Skrivi av Lesetips, Voksne

Naturbøker – de beste bøkene fra villmarka

Naturbøker, hvertfall de beste, gir deg lyst til å legge fra deg boka og heller reise ut i villmarka. Trenger du en solid dose natur, bør du sjekke ut disse her. Her har jeg samlet de beste bøkene jeg har lest. Om det ikke klær i fingra etter å komme deg ut mens du leser noen av disse, kan du ikke være særlig begeistra for å være utendørs.

Myrhauk hann. Fokstumyra
En Myrhauk med bytte i kløra en tidlig morgen på Fokstumyra. Foto: Kristian Slaatsveen

Pelsjegerliv blant Nord-Canadas indianere / Helge Ingstad

Bokomslag. Pelsjegerliv av Helge Ingstad

 “Her er min kano, mine garn, min børse og mine hunder. Skogene og vannene står til min rådighet. Jeg sitter i skjorteermene foran teltet og føler meg som en millionær”

Helge Ingstad

Bestill i bibliotekkatalogen

Helge Ingstad levde et annerledes liv enn folk flest. I en alder av 27 år solgte han sakførerpraksisen, pakka sin kos, og reiste til Nord-Canada for å bli pelsjeger! Snakk om livsforandring. I denne sjarmerende boka, som var hans debut, får vi være med Ingstad i de fire årene han tilbrakte i Canadas villmark. 

Enhver som er glad i å bevege seg ute i skog og mark vil finne noe å glede seg over her. Hvordan han overlever mutters aleine et år med bare hundene sin som selskap er spesielt interessante, det samme er skildringene om tiden han levde som reinsjeger sammen med indianere. 

Skrivestilen minner også om det barske livet han lever. Det flommer ikke akkurat over av adjektiver, men vi har å gjøre med et klart og nøkternt språk som går rett på sak. Samtidig er han så personlig i stilen at det både blir spennende og morsomt.

Bibliografi

Tittel Pelsjegerliv blant Nord-Canadas indianere
Forfatter Ingstad, Helge
Språk Bokmål
Utgitt Oslo : Gyldendal , 2010 (opprinnelig utgitt i 1931) . – 224 s.

The stranger in the woods / Michael Finkel

Bokomslag. The stranger in the woods av Michael Finkel

Har du noen gang sett litt svart på å skulle reise hjem? Du er lei av jobb og hverdag, og tanken på å reise hjem for å fortsette i den samme tralten, dag ut og dag inn, byr deg såpass mye i mot at du bare har lyst til å kjøre forbi huset ditt og aldri komme tilbake?

Bestill i bibliotekkatalogen

I Michael Finkels «The Stranger in the woods» får vi fortalt historia om nettopp en som gjør det. Christopher Knight kommer hjem fra en ferie, og istedenfor å kjøre inn på gardsplassen fortsetter han å kjøre helt til han kommer langt til skogs på den amerikanske østkysten. Der parkerer han bilen og forsvinner. Først 27 år etter kommer han ut igjen, og det i lenker. Det lokale politiet har jaktet på han i mange år, og de har endelig fått has på han.

Så de av dere som har lest sin «Thoerau» eller Erlend Loes «Doppler» og tenkt at det virker fristende og bare reise fra alt bør ta en kikk på denne boka. Her får du den sanne historien om hvordan en mann helt på egen hånd klarte å overleve i skogen i 27 år. Det er langt fra en romantisk historie om den edle mannen og den ville naturen. For å overleve måtte han for eksempel bli en beryktet og ettersøkt innbruddstyv.

Boka er dessverre ikke oversatt, så vi har den bare på engelsk.

Bibliografi

Tittel The stranger in the woods
Forfatter Michael Finkel
Språk Engelsk
Utgitt London : Simon & Schuster , 2017 . – 203 s.

Alene med Vidda / Peder Cappelen

Bokomslag. Alene med vidda av Peder Cappelen

Om du ikke får lyst til å dra på tur etter å ha lest denne er du ikke mye glad i å være utendørs.

