Skrivi av Lesetips, Voksne

Ei god, kortreist bok

Hva skal du lese i sommer? Lillehammer biblioteks ansatte deler sine beste lesetips sommeren gjennom, så enten du egentlig allerede har bestemt deg for hva du vil lese, eller om du fremdeles leter etter det perfekte litterære feriefølget – her er det nok å velge fra!
Denne uka anbefaler vi våre beste og nærmeste favoritter!

God lesesommer!

Kortreist, berre frå nord i Sverige. Språket er heilt fantastisk, på same måte som menneska i desse bygdene. Neste bok er Vi for upp med mor.

Kari

Karin Smirnoff – Jag for ner till bror

I Smalånger er det meste som vanlig. Maria blir funnet død. Boren hennes er i ferd med å drikke seg i hjel. Harmynte John har øyne som sorte hull i verdensrommet og eldreomsorgen får en ny medarbeider, Jana Kippo, som stakk ned faren sin med en høygaffel. Jeg dro ned til bror er en mørk og voldsom historie, men samtidig er det en varm og lidenskapelig roman, der det vanskeligste av alt er tilgivelse. Karin Smirnoff er debutant, og skriver på Västerbotten-dialekt i denne romanen som ble nominert til August-prisen i 2018. 

Omtale ved Biblioteksentralen. Vi har i både på svensk og i norsk oversettelse!

Denne fortellinga om oppveksten i ei lita bygd, en hyllest til Mjøsa og ikke minst til mora ser jeg frem til å lese!

Henriette

Klok, morsom og viktig roadtrip av en bok, med sjølveste Mjøstraktene som ramme. Bedre blir det ikke.

Cathrine

Bjørn Hatterud – Mjøsa rundt med mor

Bjørn Hatterud og mora køyrer bil rundt Mjøsa. Dei er på veg til heimbygda nord for Brumunddal. Da han var ung ville han vekk. Han var annleis. Fødd med fleire funksjonshemmingar, homofil og mobba for overvekt. Han ville til den store byen. 21 år gammal flytta han. No har han budd halve livet i hovudstaden. På veg til heimstaden foldar historia hans seg ut. Det vekslar mellom fortid og nåtid. Minner frå bygda og tankar om å få det til i byen. Historia trenger seg ned gjennom laga med tid og liv, og skildrar den homofile bygdegutens ferd frå arbeidarkår til livet som kultuarbeidar i byen.

Omtale ved Biblioteksentralen. Boka kan du bestille her!

Du har sikkert sett statuen hans i parken,  men har du egentlig peiling på fyren? I denne boka får du kortversjonen av Lillehammers store sønn, Carl Lumholtz, sine mest kjente ekspedisjoner.  Bli med Lumholtz på oppdagelsesreiser i Mexico, Australia og Borneo på slutten av 1800-tallet.

Kristian

Arne Martin Klausen & Arve Sørum (red.) – Under tropenes himmel

Carl Lumholtz ble født utenfor Lillehammer i 1851. Han gjennomførte tre store oppdagelsesreiser til Australia, Mexico og Borneo og skapte seg et stort og internasjonalt ry som oppdager. Denne boka inneholder hans egne beretninger om turene. Bøkene hans utkommer i stadig nye utgaver i flere land. Blant forskere i utlandet nevnes han ofte på linje med Stanley og Livingstone, som en av verdens største oppdagelsesreisende.

Omtale ved forlaget. Boka kan du bestille her!

Jeg velger å kalle denne kortreist, fordi den tar for seg hverdagsrasismen i Norge. En knyttneve av en bok, som jeg mener burde være obligatorisk lesing for alle frå 15-100 år.

Sissel

Camara Lundestad Joof – Eg snakkar om det heile tida

Camara Lundestad Joof, oppvaksen i Sandefjord, er skeiv og halvt Gambisk. Andre folks meiningar om disse delane av Joofs identitet, pregar kvardagen og livet hennar. I dette langessayet utforskar ho kva det vil seie å leve som ein dobbel minoritet i sitt eiga land. I litterære vendingar drøftar ho blindpunkt hos sjølverklæra fargeblinde nordmenn, kva hudfargen har hatt å seie for kven ho i dag har blitt, om det framleis finnast ein del av henne som er uberøyrt av rasisme, og opplevinga av å møte rasisme så ofte, at ho ikkje kan fortelje venene sine om alle hendingar, fordi det vil bety at dei aldri vil hinne å tale om andre ting ilag.

Omtale ved Biblioteksentralen. Boka kan du bestille her!

Kortreist og sabla god novellekunst fra gudbrandsdøl Therese Tungen. Intimt, sårt og drivende godt om begjær, kjærlighet og det som ligner, men kanskje mest om hvor ensomt det kan være å være to.

Camilla

Therese Tungen – Kjærleik og det som liknar

Therese Tungen tek for seg kjærleik og begjær i denne novellesamlinga: Ein student blir dregen inn i eit forhold til ein eldre mann, eit par dreg til Grand Canyon og ei kløft opnar seg i forholdet deira, ei kvinne kjøper ein bjørnedrakt da ho blir etterlatt av sambuaren, ein filmskapar ser ekskjæresten på gata og gjenomlever fortida på to minutt og ei ung jente forsvinn i ein ferieby og mora og bestemoraprøver å finne henne. Tungen utforskar eldgamle tema som fornuft og kjensler, tid og lagnad, samtidig som historiene framstår som høgaktuelle i ei tid der premissa for samliv er i endring. 

Omtale ved Biblioteksentralen. Boka kan du bestille her!

Et must i disse tider hvor kortreist, rimelig feriering er mer legitimt enn noen gang tidligere! Boka er et resultat av et solid stykke kartleggingsarbeid av turmuligheter.

Hege

Kunnskap er makt, eller egentlig ikke, men du trenger ikke skamme deg over å væra nabolagets stifinner heller.

Vegard

70 turer for store og små. Fotturer i Øyer, Gausdal, Lillehammer og omland

Tips: kjøp gullstjerne-klistremerker og marker i boka (men ikke om du låner vår!) hvilke turer som er gjennomført. En finfin motivasjonsfaktor for de yngste i familien!

Følg den velstående familien Winther som bor i Trondheim på slutten av 1800-tallet. Dette er også en serie, og vi følger både familien og de som jobber for dem. Downtown Abbey-vibber!

Elisabeth

Katrine Wessel-Aas – Familien Winther

Vi befinner oss i Trondheim på slutten av 1800-tallet, hvor en ny tid er i emning. Økonomiske nedgangstider truer, en ny arbeiderklasse vokser frem og gamle tradisjoner og formuer står for fall. Dette skal også få store konsekvenser for byens ledende sosietetskvinne Cecilia Winther og resten av familien hennes. Alles øyne er på Cecilia, det følges ivrig med på alt hun sier og foretar seg. Men bak fasaden kjemper hun en hard kamp for å opprettholde familieidyllen. Dette er første bok i serien om Winther-dynastiet.

Omtale fra forlaget. Boka kan du bestille her!

God lesesommer!

Stikkord: , , , Sist endra: 24. januar 2024