Skrivi av Lesetips, Tema, Voksne

Hva leser du i romjula?

Når melstøvet har lagt seg, alle pakkene er åpna og freden omsider senker seg – hvilke bøker gleder vi oss til å sette oss ned med?

Bibliotekarene og husvenner deler gladelig sine leseplaner med dere – og det beste av alt er at om du ikke rekker innom biblioteket før jul, så kan du låne (nesten alle) disse og mer til som ebøker i Bookbites, når som helst og uansett hvor du er!

Vi ønsker dere alle sammen en riktig god (lese)jul!

Jeg er vilt begeistret for Suzanne Brøgger, og har spart på denne lenge. I løpet av julens late dager skal jeg bli enda bedre kjent med henne gjennom Alf van der Hagens Samtalememoarer! Gleder meg!

Camilla S – Lillehammer bibliotek

Alf van der Hagen – Suzanne Brøgger : Samtalememoarer

I denne boka møter vi Susanne Brøgger i samtale med forfatteren. Hun forteller om arbeid og privatliv og sitt syn på diktning, politikk, feminisme, metafysikk og litteraturens plass i et stadig mer kulturfiendtlig samfunn. Hun har kommet styrket gjennom livskriser med sin sterke ja-vilje. Susanne Brøgger har virkeliggjort 70-tallets slagord «det private er politikk» gjennom 45 år.

Omtale ved forlaget. Papirboka kan lånes av oss her, eller les eboka i Bookbites!


Årstidskvartetten er fire rike og vakre romaner, som tar utgangspunkt i et England etter Brexit, preget av angst, fremmedfrykt, nihilisme, korrupsjon, fremmedgjøring, forfall og sviktende offentlige institusjoner. Men på tross av mørket som skildres og den nådeløse utleveringen av politikere og den britiske stats brutale fremferd, fyller romanen(e) leseren med håp. Gjennom skildringer av enkeltskjebner, flettet sammen med skildringer av kunst, litteratur og humaniora lykkes Smith i å vise oss et alternativ som løfter frem betydningen av menneskelig fellesskap, på tvers av klasse, alder og etnisitet.

Dette er intet mindre enn stor romankunst! Bøker det er godt å være i, fordi de gjennom fortellingens kraft, understreker (skrive)kunstens betydning for våre liv. Jeg leste årstidskvartetten i høst og skal lese den igjen i jula. Anbefales på det varmeste!

Gunnar Klinge – forfatter, idéhistoriker og seniorrådgiver ved Høgskolen i Innlandet.

Ali Smith; oversatt av Merete Alfsen – Årstidskvartetten

Høst: Elisabeth, som er født i 1984, har blikket rettet mot fremtiden. Storbritannia ligger i ruiner, kjærligheten har vunnet, kjærligheten har tapt. Håpet går hånd i hånd med håpløsheten. Årstidene går sin gang, som alltid. Heldigvis finnes kunsten og litteraturen.

Vinter: Fire personer samles for å feire jul på et stort pensjonat i Cornwall, men vil det likevel være rom nok for dem alle? I denne romanen, som er en del av Ali Smiths sesongkvartett, blir vi bedre kjent med den kalde og mørke tiden på året. Det er årstiden som lærer oss om overlevelse. Her kommer vinteren.

Vår: Hva forener Katherine Mansfield, Charlie Chaplin, Shakespeare, Rilke, Beethoven, Brexit, nåtid, fortid, nord, sør, øst, vest, en mann som sørger over tiden som er gått tapt og en kvinne som er fanget i vår tid? Våren.

Sommer: Seksten år gamle Sacha bor i Brighton og er fullstendig klar over at kloden er i alvorlig trøbbel. Det er februar 2020. I Australia herjer det voldsomme branner, og i Kina har det blitt oppdaget et mystisk virus. Samtidig som omverdenen er i ferd med å bryte sammen, er heller ikke alt som det skal være i de nære relasjonene. Lillebroren hennes, Robert, byr bare på problemer. Moren og faren har gått fra hverandre, og nå har faren og den nye, unge kjæresten flyttet inn vegg i vegg. Alt er i endring, og det ser ikke spesielt lyst ut, synes Sacha. Sommer er en roman om en mørk tid der likevel ikke alt er håpløst. Det er også en roman om mennesker som er i familie. Om de forventningene man har til hva en familie skal være, om det å tro at man kjenner noen uten egentlig å gjøre det, og om det å ha mer til felles enn man kanskje selv ser.

