Skrivi av Lesetips, Voksne

Gode introduksjonsbøker til fantasy-sjangeren

Bilde av omslaget på  fantasybøkene

Noen ganger blir jeg altså så lei dissa “vanlige” samtidsromanene hvor du nærmest bare vasser på stedet hvil i en eneste stor hengemyr, prega av psykiske problemer, mellommenneskelige forhold av mer eller mindre interessant karakter og rein stillstand. Attpåtil er de skrivi på en såpass kunstnerisk og eksperimentell måte at du nærmest må skulke jobb for å være uthvilt nok for å klare å lese dem.

Man velger også merkelig nok bøker som klarer å gjenspeile den kjedelige og grå hverdagen vår, med et håp om at den kan fortelle deg noe om ditt liv, men det du sitter igjen etter lesinga er et skuldertrekk og en rynka nese. Og plottet klarer du knapt å forklare, for det har strengt tatt ikke skjedd en eneste ting. Hvorfor skal man orke å bruke tid på slikt?

Når de tankene melder seg, da veit jeg at det er på tide å stikke bort til fantasyhylla og finne noen gode bøker med litt driv i. Bøker hvor eksistensiell angst og famling er bytta ut med en reell kamp på død og liv. Hvor valg og konsekvenser har håndfaste resultater. Hvor karakterenes utvikling er åpenbar, ondskap er klart definert og personifisert og den kan attpåtil bekjempes – og best av alt; plastikk finnes ikke.

Men ulempa med fantasysjangeren er at den ofte er dominert av mursteinstjukke bøker, med serier lange som vonde år. Det er ikke alltid like motiverende å begynne på en bok, når du veit at du ikke får en endelig slutt før du har lest alle 15 bøkene.

Jeg har derfor valgt å trekke frem noen gode og relativt nye bøker som maksimalt har tre bøker totalt i serien. De er også noenlunde lettleste og actionfylte. Så uansett om du er fersk i fantasysjangeren, eller om du er bare ute etter en ny fantasybok å lese, bør du gi en av disse en sjanse!

Kings of the wyld / Nicholas Eames

omslag : Kings of the wyld - Nicholas Eames

Dette er en av få bøker jeg umiddelbart bestemte meg for å lese kun basert på omslaget. Se de beinharde kara da!

Lettlest, humoristisk og actionfylt. Du får her et fint avbrekk fra mer seriøs og dyster fantasy.

Bestill i bibliotekkatalogen

Skrivi med den ideen om at leiesoldat-grupper hadde samme status som rockeband har i vår. De reiser på turneer for å fange og drepe monstre. Det gjelder å ta på seg farefulle oppdrag for å vinne heder og gull. I byene blir det dikta historier og sanger om de, og store folkemengder stimler seg sammen for å ta de i mot når de kommer til byen.

Ellers har den et relativt vanlig plot. Lederen for noen avdanka gamle eventyrere bestemmer seg for å samle gjengen igjen for et siste eventyr. Datteren hans er blitt leiesoldat og har havnet i trøbbel. Etter et mislykket felttog har hun og en liten hær blitt innestengt i en by. Utenfor har en stor monsterhær beleiret de. Vil gjengen samles for å redde henne?

Bok to i serien, Bloody Rose, har også kommet og forfatteren er i gang med å skrive bok tre.

Bibliografi

Tittel Kings of the wyld
Serie The band
Forfatter Eames, Nicholas
Språk Engelsk
Utgitt Orbit , 2017 . – 494 s.

Mistborn : the final empire / Brandon Sanderson

Omslag : Mistborn - Brandon Sanderson

Dette er ikke akkurat en banebrytende original bok, men den er rett og slett god og underholdende. Du trenger heller ikke bekymre deg over at en må lese de andre bøkene i serien for å få en ordentlig avslutning, da denne har en tydelig slutt.

Bestill i bibliotekkatalogen

Har du lyst til å leve deg inn i en annen verden hvor det er lite dødtid og mye action, er Mistborn : the finale empire boka for deg. Mistborn er en fantasy-serie plassert trygt innenfor høyfantasien. Her har forfatter Brandon Sanderson dikta fram en godt og gjennomtenkt verden, uten tilknytning til vår, hvor en liten del av befolkningen lever som adelige, mens resten lever som slaver.

