Skrivi av 3.-4. trinn, 5.-7. trinn, Lesetips

Bokbagasjetips til påskeferien!

Det er tiden for gode bøker, påskeegg med godteri, korte eller lange skiturer, hestehov-jakt og Yatzy. I år er mange hjemme i påsken og påskeharen må huske å holde 2 meters avstand fra oss, men påskeferie – det blir det uansett!

Om dere er hjemme eller ei, er det alltid kjekt å ha noen bøker på lur! Lillehammer bibliotek har samla sine beste lesetips til alle mellom 3 og 12 år, og bøker som passer fint å lese sammen!

God lesepåske!


Boktips til lesere mellom 3 og 8 år:

Hvem tegnet bart på maleriet? – av Lars Mæhle og Odd Henning Skyllingstad

Kråkeslottet barnehage er på museumsbesøk for å se på kunst. Det er spesielt et bilde de gleder seg til å se, HYL, som er et av verdens mest kjente, og dyreste, maleri. Så skjer det noe uforutsett. Noen har tegnet en rød bart på HYL. Museumsvakta er kjempesint og er helt sikker på at det er et av barna i Kråkeslottet barnehage som har gjort dette. Men Leon og Live, Kråkeslottets egne detektiver, er av en annen oppfatning. De etterforsker saken og kommer frem til en overraskende løsning på mysteriet.

Leon og Live i Kråkeslottet barnehage må finne ut hvem som har begått kunsthærverket!

Omtalen ved Biblioteksentralen. Papirboka kan lånes av oss her, dessuten har vi mange andre bøker om alle mysteriene i Kråkeslottet barnehage, både på papir og i Bookbites.

Pulverheksas påskekrim – av Ingunn Aamodt

Det er påske og Pulverheksa, Hokus, Pokus og Politimannen koser seg i sola med appelsiner. Så kommer en trist og molefunken Grønnskolling gående. Han forteller at møllen hans er død. Møllen, som han hadde i klesskapet og var vennen hans. Politimannen, som kjeder seg litt, tar hendelsen på alvor og begynner straks å etterforske saken. På ekte krim-vis blir alle samlet i biblioteket, og Politimannen tar for seg hver og ens motiv og anledning.

Pulverheksa får hjelp fra Politimannen til å løse gåten og finne den skyldige

Omtale ved forlaget. Papirboka kan lånes av oss her, dessuten har vi mange andre bøker om Pulverheksa, både på biblioteket og i Bookbites.

Hageboka for små gartnere – av Kirsten Bradley
oversatt av Kari Engen

Hage er gøy! Uansett om du har en hage, en balkong eller en liten vinduskarm: Denne boka er smekkfull av inspirerende og gøyale aktiviteter for alle små gartnerspirer. Bli kjent med naturens kretsløp ved å plante et frø og se det vokse. Høst deilige bær om sommeren eller lag en matstasjon for sultne fugler når det kommer frost. Lær å lage et terrarium til soverommet ditt, eller lag deg en naturdagbok og følg forandringene i naturen fra dag til dag. Uansett årstid, uansett hvor du bor: Grav i jorda, lek og lær om naturen som omgir deg med Hageboka for små gartnere!

Planlegg et felles hageprosjekt sammen med barna. Denne boka gir inspirasjon til de yngste hageentusiastene!

Omtale fra forlaget. Du kan bestille boka av oss her!

Mummitrollet og dragen – av Cecilia Davidsson og Cecilia Heikkila, etter en fortelling av Tove Jansson. Oversatt av Heidi Sævareid

Det har regnet i flere uker i Mummidalen. Når det endelig stopper går Mummitrollet ut for å fange reker. Men i stedet finner han en sint liten drage. Mummitrollet fanger den aller siste dragen i verden. Dragen blir puttet på et glass og Mummitrollet bærer den hjem og bestemmer at den alltid skal elske bare ham. Men dragen er som drager flest. Det tar ikke lang tid før den sitter på Snusmumrikkens skulder og maler som en katt. Billedboka er basert på Tove Janssons novelle Den siste dragen i verden, og er en fortelling om vennskap, lengsel og ubesvart kjærlighet.

Gamle historier fra Mummidalen i ny drakt!

Omtale ved Biblioteksentralen. Du kan bestille boka av oss her!


Bøker dere kan lese sammen:

Fing – av David Walliams og Tony Ross
oversatt av Sverre Knudsen

Fia Fromm har alt hun ønsker seg. Men alt er ikke nok. Hun vil ha mer, mer, MER! Når Fia erklærer at hun vil ha en FING, er det bare ett problem … Hva er en FING? Herr og fru Fromm gjør alt de kan for at deres elskede datter skal være lykkelig. De oppsøker til og med de skumle bibliotekshvelvene for å dykke ned i de støvete sidene i den mystiske Monsterpedia. Deres desperate søken fører dem til dypet av den mest junglete jungelen, der de sjeldneste skapningene kan bli funnet. Men vil de noen gang finne en FING?

David Walliams blir bare bedre og bedre, og denne boka topper forfatterskapet! Uslåelig morsom høytlesningsbok for hele familien som får både lillebror og mormor til å skratte og måpe!

Omtale ved forlaget. Du kan bestille boka hos oss her!

