Hva skal du lese i sommer? Lillehammer biblioteks ansatte deler sine beste lesetips sommeren gjennom, så enten du egentlig allerede hadde bestemt deg for hva du skal lese, eller om du fremdeles leter etter det perfekte litterære feriefølget – her er det nok å ta av!
Denne uken tipser vi om bøkene som passer perfekt til de lyse sommerkveldene, som vi heldigvis er lovet mange av!
God lesesommer!
Ei uventa og fascinerende bok frå miljøet i restauranten som ein gong var fasjonabel. Boka er eit godt portrett av kelnaren, som nok har følgd med på nedturen.
Kari
Matias Faldbakken – The Hills
Restauranten The Hills i Oslo har lysekrone og mesanin, varekjeller og stamgjester, garderobevakt og huspianist. Interiøret er kontinentalt: nedtråkket mosaikk på gulvene, vegger fulle av portretter, tegninger og klistremerker. Ideen om det gamle Europa holder stand i den noe nedslitte restauranten. En velprøvd orden hersker, alt har sin plass. Men trusselen om uro og endring kommer likevel. Det hele starter med en purung kvinne som presser seg inn blant de faste gjestene. Han som fører ordet har vært kelner på The Hills i 13 år. Med diskresjon og full oversikt over alt som foregår i lokalet er han romanens øyne og ører.
Omtale ved Biblioteksentralen. Bestill boka her!
Lyd fra urtiden. Her har vi en artig bok med alt fra førmusikalske lokke og skremmeredskaper, eldre folkemusikkinstrumenter, til barneleik med halmstråpiper og lignende. Kanskje finner du et musikalsk prosjekt til sommerferien?
Vegard
Reidar Sevåg – Det gjallar og det læt
Boka er gjennomillustrert med fotografi og teikningar og har dessutan notar til typiske småmelodiar for dei ulike instrumentar. I serien Norsk Kulturarv.
Omtale ved forlaget. Bestill boka her!
Fordi den tar deg med til så mange steder i musikken, geografien og hukommelsen, og fordi den er så himla bra skrevet.
Cathrine
Pedro Carmona-Alvarez – Refrenger
Essayene i «Refrenger» kretser rundt sanger og lytting, stemmer og litteratur, identitet og biografi. Pedro Carmona-Alvarez utforsker sin egen familiehistorie og hvordan musikk og nostalgi kan utvide og befeste både individuell og kollektiv hukommelse. Det handler om barnesanger og amerikansk sangtradisjon, poesi og romankunst – diskutert via Mercedes Sosa, Bob Dylan, Leonard Cohen, Anne Carson og Roberto Bolaño, for å nevne noen.
Omtale ved Biblioteksentralen. Bestill boka her!
En real ekspedisjonsbok med spenning og driv. Å være med gutta mens de lar seg drive vestover mot Polynesia med havstrømmen, er rett og slett underholdende. Selv med kjent utfall. Denne leste jeg samtidig som jeg fiska med mark og dupp i fjor sommer. En kombinasjon jeg trygt kan anbefale!
Kristian
Thor Heyerdahl – Kon-Tiki ekspedisjonen
Det var i 1947 Thor Heyerdahl og fem kamerater gjennomførte den revolusjonerende og dristige flåteseilasen som bar navnet Kon-Tiki-ekspedisjonen. Heyerdahl ville bevise at Polynesia kunne ha blitt befolket av søramerikanske indianere med balsaflåter som fremkomstmiddel. Resten er historie – en historie om 8000 kilometer over åpent hav, 101 eventyrlige døgn og et mannskap på seks som oppnådde det umulige. Den fantastiske fortellingen om ferden, Kon-Tiki ekspedisjonen(første gang utgitt i 1948), ble en av det 20. århundrets store internasjonale bestselgere og er oversatt til over 70 språk.
Omtale fra forlaget. Bestill boka her!
Selvfølelse, skam, seksualitet og identitet. Ingenting gjør oss mer nakne og sårbare enn kjærligheten og begjæret etter å bli elsket.
Camilla
Annie Ernaux – Sommeren 58
Sommeren 1958 reiser 17 år gamle Annie D på feriekoloni i Normandie. Her møter hun H, som blir den første mannen hun tilbringer en natt sammen med. Opplevelsen blir livsomveltende for Annie og resulterer i ulykkelig forelskelse, spiseforstyrrelser og stor skam. 60 år senere bestemmer Annie Ernaux, nå en anerkjent forfatter, å gjenfortelle det som skjedde den sommeren. Hun utforsker fotografier, brev og egne minner for å skrive teksten som alltid har blitt utsatt, som alltid har manglet.
Omtale ved Biblioteksentralen. Bestill boka her!
Denne historien virker veldig sår men samtidig fin. Bianca føler at alle kun bryr seg om lillebroren Alan som er syk og avhengig av pustemaskin. Plutselig dukker favorittskuespilleren hennes opp i stua, og Bianca får endelig hjelp til å sette ord på tankene sine.
