Skrivi av Lesetips, Voksne

Christopher Nielsens tegneserier

Foto av omslagene til mange av Christopher Nielsens tegneserier

Christopher Nielsen er en av Norges mest aktive kunstnere, og har tegnet og skrevet mange strålende tegneserier. Han har vært blant de fremste eksponentene for undergrunnstegneserier i Norge, selv om han, i følge seg selv, paradoksalt nok ikke kan å tegne. Nielsen er i dag en velrenommert kunstner som blant annet har blitt stilt ut i Høstutstillingen, og han har satt opp flere teateroppsetninger ved Nationaltheateret. Felles for alt han produserer er nok at det ikke akkurat er bluferdige greier. Nielsen mener at sex, rus og vold er grunnsteinene i all stor historiefortelling, og han kan trygt sies å leve opp til sine egne teorier!

Christopher Nielsen som serieskaper er først og fremst kjent for stripene om To trøtte typer. To karer som vokser opp i en av drabantbyene på Oslo øst, begynner tidlig med dop, og ender opp som harde narkomane. Disse var blant annet med i kanskje tidenes merkeligste julekalender på tv, og var også å se i filmen Slipp Jimmy fri. Men han har også en stor mengde med tegneserier bak seg som trygt kan plasseres i det mer eksperimentelle sjiktet, slik som utgivelsene Weltschmerz og Rummpfftillfftooo?.

Det som appellerer mest med Nielsens tegneserierer er den gode dialogen, de herlige karakterne, den røffe stilen og de absurde historiene. Han har et veldig troverdig språk, så det er ikke rart at hans overgang til teaterscenen gikk så bra. Han er rett og slett veldig god til å skrive dialoger. Ordbruken er alltid realistisk, og han har full kontroll på ordvalg, sosiolekter og dialekter.

Hva med å prøve deg på en Christopher Nielsen-quiz? Lenger ned vil du også finne tre tegneserier av Nielsen du burde lese.

Results

Schløyt mann! Du kan din Nielsen, og kan med et hevet hode ta ordet i enhver litterær passiar. Du har jo lest bøkene før, men om du vil ha et gjensyn, har vi et knippe av hans tegneserier på biblioteket – Bestill de her!

Ikke verst! Men dette kunne du vært bedre på. Det er kanskje på tide å lese noen av Nielsens tegneserier? Vi har mange av bøkene i vår samling –  Bestill de her!

#1. I animasjonsfilmen “Slipp Jimmy fri” stjeler Kælle en lastebil, slik at han sammen med Odd og Geir kan kjøre over Hardangervidda. Men en kritisk del av lastebilen mangler. Hvilken?

#2. Hva heter dama som bor over Geir i “To trøtte typer Tv-spessial”?

#3. Hvor kjem Hold Brillan fra?

#4. Hva slags musikk spilte bandet Kaillkjæft, hvor Hold Brillan var vokalist?

#5. I hvilken subkultur var Odd og Geir delaktig i under sin oppvekst?

#6. Hva var det Klepto gjorde, som ingen noensinne glemte?

#7. Hvilken av C. Nielsens tegneserier ble animert etter en folkefinansiering?

#8. Odd og Geir reiser på danskebåten sammen med Guttorm, den 1 år gamle sønnen til Geir. Hvorfor?

#9. Hvordan dør Odd?

#10. I “Homo norvegicus” utfører Geir et mislykket ransforsøk av en bank. Begge skuddene i hagla går dessverre av i det han løfter den opp fra en pose og han blir arrestert. Men hvorfor skulle han rane banken?

#11. I “Bygdegutar” handler det om en kjent og kjær karakter som melder seg på dating-reality-program. Hvem?

#12. Christopher Nielsen åpnet i 2017 en bar i Oslo. Den er fyllt av hans veggmalerier og kunst. Hva heter den?

#13. Hvilken av disse er ikke en tittel på en av Nielsens tegneserier?

#14. Hva var det Odd og Geir måtte ordne seg før jul i “To trøtte typers julekalender”?

Ferdig!

Lesetips: utvalgte tegneserier

Uflaks / Christopher Nielsen

Omslag. Uflaks av Christopher Nielsen

Sammen med Homo Norvegicus er Uflaks å regne som bibelen når det gjelder To trøtte typer og Narverne. Du møter også Hold Brillan og det legendariske bandet Gutta fra Calcutta.

Bestill i bibliotekkatalogen

I denne tegneseriesamling har det dessverre begynt å gå nedover for de to trøtte typene. Et hardt liv begynner å sette sine spor og vi får være med gutta til det siste. Odd sitter i fengsel for legemsbeskadigelse med døden til følge, og når en merkelig og driftig kar ved navn Patton flytter inn til Geir, får vi servert kanskje den aller mest absurde historien om de to trøtte typene fra deres levetid.


Jazzbasillen

Osmlag. Jazzbasillen av Christopher Nielsen

Korpsmusikeren Christian Block blir forelska i jazzmusikken. Problemet er bare at han ikke kan å spille for fem flate øre. Uheldigvis ramler han over en artikkel om heroinepidemien som har tatt jazzmiljøet i USA med storm. Block skjønner endelig hvorfor han ikke får til å spille jazz - han bruker jo ikke narkotika! Heldigvis (strengt tatt uheldigvis) jobber Block som apotekerlærling, og har dermed tilgang til det meste.

Bestill i bibliotekkatalogen

Denne boka er en fin tidskoloritt av Oslo og jazzmiljøet i 1950-åra. Språket, musikken og tegningene gir et godt og troverdig bilde av virkeligheten. Som i de fleste av Nielsens historierer er det ikke langt mellom tragedie og komedie, og her får du begge deler i bøtter og spann.


Propaganda! / Christopher Nielsen

Omslag. Propaganda! av Christopher Nielsen

En samling av 10 av Nielsens mer litterære striper. Alle er frittstående enkelthistorier som blant annet tar for seg alvorlig temaer som alkohol, abort og spiseforstyrrelser, iblandet en god dose absurditet og humor.

Bestill i bibliotekkatalogen

Høydepunktet av disse igjen er helt klart Rulletrappen, en historie om noen nakne mennesker som befinner seg i en uendelig lang rulletrapp som går nedover, uten å egentlig vite hvordan de er kommet dit, eller hva som venter seg i hver ende av trappen. Men de er alle, av en eller annen grunn, enige i at det riktige er å trosse rulletrappens retning, for å prøve å nå toppen. Hovedpersonen skiller seg ut ved å stille et spørsmål ingen andre gjør; hvorfor?

Andre historier det er verdt å nevne er Dårlig innflytelse, hvor en gutt ved navn Victor, etter å ha forlest seg på Bukowski, bestemmer seg for å dra ut på travbanen for å se hva livet virkelig har å by på. Det fører til en morsom kollisjon mellom litteraturen og livet. Kong alkohol slår til igjen forteller historien om en mann som står opp en morgen, for så å oppdage at hele samfunnet er klin dritings - naboene, alle på bussen han tar til jobb, inkludert sjåføren, kollegaene og alle han ser på tv. Hovedpersonen er derimot avholds, hva i all verden skal han gjøre? 

Sist endra: 30. oktober 2020