Dette må det selvfølgelig gjøres noe med, og vi får være med en brokete gjeng med kriminelle og revolusjonerende som har som mål å styrte det totalitære regimet. Noen av medlemmene har også noen spesielle evner som gjør de ekstra potente i strid.

Mistborn er en bok hvor du sjeldent rekker å kjede deg når du leser, mens andre fantasybøker ofte bygger opp plottet gradvis før det helt til slutt endelig skjer noe, er denne boka forfriskende kjapp i vendingene. Her spoles det jevnt frem til action-scenene. Skal en hær flyttes trenger vi ikke å være med på hele felttoget, så lenge vi er der da slaget holdes.

Det vil heldigvis ikke si at boka bærer preg av å likne på noe hastverksarbeid. Historia og karakterene henger imponerende godt sammen. Dette blir ekstra tydelig i de andre bøkene, hvor det viser seg at det aller meste som har foregått, langt fra er så tilfeldig som man har trodd.

Bibliografi

Tittel The final empire
Serie Mistborn
Forfatter Brandon Sanderson
Språk Engelsk
Utgitt New York : Tom Doherty , 2006 . – 669 s.

The poppy war / R. F. Kuang

omslag : the poppy war - R.F. Kuang

Voldelig og dyster fantasy, med mye action! Den første boka i en serie på 3.

For deg som liker en real løvetannbarn-historie. Om hvordan en lutfattig foreldreløs jente, ved navn Rin, mot alle odds, klarer å bli ditt distriktets beste elev, slik at hun kan begynne på krigsskolen for landets elite.

Bestill fra bibsøk

Her har du det tradisjonelle plottet hvor hovedpersonen går på en skole. Magi er ikke en del av samfunnet, men i en fjern fortid ryktes det å ha vært det… Men det er det få som tror på. Kanskje Rin kan motbevise de?

Fantasy basert på østlig historie er i vinden om dagen, og denne er intet unntak. Denne har benyttet Kinas historie, fra da de ble invadert av Japan, som skjelett for sin historie. Den skildrer på svært grafisk vis krigens redsel og brutalitet. Menneskenes destruktive evner kommer svært så tydelig frem i denne serien.

Bøkene er skrevet av kinesisk-amerikanske Rebecca F. Kuang, og finnes enn så lenge kun på engelsk.

Bibliografi

Tittel The poppy war
Serie The poppy war
Forfatter R.F. Kuang
Språk Engelsk
Utgitt Harper Voyager , 2018 . – 644 s.

Vindens navn (Name of the wind) / Patrick Rothfuss

omslag: Vindens navn - Patrick Rothfuss

Muligens den beste fantasyboka som er skrivi på 2000-tallet. Patrick Rothfuss debuterte med denne boka og gikk fra å være helt ukjent til å bli nevnt i samme setninger som Sanderson, Tolkien og Jordan over natta.

Bestill i bibliotekkatalogen
Bestill på engelsk fra bibsøk

I vindens navn følger vi en avdanka kroeier som forteller om sitt liv til en krøniker. Igjen er vi i ganske kjent farvann. En foreldreløs lutfattig guttunge, som har et voldsomt intellekt, ståpåvilje og spesielle evner. Vi finner også her en magiskole som få kommer inn på, og det er vel ingen spoiler å si at Kvothe klarer det kunststykket.

Selv om jeg harselerer litt over den gjentagende formelen med et fattig barns reise til mektig voksen med magiske evner, så er det langt fra en samlebåndsbok vi har å gjøre med her.

Disse bøkene har nok det beste magisystemet jeg har lest. Det er grundig og godt forankret i plausible forklaringer. Verden som Rothfuss har skapt, er ekstremt rik på detaljer og bakhistorier. Hvis du virkelig vil fordype deg inn i en fantasyverden, vil du finne nok av teorier å bryne deg på her.

Boka etterføles av En vis manns frykt. Dessverre har det snart gått 10 år siden den kom ut og bok tre har enda ikke blitt gitt ut. Den skal visstnok avslutte serien. De fleste leserne av kongedreperkrøniken har derfor et like stort elsk/hat-forhold til forfatteren, som leserne av George R. Martin har. Nå må dem jaggu bli ferdige snart!

Bibliografi

Tittel Vindens navn
Serie Kongedreperkrøniken
Forfatter Rothfuss, Patrick
Språk Bokmål
Utgitt Oslo : Bazar , 2012 . – 877 s.

Stikkord: , , , Sist endra: 24. januar 2024