Skrivi av Lesetips

Boka som tar deg langt avgårde

I år måtte mange av oss brått endre planene for sommerferien. Heldigvis kan du reise langt fra din egen veranda eller sofa, og denne uken tipser vi om våre beste litterære reiseopplevelser.

Hva skal du lese i sommer? Lillehammer biblioteks ansatte deler sine beste lesetips sommeren gjennom, så enten du egentlig allerede har bestemt deg for hva du vil lese, eller om du fremdeles leter etter det perfekte litterære feriefølget – her er det nok å velge fra!

God lesesommer!

Du blir tatt med rett tilbake til 90-tallet, lange sommernetter, den første forelskelsen, følelsen av å igjen være 14 år, uovervinnelig, udødelig og likevel så usikker.

Camilla

Nicolas Mathieu – Og slik er det også med deres barn

August 1992. Fjorten år gamle Anthony bor i en industriby i det østlige Frankrike. Dagene er langsomme, hetebølgen kvelende. Sammen med fetteren oppsøker Anthony nudiststranda ved innsjøen for å spionere. Innen sommeren er over, har den unge gutten opplevd sin første kjærlighet, og et nådeløst alvor har tatt plass i livet hans. Den Goncourt-vinnende romanen «Og slik er det også med deres barn» er en fortelling om ung forelskelse, famlende seksualitet og den kronglete ferden mot å finne ut av hvem man er. Den beskriver også en epoke der nedlagt industri preger distriktene, klassetilhørighet fortsatt er det sosiale kompasset og der skremmende mange faller utenfor.

Omtale ved Biblioteksentralen. Boka kan du bestille her!

Fordi du kommer på innsiden av livet og krigen i Syria på en klok, lattervekkende og vilter måte. Oversatt av Oda M. Winsnes.

Cathrine

Khaled Khalifa – Døden er et slit

På et sykehus i Damaskus dør Abdel Latif, gammel og mett av dager. Sønnen Bolbol samler sine to eldre søsken, Fatima og Hussein, for å meddele dem farens siste ønske: Han ville gravlegges i forfedrenes landsby 350 km nord for hovedstaden. Vanligvis er dette en kjøretur på noen få timer som – hvis det ikke hadde vært for de triste omstendighetene – kunne blitt en ganske fornøyelig utflukt, med flere gode steder å spise lunsj langs veien. Men nå – tre år ut i den syriske borgerkrigen – med store deler av landet sønderbombet og resten inndelt i soner, kontrollert av et uoversiktlig antall bevæpnede og uberegnelige grupperinger, som sloss mot hverandre, innebærer dette en kamp for å holde seg i live. Til tross for innbyrdes stridigheter, og et minne om en forfeilet far, ser ikke søsknene noe annen utvei enn å legge ut på reisen. En reise ikke ulik Syrias egen lidelsesferd. 

Omtale ved Biblioteksentralen. Du kan bestille boka her!

Og, så må jeg slenge med en bitteliten diktsamling med stort og livsviktig innhold: Eg lærer mor mi å føde av Warshan Shire. Oversatt av Camara L. Joof og Kristina L. Iversen.

Cathrine

Warshan Shire – Eg lærer mor mi å føde

Dette er ein diktsamling som kastar lys over den gøymde verda av sensualitet i det dominante narrativet innanfor islam. Dikta handlar óg om verkelegheita og skrekken nokon må møte i ei verd driven av krig. Narrativa utforskar tema som feminisme, krig, og immigrasjon, om korleis kvinner berre blir sett på som verdifulle om dei er jomfruer, om valdtekt som eit våpen i krig, og om korleis det er å vere på ein evig flukt. Kvinnekroppen blir brukt som eit motiv til å illustrere systematisk undertrykking, vald, rasisme, og brutalitet. Warsan Shire har vunne fleire prisar, mellom anna Brunel Universitys African Poetry Prize.

Omtale ved Biblioteksentralen. Du kan bestille boka her!

Denne boka bringer meg langt avgårde i tid. Det vil si fortid. Vi veit at ritualer i forhold til drikke har vært viktig siden bronsealderen, minst. Ølkjenger kan vel være en utvikling fra dette. Her har vi en brutal klædd av en katalog, med bilde og beskrivelse av gamle kjenger.

Vegard

Sverre Strandenes – Snus i snogen, tromf i brogen

Norske drikkekar av tre har et sterkt og krateristisk uttrykk og er en viktig del av norsk folkekunst. Karene er kjennetegnet av kraftige, buede halser, dekor og inskripsjoner, ofte av nisser og troll. Sammen med ølet representerte drikkekarene sosiale og seremonielle roller, og er et uttrykk for folks folketro og levemåte. Denne boken gir den første fullstendige oversikten over norske drikkekar, og presenterer 480 ulike kjenger med bilde og beskrivelse. Kjengene er inndelt etter type og geografi, og det gis opplysninger om eiere og gården de kommer fra. Det fortelles også om ølbrygging, drikkeskikker og bygdekunstnere. 

Omtale ved Biblioteksentralen. Du kan bestille boka her!

Heidi skriver veldig godt, og det å kunne lese en roman med handling fra Longyearbyen gleder jeg meg veldig til!

