Skrivi av 3-8 år, Lesetips

Høytlesningsdagen 2020

Lørdag 25. januar kl. 13:00 leser vi høyt i barneavdelingen på Lillehammer bibliotek. Arrangementet er en del av den nasjonale kampanjen Høytlesningsdagen 2020.

KomKom og lån bort små og/eller store lyttende ører til en høytlesende barnebibliotekar!

Her er tips til flere bøker man kan lese høyt (omtaler fra Biblioteksentralen):

Chris Haughton: Det går bra, lille krabbe (Fortellerforlaget, 2019):

Lille Krabbe lever livets glade dager i en strandpytt. En dag er tiden inne for å ta det store steget ut i den store, farlige sjøen. Motet svikter, for det er skummelt å gjøre ukjente ting. Heldigvis har Lille Krabben en stor og trygg klo å holde i, og da blir det enklere å komme over engstelsen. 2-6 år.

Mac Barnett: Sirkel (Mangschou, 2019)

Sirkel og vennene Firkant og Trekant leker gjemsel. Sirkel lager en regel om at det ikke er lov til å gå inn i hulen bak fossen, men Trekant bryter den regelen. Da må Sirkel redde ham. Dette er en humoristisk historie med mye skjult humor og undertekst, både strek og tekst er minimalistisk. 2-6 år.

Max Estes: Bananen og månen (Ena, 2019)

En ambisiøs og selvsikker banan er fast bestemt på å overta månens plass på nattehimmelen. For å nå sitt store mål må den nå legge ut på en lang og strabasiøs ferd, og på veien stifter den flere nye bekjentskaper, blant med en hval, en måke og en katt. På tross av bananens skråsikkerhet er det ikke alle som er helt overbevist om at det er oppnåelig å erstatte månen, men bananen gir seg ikke: den skal opp på himmelen, koste hva det koste vil. 3-6 år.

Tor Fretheim: Fortellingen (ill. Øyvind Torseter) (Ena, 2019)

Dette er en fortelling om forfatteren som er lei av å sitte alene foran et tomt ark. Forfatteren kommer seg ut på gata og jakter på inspirasjon og en fortelling. Snart får han flere følgere, og alle er spente på om han vil finne fortellingen sin. Dette er en fortelling om hvordan en fortelling blir til, hvor vanskelig det noen ganger kan være å få den ned på papiret, og hvordan fortellingen går fra å være en idé i forfatterens hode, til en ferdig fortelling som tilhører leseren. 3-6 år.

Maria Lillebo: Oscar Wildensky og den magiske gå seg bort dagen (Cappelen Damm, 2019)

Oscar har oppført seg dårlig, og må være med mamma på handlerunde i byen. Det er noe av kjedeligste Oscar vet, å gå i butikker. Plutselig oppdager Oscar at han er alene i byen, og at mamma er blitt borte. Først tenker han, endelig fri, men så begynner han å lure på hvor mamma egentlig er. Dessuten er han usikker på om noen følger etter ham. Dette er en fortelling om å miste mammaen sin i byen, få kjenne på hvor gøy det er å være alene, og til slutt innse at det aller beste er å være sammen. Samtidig er det en historie om å bli sint, om frihetsfølelse, om å angre og om å finne hverandre igjen. 3-6 år.

Marit Larsen: Der Agnes bor (ill. Jenny Løvlie) (Cappelen Damm, 2019)

Hele livet har Agnes bodd i tredje etasje i bygården sin. Å skulle bo noe annet sted er helt utenkelig. Men en dag flytter Anna inn, og alt blir helt annerledes. Boka utforsker hva det vil si å være ny og hva det vil si å høre til, hva som er et hjem og hvem som har lov til å kalle det for hjemme. 3-6 år.

