Skrivi av Lesetips

Bøkene vi gleder oss spesielt til å lese

Vi er ganske flinke på å fortelle dere om bøkene vi har lest, men prater litt sjeldnere om bøkene som ligger på våre nattbord og reserveringslister og venter. Denne uken deler vi bøkene vi gleder oss spesielt til å lese – det være seg nye, rykende ferske titler, eller bøker som vi lenge har gledet oss til å få tiden til å sette oss ned med.

Hva skal du lese i sommer? Lillehammer biblioteks ansatte deler sine beste lesetips sommeren gjennom, så enten du egentlig allerede har bestemt deg for hva du vil lese, eller om du fremdeles leter etter det perfekte litterære feriefølget – her er det nok å velge fra!

God lesesommer!

Eg vil attende til Smirnoff sitt fiktive univers og oppleve gleda ved språket. Trur det må være bortimot umuleg å oversette desse bøkene.

Kari

Karin Smirnoff – Sen for jag hem

Med en uovertruffen humor, ømhet og råskap lar Karin Smirnoff oss oppleve selve livet i sitt helt særegne og betagende språk. Debutromanen Jag for ner till bror ble nominert til den høythengende August-prisen da den kom ut i Sverige, og i fjor kom oppfølgeren Vi for upp med mor. I år kommer Sen for jag hem, som fullbyrder triologien.

Første bok finner du i norsk oversettelse hos oss, og mens vi venter på den tredje kan du bestille både første og andre bok på svensk fra Bibsøk.

Du kan reise langt med en bok! Denne har stått på lista mi lenge, og i sommer skal jeg endelig reise til LA gjennom Anna Kleivas særegne litterære collage, og Yngvild Gotaas Torviks fengslende fotografier!

Camilla

Anna Kleiva – Echo Mountain

Sidan Anna Kleiva vitja byen for fyrste gong i 2008, har Los Angeles sitte fast i sinnet hennar. Det kan være noko med kontrastane, noko med at det marknadsførte biletet av byen er den diametrale motsetninga til LA, slik byen opplevast frå innsida: fragmentert, stygg, rå, underleg, fattig og rik om kvarannen. Denne boka er eit forsøk på å kartlegge LA, gjennom portrett av ulike delar av byen og livet der. Bilkøyring, einsemd, palmar, prærieulvar og Hollywood er nokre av stikkorda. Boka inneheld fotografiar av Yngvild Gotaas Torvik og refererer hyppig til litteratur, musikk og filmar som har verka inn på Kleivas oppleving av byen. Sjølv beskriver forfattaren boka som ein litterær collage.

Omtale ved Biblioteksentralen. Boka kan bestilles her!

Endelig! Etterlengtet ny roman fra forfatteren av Tante Ulrikkes vei!

Hege

Zeshan Shakar – Gul bok

Mani er nyutdannet økonom og har nettopp fått jobb i Oppvekstdepartementet. Han er en ung mann som bor sammen med faren sin i en leilighet på Haugenstua, og som har en kjæreste han tror han skal gifte seg med. Helst ville han ha brukt evnene sine i det private næringsliv, der prestisjen og pengene sitter, for han er smertelig klar over at både kjæresten og miljøet rundt ham bare ser med forakt på «offentlig sektor». Lavt lønnet er det også.Den nye jobbtilværelsen innebærer tilpasning til en helt ny verdiskala, der en gammel leilighet i Gamlebyen er mer ettertraktet enn Manis nye, og dyre, leilighet på Skillebekk, og der Manis faste kebabsjappe er «genuin» og rangeres høyere enn Theatercaféen. Samtidig blir Mani også en stolt bidragsyter til det store felles prosjektet som kalles Staten. Gul bok er en roman om klasse og tilhørighet, om livet vi lever og rammene rundt det. Det er også en fortelling om hvor man kommer fra og hvor man er på vei. Det er langt fra Haugenstua til Y-blokka.

Omtale ved forlaget. Boka kan bestilles her!

Denne boka handler om Maya som lever og ånder for jobben i New York. På en arbeidsreise til Hawaii blir hun bedt om å gjøre noe som ikke føles riktig, og må ta et valg om hvem hun vil være. Den traff med midt i hjertet og er ei bok jeg kommer til å lese flere ganger. Boka kommer ut 14.august. Jeg er så heldig at jeg fikk lese den før den gis ut, og jeg gleder meg til du skal lese den. Tankevekkende og inspirerende!

Elisabeth

Annicken R. Day – Fly, sommerfugl

Maya Williams er en ambisiøs, hardtarbeidende businesskvinne bosatt i New York, på full fart opp karrierestigen omkranset av sexistiske, mannlige ledere. Da hun blir sendt til den hawaiiske øya Kaua’i for å holde et innlegg på en konferanse, blir hun nødt til å ta et valg som kan sette hele karrieren på spill. På Kaua’i opplever Maya det chille øylivet for første gang, og når hun møter mennesker som har åpnet øynene for forskjellige måter å tenke på, begynner hun å se livet, jobben, kjærligheten og seg selv i et helt nytt lys. Men Maya må hjem igjen til New York og forretningslivet. Hvordan skal hun kunne implementere sine nye filosofier og kunnskaper og fremdeles gjøre suksess? Og vil hennes personlige og profesjonelle forvandling gi henne lykken og friheten hun drømmer om?

Omtale ved forlaget. Boken kan bestilles her!

Denne boka endevender gamle teorier om befolkingen av Amerika. Hancock er mest kjent for å tale for en tapt før-istids-sivilisasjon som har påvirket oldtidens sivilisasjoner slik vi kjenner dem i dag. Med dette spekulative bakteppet bringer han på banen ferske arkeologiske nyheter og teorier, som om ikke annet gir et helt nytt innblikk i forhistoriens Amerika. Har hørt denne på lydbok, men venter på fysisk bok, slik at jeg får sett bildene/illustrasjonene. Gleder meg til den kommer i norske bibliotek!

