Skrivi av Lesetips

Lydboka til bil -eller togturen

Lange reisestrekninger hører ofte sommeren til, og denne uken deler vi våre beste lydboktips til bil -og/eller togturen. (Men, de passer like godt til stille dager på verandaen, stranda, i hagen eller skogen).
God lytting, god tur, og god lesesommer!

Hva skal du lese i sommer? Lillehammer biblioteks ansatte deler sine beste lesetips sommeren gjennom, så enten du egentlig allerede har bestemt deg for hva du vil lese, eller om du fremdeles leter etter det perfekte litterære feriefølget – her er det nok å ta av!

Vakkert engelsk språk, veldig godt å høyre på. Interessant frå eit gruvesamfunn i Wales.

Kari

Richard Llewellyn – How green was my valley

Oppveksten i et gruvesamfunn i South-Wales, lærer Huw Morgan mang en hard lekse, og da han ser tilbake på hvordan vanskelige dager ble møtt med pågangsmot og hvordan walisiske stemmer fylte dalsidene, går det opp for ham at ingensteder er landskapet så grønt som i hans egne minner.

Bestill boka her!

Boka om gartneren som bare vil være i fred, være nummer to. Ukomplisert og rolig fortalt. Perfekt for en lang biltur.

Kristian

Johan Harstad – Buzz Aldrin, hvor ble det av deg i alt mylderet?

Mattias blir født samme dag som månelandingen finner sted i 1969 og allerede som barn bestemmer han seg for å leve som sitt forbilde, Buzz Aldrin, det andre mennesket på månen. Den evige toer. Han velger derfor et liv som gartner, fornøyd med å leve i bakgrunnen. Problemet er bare at han har en av de beste sangstemmene i landet, og at barndomsvennen hans, Jørn, mener han skylder verden å utnytte talentet sitt slik at folk kan få oppleve det. Da Mattias sin kjæreste til slutt ikke orker mer, og gartneriet han jobber på samtidig slås konkurs, sier han ja til å bli med Jørn og bandet hans på en festival på Færøyene.

Omtale ved Biblioteksentralen. Bestill boka her!

Lydbokformatet på sitt aller beste! Katrine har ikke fortalt noen at faren hennes var med i romskipet Moon Explorer, som forsvant på baksiden av månen. En dag får hun krypterte meldinger med informasjon hun ikke kan holde for seg selv…
Fornøyelig utført av en innleser-trio bestående av Fanny Vaager, Petter Vermeli – og sist men ikke minst, Ivar Nergaard.

Hege

Endre Lund Eriksen – Baksiden

Katrine og Julian møtte hverandre på nettet, man har aldri sett hverandre. Katrine skriver til Julian i all hemmelighet. Hun har mottatt en kryptert melding fra faren sin som forsvant for flere måneder siden, på en rundreise rundt månen. Faren forteller som sin nye tilværelse. Han er på månen, ble reddet av Oleg, men er også fange. Nå har han klart å snike seg til å sende e-poster til Katrine.

Omtale ved Biblioteksentralen. Bestill boka her!

Skal du kjøre langt anbefaler jeg Olav Audunssøn i Hestviken av Sigrid Undset. Etter en litt trå start blir du revet med i alle Olavs livskvaler i kanskje den beste av Undsets bøker.

Cathrine

Sigrid Undset – Olav Audunssøn i Hestviken

Olav Audunssøn i Hestviken (1925) er en vakker kjærlighetshistorie fra 1200-tallet, om det unge paret Olav og Ingunn, og om hvordan de oppdager hverandre som mann og kvinne. Det handler om det følelseskaoset den seksuelle oppvåkning kan føre til. På mange måter videreføres også mange temaer fra Kristin Lavransdatter; om skyld og anger og om konflikten mellom egen vilje og Guds vilje.

Omtale fra forlaget.
Du finner lydboken i Bookbites, delt opp i fem deler: Olav Audunssøn gifter seg, Ingunn Steinfinnsdatter, Olav Audunssøns lykke, Veiskillet og Olav Audunssøn.

Om du heller vil ha skjebnesvanger komikk må det bli Dei sju dørene av Agnes Ravatn denne sommeren!

Cathrine

Agnes Ravatn – Dei sju dørene

Nina Wisløff er ein vonbroten førsteamanuensis i litteratur ved Universitetet i Bergen. No skal huset ho deler med ektemannen i Birkeveien, den travle helsebyråden Mads, rivast for å gjere plass til den nye traséen til Bybanen. Dei treng ein ny plass å bu, og Nina reiser på synfaring med dottera Ingeborg. Men brått forsvinn leigebuaren deira, åleinemora Mari Nilsen. Etterforskinga blir raskt lukka, og stille tek Nina på seg oppgåva med å finne ut av kva som skjedde. Oppdaginga hennar viser seg å få store konsekvensar for både ho og resten av familien.

Omtale ved Biblioteksentralen. Boka kan lånes i Bookbites!

Om elskere, venninner, ektepar og konstruerte fellesskap. Et forsvar av retten til å ta egne valg (selv de dårlige).

