God lesepåske!

Skrivi av Lesetips, Voksne

Vi går en rar og annerledes påske i møte i år, og for de fleste av oss blir den ikke helt som planlagt, eller slik den pleier å være. Men heldigvis er det mange tradisjoner som kan beholdes – påskeegg med ditt favorittgodteri, brettspill, kryssord, en god film eller ei god bok! Biblioteket holder stengt, men vi har litt påskegodt å by dere på likevel!

Til deg som vil lese i stearinlyset på mørke kvelder

Finner du trøst i at ting tross alt har vært verre før, eller for den saks skyld, kunne ha vært verre enn de er nå? Da burde du gi noen av disse bøkene en sjanse, de er mørke men kraftfulle, og passer perfekt til lange innekvelder:

Tore Kvæven – Når landet mørknar

Denne storslåtte, Brageprisvinnende romanen tar oss med til den norrøne Vesterbygda på Grønland, hvor en uro og uvisshet brer seg snikende om innbyggerne. Hvalrossen som gjorde folket her rike, har trekt seg unna, og skipene som kom seilende hit fra Norge og Island for å drive handel, kommer sjeldnere og sjeldnere. Skip og gårder er i forfall, sjalusi og hat i ættelange konflikter dreper fremdeles, og menneskene spør seg nå, om dette er deres siste tid?

Det er iallefall ei mørk tid, med harde tradisjoner og hjerteskjærende lover, og det er vanskelig å si om det er mennesket eller naturen som er den mest nådeløse dommeren. Om du ikke allerede har boka i din egen bokhylle, er den tilgjengelig på BookBites, både som e-bok og e-lydbok!. Har du ikke fått lasta ned BookBites enda, kan du lese om hvordan du gjør det her.

Stein Mehren – Dikt for enhver som våger

Om du nå våger å ta frem denne samlingen, er du sikret god påskelektyre fra en av vår tids største lyrikere. Hungrer du etter mystikk, kjærlighet og følelsen av naturens veldige krefter, finner du alt du søker her, og selv om de alle levner sine inntrykk på leseren, stoppet spesielt diktet Jostedalsrypa pusten på undertegnede i disse tider.

Om du ikke allerede har Dikt for enhver som våger i egen bokhylle, kan den leses som e-bok fra Nasjonalbibliotekets nettbibliotek her.

Therese Tungen – Ein gong var dei ulvar

I første novella i Ein gong var dei ulvar, slår følelsen av frykt og maktesløshet fra da flommen ramma Gudbrandsdalen igjen over oss. Men, i Flaumen, så nærmer katastrofen seg nådeløst dommedag. Det har regna og tordna i ti dager, jordbunnen er metta av væte og kan når som helst rase ut, og bygda er fraflytta. Bortsett fra Tor, og dattera Inger-Marie, så har alle reist. Helikoptrene har sluttet å fly over dalen, tordenbrak og glammene fra forlatte hunder er det eneste som bryter den vibrerende stillheten av regnet som aldri slutter å falle.

Samlinga ble møtt av unison begeistring da den kom i 2017, og det er ikke uten grunn, det er en råsterk debut som anbefales på det sterkeste. Har du ikke boka i egen bokhylle, er den heldigvis tilgjengelig på BookBites! Og om du ikke har lasta ned BookBites enda, kan du lese om hvordan du gjør det her.

Albert Camus – Pesten

Denne klassikeren fra 1947 har blitt skremmende aktuell, og klatrer nå på bestselgerlistene verden over. Romanen har tidligere, blant annet, blitt lest som en allegori på nazistenes inntog i Frankrike, men i disse tider har den blitt en realistisk skildring av et samfunn som rammes av en epidemi. I den algeriske kystbyen Oran, tidlig på 40-tallet, bryter byllepesten ut, og skildringene av karantene, frykt, uvisshet og et lammet samfunn er nå noe av de fleste oss vil gjenkjenne.

Romanen kom helt nylig i ny og modernisert, norsk oversettelse, og den er allerede til låns i BookBites! Om du ikke har lasta ned BookBites enda, kan du lese om hvordan du gjør det her. I tillegg, er utgaven fra 1993 tilgjengelig fra Nasjonalbibliotekets nettbibliotek her.

