Skrivi av Lesetips, Tema, Voksne

Bøkene vi leser i romjula

Når melstøvet har lagt seg, alle pakkene er åpna og freden omsider senker seg – hvilke bøker gleder vi oss til å sette oss ned med?

Vi er ikke mer gjerrige enn at vi deler leselistene våre med dere – og det beste av alt er at om du ikke rekker innom oss før jul, så kan du låne disse og mer til som ebøker i Bookbites, når som helst og uansett hvor du er!

Vi ønsker dere alle sammen en riktig god (lese)jul!

(Trikset er å enten ta med mange små, eller ei god og tjukk bok som holder hele jula). I år blir det Marte Spurklands Pappas runer. Om historie, familie, kjærlighet og savn. Akkurat som jula.

Camilla

Marte Spurkland – Pappas runer

I 2017 fikk runeforskeren Terje Spurkland påvist en ondartet hjernesvulst. Ett år etterpå døde han, 70 år gammel. I løpet av dette siste året gikk han og hans datter, Marte Spurkland, gjennom hans siste manuskript om vårt tidligste skriftspråk, skrevet på runer, steiner, beinrester, og kirkevegger. Verket undersøker hva det tidligste skriftspråket kan si om oss. Boken er både en reise i Spurklands forskning om den tidligste norske skriftkulturen og en personlig beretning om kjærlighet, desperasjon og tapet av en far.

Omtale ved forlaget. Papirboka kan lånes av oss her, eller les eboka i Bookbites!


Ååå det er langt å gå, og hvem vet om vi kommer i mål?

Det trengs mer enn en kubbe for å lage et bål

Så kom og gå sammen med meg

Klovner i kamp – Langt å gå. Bjølsen Lyd (2015).

Rølpen går på milelange gåturer, det blogges om fargerike skalljakker og hårete turmål, det poddes om hvordan lukten av våt skogbunn påvirker vår mentale helse. Å gå er blitt en trend blant folk flest også, det er ingen forskjell mellom Jørgen Hattemaker og Kong Salomo lengre. Vi går i fjellet, i parken eller til jobb.

Å gå er blitt en nødvendighet for mange av oss i 2020. Behovet for å komme seg over covid-19 tåka og senke skuldra. Å få bekreftet at stien fortsatt går der den alltid har ligget i terrenget, selv om det føles som om verden er blitt snudd på hodet.

Professor Shane O`Mara har skrevet denne boken (oversatt av Bodil Engen), med et historisk tilbakeblikk på utvandringen fra Afrika for over 60.000 år siden, hvordan vi ble til et oppreist menneske, hva som egentlig skjer når si rytmisk setter den ene foten foran den andre og ikke minst hvorfor å gå har en så stor betydningen for oss både på individuelt plan og som samfunn. Boken finnes i papir hos oss her, men også som e-bok og e-lydbok i Bookbites!

For en mer filosofisk tilnærming til fotturer bør også Erling Kagges Å gå : ett skritt av gangen, nevnes. Fortvil ikke, denne gangen skriver forlegger og polfarer Kagge om å bevege seg i sakte tempo, for først da klarer du å holde følge med deg. Også denne finnes både i papir, og som ebok og elydbok!

Og pst! Lytt til Olav Stedjes Vi vandrar saman, da du legger ut på gåtur!
– Hege


I jula skal jeg sitte med pus på fanget og kose meg med juleromaner. En av de jeg har tenkt å lese er Julens ni liv av Florence McNicoll. Forlaget sier “En hjertevarm fortelling om ensomhet, kjærlighet og betydningen av pelskledde venner” og jeg svarer JA TAKK!

Elisabeth

Florence McNicoll; oversatt av Veronica Garten – Julens ni liv

Battersea Dogs and Cats Home er et dyrepensjonat som tar seg av de uønskede, forlatte og mishandlede dyrene i London. Nå er det jul, og Laura har satt seg to mål: hun skal finne et hjem til Felicia, en mannevond katt med et hjerte av gull, og hun skal få kjæresten Rob til å like katter. Rob klarer ikke forstå hvorfor Laura tilbringer så mye tid der, men for Laura er dyrene bare jobben hennes, de er livet hennes. I løpet av desember møter Laura ni forskjellige mennesker som trenger litt ekstra kjærlighet i livene sine, noe de kan finne i form av kjæledyr. Alle trenger selskap i julen, og når den kjekke Aaron kommer inn døra, tar han med seg både Felicia og hjertet til Laura.

Omtale ved forlaget. Papirboka kan lånes av oss her, eller les/lytt til eboka i Bookbites!


Jeg skal høre Menn vi høstet av Jesmyn Ward som lydbok i Bookbites. Tidligere i år leste jeg Wards Syng, gravløse, syng, som var en rystende og glitrende roman. Menn vi høstet, som blant anna handler om hvordan fattigdom og rasisme systematisk påvirker menneskers liv i USA, skal etter sigende være minst like god. Boka kan også lånes som ebok og papirbok.