Solvokteren – av Maja Lunde og Lisa Aisato

Lilja har et vagt minne om sola, men verden slik hun er kjenner den, er alltid regntung og mørk. Ingenting vil vokse i den våte jorda. Hun bor sammen med bestefaren sin, som forsyner landsbyen med grønnsaker. En dag glemmer han matpakka si, og da Lilja løper etter ham til drivhuset, oppdager hun noe som skal forandre alt. Lilja får øye på en hemmelig sti inn i skogen, inn dit ingen barn bør gå. Men Lilja er ikke som andre barn, hun svelger frykten og følger stien inn blant de mørke trestammene. Der inne åpner det seg en verden som kaster Lilja ut i et stort eventyr. Hun må møte sin største frykt, men finner også kjærlighet og glede – og ikke minst et håp om vår.

Solvokteren er bok to i Årstidskvartetten. Et episk eventyr som gir vårstemning!

Omtale ved forlaget. Boka finnes både som papirbok på biblioteket, og som ebok i Bookbites.

Steder å tisse – av Svein Nyhus

Tisser fuglene på himmelen? Kan de tisse når jeg ikke kan se noe? Og fluer? Og edderkopper? Og flaggermus og spøkelser? Må de også stoppe og tisse litt? Dette er en fortelling om tissing som er både magisk og mystisk, vanlig og hverdagslig. Den er detaljrik og kan inspirerer til samtale og undring hos både store og små filosofer.

«Jeg tisser, ergo er jeg». Denne filosofiske billedboken rundt tema urinering er underlig og herlig befriende. Illustrasjonene er store og fantasifulle, og de bidrar til gode og morsomme samtaler.

Omtale ved Biblioteksentralen. Du kan bestille boka hos oss her!


Boktips til lesere mellom 8 og 12 år:

Syden – av Marianne Kaurin

Ina har ingen planer for sommerferien. Likevel står hun foran klassen og lyver om at hun skal tre uker til Syden. Hun vet ikke helt hvorfor hun gjør det, men løgnen vokser og vokser, og Markus smiler når hun forteller og ingenting er bedre enn når Markus smiler. Det er bare det at den nye gutten i klassen har flyttet til borettslaget til Ina, og han kan se at hun ikke er i Syden. Dessuten finnes ikke Syden på kartet. Kanskje er den beste sommerferien den du trodde skulle bli den verste. Dette er en fortelling om forelskelse, intriger og sommerferie.

Det blir påskeferie i Norge for alle i år. Men om dere trenger tips til en billig og kreativ sydenferie lagt til nabolaget (!), les denne morsomme og såre boken om Ina og Markus. De tar saken i egne hender mens alle andre i klassen ferierer i Syden.

Omtale ved Biblioteksentralen. Lån papirboka på biblioteket, eller les / hør den som ebok / elydbok i Bookbites!

Utrolig, men sant!

Med denne quizboken kan du lære deg all mulig kunnskap på en morsom måte. I boken finner du spørsmål i flere kategorier, til felles har de at svaret er utrolig, men sant! Ta kontrollen på en hver kjedelig hyttetur og lag quiz for hele familien. Leser du boken selv flere ganger, har du i tillegg sjansen til å bli den irriterende smartingen som alltid vet best.

Ingen påske uten quiz! Det er like obligatorisk i påsken som appelsin, rødt klister og solkrem!

Omtale ved forlaget. Bestill boka fra oss her!

Håndbok for superhelter : Forsvunnet – av Elias og Agnes Våhlund

Barn begynner å forsvinne fra Rosenhill om nettene. Ett etter ett, forsvinner de sporløst. Folk blir mer og mer redde og sinte, og de lurer på hvorfor superheltene ikke finner barna. Samtidig forsøker Lisa å lære bort superheltkrefter til Nick og Robert, men det går heller ikke bra. Plutselig er alle mot henne.

I hjembyen til superhelten Røde Maske begynner barna å forsvinne sporløst om natten…Sjette bok har nettopp kommet på biblioteket!

Omtale ved forlaget. Bestill boka fra oss her!

Jo har skjedd – av Kristine Rui Slettebakken

Selv om de andre på trinnet har begynt å stå i gjenger i skolegården, tar Frida gjerne noen spurterunder når det er friminutt. For Frida elsker å spurte! Og hun spurter dritfort. Men da Jo begynner i klassen, spurter det også litt i hjertet. For det er noe med måten han sier hei på, mellomrommet han har mellom fortenna og det veldig lange skjerfet. Og han vil bli kjent med Frida! Men hvorfor vil Jo også henge med Marthe med H? En turnjente med jåle-H og rosa boblejakke? Hun er alt Frida ikke er – eller vil være. Kristine Rui Slettebakken debuterer som forfatter med en bok full av fart og språklig overskudd. Det handler om overgangen fra barn til ungdom, fra vennskap til kjærlighet, fra å ville skille seg ut – til å ville være som alle andre.

Overgangen fra barn til ungdom er så vanskelig for Frida. Hun skjønner ikke helt hvorfor huska i skolegården er ledig. Og det som vondt verre er: ingen vil løpe om kapp med henne for å komme først til huskestativet heller. En «livet-er-bare-krise»-bok som skårer høyt hos oss!

Omtale ved forlaget. Lån papirboka på biblioteket, eller les / hør den som ebok / elydbok i Bookbites!

God lesepåske!
hjertelig hilsen oss på Lillehammer bibliotek

Stikkord: , , Sist endra: 26. mars 2021