Kristine Haugland: Tiril langt, langt borte (ill. Victoria Sandøy) (Figenschou, 2019)

Dette er et eventyr om Tiril, et eventyr som handler om mot og om å klare å si unnskyld. Men å finne veien dit kan være vanskelig, og det kan til og med hende man møter på selveste Nøkken. Da er det godt å ha de to gode hjelperne Steintroll og Greintroll. Boka er basert på teaterforestillingen «Langt, langt borte», som er inspirert av tegninger av Teodor Kittelsen. 3-6 år.

Lars Mæhle: Egget (ill. Lars Rudebjer) (Dinosaurgjengen 1) (Kagge, 2019)

Rasmus Rex blir vekket av bestevennen sin, Trym Troodon. Han forteller at egget som mammaen hans har lagt er i ferd med å klekkes. Trym er spent på om det blir en dinosaurlillebror eller en dinosaurlillesøster. Trym og Rasmus tar snarveien gjennom den skumle Sumpskogen for å komme hjem til Trym. På veien møter de mange hindre og noen temmelig nifse dinosaurer. Vel fremme venter det enda en overraskelse. Bak i boka får man også vite litt mer om dinosaurene som er med i historien. 3-6 år.

Kari Stai: Jakob og Neikob, Stormen (Samlaget, 2019)

Jakob og Neikob er bestevener og bur i lag, sjølv om dei er heilt ulike, Jakob seier ja til alt, medan Neikob alltid seier nei. Når Spinnvill fyk forbi dei på veg til fabrikken, spør Jakob og Neikob om det er sant at ho kan lage alt mogleg. «Alt mogleg på ein blunk,» seier Spinnvill. Dei blir imponerte og fyller huset med alt mogleg, men når stormen kjem og tek dei opp i lufta oppdagar dei eit dramatisk problem, kloden er fylt av søppel. Dei skjønner at dei må hjelpe Spinnvill, og no veit deiakkurat kva ho må lage. 3-8 år.

Mari Kanstad Johnsen: 3 2 1 (Gyldendal, 2019)

Anna og mormor er på farta igjen. Denne gangen lærer de seg tall. Anna er lei seg fordi hun ikke fikk beholde gullringen hun fikk i hodet, men så er hun så heldig å finne en ekte tyvekroning på bakken utenfor høyblokka. Hun funderer på hva hun skal bruke pengene på, hva hun har råd til, og hva som koster for mye. I denne 321-boka kan man lære å telle, legge til og trekk fra, samt gå på en spennende oppdagelsesferd. 4-8 år.

Marianne Gretteberg Engedal: Pølsetjuven (Samlaget, 2019)

9 år gamle Kjell er fødd inn i ein tjuvfamilie. Men Kjell vil ikkje vere tjuv som må kunne stele frå kven som helst, aller minst frå venen sin, Pølse-Per. Dette er ei forteljing om å finne ut kven ein eigentleg er, og om å tore å leve slik ein ønskjer. 4-8 år.

Hilde Hodnefjeld: Lykke og ulykken (Cappelen Damm, 2019)

Lykkes pappa er veldig opptatt av overtro. Derfor passer Lykke og pappa seg for svarte katter, de går ikke under stiger og de slår aldri opp paraplyen inne. En dag flytter det inn en svart katt i oppgangen, da blir det for mye for pappa. Neste morgen da Lykke våkner, er pappa borte. Farmor tar med seg Lykke hjem. Farmor er ikke overtroisk slik som pappa og bryr seg ikke om katter, spindelvev og firkløvere. Lykkes pappa får behandling for å overvinne det han er redd for. Farmor «behandler Lykke uten at det sies eller at Lykke skjønner det. 4-8 år.

Vegard Markhus: Det runde problemet (Aschehoug, 2019)

Robert klarer ikkje å smile. Han føler seg annleis og at han manglar noko. Alt er berre rot. Då han snubler i ei rund greie som ligg på golvet, skjønner Robert at han har eit problem. Dette er ei humoristisk og lett absurd forteljing. 4-8 år.

Stikkord: , , Sist endra: 23. januar 2020