Sissel

Jesmyn Ward; oversatt av Bente Klinge – Menn vi høstet

Jesmyn Ward trengte å skrive for å bearbeide sorgen over tapet av fem unge menn i sin nærmeste krets- deriblant sin egen bror. “Menn vi høstet” er et forsøk på å besvare det uunngåelige spørsmålet- hvorfor måtte disse unge mennene dø? Svaret ligger i bakgrunnen deres. De kom alle fra områder preget av arbeidsløshet, fattigdom, oppløste familier og narkotikamisbruk. Boken har blitt et tankevekkende vitnesbyrd, der Ward peker på svakhetene i et system som teoretisk gir alle en mulighet til å nå den amerikanske drømmen, men som i praksis fremkaller fattigdom, rasisme og utenforskap.

Omtale ved forlaget. Lån papirboka av oss her, eller les/lytt til eboka i Bookbites!


Her møter vi Lea, som har flyttet på hybel for å gå på videregående. Lea prøver å late som at alt er bra, men sannheten er at hun ikke har venner og hun har ei mor som er psykisk syk. For å få venner later Lea som at hun er Vilde. Vilde er kul og morsom. Vilde har ikke ei mor som lider av depresjon. Vilde er sterk og kan ikke såres. Men så skjer det noe som gjør at Vilde blir borte. Klarer Lea å være seg selv fullt og helt? Ei bok om psykisk sykdom, ensomhet og identitet, denne blir nok sår å lese, men det er et viktig tema som tas opp.

Henriette

Helene Guåker – Høgspenning livsfare

Lea går på vidaregåande og bur aleine på hybel. Ho har ingen vener, og mammaen hennar ligg sjuk i senga heime på garden. Lea gjer alt ho kan, men samme kva ho sier eller gjer står ikkje mamma opp. Lea blir nokon andre. Ho blir til Vilde, som er smart, morosam og kul. Vilde kan greie alt i hele verda: ho kan få seg vener, og ho kan få seg kjærast. Men plutseleg skjer det noko som gjer at Vilde sluttar å eksistere, og Lea klarer ikkje noko anna enn å vere Lea igjen. Dette er ei forteljing om psykisk sjukdom. 

Omtale ved forlaget. Boka kan lånas på papir av oss her, og som ebok i Bookbites!


En fantasy for ungdom som jeg har gått glipp av. På 1800-tallet er England befolket av vetter, vesener fra den andre siden. Menneskene lever side om side med vettene, men kontakten mellom dem er preget av hat og mistenksomhet. Vi blir kjent med Barth og søsteren hans Hettie, de er oddinger (avkommet til en vette og et menneske) og disse vesenene vil ingen vite av. Blir de sett, kan det bety døden. Forfatteren var inspirert av J.K. Rowling når han skrev boka, så for en Harry Potter kjenner er det nok mye gjenkjennelig.

Henriette

Stefan Bachmann; oversatt av Torstein Bugge Høverstad – Oddingen

Ikke bli sett, så blir du ikke hengt. Barth og lillesøsteren Hettie lever etter denne regelen i vetteslummen i Bath. De er oddinger, halvt menneske og halvt alv, og hatet av begge. Én del mordmysterium, én del poetisk fantasy og én del steampunkeventyr. Oddingen er Stefan Bachmanns uforglemmelige, originale og helt enkelt fabelaktige debutroman.

Omtale ved forlaget. Lån papirboka av oss her, eller les den som ebok i Bookbites!


ENDELIG kommer det mer fra denne fantastiske forfatteren. Hun slo gjennom med Ravneringene-trilogien og handlingen i Jernulven foregår i samme univers. Juva er ei ung jente som stammer fra en slekt av synske, som kalles blodlesere. Juva har derimot vendt tradisjonene ryggen, hun vil heller jage og drepe ulver. Så blir familien truet av Vardari, et samfunn av udødelige og Juva må vende tilbake til familien. Denne ser jeg veldig frem til å få lest!

Henriette

Siri Pettersen – Jernulven

Juva hater blodlesere. De skal kunne se og lese fremtiden, men det er bare juks. Juva vet det fordi hun selv er av deres ætt, men etter en traumatisk opplevelse i barndommen da faren hennes døde vil hun ikke ha noe med dem å gjøre. Men så skjer det noe grusomt og dramatisk, og Juva har ikke lenger noe valg. En spennende og kompleks fantasyroman fra samme univers som Ravneringene-trilogien, første bok i en ny trilogi. Det handler om blod, begjær, avhengighet og angst. 

Omtale ved forlaget. Lån papirboka av oss her, eller les den som ebok i Bookbites!


Christine Koht er en komiker jeg har likt lenge, og som mange andre har jeg fulgt med på hennes kamp mot uhelbredelig kreft. Kohts bok er skrevet av Joachim Førsund, som også laget en podkast om Christine i 2019. I denne boka snakker Christine ut om fortiden sin, om alle hemmeligheter i både hennes og familien hennes sitt liv. En sterk historie som jeg ser frem til å få lest.