Omtaler ved forlaget. Lån papirbøkene av oss, eller les/lytt til eboka i Bookbites!


I jula skal jeg prøve meg på en sjanger jeg ellers ikke leser, Sci-fi. Kniven av Patrick Ness er akkurat blitt oversatt til norsk. Det er første bok i en serie som har blitt veldig populær i England.
Handlingen utspiller seg i en tid der mennesker har forlatt jorden og bosatt seg andre steder. Hovedpersonen Todd bor i en by med bare menn, kvinnene er blitt borte. Men en dag han er ute og går finner han et romskip som har kræsjet, og i romskipet er en jente. Dette er en ungdomsbok, som jeg har hørt rykter om at også kan leses av voksne. Gleder meg!

Camilla B – Lillehammer bibliotek

Patrick Ness; oversatt av John Erik Frydenlund – Kniven

Todd Hewitt er den eneste gutten i byen Prentiss, en by med bare menn. Alle kvinnene er døde av virus. Todd kan høre alt mennene tenker i en strøm av bilder, ord og lyder, kalt Støy. Problemet er at også mennene kan høre hva han tenker. Snart skjønner han at de andre har holdt hemmeligheter skjult for ham, hemmeligheter om hvordan det er å bli voksen. Det er bare noen måneder til Todds bursdag, og etter den dagen vil han bli regnet som en mann. Ved en tilfeldighet snubler Todd plutselig over et område der stillheten er absolutt. Ingen ord. Ingen Støy. Noe som ikke er mulig. Todd skjønner at han må legge på flukt om han skal holde seg i live.

Omtale ved forlaget. Papirboka kan lånes av oss her, eller les/lytt til eboka i Bookbites!

Stueland har tidligere skrevet om Eilert Sundt, og i Pandemiarkivene dukker han opp, og dessuten har jeg lært mye jeg ikke visste om Daniel Defoe. Og det er fascinerende å lese om hvordan pandemier har blitt håndtert og skrevet om tidligere. Likner til forveksling våre dager, vil jeg si.

Christin Kramprud – Norli Storgata 61

Jeg skal, forhåpentligvis, lese ferdig de tre bøkene jeg allerede har begynt på! Pandemiarkivene av Espen Stueland, Lucias siste reise av Vetle Lid Larsen og The tower of fools av Andrzej Sapkowski. Som man kan se er jeg muligens noe over gjennomsnittet historisk interessert… Alle disse forfatterne har jeg lest og likt tidligere, og jeg koser meg stort og lærer rett som det er noe nytt. Nå må det sies at Sapkowskis versjon av Husitter-opprør/krigene vel er litt preget av at han skriver fantasy, men noe fakta roter seg jo inn der også. Lenge siden en roman av Vetle Lid Larsen, og en bok om Lucia som starter med hennes død er jo forlokkende.

Espen Stueland – Pandemiarkivene

Pandemien som inntraff i 2020 ble for mange et varsel om hvor nært menneskekroppen er knyttet til resten av naturen, og dermed hvor påvirkelig den er, selv fra noe så lite som et virus. Men historien har vist at denne situasjonen på ingen måter er ny. Massedød og forsøk på å forhindre dette har pågått i uminnelige tider. I denne boken ser forfatter Espen Stueland på hvordan mesterverk fra skjønnlitteraturen har skildret enkeltmenneskene og samfunnets møte med pandemier. Innskrenking av bevegelsesfriheten, smittefrykt og ensom avskjed med kjære man ikke kan komme nær. Men Stueland benytter også skjønnlitteraturen som prisme for å vise frem hvordan legevitenskap og helsepolitikk møter biologiske utfordringer samfunnet stilles overfor.

