Skrivi av 3.-4. trinn, 5.-7. trinn, 6-9 år, Lesetips

E-bøker for kule kids

Ta med bøkene fra biblioteket overalt! Last ned appen BookBites til din enhet gjennom App Store eller Google Play. Alt du trenger er lånekortet ditt, så får du tilgang til massevis av bøker!

Her kommer noen supre boktips du kan laste ned! GOD E-BOK!

Omtalene er hentet fra Biblioteksentralen. Omslagene er fra forlagene.

ÅNDEN I TEKANNA av Arne Svingen (Gyldendal, 2020)

Når Erik finner en eldgammel tekanne i veikanten, tenker han at det må være lykkedagen hans. Når han børster jord av den gamle kanna står det plutselig en ånd foran ham, og Erik har tre ønsker han kan få oppfylt. Men akkurat når han skal til å få ønskene sine oppfylt, bryter det ut kaos. Serien «Svingens gale verden» er humoristisk og absurd med sprø fortellinger.

Humor / 40 sider / 6 – 9 år

KNIRKERNE av Tom Fletcher (Aschehoug, 2020)

Det er noe som venter stille i skyggene om natten. Noe som gjemmer seg under senga, ute av syne. Noe som lager merkelige knirkelyder på natta. Lucy Dyngerud har alltid lurt på hva dette noe er. Og en morgen våkner hun og oppdager at alle de voksne har forsvunnet. Det blir kaos, fest og galskap blant barna i byen. De fleste synes det er fantastisk, men Lucy er fast bestemt på å finne ut hva som har skjedd. Hun mistet faren sin for ikke lenge siden, og hun nekter å miste moren også. Ingenting kan stoppe henne fra å få tilbake moren sin, unntatt kanskje Knirkerne. 

Fantasiskapninger / 343 sider / 6 – 12 år

DEN VILLE ROBOTEN RØMMER av Peter Brown (Gyldendal, 2020)

Da roboten Roz åpnet øynene for første gang, oppdaget hun at hun var helt alene på en øde øy. Hun hadde ingen anelse om hvordan hun kom seg dit eller hva hun skulle gjøre, men visste at det er viktig å overleve. Etter å ha kjempet seg gjennom en fryktelig storm og unnsluppet farlige bjørner, skjønte Roz at hun måtte tilpasse seg omgivelsene og lære av øyas lite gjestmilde dyr og landskap. Litt etter litt ble Roz venner med dyra og øya begynte å føles som et hjem, helt til robotens fortid innhentet henne. Nå befinner Roz seg i menneskenes verden, og hun må prøve å finne ut hvordan hun kan passe inn der. Men hun lengter fælt tilbake til øya og dyrevennene sine, og hun føler seg nødt til å finne veien hjem. 

Spenning / 269 sider / 9 – 12 år

TYRANNENS GRAV av Rick Riordan (Vigmostad Bjørke, 2020)

Etter å ha gjort sin far Zevs rasende, blir guden Apollon kastet vekk fra Olympus. Han lander, avkreftet og desorientert, i New York City, som den vanlige tenåringsgutten Lester Papadopoulos. På veien til å prøve å få tilbake gudekreftene sine har han møtt både triumf og tragedie. Nå reiser han til Jupiter-leiren, hvor de romerske halvgudene gjør seg klare til den siste kampen mot det onde triumviratet. Lesters venner vil trenge Apollos hjelp for å overleve den kommende krigen. Men for å sikre seieren må de få fatt i noe som ligger dypt begravet, i graven til den mest grusomme av alle de romerske keiserne.

Fantasy / Apollons prøvelser bok 4 / 445 sider / Fra 11 år

SOM EIN BROR : HISTORIEN OM SJIMPANSEN JULIUS av Alfred Fidjestøl (Samlaget, 2019)

Den berømte sjimpansen Julius blei fødd i 1979 i Kristiansand Dyrepark. Mora angreip han, og for å redde livet hans fekk han vokse opp hos to menneske-familiar. Dette er historia om heile Noregs favorittdyrekjendis og korleis det gjekk med han når han måtte flytte inn til menneska. Til slutt kjempa han seg tilbake til sjimpansane og klarte å bli leiar for sjimpanseflokken i Dyreparken. Menneska han ein gang budde med ser framleis på han som ein bror.