Henriette

Joachim Førsund – Kohts bok

«Jeg hadde egentlig ikke tenkt at jeg skulle fortelle om alt sammen. Mye av det jeg skal fortelle er flaut, jeg har skammet meg noe helt forferdelig. Og noe er hemmeligheter. Hemmeligheter vår familie ikke har snakket om. Men nå tenker jeg: Søren heller. Fasaden min er borte.

Hvis det skal være noen vits med denne boken, nå, etter alt jeg har vært igjennom, og mens jeg ennå lever, så kan jeg like gjerne fortelle alt. Alt jeg har vært redd for, alt jeg har skammet meg over, alt jeg har angret på, alt jeg har villet skjule for andre; det blir så smått i møtet med døden.»

Omtale ved forlaget. Lån papirboka av oss her, eller les den som ebok i Bookbites!


I jula skal jeg lese biografien om Fridtjof Nansen. Andre bind, Utfordreren, kom nylig, og det første, Oppdageren, har ligget på nattbordet mitt i flere omganger. Nå vil jeg sitte i en myk sofa med pledd og kakao og lese om snø og kulde og enorm drivkraft. Om menn som gikk ute i opp til minus 40 grader, men skinnklær som frøys til is på kroppen, mens de trakk sleder på 100 kg. I tre år var Nansen ute i isødet på nordpol-ferden. Men han ble jo så mye mer enn en polfarer – anerkjent forsker, politiker og fredsprisvinner! Kanskje rekker jeg begge bindene – men jeg må nok en del ut på ski også i jula!

Birgithe

Harald Dag Jølle – Nansen : Utfordreren

Bind nummer to i beretningen om en norsk bauta. «Der falt det største treet i skogen, kjæmpen mellom malmfurene» var Aftenpostens beskrivelse av Fritjof Nansen da han døde 13. mai 1930. Han har blitt stående som en av de mest bemerkelsesverdige nordmennene gjennom tidene. Forsker, polfarer, politiker og høykommissær for flyktninger. Nansen gikk til oppgavene med en veldig kraft. Historiker Harald Dag Jølle går tett på Nansen, og kaster også lys over hans vrangsider. En vanskelig far og krevende ektemann. En nettverksbygger, men en mann med få nære relasjoner. Unionsmotstanderen som gikk inn i arbeidet med norsk løsrivelse fra Sverige. Forsvarsforkjemperen som var tilhenger av nedrustning. Jølle har saumfart kildene og tegner et mangefasettert bilde av den verdenskjente nordmannen. 

Omtale ved forlaget. Papirbøkene kan lånes hos oss her, og andre bind kan leses som ebok i Bookbites!


Alf Prøysen passer hele året, men ekstra godt i romjul’n. Tekstene hans har mye varme, men også en passelig dose besk kritikk av samfunn, folk og fe.

Cathrine

Jeg gleder meg til å få lest den splitter nye og kritikerroste boka Almuens opera – Om Trost i taklampa og litterære klasseskiller i Alf Prøysens forfatterskap av Bjørn Ivar Fyksen, men korter gjerne ventetida med høytlesning av Den grønne votten – og da i nyutgaven fra noen år tilbake med Øyvind Torseters fine illustrasjoner. I kveldinga setter jeg meg ved peisen og leser noen Lørdagsstubber, eller en novelle eller to fra Folket i plassgrenda – noveller i utvalg ved Kjell Askildsen.

I sistnevnte (samt i boka Jul med Prøysen) finnes en av julehistoriene jeg setter aller høyest, den om a «Matja Madonna»: Hu Matja kjem itte imot deg og ler og gir deg gaver om julekvelden, hu går framfor deg og tar de tyngste mjølkkrøttera fysstedag.

Du finner et godt utvalg av Prøysen både som papirbøker og lydbøker på CD, og som ebøker i Bookbites. Og når du har litt Prøysen innabords, passer det perfekt å avrunde året med Bjørn Hatteruds fine bok Mjøsa rundt med mor – og den er inne både som papirbok og ebok!


Von Schirach skriver med stødig penn om hvordan opplevelsen av skyld, straff og rettferdighet står i sentrum av det å være menneske. Nydelig novellekunst!

Kjetil

Ferdinand von Schirach; oversatt av Sverre Dahl – Skyld

Som tittelen uttrykker får vi i denne boka innblikk i spørsmål forbundet med skyld. Når er et menneske skyldig? Hvilke former for skyld finnes? Og på hvilken måte gjør en forsvarer seg selv skyldig når han forsvarer en skyldig klient? Historiene tar for seg alt fra det hverdagslige til det helt ekstraordinære, hvor spørsmål om skyld og rettferdighet berøres på ulikt sett. Kan en kone, som har levd år med overgrep fra sin brutale ektemann, fordømmes når hun omsider en natt tar livet av ham?

Omtale ved forlaget. Boka kan lånes som papirbok hos oss, eller leses som ebok i Bookbites!

Vi ønsker dere alle sammen en riktig god (lese)jul!

Stikkord: , Sist endra: 26. februar 2021