Omtale ved forlaget. Papirboka kan lånes av oss her, eller les eboka i Bookbites!


Kvifor i alle dagar har eg ikkje lese noko av Gunnhild Øyehaug enno? Sidan Vente, blinke kom i 2008 har interessen vore der, og opp gjennom har eg fått jublande tilrådingar av fleire av bøkene hennar. Eg har inga god forklaring – men kalde, mørke romjulskveldar skal setjast av til Presens maskin. Eg trur ein roman om språk, eksistens og parallelle verder er nett det eg treng for å halde hjerna i gang i den døsige romjula.

Sissel – Lillehammer bibliotek

Gunnhild Øyehaug – Presens maskin

Anna og Laura er mor og dotter. Då verda, ei gong på 90-tallet, splittast i to parallelle univers, vert dei fanga i kvar sin del. 25 år seinare har livet gått vidare som om ingen ting hende, men i liva til både mor og dotter kjennast det som om noko er heilt gale. Romanen handlar djupast sett om den eksistensielle einsemda som aldri kan bøtast for godt, og om kjærleiken som heller ikkje kan det.

Omtale ved forlaget. Boka kan lånas på papir av oss her, og som ebok i Bookbites!


Jeg har funnet fram noveller av Hemingway som jeg har tenkt å lese i jula. Den første blir The snows of Kilimanjaro. Jeg leste en del Hemingway som tenåring og var begeistret for det, men jeg har ikke lest det som voksen. Ble nysgjerrig på det igjen nå etter å ha sett dokumentarserien om Ernest Hemingway på NRK i høst.

Kjell Marius Mathisen – Stiftelsen Lillehammer museum

Ernest Hemingway – The snows of Kilimanjaro

Etter manges mening er det nettopp i novellen Ernest Hemingway når høyest. Hans berømte stil – i sin usentimentale knapphet så full av dirrende følsomhet og bunden varme – er som skapt for den korte, pregnante fortellingen, der det står like mye mellom linjene som på dem. Derfor opplever man at selv den minste av disse historiene rommer mer stoff enn mang en roman.

Omtale ved forlaget. Vi har mye av Hemingway på papir som du kan låne av oss her, men det finnes også mang en ebok i Bookbites!


Boka jeg skal lese i romjula er 304 dager av Simon Stranger. Den handler blant annet om Nicholas som sliter med PTSD etter å ha deltatt i krigshandlinger i Afghanistan. Han var nær ved å ta livet sitt, men kom på at noen måtte ta seg av Bulljo, hunden hans. Han ringte moren sin for å spørre om hun kunne passe han, men det ble i stedet en lang prat. Sammen lagde de en annerledes selvmordspakt – at Nicholas holder ut en jul til og den kommer om 304 dager.

Elisabeth – Lillehammer bibliotek

Simon Stranger – 304 dager

Romanen 304 dager består av 304 fragmenter som forteller to historier som viser hvordan livene våre er og har vært vevd sammen i årtusener. Den ene fortellingen handler om soldaten Nicholas som dro til Afghanistan med håp om å bidra til å gjøre verden til et bedre sted. Nå er han tilbake fra krigen, og den har satt dype spor i ham. Det er mars 2015, det er 304 dager igjen til jul, og Nicholas har tenkt å ta livet sitt i skogen bak huset. Men han klarer ikke å gjennomføre planen før han har tatt avskjed med familien, og moren overtaler ham til å utsette selvmordet og bli med på julefeiringen. Den andre fortellingen handler om afghanske Arman som bare var tre år gammel da Sovjet invaderte Afghanistan. Han blir som voksen med i Taliban for å bekjempe dem som invaderer landet. 

Omtale ved forlaget. Lån papirboka av oss her, eller les denne og andre bøker av Stranger som ebok i Bookbites!


