Dikt med verdensutsikt

– Haile Bizen, Meryem Sultan, Lina Undrum Mariussen m.fl.

 

Vel møtt til en kveld der diktere med lokal tilknytning leser, synger og forteller om poesi med verdensutsikt.

Tirsdag 31. oktober kl. 18.30

Lillehammer bibliotek og litteraturhus

 

Haile Bizen er poet, redaktør, oversetter og journalist fra Asmara, Eritrea. Han har studert psykologi, arbeidet som journalist og redaktør, og utgitt flere dikt- og novellesamlinger i Eritrea. Etter utgivelsen av boka «Behind the Doors» i 2009 ble han tvunget til å flykte fra hjemlandet. Han kom til Kristiansand som fribyforfatter i 2011 og bor nå på Lillehammer. I Norge har Bizens tekster stått på trykk i flere antologier og han har også oversatt to barnebøker til tigrinja.

 

Nylig ga han ut diktsamlingen La oss si at jeg er (2023) der teksten er arbeidet frem parallelt på tigrinja og norsk, i samarbeid med poet og gjendikter Lina Undrum Mariussen. Boka er utgitt av Aschehoug forlag, i samarbeid med og støttet av Leser søker bok. Haile Bizens eksildikt omtales av Eirik Riis Mossefinn i Klassekampen Bokmagasinet som kraftfulle og befriende humørfylte, og han har fått svært gode anmeldelser for denne utgivelsen.

 

Nansenskolens skrivelærer Marius Emanuelsen vil lede samtalen.

 

Meryem Sultan er en uigurisk forfatter, oversetter og aktivist. Hun har studert uigurisk språk og litteratur med fordypning innenfor uigurisk lingvistikk, uigur-mandarin-kinesisk og tyrkisk. Hun har studert ved Minzu University of China i Beijing og ved Ankara University i Tyrkia. Hun omtaler seg selv som akademisk forfatter, men hun skriver også noveller, kortprosa og dikt. I tillegg synger hun uigurisk musikk, både klassisk, folklore og poesi.

 

På grunn av hennes arbeid med å belyse uigurenes situasjon i forskjellige offentlige sammenhenger kunne hun ikke reise tilbake fra Tyrkia til Xinjiang hvor hun kommer fra og hvor familien hennes bor. I juli 2017 Meryem ble medlem av Uighur PEN og i 2019 fikk hun Lin Zhao Memorial Award av Independent Chinese PEN Centre (ICPC). Til tross for et økende antall trusler, fortsatte Meryem med sin aktivisme. Etter hvert ble heller ikke Tyrkia et trygt sted for henne å oppholde seg. PEN International og ICORN tok hennes sak på alvor og bestemte at hun trengte å komme seg i sikkerhet.

 

Fribyen Lillehammer fikk høre om hennes søknad og bestemte seg å tilby asyl i Lillehammer. Vi ble veldig glade for at Meryem aksepterte vår invitasjon, og i mai 2023 fikk Meryem asyl i Norge og hun er nå fribyforfatter i Lillehammer. Meryem Sultan vil denne kvelden fremfører klassisk musikk, folklore og dikt til akkompagnement.

 

Patricia Griffioen er fribykoordinator i Lillehammer og vil introdusere Meryem Sultan og historien bak musikken og diktene.

 

Gratis inngang.

Billetter kan reserveres via Hoopla:

https://lillehammerbiblitt.hoopla.no/sales/event/dikt-med-verdensutsikt

 

 

Arrangementet er en del av Nansenskolens bokdager, og er støttet av Fritt ord.

Nansenskolens bokdager er en litteraturfestival med ulike tematiske bolker: Prosadagen, Poesidagen, Debutantdagen og Et døgn med en forfatter.

Årets hedergjest er forfatter og samfunnsdebattant Marta Breen, som feires med tre programposter + avslutningsfest torsdag 2. november.

Arrangementene er åpne for alle og finner sted på Nansenskolen på dagtid og på Lillehammer bibliotek og litteraturhus på kveldstid i tidsrommet mandag 30/10 til torsdag 2/11-2023, med avslutningsfest på Oppland Kunstsenter siste dag.

Bokdagene er et samarbeid mellom Nansenskolen, Lillehammer bibliotek og litteraturhus og Oplandia senter for samtidskunst.

Programmet er støttet av Kulturrådet.

 

Stikkord:

Dato

31.10.2023
Expired!

Tid

18:30 - 19:30
Kategori
Nansenskolen

Arrangør

Nansenskolen
Nettsted
https://nansenskolen.no/

Andre Arrangører