Skrivi av Lesetips, Voksne

Bokknask eller knep?

I kveld er All Hallows Eve – eller allehelgensaften, den innledende kvelden til en tredagers feiring til minne om de vi har mistet. Det sies dessuten, at grensene mellom den virkelige verden og åndeverdenen er litt skjørere i kveld, at de åpnes for de døde slik at de kan vende tilbake til sine jordlige hjem denne ene gangen i året. Med det på minne, er kanskje ikke tanken på kunne møte på ulike former for overnaturlige vesener plutselig så usannsynlig lenger? Og om du er en av de som setter pris på et godt grøss, som vil lese historier hvor grensene mellom verdenene ikke bare er litt utvisket men snarere helt borte, eller som fascineres av alt det vi ikke vet, så vil du nok finne godt selskap i dette litterære knasket!

Vi ønsker dere en fryktelig god allehelgensaften!

Mørkt, eksistensielt og bisart, men også politisk, poetisk og skarp! En hyllest til William Blake, OG et mordmysterium hvor det raskt sås tvil om morderen er menneske eller ikke…

Camilla

Olga Tokarczuk – Før plogen din over de dødes knokler

Særegen roman av Nobelprisvinner i litteratur, Olga Tokarczuk. Nominert til Man Booker International 2019. I en øde polsk landsby finner engelsklæreren og amatørastrologen Janina Duszejko naboen sin død på gulvet i hans hjem. Omstendighetene rundt dødsfallet er mystiske, og Janina legger merke til at det står flere hjorter utenfor vinduet. Kan dyrene ha hatt noe med dødsfallet å gjøre? Når flere landsbyboere blir funnet døde, alle tilknyttet den lokale jaktklubben, engasjerer Janina seg i etterforskningen. Det er det ikke alle som er like begeistret for.

Omtale ved forlaget. Du kan bestille boken her, eller låne den gjennom Bookbites!

Uslåelig nervepirrende og paranoid spenning fra dronningen av uhygge!

Camilla

Agatha Christie – And then there were none

Ti gjester er invitert til en øde øy. De er fremmede for hverandre, har tilsynelatende lite til felles, men er alle lokket ut til en villa på en øy utenfor Devons kyst av den mystiske U. N. Owen. Ved middagen spilles det av et opptak, hvor stemmen til den ennå ukjente verten anklager hver av gjestene for å skjule en hemmelighet. Samme kveld blir den tidligere uforsvarlige sjåføren Tony Marston funnet drept av en dødelig dose cyanide, og spenningen eskalerer likt med at det går opp for de gjenlevende at morderen ikke bare er blant dem, men forbereder seg på å slå til igjen og igjen…

Omtale ved forlaget. Du kan bestille boken her, eller låne den norske oversettelsen Og dermed var det ingen i Bookbites!

André Bjerke – Drømmen, draugen og dauingen

Fra bokens forord, kan vi lese at André Bjerke i februar 1973, fikk et hyggelig brev med et uhyggelig oppdrag fra Den norske Bokklubben – å lage en antologi av bokstavelig talt hårreisende historier. Etter å ha gjenoppfrisket alle de grøss han i livets løp hadde opplevd under leselampen, forslo Bjerke å redigere tre slike antologier – nemlig en samling spøkelseshistorier fra alle land hvor det virkelig spøker (det vil si England), en samling av de fantastiske fortellingene som står igjen dersom en ikke tar med science fiction og spøkelseshistorier (også her troner England), og til slutt en samling norske grøssere.

De to førstnevnte samlingene Kaldt nedover ryggen og I himmelen og på jorden kom i 1975 og 1976, og fem år etter brevet fra Bokklubben forelå Drømmen, draugen og dauingen. Bjerke ber leseren om ikke å bli skremt dersom hen hører en rar lyd slå opp fra bladene, det er nemlig bare redaktøren som trekker et lettelsens sukk over at en relativt vrien og krevende antologi nå har kommet til sitt punktum. Hvorfor norske grøssere har vært så vanskelig å samle får du nesten lese Bjerkes redegjørelse for selv, men som leser kan jeg ikke annet enn å være ytterst takknemlig for at han aldri ga opp!

Vi har alle antologiene i vår samling, men de kan også leses på Nasjonalbibliotekets nettbibliotek!

Snikende ubehag på sitt aller beste! Og dessuten mesterlig komponert av Ravatn som (tilsynelatende) uanstrengt fletter inn Bartóks ‘Ridder Blåskjeggs Borg’, Freuds Übertragungsliebe OG den greske tragediens avgjørende peripeti på en høyst tilfredsstillende måte. Jeg er vilt begeistret!

Camilla

Agnes Ravatn – Dei sju dørene

Nina Wisløff er ein vonbroten førsteamanuensis i litteratur ved Universitetet i Bergen. No skal huset ho deler med ektemannen i Birkeveien, den travle helsebyråden Mads, rivast for å gjere plass til den nye traséen til Bybanen. Dei treng ein ny plass å bu, og Nina reiser på synfaring med dottera Ingeborg. Men brått forsvinn leigebuaren deira, åleinemora Mari Nilsen. Etterforskinga blir raskt lukka, og stille tek Nina på seg oppgåva med å finne ut av kva som skjedde. Oppdaginga hennar viser seg å få store konsekvensar for både ho og resten av familien.

Omtale ved forlaget. Du kan bestille boken her, eller låne den i Bookbites!

Hele samlingen rommer en indre, snikende mystikk, men om du skal lese kun en novelle i kveld, er Stumme gjester intet annet enn en god, klassisk spøkelseshistorie!

Camilla

William Heinesen – Laterna Magica

William Heinesen står bak rekke en rekke diktsamlinger som plasserer ham blant de fremste i vårt århundres færøyske lyrikk, men det er imidlertid som romanforfatter han har fått internasjonal oppmerksomhet, og brevromanen Det gode håp (1964) sikret ham Nordisk Råds Litteraturpris. William Heinesen skrev også flere betydelige novellesamlinger, og Laterna Magica ble hans siste novelleutgivelse.

Omtale fra Store Norske Leksikon. Samlingen kan du bestille her, eller lese den digitaliserte utgaven i Nasjonalbibliotekets nettbibliotek!

Stikkord: , , , , Sist endra: 24. januar 2024