Boken omhandler forfatterens undercoveraksjon i noen av Storbritannias mest utmattede jobber. Felles for disse stillingene er en stor grad av usikkerhet og uforutsigbarhet, manglende rettigheter og en konstant kamp for å tjene nok til livets opphold. Men selv om den tar utgangspunktet i britisk historie og politikk, er utviklingen innen økonomi, arbeidsmarked, -liv og -rettigheter relevant også langt utenfor Storbritannias grenser. Boken stiller viktige og betimelige spørsmål om hvilket samfunn vi er i ferd med å bli og hvilket framtidig arbeidsmarked vi går i møte, i det stadig flere arbeidere erstattes av maskiner, mange lever under konstant økonomisk usikkerhet og kravet om økt effektivitet og produktivitet eskalerer

Hilde Granum – Lillehammer UNESCO litteraturby-koordinator

James Bloodworth; oversatt av Rune R. Moen – Innleid og underbetalt

James Bloodworth gikk undercover i noen av Storbritannias dårligst betalte og mest krevende jobber. I denne boken beskriver han livet som løsarbeider på et Amazon-lager, som «selvstendig næringsdrivende» Über-sjåfør, som telefonselger og som vernepleier på nulltimers-kontrakt. Hverdagen er så tung at junk food og alkohol er alt han orker til kvelds. Pengene strekker så vidt til. Men Bloodworth trekker også lange linjer, tilbake til Thatchers tid som statsminister, og startskuddet for den villede, politiske angrepet på fagforeninger, rettigheter for lønnsmottagere og arbeiderklassen. 

Omtale ved forlaget. Lån papirboka av oss her, eller les den som ebok i Bookbites!


Denne har jeg gledet meg til LENGE. Derfor gir jeg den til meg selv som julepresang.
Den legendariske meksikanske forfatteren Elena Poniatowska skrev denne boka i 1969, og nå – over femti år senere – tar det lille, kvalitetsbevisste forlaget Fanfare ansvar og gir den ut på norsk. Og når oversetteren heter Signe Prøis er boka garantert også god på norsk.

Cathrine – Lillehammer bibliotek

Det ser ut til å bli tid til lesing denne jula også, og jeg gleder meg også til å lese: Mordet på Henrik Ibsen av Erlend O. Nødtvedt, Jordverv av Simen Hagerup, Hesteguttene av Johan Ehn (oversatt av Morten Hansen) og Naboplanter av Sofie Isager Dahl (gjendiktet av Tora Sanden Døskeland).

Elena Poniatowska; oversatt av Signe Prøis – Denne er for deg, Jesusa!

Denne er for deg, Jesusa! er en roman basert på livet til en hardbarket arbeiderklassekvinne som levde gjennom flere vendepunkter i Mexicos historie. Oppdratt på den fattige landsbygda i Oaxaca tidlig på nittenhundretallet, er Jesusa en stri og umedgjørlig guttejente som liker å slåss. Alt en kvinne ikke skal være. Femten år gammel blir hun dratt inn i den meksikanske revolusjonen, og giftet bort til en voldelig offiser. Når ektemannen blir drept tre år senere, drar Jesusa til Mexico by, hvor hun tar ulike jobber – hushjelp, fabrikkarbeider – for å forsørge seg selv. Hun avviser det moderne livet, kommer på kant med loven og finner trøst i sin egen eksentriske religion. Fordi det ikke var mulig å spille inn kvinnen bak hovedpersonen på bånd, noterte forfatter Elena Poniatowska historien hennes for hånd. Selv om boka utkom i Mexico allerede i 1969, er det fremdeles så man kan høre stemmen på papiret. Resultatet er et mesterverk i den dokumentariske skjønnlitteraturen.»

Omtale ved forlaget. Du kan låne papirboka av oss her, eller les den som ebok i Bookbites!


Jeg gleder meg til å lese Stargate av Ingvild H. Rishøi, en julefortelling om Ronja, storesøsteren Melissa og faren. De bor på Tøyen, faren har mistet enda en jobb og nå må Ronja og Melissa skaffe seg jobber for å tjene penger til jul. Jeg har et håp om at selv om fortellingen er trist, så vil den også gi meg mye glede!

