Skrivi av Lesetips

Grøss og gru!

Straks er vi der hvor vi skal grøsse og grue oss i høstmørket. Det er om å gjøre å skremme naboen med knask eller knep og spise godteri til man får mageknip. Gresskaret skal dekoreres og settes ut på trappa. Utkledningsdrakta skal aller helst passe også i år. Men hva skal man fylle tiden med mellom hver gang noen ringer på døra? Jo, nifse historier og skumle filmer!

Biblioteket har laget en liten guide over historier vi vet vil få hårene til å reise seg, og filmene – ja, de har vi sett både en og to ganger (med popcorn og pute!).

Omtalene er hentet fra Biblioteksentralen og omslagene er henter fra de respektive forlagene. Barnebibliotekarene har i tillegg skrevet hvilken alder bøkene og filmene passer for. God halloween!

Ingen andre enn oss av Mari Moen Holsve (Cappelen Damm, 2020)

For to år siden herjet en seriemorder i Skymdal. For ett år siden skremte noe bygdas unge til taushet. Nå skjer det igjen i Norges skumleste bygd. Noen satte fyr på skolen og låste klasseromsdøra fra utsiden. Ungdommene har så vidt vendt seg til hverdagen igjen, og de er lei av å være redde. Hares, Marie, Thale og Calmeyer må samarbeide og trosse autoritetene for å finne ut hvem som prøver å skremme dem bort fra bygda.

Dette er den tredje boka fra den lille bygda Skymdal. Forfatter Mari Moen Holsve vant Bokslukerprisen i 2019 med “Ingen sover trygt i natt”. Passer for uredde lesere på mellom- og ungdomstrinnet.

Småbarnsuppe av Bjørn Ousland (Cappelen Damm, 2015)

Mystiske ting har begynt å skje. Små barn forsvinner om natten. Alle foreldre er livredde og passer ekstra godt på når de sier god natt. Foreldrene til småen og søsteren hans er ekstra påpasselige når de legger barna. For barn som blir borte er kidnappet av hekser og trollmenn som skal koke suppe på dem inne i heksegrotten dypt inne i en vulkan.

Tro det eller ei, dette er en billedbok for barn i førskolealderen og de på småtrinnet.

Hjelp, skolen lever! av Max Brallier (Zeppelin forlag, 2020)

Grøsserud grunnskole er en skole helt utenom det vanlige. Sam Graves har nylig fått jobb som vakt i skolegangene, en jobb han ikke er altfor oppspilt på. Men det viser seg snart at ansvarsområdene hans går langt utover å minne vennene sine på å komme til timen i tide, han må jobbe for å holde dem i live.

Ny illustrert lettlestserie fra forfatteren bak suksessen Den siste gjengen på jorda. Passer utmerket for bokslukere på småtrinnet!

Den lille mareritt-butikken og kile-krisen av Magdalena Hai (Fontini, 2020)

Ni år gamle Nina går inn i den lille mareritt-butikken i håp om å få seg jobb. Der blir hun møtt av et merkelig syn, butikkinnehaveren ruller rundt på gulvet i ukontrollerbar latter, som om han blir kilt av en usynlig hånd. Nina får hjelp av et spøkelse ved navn Paddy, og sammen begynner de å lete etter et pulver som kan u-kile innehaveren, men det er ikke lett når innehaverens kjæledyrblekksprut planlegger
verdensherredømme.

Morsom og ufarlig grøss som passer for småtrinnet.

Opptaksprøven av Arne Svingen (Gyldendal, 2020)

David har flyttet til et nytt sted hvor han ikke kjenner noen. Når han møter en guttegjeng på tre som tilbyr ham å være med dem, blir han glad, men det viser seg at denne gjengen absolutt ikke er for pingler. Som en opptaksprøve gir de David i oppgave å ringe på døra til en gammel dame
og spørre henne hvorfor hun ikke blunker. Når David blir invitert inn på småkaker, har han ingen anelse om at han er på vei inn i sitt livs verste mareritt.

Dette er klassisk grøsser-grøss for de beinharde ureddharene på mellomtrinnet.

Mareritt av Linn T. Sunne (Samlaget, 2019)

Mattias bråvaknar av skriket til ei jente. Han har drøymt om røyk og flammer. Det både lukta og høyrdest ut som ekte brann. Det er som om skrekken til jenta set seg i Mattias. Draumane vil ikkje gi seg. Mattias undrar på kven jenta som skrik er, og kva ho vil. Serien «Grøss og gru» utgis i samarbeid med Leser søker bok.

Lettlest grøss for mellom- og ungdomstrinnet som funker!

Glow og grøss : sminketips til Halloween, hverdag og fest av Karolina Maria Griciute (Cappelen Damm, 2020)

I denne sminketipsboka får man profesjonelle triks til å legge den perfekte sminken. Steg-for-steg viser boka hvordan man kan legge en fin og naturlig hverdags-look, glow og glam til fest, eller årets beste Halloween-grøss.

Dette er proft og tøft!

