Skrivi av Lesetips

Boka til regnværsdagene

Sommervarmen og soldagene har blitt brutt opp av regn og litt kaldere dager, men hvorfor ikke utnytte regnværsdagene til å kose deg med ei skikkelig god bok?

Hva skal du lese i sommer? Lillehammer biblioteks ansatte deler sine beste lesetips sommeren gjennom, så enten du egentlig allerede har bestemt deg for hva du vil lese, eller om du fremdeles leter etter det perfekte litterære feriefølget – her er det nok å velge fra!

God lesesommer!

Ein skikkeleg murstein. Kor mye av livet vårt blir styrt av tilfeldige hendingar? Kva viss du hadde gått til venstre og ikkje til høgre i det gatekrysset?

Kari

Paul Auster – 4 3 2 1

3. mars 1947 kommer Archibald Isaac Ferguson til verden i New Jersey, han blir Rose og Stanley Fergusons eneste barn. Helt fra begynnelsen av tar Fergusons liv fire forskjellige og uavhengige retninger. Fire Fergusons, skapt av det samme genetiske materialet – fire gutter som alle har samme DNA og som skal komme til å leve fire parallelle og helt ulike liv. Atletiske ferdigheter, kjærlighet, vennskap og interesser stanger mot hverandre. Historien endrer fortellerstemme for hvert kapittel, der handlingen hos hver enkelt Ferguson tar oss med til et kaotisk USA på midten av det tjuende århundre.

Omtale ved Biblioteksentralen. Boka kan bestilles her!

Grafisk science fiction for barn! Nana legger ut på en farefull reise fra Norge til New Zealand – faktisk en underjordisk reise ved hjelp av farkosten Jordskipet.
Boka er full av flotte illustrasjoner i en blanding av tradisjonelle tegninger og digital malerkunst.

Hege

Helge Rushfeldt – Nana og Jordskipet

Nana er en tilsynelatende vanlig ung jente. Hun elsker vitenskap, spesielt matte. Faren hennes er geolog, og onkelen hennes er en selverklært superoppfinner og vitenskapsmann. Nå har faren hennes forsvunnet, og om bord på det fantastiske Jordskipet må Nana legge ut på en strabasiøs undervannsreise til den andre siden av planeten. Underveis møter hun mange farer og utfordringer. Science fiction for mellomtrinnet.

Omtale ved Biblioteksentralen. Bestill boka her!

Simon Stålenhag er en fantastisk dyktig maler og forteller. Han har i dette originale verket kokt sammen en blanding av science fiction, realistiske malerier og en roadtrip-historie til en dyster og stemningsfylt helhet.

Kristian

Simon Stålenhag – The electric state

Året er 1997 i en post-apokalyptisk verden. «The Electric State» er historien om Michelle, som sammen med roboten Skip legger ut på en reise gjennom det vestlige USA i en stjålet bil for å finne sin savnede bror. «Stranger Things» møter «On the Road» i denne gjennomillustrerte fortellingen for voksne. 

Omtale ved Biblioteksentralen. Bestill boka her!

Drøm deg bort til Patti Smiths og Robert Mapplethorpes liv i New York i 1967 – musikk, kunst, vennskap og lidenskap – i Smiths egne ord, eller Brit Bildøens strålende oversettelse.

Sissel

Patti Smith – Just kids

Året er 1967. Eit tilfeldig møte i Brooklyn fører to unge menneske inn på ein livsveg med kunst og lidenskap. Patti Smith ville bli poet og kunstnar, og Robert Mapplethorpe ville utfordre fotokunsten. Dei dro på kryss og tvers av byen, etter kvart til det berømte runde bordet på nattklubben Max`s Kansas City, der Andy Warhol heldt hoff. I dette miljøet lova dei å ta vare på kvarandre og var drive av deira felles draumar og motivasjonar.

Omtale ved Biblioteksentralen. Bestill boka her!

Lovisa har en statue som hun har arvet, bysten er en dame som Lovisa ofte prater med når hun pusler hjemme. Når hun får vite at bysten er verdt 75 000 kr, begynner problemene. Jeg antar at denne er like morsom som andre bøker av forfatteren!