Camilla

Therese Bohman – Den andre kvinnen

Hun jobber i kantinen på sykehuset, og befinner seg dermed lengst ned i hierarkiet – etter legene, sykepleierne og hjelpepleierne. Hun vet med seg selv at hun ikke hører hjemme der, hun skal bli forfatter, flytte til et nytt sted og leve et annet liv. En dag kommer hun i snakk med overlege Carl Malmberg, som tilbyr å kjøre henne hjem. Dette blir starten på et lidenskapelig kjærlighetsforhold mellom en gift mann og en elskerinne som overbeviser seg selv om at dette er ekte kjærlighet.

Omtale ved Biblioteksentralen. Boka kan lånes i Bookbites!

Om kjærlighet, røtter, og om å dras mellom to kontinenter. Andohs innlesing er uovertruffen!

Sissel

Chimamanda Ngozi Adichie – Americanah

Ifemelu drar fra militærdiktaturet i Nigeria til USA for å studere. Planen er at ungdomskjæresten Obinze skal komme etter, men etter terrorangrepet 11.09.01 slipper han ikke inn i landet. Han reiser til London i stedet. I USA opplever Ifemelu nederlag og seire, kjærlighet og vennskap, hele tiden mens hun kjenner den tunge vekten av spørsmålet om rase. Da hun vender tilbake til Nigeria mange år senere har hun oppnådd stor suksess med en blogg om nettopp rasespørsmål. Obinze er på sin side en velstående mann i det nye, demokratiske Nigeria. De to gjenopptar lidenskapen for hjemlandet og hverandre, og med dette følger en rekke vanskelige valg.

Omtale ved Biblioteksentralen. Bestill boka her!

Eit litt uoriginalt boktips, men Eilev Myhren har som kjent omsatt Hobbiten og Ringenes herre (Ringdrotten) til landsmål, og jamvel lagt dei ut på youtube heilt gratis for deg og meg! Der les han dei inn sjølv, og gjør ein framifrå prestasjon, tykjer eg.

Vegard

J. R. R Tolkien – Hobbiten

Tolkiens store verk Hobbiten foreligg her i nynorsk språkdrakt. Da trollmannen Gandalv dukkar opp med tretten dvergar, blir ikkje dagane til hobbiten Bilbo Skrepping fullt så stillsame og rolege lenger. Dei vil ha han med seg på ei lang og farleg ferd for å røve skatten som vert vakta av den skrekkelege draken Smaug. Bilbo blir med på jakta, mot si vilje, og det skal vise seg at han både er rådsnøgg og har evner som innbrotstjuv. Eilev Groven Myhren fekk nynorsk litteraturpris for omsetjinga av Ringdrotten.

Omtale ved forlaget. Hør opplesinga her!

Fire bøker om Elena og Lila som vokser opp i Napoli, fortalt av Elena. Fantastiske bøker som er nydelig lest av Silje Breivik!

Elisabeth

Elena Ferrante – Napoli-kvartetten

Historia blir fortalt av Elena, som får vite at venninna gjennom eit langt liv, Lila, er sporlaust forsvunnen saman med alt ho eig: Ikkje eit hårstrå er tilbake, ikkje eit fotografi.
Historia om Elena og Lila begynner i ein fattig, men pulserande bydel i utkanten av Napoli. Fattigkvarteret er prega av vald og brutalitet. Dei to jentene skil seg ut ved at dei er svært kløktige, og Lila også for villskapen sin. Ho er trassig, møkkete – og fryktlaus. Oppveksten i desse røffe gatene lærer jentene å stole på kvarandre og ingen andre. Elleve år gammal må Lila avbryte skulegangen for å arbeide i farens skomakarbutikk, mens Elena held fram med å studere, og Lila er berre 16 år då ho giftar seg med den velståande kjøpmannen Stefano Carracci, son av den forhatte Achille, for å komme seg ut av grepet Solara-familien har om henne og resten av bydelen. Ferrante har skapt eit storverk om vennskap mellom kvinner, men dette er også forteljinga om Italia som nasjon og dei gjennomgripande endringane landet gjennomgår frå 1950-åra og fram til i dag.

Omtale ved forlaget. Bestill bøkene her!

En slags krimhistorie satt til 1942, Frances passer på seks år gamle Davy, men han forsvinner under kaoset når Bath bombes. Frances sliter med skyldfølelse og nekter å slutte å lete etter Davy.

Henriette

Katherine Webb – Spor i støvet

April 1942. Under kaoset som oppstår under bombingen av Bath, forsvinner seks år gamle Davy Noyle. Frances Parry, som skulle passe gutten, plages av skyldfølelse og nekter å tro at han er død. Når bombene har falt og støvet har lagt seg over den ødelagte byen, blir det funnet en død person. Men det er kroppen til en liten jente som har vært savnet i mer enn tjue år og som tidligere var Frances’ bestevenninne. Mens Frances leter etter Davy, fører funnet av venninnen henne tilbake til barndommen og tvinger henne til å stå ansikt til ansikt med forbrytelsen som har kastet skygge over livet hennes. Denne gangen lover hun å avdekke sannheten, uansett hvor mørk den er. 

Omtale ved Biblioteksentralen. Bestill boka her!

Stikkord: , Sist endra: 24. januar 2024