Quizspesial med Norsk Litteraturfestival!

Skrivi av Aktiviteter

Foto: Rosel Svare

Foto: Rosel Svare

Det er duket for vår påskequizfinale, og som seg hør og bør en finale, skrur vi opp nivået et par hakk. For anledningen har vi derfor hentet inn kunstnerisk rådgiver i Norsk Litteraturfestival, Mathias R. Samuelsen, til å utfordre våre litteraturkunnskaper litt ekstra!

Results

Strålende jobba! Så flink du er! Så mye som du kan, så er det enkelt å se at lånekortet ditt blir brukt ofte. Fortsett sånn!
Bra jobba! Så flink du er! Hvis du leser enda flere bøker, skal du se at du klarer å svare rett på enda flere spørsmål neste gang!

#1. I en roman av Agnar Mykle, utgitt i 1965, kjører Valemon Gristvåg på motorsykkel gjennom Europa. Hva het romanen, som deler navn med en viktig elv i romersk historie?

#2. Til hvilket land reiser Farao når han skal besøke Farmora og Mormora?

#3. I den første romanen som Victor Hugo skrev, men ikke fikk utgitt før senere i livet, står en liten øy utenfor en norsk by meget sentralt. Hvilken øy kan dette være?

#4. Hvilken «villmarksroman», som utkom i 2004, begynner med setningen: «Min far er død. Og i går tok jeg en elg av dage. Hva kan jeg si. Det var den eller meg.»?

#5. Hvem var den siste skandinaviske forfatteren som hittil har vunnet Nobelprisen i litteratur?

#6. Den første påskekrimmen sies å være en roman av Nordahl Grieg og Nils Lie, som ble lansert med et markedsføringtriks vi i dag ville ha kalt fake news, altså en pressesak som var strategisk plassert for å forvirre og villede. Hva het denne romanen?

#7. Hva heter den nye krimhelten til Unni Lindell? Altså hun som tok opp stafettpinnen etter Cato Isaksen?

#8. Jo Nesbø sin krimhelt frekventerer spesielt en kro i Oslo, (som har blitt et pilgrimsted for krimelskere fra hele verden). Hva er navnet på denne kroen?

#9. Denne kjente industribygda på Vestlandet har fostret både Frode Grytten og Marit Eikemo. Den har også et årlig litteratursymposium. Hva heter stedet?

#10. En av Gunnhild Øyehaug sine romaner ble for noen år siden filmatisert. Filmen fikk navnet «Kvinner i for store herreskjorter», men hva het romanen?

#11. De siste årene har det kommer en rekke tv-serier og filmer basert på bøkene til denne amerikanske spenningsromanforfatteren. Han debuterte i 1974 med romanen Carrie, som også ble til film noen år senere, men for de fleste er han kanskje mest kjent som forfatteren bak boken som heter Ondskapens hotell. Hvem kan dette være?

#12. På 80 og 90 tallet utga Jon Michelet en rekke reportasjebøker fra ulike fotballturneringer, men hvem skrev han disse bøkene sammen med?

#13. Årets vinner av Rivertonprisen er en forfatter som ikke først og fremst forbindes med krimsjangeren. Under Norsk litteraturfestival sin åpne lesesirkel var deltagerne heller ikke hundre prosent sikre på at boka som forfatteren vant prisen for faktisk var en krim! Hvilken forfatter er det vi snakker om her?

#14. Hvilke oljeby-forfatter var 2017 aktuell med plata Ein Dag Te?

#15. I påskefortellingen i et av evangeliene kan vi lese om skikkelser som vi med moderne språk ville ha kalt zombier: «Gravene åpnet seg, og mange hellige som var døde, stod legemlig opp. Etter Jesu oppstandelse gikk de ut av gravene sine og inn i den hellige by, hvor de viste seg for mange.» Hvilket evangelium er dette hentet fra?

Ferdig!