Henriette – Lillehammer bibliotek

Jeg gleder meg også til å lese Julegrisen av J. K. Rowling, den har jeg ventet lenge på! ! En julefortelling om Jack og hans kosegris Gisse Gris. GG har alltidvært der for han, men så forsvinner han plutselig en julekveld. Jack og julegrisen legger ut på en eventyrlig reise og de får hjelp av både en snakkende matboks, og et modig kompass!

Jeg har også gleda meg veldig til Cybjørg, av Ida Therese Klungland. Cybjørg er halvt menneske, halvt maskin og i matboksen har hun både batterier og brødskiver!

Ingvild H. Rishøi – Stargate: en julefortelling

«Jeg kalte deg ikke Ronja for at du skulle vokse opp på Tøyen», sier Ronjas far. Men det er Tøyen de bor på, Ronja, faren og storesøsteren Melissa. Det nærmer seg jul. Faren har mistet enda en jobb. Derfor må Melissa ut og lempe juletrær, Ronja må selge kranser og nek, faren må på puben Stargate, og desember handler om våte votter, provisjon og øl. Men også om tre vise menn, en stjerne og en skog. Stargate er en julefortelling for vår tid: magisk realisme i et juletreutsalg på Tøyen.

Omtale ved forlaget. Du kan låne papirboka av oss her, eller les den som ebok i Bookbites!


Jeg skal lese Eit anna blikk av Erlend Skjetne. Jeg likte veldig godt debutromanen hans, Kleda er gjennomvåte, og er veldig spent på den siste boka hans, som for øvrig fikk Brageprisen for beste barne- og ungdomsbok.

Håvard Nervik – Den kulturelle skolesekken, Innlandet fylkeskommune

Erlend Skjetne – Eit anna blikk

Ein roman med handling frå eit flyktningmottak i Nord-Noreg. Her bur atten afghanske gutar. Anwar er opptatt av bøker og språk. Walid er ein opprørsk sjarmør og ein glimrande fotballspelar. Om vennskap, kvardag på eit flyktningmottak, og korleis det er å leve med ein så uviss framtid.

Omtale ved forlaget. Boka kan lånes som papirbok hos oss, eller leses som ebok i Bookbites!


I jula skal jeg lese Shuggie Bain: Skotsk sosialrealisme om «white trash» i Storbritannia. Boka skal ha et billedsterkt språk og sterke portretter av enkeltmenneskene i fortelling.

Håper også jeg rekker å lese Paradis av Abdulrazak Gurnah. Årets nobelprisvinner som også kommer til Lillehammer i mai. Fortellingen foregår 100 år tilbake i tid i det østlige Afrika, hvor stammekulturer, arabiske og indiske handelsfolk og vestlige imperialister kjemper om herredømmet – alt fortalt gjennom Yusufs øyne.

Birgithe – Lillehammer bibliotek

Douglas Stuart; oversatt av Hilde Stubhaug – Shuggie Bain

Hugh «Shuggie» Bain er en elskverdig ung gutt som gjør sitt beste for å leve et normalt liv i Thatcher-æraens Glasgow. Shuggie bor i en kommunal bolig med moren og søsknene sine. Moren Agnes er Shuggies helt og store glede, men hun er på vei ned en farlig sti. Hun drømmer om et hus med en egen dør mens hun blar gjennom kataloger og bestiller hva som helst som kan lyse opp den grå hverdagen, og mye av trygdepengene, det eneste de har å leve av, går med til øl som hun gjemmer i håndvesker og tekopper. Hun bevarer stoltheten ved å ta vare på utseendet sitt, og sminken og de perlehvite falske tennene gir et inntrykk av en glamorøs og elegant dame. Men bak fasaden er alt på vei nedover. Shuggie gjør sitt beste for å passe inn, men alle har bestemt seg for at en gutt som ham bare er trøbbel. Agnes støtter ham så godt hun kan, men hun er i ferd med å ødelegge alle rundt seg, inkludert sin elskede Shuggie.

Omtale ved forlaget. Papirboka kan lånes hos oss her, eller leses som ebok i Bookbites!