Vegard

Graham Hancock – America before


Was an advanced civilization lost to history in the global cataclysm that ended the last Ice Age? Graham Hancock, the internationally bestselling author, has made it his life’s work to find out — and in America Before, he draws on the latest archaeological and DNA evidence to bring his quest to a stunning conclusion.

Omtale ved forlaget. Boken kan bestilles fra Bibsøk!

Bok 4 av Sandersons The stormlight archives kjem til høsten! Ordentlig høyfantasy med et spennende driv og et ekstremt rikt oppbygd univers. Plukk opp bok nummer 1, The way of kings, i dag så rekker du å lese alt før bok fire blir utgitt.

Kristian

Brandon Sanderson – Rhythm of war

Roshar is a world of stone and storms. Uncanny tempests of incredible power sweep across the rocky terrain so frequently that they have shaped ecology and civilization alike. Animals hide in shells, trees pull in branches, and grass retracts into the soilless ground. Cities are built only where the topography offers shelter. The result of over ten years of planning, writing, and world-building, The Way of Kings is but the opening movement of the Stormlight Archive, a bold masterpiece in the making.

Omtale fra forlaget. Bestill de første bøkene i serien her, mens du venter!

En moderne kjærlighetshistorie; Lena på 17 år begynner på ny skole og havner i klasse med de kongelige tvillingene Karl Johan og Margrethe. Det er tydelige paralleller til vår egen kongefamilie og det gjør historien enda mer spennende!

Henriette

Anne Gunn Halvorsen & Randi Fuglehaug – Arvingen

17 år gamle Lena flytter til Oslo og begynner på ny skole. Her kommer hun i klasse med de kongelige tvillingene Karl Johan og Margrethe, og hun og kronprinsen blir fort kjærester. Men Lenas store hemmelighet, som fikk henne og familien til å forlate Horten og begynne et nytt liv i hovedstaden, kan ødelegge forholdet hvis hun blir avslørt. En moderne kjærlighetshistorie om å leve med konsekvensene av sine tabber, og om å være konge i sosiale medier.

Omtale ved Biblioteksentralen. Bestill boken her!

En sensasjonell debutbok som har alt jeg vil ha av en bok i sommer!

Cathrine

Isabella Hammad – Pariseren, eller al-Barisi

Mens første verdenskrig ødelegger familier, knuser vennskap og dreper ektemenn, legger en ung palestiner ut på en reise for å finne seg selv. Midhat Kamal navigerer seg gjennom en ødelagt verden, fra det skiftende politiske klimaet i Midtøsten til middagsbordene i Montpellier og de hektiske gatene i Paris. Han oppdager at alt er skjørt – kjærlighet blir til tap, venner blir til fiender og alle er på jakt etter tilhørighet. «Pariseren» er en historisk roman som tar for seg politikk og personlige tragedier i en turbulent epoke.

Omtale ved Biblioteksentralen. Bestill boken her!

Ny tegneserieroman fra en av landets beste serieskapere!

Cathrine

Anders N. Kvammen – Jobb

I Jobb følger vi Aksel fra Ungdomsskolen videre, i tenårene og tyveårene. Han jobber i Oslo som midertidig ansatt med svake rettigheter på supermarked, kirkegård, platebutikk, spedisjon, data-helpdesk og mye mer. Økonomi og spillereglene for å leve et normalt liv er et slit. Aksel må stadig finne seg nye midlertidige leiekontrakter til rom i kollektiv eller små hybelleiligheter med høy husleie som han såvidt kan klare. En evig kamp for å skaffe seg et økonomisk handlingsrom til å gjøre det han egentlig vil, å bli kunstner – en klassisk konflikt som mange kan leve seg inn i. Jobb er befriende gjenkjennelig fortalt, med mye svart humor og en sår undertone av å falle utenfor, eller frykten for å gjøre det. 

Omtale ved forlaget. Bestill boken her!

Oppvekstroman fra 1935 som er nyutgitt i år og som alle snakker om.

Cathrine

Magnhild Haalke – Allis sønn

Alli er bekymret for sønnen sin. De bor i et fattig fiskevær i Trøndelag, og Elling stikker seg ut: han er en kreativ og annerledes kunstnerspire som ikke finner innpass blant øyværingene på kysten. Alli vil beskytte Elling fra omverdenen, men på sett og vis gjør det ham kanskje mer skade enn gagn. Dette er en gjenutgivelse av Magnhild Haalkes debutroman fra 1935, med et forord av lyriker og romanforfatter Monica Isakstuen.

Omtale ved Biblioteksentralen. Bestill boken her!

Dikt, romanutdrag og kortprosa av fribyforfattere som har kommet til Norge fordi de er forfulgt i hjemlandet. Etter det å reise, er skjønnlitteratur definitivt den beste måten å lære om verden og menneskene i den på.

Sissel

Å kysse en ørken, å kysse en myr

De kommer fra Aserbajdsjan, Egypt, Irak, Eritrea, Syria, Libya og Iran. Tekstene reflekterer erfaringer som ligger fjernt fra livet i Norge: å være utrygg i eget hjem, å være forhindret fra å si det man vil og elske den man vil, å måtte forlate sitt liv for å berge det. Samtidig rommer tekstene det vi alle har til felles, uansett bakgrunn: uregjerlige lyster, store gleder og sårbarhet i møte med fødsel, kjærlighet og død.

Omtale ved Biblioteksentralen. Boken kan bestilles her!

Stikkord: , , , , Sist endra: 24. januar 2024