Biografi / 86 sider / 6 – 8 år

OPERASJON RADIUS av Jørn Lier Horst (Canoa, 2019)

Elvestad er en koselig liten by, men hver gang byen blir rammet av uforklarlige mysterier står barnedetektivene Tiril og Oliver klare for å løse saken. Sammen med sporhunden Åtto jakter de på overraskende avsløringer. Nå er det en ny og svært personlig sak på agendaen for Detektivbyrå nr. 2. Noen har stjålet sykkelen til Oliver. Det blir fort tydelig at det er en bande profesjonelle sykkeltyver på ferde, men Tiril og Oliver bestemmer seg for å stoppe dem. De finner området tyvene opererer innenfor, og nå gjenstår det bare å fakke dem.

Krim og spenning / 99 sider / 6 – 9 år

TURBO-TIM RULLER VIDERE av Lincoln Pierce (Vigmostad Bjørke, 2020)

Den helt gjennomsnittlige 11-åringen Tim er et selverklært geni. Han har nemlig fått beskjed av papirlappen i en kinesisk lykkekake om at han skal gjøre fantastiske ting. Tim og vennene Teddy og Frans spiller i bandet Død over amøbene, og de havner i all slags trøbbel, men det må for all del ikke den nådeløse klassestyreren fru Gudesen få greie på. Hver dag kjemper Tim en heltemodig kamp mot understekt kantinemat og altfor strenge lærere, og hans fornektelse av alt som er vanlig og kjedelig fører ham ut på alskens sprell. Nå har sjefsnerden Artur blitt med i speidertroppen, og Tim er ikke lenger stjernen, han må nøye seg med andre plass. Han bestemmer seg for å ta knekken på erkerivalen sin.

Tegneserie / Turbo-Tim bok 3 / Humor / 219 sider / 9 – 12 år

SALAMANDER av Synnøve Borge (Gyldendal, 2019)

Storsalamanderen er det nærmeste vi kommer en drage i Norge: den har svart hud, oransje mage, og når det er paringstid vokser det ut en takkete kam på ryggen til hannsalamanderen. Salamandere er opptatte dyr; på våren vil de ut i dammen, og på sommeren kryper de opp på land og lever som et lite rovdyr. De må passe seg for ugler, katter, og ormer, og komme seg over farlige veier. Denne boka følger en storsalamander helt fra den våkner om våren. Boka er rikt illustrert med fotografier og har mange faktabokser. 

Amfibier / Faktabok / 30 sider / 9 – 12 år

MENINGEN MED LEIF av Lars Joachim Grimstad (Aschehoug, 2019)

Etter at Leif mistet faren sin og hørselen på det ene øret har han tatt til å snakke mye med seg selv. En fredag får han besøk av en merkelig gammel mann, Bopp, som er ute på en desperat jakt etter biene sine. Bopp påstår at livet er en bløff, og at trikset er å la seg lure; hans ankomst blir starten på en helg som kan forandre alt i Leifs liv, om han bare klarer å overleve den. Dette er en fortelling om en liten gutt, om livet, døden og damer med trillekofferter. 

Døden / 242 sider / 9 – 12 år

DET SISTE MENNESKET av Lee Bacon (Kagge, 2020)

I fremtiden har robotene eliminert alle mennesker. Det er den tolv år gamle roboten XR_935 glad for. Uten menneskene finnes det ingen forurensning, ingen krig, og ingen kriminalitet. I denne nye verdenen har alle individer en plass og en mening med livet, og hele samfunnet går som på skinner. Men så støter XR på noe umulig, menneskejenta Emma. Hele livet har XR blitt matet med propaganda om hvor onde og farlige mennesker er, men Emma virker ikke som han hadde trodd. Hun virker redd, og hun trenger hjelp. Sammen med to andre roboter legger XR og Emma ut på en farlig reise hvor de bryter alle protokoller og risikerer alt – for vennskap, åpenhet og godhet. 

Science fiction / 310 sider / 9 – 12 år

Stikkord: , , , , Sist endra: 24. januar 2024