Skrivi av Lesetips, Tema, Voksne

Verdens poesidag

Er du nysgjerrig på poesien, men lurer på hvor du skal begynne? La deg inspirere av Mathias Samuelsen som anbefaler bøker til Verdens poesidag!

Verdens poesidag er en FN-dag som markeres den 21. mars hvert år, etter at den ble innført av UNESCO i 1999. Formålet med dagen er å skape oppmerksomhet rundt lesing, skriving, publisering og læring av poesi over hele verden.

En viktig poesiformidler her i Lillehammer UNESCO-litteraturby er Mathias Samuelsen. Ikke bare er han kunstnerisk rådgiver for Norsk litteraturfestival på femte året, men han er også primus motor i forlaget Beijing Trondheim, gjendikter av et knippe amerikanske poeter og har utgitt flere egne diktsamlinger.

Hans seneste gjendiktning er en bok av det amerikanske stjerneskuddet Ocean Vuong som kommer på litteraturfestivalen i mai. Boka Natthimmel med kolehòl har fått anmeldere til å hente fram femmere og seksere på terningen.

Vi spurte Mathias om han kunne fortelle litt om hva som fikk ham til å begynne å skrive poesi, og anbefale noen bøker fra poesihylla.

Tre diktbøker som førte deg inn i poesien:

Om jeg skulle trekke fram tre diktsamlinger som ga meg inspirasjon til å begynne å skrive poesi selv, så tror jeg det må ha vært:

Øyvind Berg: Kunngjøring (1992), Gary Snyder: Rip Rap and Cold Mountain Poems (1959) og Federico Garzia Lorca: Dikter i New York (1940).

Jeg vet ikke om det er noe som knytter disse bøkene sammen, annet enn at de gjorde sterkt inntrykk. Jeg kan i hvert fall si at Øyvind Berg sin bok viste med at man kunne skrive intelligent og samtidig åpent og direkte. Det er noe jeg har prøvd å ta med meg i mitt eget arbeid.

Tre gjendiktninger som åpnet verden:

Jeg er veldig glad i gjendiktning, og har selv jobba en del med det. En stor inspirasjon i dette arbeidet har vært tre sentrale gjendiktningsserier som har lange tradisjoner i Norge. Oktober sin gjendiktningsserie, Aschehoug sin gjendiktningsserie og ikke minst Samlaget sin serie. Jeg kunne ha plukket mange her ifra, og jeg anbefaler alle utgivelsene, men jeg har også lyst til å trekke fram Arne Dørumsgaards sine oversettelser av japansk og kinesisk lyrikk. Disse har betydd mye for meg.

Den tidligere nevnte Lorca-boka, gjendiktet av Niels Fredrik Dahl, Øyvind Berg sine gjendiktninger av Paul Celan og antologien Verden finnes ikke på kartet, satt sammen av Gunnar Wærness og Pedro Carmona-Alvarez

Tre favoritter fra den norske samtidspoesien:

Veldig vanskelig å velge! Men to bøker som har gjort inntrykk i året som gikk var Tine-Jarmila Sir og Joakim Kjørsvik sine siste. Arild Vanges nyeste bok Høylyse dager, er også nydelig!

Tre festivalpoeter vi kan glede oss til på Norsk litteraturfestival i år:

Her vil jeg rett og slett trekke fram tre av de spanskspråklige forfatterne som vi får på besøk. Raquel Salas Rivera, Soledad Marambio og Elvis Guerra.

De skal alle lese under festivalen sammen med Hedvig Mollestad! Det kommer til å bli en fantastisk lesning.

Stikkord: , , , Sist endra: 13. mai 2020