Peder Cappelen bodde på 60-tallet noen måneder i en ørliten steinbu på Hardangervidda, og vi får i denne lille boka være med han. 

Bestill i bibliotekkatalogen

Dette er en enkel bok. Cappelen skriver rett og slett bare om hva han ser, gjør og tenker, så du vil ikke finne noe jålete og komplisert språkbruk, boka er enkel og likefrem. Den er nærmest naiv. Dette er ikke en norsk versjon av Thoreaus “Walden”,  her har du korte kapitler som forteller om jakt og fiske, og livet rundt hytta fra dag til dag. 

Men teksten klarer allikevel på en merkelig måte å gripe meg. Det enkle livet Cappelen fører, iblandet hans evner til å virkelig se og skildre naturen rundt seg, gjør at jeg først og fremst sitter igjen med en følelse av stillhet og ro. Å lese denne boka er rett og slett behagelig.

Å kunne ta del i naturens overgang fra vinter til vår, helt alene, uten noen sivilisatoriske forstyrrelser, er noe jeg kunne tenke meg, men det er ikke enkelt å få til. Heldigvis fungerer denne boka som et fint substitutt.

Bibliografi

Tittel Alene med vidda
Forfatter Cappelen, Peder
Språk Bokmål
Utgitt Oslo : Gyldendal , 2019 (opprinnelig utgitt i 1964). – 144 s.

Tinder og banditter / Alf Bryn

Bokomslag. Tinder og banditer av Alf Bryn

Her får vi flere spennende skildringer av førstebestigninger av korsikanske fjelltopper, men kanskje det viktigste er alt som skjer på veien. For dette er en strålende morsom bok. En slags streit norsk friskus-versjon av Thompsons Frykt og avsky i Las Vegas!

Bestill i bibliotekkatalogen

Dette er en real klassiker innenfor den norske reiselitteraturen. Bli med Alf Bryn og hans australske venn, George Finch, på klatretur til Korsika i 1909.

Her kan du bli med gutta mens de havner i klammeri med loven etter å ha lurt inn en slange i senga til noen omreisende politimenn. De friklatrer det skjeve tårn i Piza. Rundjuler noen billiardhaier etter å ha først svindlet dem. Kurerer ei dame for tuberkulose. Blir venner med en bande med fredløse. De finner også en skjult sivilisasjon med svært så frilynte kvinnfolk, langt oppi den korsikanske fjellheimen. 

George Finch og Alf Bryn er et helsikes radarpar som finner på mye morsomt, og måten Bryn har skildret dette på gjør det hele svært underholdende. Bryn har en veldig løs og ledig stil, samtidig som han er skarp og morsom. Rett og slett vittig!  At gutta foretok den heisaturen her for over hundre år siden er på ingen måter synlig i skrivestilen hans.

Bibliografi

Tittel Tinder og banditter : opplevelser i Alperne og på Corsica
Forfatter Bryn, Alf
Språk Bokmål
Utgitt Oslo : Vagabond , 2010 . – 230 s.

Et friluftsliv / Cecilie Skog

Bokomslag. Et friluftsliv av Cecilie Skog

Eventyreren Cecilie Skog tar deg med på sine spennende eventyr, blant annet de tre polene og the seven summits.

Bestill i bibliotekkatalogen

Dette er en litt annerledes bok enn de andre på denne lista. Her har du den mere moderne ekspedisjon/tur-boka. Skog har på kort tid rukket å bli en svært erfaren eventyrer, og det er interessant å få høre om alt hun har opplevd. Først og fremst er det den positive innstillingen, og måten hun får fram turgleden som gjør at jeg liker hennes bøker.

Den er også mer personlig, da vi får inngående skildret hvordan det var å krysse Grønlandsisen på ski, mens hu var gravid. Og den skjebnesvangre K2-ekspedisjonen hvor Rolf Bae, hennes mann, og 10 andre mistet sitt liv i et isras. Det er dermed ikke bare spennende friluftsliv vi får skildret, men også sorg og motgang.

