Skrivi av 3-8 år, 5.-7. trinn, Lesetips, Tema

De beste julebøkene til barna som venter på julaften!

Advent er ventetid. Vi venter på at pepperkakene skal bli ferdigstekte. Vi venter på julekortene fra gamle tanter. Vi venter i kassakø på den lokale matbutikken. Vi venter på snøen. Vi venter på julebesøket. Vi venter og lengter etter selveste juleaften.

Midt oppe i den utålmodige nedtellingen hos barna, og den altomslukende travelheten hos de voksne, må vi likevel finne et ledig rom sammen, der hvor ingenting annet enn selveste julefortellingen får ta opp plassen. Lange huskelister og rødglødende mobiler må legges til side til fordel for korte tekstutdrag eller den lengre historien. Enten du leser for deg selv eller høyt for andre.

Men hvilken er DEN ultimate julefortellingen? Dette spørsmålet er det like mange svar på som det er julebøker og fortellinger. Opp igjennom årene har det kommet skjønnlitterære bøker samtidig med julekalenderne som ruller og går på tv. På den måten kan man lese boka og se serien parallelt. Andre bøker står på egne ben, hvor vi leser om alt fra kentaurer til hissige gårdsnisser. Bøkene er ofte delt opp i 24 deler eller kapitler, og kan på den måten fint fungere som høytlesningsbok gjennom hele adventstiden. Barne- og ungdomsavdelingen på Lillehammer bibliotek presenterer herved et lite knippe av nyere adventskalenderbøker:

Uansett hva som er din og familiens litterære juletradisjon, ta den frem i desember og skap gode leseopplevelser i førjulstiden. Husk at julestemning er ikke noe man får, det er noe man selv lager.

Historien og illustrasjonene gjør at boka blir like søt som en karamell!

Hege

Ulf Stark og Eva Eriksson – Jul i Storskogen

Dyra i den store skogen venter på jula og på nissen. Men de vet ikke riktig hva jul er eller hvem nissen er. De vet at det noe fint, at det skal være god mat og at det skal henge pene ting i trærne. Kaninfamilien er allerede i full gang med å lage kjøttkaker og nøttekaker, lage sanger og taler, og barna hopper og sprett rundt de voksne og er mest i veien. Men dyra begynner å bli utålmodig og lurer på om jula kommer snart og hvor nissen blir av. Det bor faktisk en nisse i den store skogen. Han heter Frese og er en illsint gammel gårdsnisse, som ikke har noe å gjøre etter at menneskene dyra har flyttet fra gården. Men en dag står de to kaninbarna Nina og Kain utenfor døra hans og ber ham bli med dem. Julekalenderbok for barnehagebarn og småtrinnet.

Omtale ved forlaget. Du kan reservere boken hos oss her!

Årets mest rørende julefortelling om tap, ensomhet og sorg.

Hege

Simon Stranger og Shwan Dler Qaradaki – Adventsstjernen

11 år gamle Stella fra Norge og 17 år gamle Yousef fra Palestina lever helt ulike liv. Stella har en pappa som er politi og en mamma som er borte. Yousef er flyktning med avslag på oppholdstillatelsen. En desember dag møtes de i en låve, og innser snart at under stjernehimmelen er de mer like enn de kanskje tror. Dette er en hjertevarm og tankevekkende julekalenderbok med 24 fortellinger om flukt og hjemløshet, men også om vennskapsbånd og det å høre til. Julekalenderbok for mellomtrinnet.

Omtale ved forlaget. Du kan bestille boken hos oss her!

Dette er en adventsbok full av action, spenning og juleglede!

Hege

Christian Wiik Gjerde og Ingrid Dos Santos – Jul på Bukken hotell

Den første desember sjekkar Fredrik og foreldra inn på Bukken hotell. Men alt er ikkje heilt som det skal vere der. Ein geitebukk går laus på hotellet, oppunder taket flyg det fuglar med nisselue og skjegg, og Fredrik høyrer rare lydar ingen andre kan høyre. Men alt endrar seg den dagen han treffer nissejenta Fryd. Dei får vite at den fråfalne nissen Krampus har kidnappa Erkenissen, og no er dei nødt til å redde jula og hindre at nissane endar i Den evige kvile. Julefortelling for mellomtrinnet.

Omtale ved forlaget. Du kan bestille boken hos oss her!

Stjernestøv er NRK Supers julekalender 2020, og fungerer minst like bra i bokform!

Hege

Karianne Lund, Ida Sagmo Tvedte og Mateusz Pek – Stjernebarnet

Ni år gamle Jo opplever at foreldrene skal skilles. Sammen med mamma og søsknene flytter han til et nytt sted. Det blir en vanskelig start i julemåneden. I begynnelsen skjærer alt seg for Jo, men så blir han kjent med den sterke og uredde Elly. Hun kommer fra et sted hvor stjernefolket bor. Hun gir ham mot til å håndtere alt det nye som skjer i livet hans. Denne julekalenderhistorien handler om hvordan det er å gå inn i desember når familien og hjemmet er i oppløsning. Julekalenderbok for små- og mellomtrinnet.

Omtale ved forlaget. Du kan bestille boken hos oss her!

Alternativ julekalender for hele familien!

Hege

Björg Thorhallsdottir og Cade Roster Pitch – Magisk jul

Dette er en alternativ julekalender der hele familien kan samles både om aktiviteter og samtaler. I tillegg inneholder den originale bilder og et nyskrevet juleeventyr. Sakprosa for små- og mellomtrinnet.

Omtale ved forlaget. Du kan bestille boken hos oss her!

Morsom og spennende adventsbok for de minste!

Hege

Mats Strandberg og Sofie Falkenhem – Det helt sanne juleeventyret om kentauren som ville hjem

Kentauren Ken har vært borte fra familien sin lenge, og nå vil han hjem igjen til jul. Det er 1. desember, og han galopperer hjemover til kentaurenes rike. Det snør, og veien er lang og kald. Ken føler seg fryktelig ensom. Men på veien møter han en rekke figurer fra eventyrverdenen og lærer at man ikke skal tro alt man leser. Når han prøver å redde en prinsesse som sitter alene i tårnet sitt, finner han for eksempel ut at hun slettes ikke vil reddes allikevel; hun har jo plantet tornebusker for å holde inntrengere ute. Rødhette har tjent seg rik på å spre løgner om bestemora og ulven, og julenissen oppfører seg helt merkelig. Boka har 24 kapitler med fargerike illustrasjoner og spennende avslutninger på hvert kapittel. Illustrert fortelling for førskolebarn-/småskoletrinnet.

Omtale ved forlaget. Du kan bestille boken hos oss her!

Og om ingen av disse falt helt i smak, og du heller vil finne gamle svisker dynket med nostalgi, kan du ta en titt i katalogen vår her! Vi har noe for enhver julefortellingsmak!

Lillehammer bibliotek ønsker dere en gledelig lesejul!

Sist endra: 26. februar 2021