Til deg som skulle ønske du var i fjellheimen nå:

Hytta og fjellet er kjær for mange av oss, og kanskje spesielt i påska. Men, med ei god bok kan du gå i både fjellet og skogen, direkte fra din egen stue eller veranda! Hva med å gi noen av disse et forsøk:

Arne Garborg – Haugtussa

I Arne Garborgs nasjonalepos danner Jærens folketro og harde natur bakteppet for fortellingen om Veslemøy, som er synsk, og kan se både de underjordiske og menneskenes vardøgre i dyreham. Derfor får hun også navnet Haugtussa på folkemunne.

Bruken av natur og folketro i skildringen av en ung jentes første kjærlighet, våknende erotikk, lengsel og raseri, gjør Haugtussa til en kraftfull, vakker og nærmest trolsk diktsyklus. Den gir deg helt klart følelsen av å vandre alene i fjellet, åpen og ubeskyttet for naturens krefter, hemmeligheter og historier.

Om du ikke allerede har Haugtussa i bokhylla, kan den lånes fra BookBites, leses som e-bok fra Nasjonalbibliotekets nettbibliotek, eller hos Bokselskap, hvor du også kan laste den ned til din egen mobil eller nettbrett!

Tomas Espedal – Gå. Eller kunsten å leve et vilt og poetisk liv

Romanens tittel beskriver handlingen særdeles godt – den handler om å gå. ‘Å begi seg av gårde til fots, ned den åpne veien, inn i fremmede land og ukjente områder, uten hastighet og bestemte mål, men for å komme nærmere det han ser og møter på reisen’. Knut Hoem beskrev som ‘en sjelden og vidunderlig blanding av selvutleverende bekjennelser og saktegående reiseskildring’.

Vi må holde oss inne denne påska, men hvorfor ikke ta en gåtur sammen med Tomas Espedal istedet! Om du ikke allerede har boka i din egen bokhylle, er den tilgjengelig på BookBites. Har du ikke fått lasta ned BookBites enda, kan du lese om hvordan du gjør det her.

Til deg som vil ha litteratur uten å lese

Står du fast i ei lesetørke, men vil fremdeles ha litt litterært påfyll? Heldigvis er det mange innganger til litteraturen, forfattere og deres verk, deriblant film! Og har du nasjonalt lånekort har du gratis tilgang til Filmbib, som har en unik samling filmer for både barn og voksne.
(Og du, har du ikke lånekort hos ditt lokale bibliotek, så kan du enkelt opprette et nasjonalt lånekort her).

Sæterbakken skriver Sauermugg

Høsten 1998 satte forfatter Stig Sæterbakken seg et mål utenom det vanlige – å skrive en roman på en uke. Skriveprosessen og den ekstreme tilblivelsen av romanen Sauermugg, ble filmet og dokumentert av Sæterbakkens venn og nabo, filmskaper Morten Hovland. Resultatet er intimt og personlig, og gjennom intervjuer og observasjoner av Sæterbakkens hverdag og arbeid, deler han sine tanker om kunsten, litteraturen og livet.

I romanen som står igjen etter prosessen vi slippes så tett på, introduseres vi for Sæterbakkens alter ego, Sauermugg. Den er energisk og uforutsigbar, med mange og drastiske tankesprang, og en real dose svart humor. Romanen er siste bok i det som gjerne omtales som S-triologien.

Livs liv

Etter at den prisbelønte forfatteren Liv Køltzow i en alder av 57, fikk diagnosen Parkinson, begynte hun å dokumentere sitt eget liv på mobilkamera. Opptakene var opprinnelig ment for Køltzows nevrolog, men de fascinerte henne til å gjøre flere og lengre opptak, som gir både nære, reflekterende og svært personlige innblikk i forfatterskapet, kjærligheten, sykdommen og livet.

Liv Køltzow vant Brageprisen i 1997 for romanen Verden forsvinner, og var nominert til Nordisk Råds litteraturpris i 1988 for Hvem har ditt ansikt, og i 2002 for Det avbrutte bildet. Køltzow skrev biografien Den unge Amalie Skram. Et portrett fra det nittende århundre (1992), og ble i 1994 den første mottakeren av Amalie Skram-prisen.

God lesepåske!
hjertelig hilsen oss på Lillehammer bibliotek