I jula skal jeg lese Høst, som er første bok i Ali Smiths årstidskvartett. Dette er en bok som har stått på leselista mi lenge, og nå som det har blitt kjent at Smith kommer til Norsk Litteraturfestival i mai, har den blitt flyttet til toppen av lista. Jeg har bare lest et par kapitler så langt, men hvis boka fortsetter som den begynner, følger nok de andre bøkene i kvartetten ganske raskt etter.

Mia Christine Granum – Norsk litteraturfestival

Ali Smith; oversatt av Merete Alfsen – Høst

Elisabeth, som er født i 1984, har blikket rettet mot fremtiden. Storbritannia ligger i ruiner, kjærligheten har vunnet, kjærligheten har tapt. Håpet går hånd i hånd med håpløsheten. Årstidene går sin gang, som alltid. Heldigvis finnes kunsten og litteraturen.

Omtale ved forlaget. Boka kan lånes som papirbok hos oss, eller leses som ebok i Bookbites!


I jula skal jeg prøve å lese Ulvene i evighetens skog, en mastodont av en bok. Fordi jeg anmeldte Morgenstjernen for Vinduet, og var ganske ambivalent til denne “nye begynnelsen” i Knausgårds forfatterskap, har jeg vært spent på om jeg kommer til å like retningen han nå har tatt fortellingen i. Knausgård er alltid frustrerende, men det er deilig at han tenker så stort, og på sitt beste er han jo også mer enn verdt innsatsen, synes jeg. Tid til å lese tjukke bøker bare fordi man har lyst er utvilsomt det aller beste med romjula!

Marius Emanuelsen – Nansenskolen

Karl Ove Knausgård – Ulvene fra evighetens skog

«Ulvene fra evighetens skog» åpner i 1986. Det er regjeringskrise i Norge, og en atomreaktor langt borte i Tsjernobyl har eksplodert. Syvert Løyning, en ung mann på tyve år, vender hjem fra militæret til sin mor og bror i huset deres utenfor en større by på Sørlandet. En natt drømmer han om sin døde far. Det er som om faren vil ham noe. Men hva? Han begynner å undersøke det som ligger igjen etter faren. Sporene leder til Sovjetunionen. Romanens andre del foregår i Russland i vår tid. Vi møter biologen Alevtina som en helg drar til Samara sammen med sin sønn for å feire farens åttiårsdag. Som ung stilte Alevtina de helt store spørsmålene, som hvor livet kommer fra og hva det egentlig er. Disse dagene har hun mer enn nok med sitt eget liv – forholdet til sønnen, og til faren, som hun alltid har vært nært knyttet til. Vi møter også hennes venninne Vasilisa, en poet som skriver en bok om et særegent og gammelt trekk ved den russiske kulturen: troen på evig liv. «Ulvene fra evighetens skog» er en suggestiv og dypt engasjerende roman som utvider utforskningen av den tiltakende apokalyptiske situasjonen som ble beskrevet i Karl Ove Knausgårds forrige roman, «Morgenstjernen».

Omtale ved forlaget. Boka kan lånes som papirbok hos oss, eller les denne og flere andre bøker av Knausgård som ebok i Bookbites!


De tre dagene 17.-19. januar er datoene for den egentlige jula 2021/2022, så da tenker jeg det passer å hente fram en klassiker fra magasinet, skrivi av en av våre folklorister, Lily Weiser-Aal.

Vegard – Lillehammer bibliotek

Lily Weiser-Aall- Julenissen og julegeita i Norge

Noen steder kom skikken med julenissen samtidig som juletreet, men i de fleste tilfeller kom den først inn etter 1900, til dels etter første verdenskrig, og for alvor på 40-tallet. Julebukken, og fremfor alt jolegjeiti var det mye tale om før jol og i joli.
Om du vil vite mer om julenissen og julegeita, kan boka kan lånes som papirbok hos oss, eller leses digitalt hos Nasjonalbiblioteket!


Vi ønsker dere alle sammen en riktig god (lese)jul!

Stikkord: , , , , , Sist endra: 24. januar 2024