekseri og forførelse. Et skikkelig besettende tidsbilde!

Omtale ved forlaget. Du kan bestille papirboka hos oss her, men du kan og lese den (og mange flere av Bergsveinn Birgisson) i Bookbites!

Til deg som vil reise utenlands, uten å forlate sofakroken hjemme:

Med en god roman kan du komme langt fra din egen stue! Frister USA, eller Italia? Da er kanskje disse bøkene noe for deg:

Rett vest : Cape Cod til Big Sur – av Morten A. Strøksnes

Morten A. Strøksnes – ein av landets leiande sakprosaforfattarar – kryssa i 2008 det veldige nordamerikanske kontinentet frå Cape Cod i aust til Big Sur i vest. Han oppsøkte den fortapte bilindustrien i Detroit, spelte poker i Deadwood og gjekk i antikrigsdemonstrasjon i mormonbyen Salt Lake City. Samstundes gjer møtet med den episke naturen, dei gjestfrie folka og den harde amerikanske individualismen noko med forfatteren. Reisa vestover blir òg eit oppgjer med våre mytar om Amerika. Det er ei djupt original og velskreven skildring av eit USA i krise – der Strøksnes blandar historie, politikk og cowboymytologi med ei lang rekke portrett av vanlege amerikanarar.

Eg veit ikkje om nokon forfattar som skriv så levande og treffande om verkelegheita (både den vi kjenner og ikkje kjenner, men får bli kjend med) slik som Strøksnes gjer. No har eg aldri vore i USA, men gjennom denne boka har eg fått reist litt likevel, og det er ei formidabel kjensle.

Omtale ved forlaget. Du kan bestille papirboka hos oss her, og i Bookbites finn du både Havboka og Tequiladagbøkene!

En middag i Roma : Verdenshistorien i et måltid
av Andreas Viestad

Du kan studere et måltid slik en arkeolog leser bueganger fra svunnen tid. Det er nettopp dette Andreas Viested gjør her, hvor han bruker maten som en inngangsportal til historien. Det handler om hvordan liten landsby ble verdens største imperium, om smaken som gjorde oss til mennesker, om den milde rusen fra en halv flaske vin, om den syrlige smaken av mafia og slaveri og om jakten på den opprinnelige pasta carbonara.

Hva med et aldri så lite festmåltid av en bok? En annerledes og morsom vri på historiefortelling, og jeg slukte den hel!

Omtale ved forlaget. Bestill papirboka hos oss her, eller lån boka i Bookbites!

God lesepåske!
hjertelig hilsen oss på Lillehammer bibliotek

Stikkord: , , , Sist endra: 24. januar 2024