Henriette
Bart Moeyaert – Nå heter alle Sorry
12 år gamle Bianca er annenhver helg hos pappa og den nye kjæresten hans. De voksne mener at Bianca er vanskelig, det virker ikke som hun har lyst til å være hos dem, så derfor trenger hun ikke komme så ofte. De er mest opptatt av lillebroren hennes Alan, som er syk og har vært operert tre ganger. Bianca føler at han blir dullet med, mens hun bare blir oversett og misforstått. Bianca sier ingenting, hun er god til å tie stille, men hun tenker mye. En dag står Billie King, Biancas favorittskuespiller, midt i stua, og Bianca får hjelp til å uttrykke med ord hvordan hun har det.
Omtale ved Biblioteksentralen. Bestill boka her!
En kort og virkelig lesverdig bok om «alt det der som tilhører fortiden», men som historien viser at vi ikke må glemme. Oversatt av Henninge M. Solberg.
Cathrine
Annie Ernaux – Hendelsen
I denne selvbiografiske romanen skildrer Annie Ernaux de rystende detaljene rundt sin egen abort i 1963. På den tiden var abort forbudt i Frankrike, men å bære fram barnet var likevel ikke aktuelt. Etter å ha forsøkt først på egen hånd, fant hun til slutt en klok kone i en annen by. Det holdt på å gå virkelig galt, og Ernaux endte på sykehus med livstruende blødninger. Førti år senere dykker Annie Ernaux ned i minner og dagbøker og graver frem glemte detaljer. Hun skriver åpent om kvinners seksuelle frigjøring, om lidenskapens kraft, og om hvordan den ufrivillige graviditeten sementerer hennes plass nederst på samfunnets rangstige, som kvinne fra arbeiderklassen. Samtidig reflekterer den 63 år gamle Ernaux rundt forholdet mellom kropp og skrift, og viser hvordan én enkelt hendelse kan prege et helt liv.
Omtale ved Biblioteksentralen. Bestill boka her!
Storveis familiesaga lagt til hovedstaden på 60-tallet med enkefru Kristoffersen i spissen.
Hege
Finalen i Byens spor-triologien skal selvsagt leses i ei hengekøye plassert i sval skygge under bjerketrærne.
Lars Saabye Christensen – Skyggeboken
Sentralt i historien, tett vevd sammen med historien om byen Oslo og menneskene i den, står Maj Kristoffersen. Gjennom sitt engasjement i Røde Kors har hun utgjort Fagerborgs usynlige sosiale ryggrad. Barna hennes Jesper og Stine har blitt voksne. Tidene forandrer seg, og verden går ikke lenger på skinner. Nye muligheter åpner seg, og gamle forsvinner. Dette er avslutningen på trilogien Byens spor.
Omtale ved Biblioteksentralen. Bestill boka her!
Lite slår det å ta med seg ei godt skrevet og nevenyttig bok deg ut blant trærne en lys sommerkveld, for å teste ut sin nye kunnskap!
Sissel
Sigri Sandberg – Treboka
De er ti milliarder trær i Norge. De er over alt, i skogen, i byen, i hager og på holmer og de biter seg fast langt til fjells. Men det er bare rundt 30 viltvoksende treslag i Norge, og litt under halvparten av dem har stor eller middels utbredelse. I denne boken blir man kjent med de vanligste artene, og lærer hvordan man kan kjenne dem igjen. Forfatteren tar leseren med for å spikke seljefløyte, smake på rognebær, møte en båtbygger, lete etter skog på Svalbard og for å hogge juletre til London. Boken er gjennomillustrert med fotografier.
Omtale ved Biblioteksentralen. Bestill boka her!
Forlaget sier blant annet: Den etterlengtede og uskyldige reisen til Italia vil by på overraskelser og opplevelser som blir skjellsettende for alle klubbens medlemmer. Jeg sier: Lån boka, ta med deg noe godt å drikke, finn en behagelig plass – for her blir du sittende!
Elisabeth
Erica James – Hagene i Italia
brosjyren til en tur til Comosjøen i Italia blir det lovet en gyllen mulighet til å besøke noen av Italias aller vakreste og mest fortryllende hager. For Lucy har turen enda mer å by på: faren hennes bor ved Comosjøen, og hun har ikke truffet ham siden hun var tenåring. Nygifte Helen har nylig flyttet inn i Old Rectory med sin velstående mann. Når ektemannens jobb gjør at han nesten ikke er hjemme bruker Helen alle sine krefter på hagen som var den tidligere eierens store stolthet. Men Helen trenger hjelp, og ikke minst venner, så hun bestemmer seg for å bli medlem av den lokale hageklubben. Enkemannen Conrad har ikke den minste interesse for hagearbeid, men blir overtalt av sin aldrende onkel Mac. Alle medlemmene av hageklubben ender opp i en mindre fredelig situasjon enn de hadde forestilt seg.
Omtale ved forlaget. Bestill boka her!