Henriette

Heidi Sævareid – Longyearbyen

1950-tallets Longyearbyen er et samfunn av tundra, snø og is. Som svarte industrisår ligger kullgruvene midt i den uberørte naturen. Fra november til mai er stedet fullstendig isolert – ingen skip eller fly ankommer, og dermed ingen forsyninger. Det finnes heller ingen mulighet til å komme seg derfra før isen sprekker opp. Hit flytter Eivor med sin legemann og to små barn. Midt i den mørkeste og kaldeste tiden havner en nær venn av familien i en dyp og farlig krise, og må legges inn mot sin vilje. Situasjonen forsterker Eivors egen stille desperasjon, og en voksende motvilje mot ektemannen tar form. Hun føler seg isolert med barna, uten støtte fra en alltid arbeidende mann, i en altfor varm leilighet i et bygg som er i ferd med å sprekke av permafrostens utrettelige herjinger.

Omtale ved Biblioteksentralen. Du kan bestille boka her!

Les denne, og skredderne Ishvar og Omprakash lever i deg lenge etterpå. Indisk historie og en fengende fortelling i ett!

Sissel

Rohinton Mistry – Balansekunst

Flere handlingstråder flettes sammen i denne store indiske romanen. Handlingen utspiller seg i Bombay og forteller historien om enken Dina Dalal, de to skredderne Ishvar og Omprakash, og studenten Maneck Kolah fra fjelltraktene i grenseområdet mot Pakistan. Omkring disse fire personenes historie får leseren et inntrengende bilde av India, med sine sosiale, politiske og religiøse konflikter i løpet av noen tiår. Men det er ikke det indiske samfunn som står i romanens sentrum. Snarere er det menneskene som med sine problemer lever i en fin balanse eller likevekt mellom håp og fortvilelse.

Omtale ved Biblioteksentralen. Du kan bestille boka her!

Morosam og snodig, og tankevekkande. Språkforståing er viktig!

Kari

Xiaolu Guo – Fremmedordbok for kjærester

Zhuang er 22 år gammel når hun drar fra Kina til London for å lære seg engelsk og synes det nye språket har mange underlige ord og uttrykk. Hun innleder etter hvert et forhold til en engelskmann og skal oppdage at ordet kjærlighet ikke er det samme i Vesten som i Kina. Man kan med andre ord lære all verdens ord på engelsk, men likevel ikke forstå kjæresten. 

Omtale ved Biblioteksentralen. Du kan bestille boka her!

Boka som får deg til å krysslese Lonely Planets reiseguide for Tokyo! Estetisk vakkert og knapt språk som beskrivelser av et moderne Tokyo samt en utradisjonell romanse.

Hege

Hiromi Kawakami – Merkelig vær i Tokyo

En kveld møter Tsukioko, en kvinne i slutten av trettiårene, tilfeldigvis sin gamle lærer på en bar. Han er minst tretti år eldre enn henne, pensjonert og enslig. Tsukioko antar at han er enkemann. De to fortsetter å møtes med jevne mellomrom for å spise og drikke sake, for å få tiden til å gå sammen, uten for mange ord. Gjennom glimt fra disse møtene utvikler Merkelig vær i Tokyo seg til å bli en stillfaren kjærlighetsroman og en historie om det moderne Japan.

Omtale ved Biblioteksentralen. Du kan bestille boka her!

En klaustrofobisk og interessant gjennomgang av alt som foregår under føttene våre. Fra huleekskursjoner i Lofoten til katakombene i Paris.  Hva er det som egentlig foregår under føttene våre, og hva har vi mennesker bedrevet med der nede i mørket igjennom tidene?  

Kristian

Robert MacFarlane – Underverden

I Underverden følger forfatter Robert MacFarlane sporene fra universets tilblivelse gjemt i mørk materie under nordøstkysten av England, til trærnes kommunikasjonssystem via soppnettverk og en hilsen vi sender til fremtidsmennesket i form av nedstøpt atomavfall under en øy i Botnviken. På sin ferd søker MacFarlane opp underjordiske innsjøer, tar turen til dypene under Grønlandsisen, besøker gravkamre fra bronsealderen og de parisiske katakombene. Med seg på turen har han flere årtusener med refleksjoner og beretninger om reiser under jordskorpen, fra oldtidskulturer til oppdagelsesreisende, kunstnere, huleforskere og grotteklatrere. Underverden er en fin døråpner til alle som vil vite mer om verdenene under vår verden.

Omtale ved Biblioteksentralen. Du kan bestille boka her!

Velkommen til Marsklandet! En bok om å miste og å møte motstand, men aldri gi seg. Vakre naturskildringer og en vakker historie om ei jente med bein i nesa!

Elisabeth

Delia Owens – Der krepsene synger

I den lille kystbyen Barkley Cove har det lenge gått rykter om en mystisk eremitt, den såkalte Marsklandsjenta. Når Chase Andrews blir funnet død blir Marsklandsjenta, eller Kya Clark som hun egentlig heter, umiddelbart mistenkt. Men Kya, som ble forlatt som barn, er ikke som de tror. Hun er intelligent og sensitiv, og i lange år har hun overlevd alene i marsklandskapet, med måkene som sine eneste venner. Når to unge menn fra byen blir fascinert av henne, åpner Kya seg for et nytt liv, helt til det utenkelige skjer. Gjennom Kyas historie vises de dype sårene avvisning kan påføre, og hvordan isolasjon påvirker menneskelig oppførsel.

Omtale ved forlaget. Bestill boka her!

Stikkord: , , , Sist endra: 24. januar 2024