Bibliografi

Tittel Et friluftsliv
Forfatter Skog, Cecilie ; skrevet i samarbeid med Sigri Sandberg
Språk Bokmål
Utgitt Oslo : Gyldendal , 2014 . – 333 s.

Vår og vidde : omkring i Lillehammer og Øyerfjellet / Einar Sigstad

Bokomslag. Vår og vidde av Einar Sigstad

I denne boka blir vi med den lokale forfatteren og maleren Einar Sigstad opp på fjellet og inn i hans tanker. Og inni der trur jeg det er behagelig og lunt, for denne boka traff meg på en måte jeg ikke helt klarer å forklare.

Bestill i bibliotekkatalogen

Boka er bygd opp av korte kapitler, kortprosa blir vel den riktige betegnelsen, små tekststykker om natur, filosofiske betraktninger, historie og rett og slett hva Sigstad møter på sine ferder, og den henger ikke mer sammen enn at i begynnelsen av boka er det tidlig vår med snøsmelting og på slutten er det sommer.   

Jeg tror noe av det jeg liker best ved Sigstads stil er flyten hans, selv om han blander inn såpass mye fakta og reine betraktninger blir det aldri oppstyltet eller en rein oppramsing av det han veit. Han har en slentrende og naturlig stil som henger så godt sammen, og det er det ikke lett å få til.  

Sigstad, som også er kunstner, bruker sine egne malerier som illustrasjoner i denne boka, og skildrer på en naturtro og svært gjenkjennbar måte fjellet slik som de fleste av oss kjenner det. Jeg har null peiling på kunst, men jeg syns det er noe med måten han fanger lys og for eksempel tåke som gjør at bildene virkelig hever seg og snakker til meg.  De fungerer godt i samspill med teksten og resultatet blir en svært så stemningsrik bok. 

En annen av bokas styrke er hvordan han med sitt brede perspektiv klarer å ilegge fjellet en større verdi. Ikke i økonomiske termer, men bare egenverdien han ser i en frosk han stopper opp for å betrakte, eller hvordan han på toppen av Eldåhøgda tenker på hvordan tyskere og hollendere forsynte seg grovt da de reiste hit til fjells for å fange falker for de adelige sør i Europa på 1600-tallet. Fjellet er noe mer enn et fint turområde, og Sigstad klarer på en god måte å berike noe vi kanskje tar litt for gitt.   

Bibliografi

Tittel Vår og vidde : omkring i Lillehammer- og Øyerfjellet
Forfatter Sigstad, Einar
Språk Bokmål
Utgitt Oslo : Labyrinth press , 2016 . – 70 s.

Nevnt og dermed ikke glemt

Her har du et knippe med strålende gode bøker som ikke fikk plass ovenfor. Det hadde strengt de tatt fortjent, men slik ble det ikke denne gangen.


Bokomslag. Barske glæder av P. Zapffe

Barske glæder

av Peter Wessel Zapffe

Morsomme og tankevekkende naturskildringer fra multikunstneren Zapffe


Bokomslag. Trango : trium og tragedie av Stein P. Aasheim

Trango : triumf og tragedie

av Stein P. Aasheim

Boka om den legendariske klatreturen opp Trango Tower, som dessverre kostet to norske klatrere livet. Sjelden bok! Selges ofte for flere tusen kr. Må lånes fra andre bibliotek eller leses hos Nasjonalbiblioteket


Bokomslag. Into the wild av Jon Krakauer

Into the wild

av Jon Krakauer

Den sanne historien om en ung mann som forlater alt for å reise aleine til Alaskas villmark. Vi har den både på norsk og engelsk.


Bokomslag. Tre i norge : ved to av dem av Lees og Clutterbuck

Tre i Norge ved to av dem

av J.A. Lees og W.J. Clutterbuck

En real klassiker om tre engelskmenn på fisketur på slutten av 1800-tallet. Reiser opp i Jotunheimen via Espedalen. De overnatter på Lillehammer!

Her finner du alle bøkene samlet i vår katalog

Sist endra: 12. mai 2020