Miss Peregrine`s home for peculiar children (DVD, 2016)

Miss Peregrine’s home for peculiar children er basert på den populæreungdomsboken med samme tittel. Seksten år gamle Jacob havner ved en tilfeldighet på en mystisk øy, der han oppdager de falleferdige ruinene av Miss Peregrine’s School for Peculiar Children. Jakob begynner å
utforske de forlatte soverommene og gangene, og oppdager at de forsvunne beboerne var langt mer enn særegne; de hadde overnaturlige krefter. Så viser det seg at de underlige barna så visst ikke er borte fra øya likevel.

Tim Burton er regissør, trenger jeg å si noe mer? Aldersgrense 12 år.

Zombiejegerne av Annika Widholm (Omnipax, 2020)

Malva og Hanna er på kjøpesenteret sammen. Malva har lyst til å gå og se i butikker, men Hanna har mer lyst til å jakte på zombier. Malva sier at zombier bare finnes på film, men så ser hun en skapning med blek hud som sleper beina etter seg. Og skapningen kommer rett mot dem. Malva og
Hanna må løpe alt de kan, men det er ikke enkelt å komme seg unna sinte zombier.

Det finnes flere bøker om Malva og Hanna. Denne gjennomillustrert zombiefortelling passer for for små- og mellomtrinnet.

Heksene av Roald Dahl; illustrert av Pénélope Bagieu

Det handler om hekser. Ikke slik de er i eventyrene, men virkelige hekser som ser ut som damer. Slike hekser er nemlig svært farlige, særlig for barn. Den vesle gutten som kommer i klørne på selveste Storheksa blir forvandlet til en mus. Av bestemor har han lært det meste om hekser, ikke minst hva som kjennetegner en heks. Men da han forviller seg inn på heksenes årsmøte, er slaget tapt.

Dette er en ny tegneserieutgave av “Heksene” som passer for de som lader opp til filmen som har norgespremiere 11. desember. Husk at hekser finnes og de er overalt!

Ingrid og Ivar på spøkelsesjakt av Katerina Janouch (Cappelen Damm, 2016)

Månen lyser inn gjennom vinduet og Ingrid og Ivar sitter i sengen og leser spøkelsesfortellinger. For å være på den sikre siden går de opp på loftet for å sjekke at det ikke finnes spøkelser der.

Dette er en passe skummel billedbok for de minste.

Halloweenhuset av Arne Svingen (Gyldendal, 2014)

Stian og Magnus er seint ute på knask eller knep. De har nesten ikke fått noe godteri da Magnus bestemmer seg for å gå til det huset der absolutt ingen barn noensinne har turt å ringe på. Stian blir stående utenfor. Da opplever han noe rart: det ene barnet etter det andre går mot huset. Er det en Halloweenfest som ingen har fortalt dem om? Men sannheten er så mye verre enn han kan forestille seg.

Svingens mørke verden er for de tøffe leserne på mellomtrinnet. Svingen er rå på grøss!

Scoob! (Blu-ray, 2020)

Her får du historien om hvordan Mystery Inc. ble dannet. Shaggy Rogers støter på en snakkende løshund, som han døper Scooby-Dooby Doo. På vei inn i et hjemsøkt hus på Halloween møter Shaggy og Scooby tre unge detektiver ved navn Fred Jones, Velma Dinkley og Daphne Blake. Inne i huset havner de ansikt til ansikt med et spøkelse, men sammen klarer de å avsløre spøkelset som en tyv i kostyme.

Aldersgrense 6 år.

8 grøss av Tom Egeland, Arne Svingen og Ingunn Aamodt (Cappelen Damm, 2019)

Her er åtte grusomme grøssernoveller. Les om hva som kan skje når du skal møte noen du bare har pratet med på nettet for første gang, eller hvorfor killerclowns og speil er så skummelt, eller hva som kan skje hvis du har klatret inn en trang tunell og ikke kommer ut.

Grøss som går gjennom marg og bein for mellomtrinnet.

 

Rare Reidar av Rut Granli (Gyldendal, 2018)

Det er snart Halloween og Reidar har bestemt seg for å kle seg ut som en skummel hai. Mamma syr så det durer i hele huset. Men når hun er ferdig med kostymet ser det mer ut som en død sel enn en hai. Reidar er rar, kostymet er dritt, og nå må han i tillegg ut i gata hvor alle kan se ham. 

Morsom billedbok om å tørre å være rar for de aller minste.

Skolespøkelset av Eldrid Johansen (Cappelen Damm, 2013)

Lærerne har stengt av en korridor på skolen fordi veggene kan rase ut, påstår de. Ikke alle tror det stemmer. Noen av elevene mener at det spøker der, at de som går inn der i mørket, om natta, ender opp som zombier. Aman tror ikke på disse ryktene, så da klassen skal overnatte på skolen natta før Halloween, overtaler han Gina til å bli med for å sjekke. Det skulle hun ikke ha gjort…

Lettlest grøsseløve for småtrinnet.

Det lille spøkelset Laban (DVD, 2007)

I slottet Godmorgensol bor det lille spøkelset Laban og hans familie. Laban er ikke som andre spøkelser, han er nemlig mørkredd. Han er verdens snilleste spøkelse, noe som ikke er lett når man skal skremme folk og være guffen. Laban vil jo så gjerne, og han gjør det beste han kan for å kunne spøke like bra som mamma, pappa og lillesøster Labolina. 

Tegnefilm spekket av spøkelser for alle aldre.

Sist endra: 26. februar 2021