Henriette

Karin Brunk Holmqvist – Damen med bysten

På det lille österlenske tettstedet Hammenhög går livet sin vante gang for naboene og venninnene Lovisa og Elvy. I Lovisas liv finnes også et arvestykke, en statue av en kvinne, som hun kaller for Helga Müller. Hun er en taus samtalepartner når Lovisa sysler rundt i huset. TV-programmet Antikkjegerne ankommer Simrishamn. For moro skyld tar venninnene med seg bysten Helga for en verdivurdering. Når antikkeksperten anslår at hun er verdt syttifem tusen kroner, fatter bedrageren Edmund interesse. Han frister med salg Helga Müller til en enda bedre pris. Lovisa er på gli, men Elvy er betenkt. Dette er bare en av flere episoder de gode venninnene fra Hammenhög kommer ut for.

Omtale ved Biblioteksentralen. Bestill boka her!

Niende bok i serien om Det store århundret. Følg etterkommerne av Laurits, Oscar og Sverre Lauritzen som vi ble kjent med i den første boka, Brobyggerne. I tillegg til at det er en drivende god fortelling så får du i bonus en gjennomgang av 1900-tallets historie. Tiende, og siste, bok kommer i høst. Med denne serien gjør det ingenting om det regner ei uke eller to!

Elisabeth

Jan Guillou – Den andre dødssynden

Dette er bind 9 i serie «Det store århundret». Vi har kommet til 1980-taller som er grådighetens tiår, og det er grådigheten som er den andre dødssynden. Den nye generasjonen Lauritzen begir seg inn i eiendomsbransjen med enorme pengestrømmer og lån på ubegrenset tid. Det blir et økonomisk kappløp som kan gi stor inntjening eller ruin. Advokatfirmaet til Eric Letang står overfor andre prøvelser når mordet på Palme får det svenske rettssamfunnet til å knake sammenføyningene. 1980-tallets tøylesløse egoistiske tendens er i ferd med å true det sosialdemokratiske «folkehemmet». Alt kan skje, og det gjør det.

Omtale ved forlaget. Boken kan bestilles her!

Svarthvit fotobok over samiske helligsteder. Her er det bare å drømme seg bort i animistens landskap.

Vegard

Arvid Sveen – Mytisk landskap

Mytisk landskap er ei bok om det samiske landskapet. 170 fotografier viser samiske offerplasser, hellige steiner, klipper og fjell, hellige elver, sjøer og skoger og andre steder knytta til samisk mytologi. Boka forteller om vel 100 slike steder i Finnmark og Troms i Norge, i Norrbotten og Västerbotten i Sverige, i Lapplands Län i Finland, og også noen i Russland. Tekstene er basert på over 200 skriftlige og muntlige kilder fra 1500-tallet og fram til i dag.

Omtale ved forlaget. Boka kan bestilles gjennom Bibsøk!

Et ualminnelig vakkert og rystende morsportrett og skildring av livet som flyktninger i USA i skyggene av Vietnamkrigen. Jeg kommer ikke over at forfatteren skulle vært et av hovednavnene på årets litteraturfestival på Lillehammer.

Cathrine

Ocean Vuong – På jorda er vi glimtvis vakre

På jorda er vi glimtvis vakre er eit brev frå ein son til ei mor som ikkje kan lese. I brevet skriv han fram ei familiesoge som strekk seg frå Vietnam til Connecticut, og som avdekkjer sider ved livet hans som mora aldri har hatt kjennskap til tidlegare. Romanen er ei utforsking av den skjøre, men svært sterke kjærleiken mellom mor og son. Samstundes granskar han rase, klasse, vald og historieforteljingas heilande eigenskapar.

Omtale ved Biblioteksentralen. Bestill boka her!

Begjærende, intenst, skarpt, rått og ærlig om kjærligheten og kjærlighetssorg.

Camilla

Ariana Reines – Cæur de Lion

Cæur de Lion er skrive kort tid etter eit kjærleiksbrot. Teksten er framleis varm av begjæret, men er samstundes lærd, skarp og intellektuell. Ariana Reines skriv beinhardt og generøst, og legg ingenting imellom, verken for seg sjølv eller lesaren: dette er ei bok som tilstår alt. Ho er både vond, brutal og morosam. Reines pustar med sitt moderne kjærleiksdikt nytt liv i sjangeren. Cæur de Lion frå 2007 har blitt ein kultklassikar og har allereie hatt stor innverknad på amerikansk samtidspoesi.
Anna Kleiva har gjendikta teksten til norsk, og har også skrive eit etterord. Boka inneheld òg ein samtale mellom gjendiktaren og forfattaren.

Omtale ved forlaget. Bestill boka her!

Stikkord: , , , Sist endra: 24. januar 2024