Filosofi til folket!

En formiddag om filosofien som redskap for å forstå samfunnet!
 
Kl. 8.30-9.00: Vettug viten med Einar Øverenget: Hva skjer når vi mister tilliten til hverandre?
Egen påmelding her: https://lillehammerbiblitt.hoopla.no/event/vettug-viten-med-einar-overenget
 
Kl. 10.00-10.50: Forfatter og professor i biologi Dag O. Hessen: Å tenke med Zappfe – samtale med Joakim Hammerlin.

* Peter W. Zapffe (1899-1990) var en av Norges mest originale filosofer. Han sto sentralt i utvikling av en filosofisk vekstkritikk og formulerte det grunnleggende spørsmålet; hva er målet for menneskelivet, for samfunnet, hvordan kan vi utvikle en kurs som gjør at vi spiller med, ikke mot naturen? Dag O. Hessen har levd tett på Zappfes tenkning hele livet, og ga nylig ut boka Å tenke med Zappfe.
 
Kl. 11.00-12.15: Filosofien som redskap for å forstå verden. Hvilken betydning har filosofien i vår tid? En samtale med førsteamanuensis i filosofi v/INN Hedda Hassel Mørch, forfatter og biolog Dag O. Hessen og professor i filosofi v/INN Einar Øverenget, ledet av Joakim Hammerlin, lærer i filosofi ved Nansenskolen.
 
 
Gratis inngang
Begrenset antall plasser. Plassreservering via Hoopla:
https://lillehammerbiblitt.hoopla.no/event/filosofi-til-folket
 
Arrangeres i samarbeid med Universitetet i Innlandet og Nansenskolen
 
 
*
Om deltakerne:
Dag O. Hessen er professor i biologi og en prisvinnende forskningsformidler og forfatter av en lang rekke bøker om evolusjon og økologi. Seneste utgivelser inkluderer blant annet Jervesporet – Jakten på dyret, meningen og minnene i en krympende natur (2023), og Å tenke med Zappfe – forfatteren, filosofen, pessimisten, humoristen, klatreren (2024). Det er også viktig å nevne at Hessen er født og oppvokst på Lillehammer, og at han ble omtalt i lokalpressen som åtteåring som «Lillehammer biblioteks ivrigste låner».
 
Hedda Hassel Mørch er filosof og førsteamanuensis ved Universitetet i Innlandet, Lillehammer. Hun har doktorgrad i filosofi fra Universitetet i Oslo og har tidligere forsket ved New York University. Hun arbeider innen bevissthetsfilosofi, med spesielt fokus på panpsykisme. Panpsykisme er teorien om at bevissthet (forstått som subjektiv opplevelse) er en grunnleggende egenskap ved universet som er tilstede i all materie i varierende grad – i hjernen, for eksempel, finnes høy grad av bevissthet, men en liten grad av bevissthet finnes også i, for eksempel, enkle elementærpartikler. Hun har også arbeidet med Integrert Informasjonsteori (IIT), en ledende nevrovitenskapelig teori om bevissthet, som også har en stor filosofisk komponent og som medfører en form for panpsykisme. Denne teorien er spesielt relevant for spørsmålet om vi bør tilskrive bevissthet til, for eksempel, pasienter i koma, dyr, eller kunstig intelligens.
 
Einar Øverenget er professor i filosof ved Universitetet i Innlandet. Han er forfatter av en rekke bøker om etikk og aktiv i samfunnsdebatten, og er i hele sitt virke opptatt av å gjøre filosofi mer tilgjengelig for folk. Han har en doktorgrad i filosofi fra Boston College og var opprinnelig med på å danne Humanistisk Akademi i 2000. Hans seneste utgivelse er Intoleransens inntog : når sosiale medier truer friheten (2022), og en ny bok om Tillit ventes i juni 2025.
  • 00

    dager

  • 00

    timer

  • 00

    minutter

  • 00

    sekunder

Dato

24.04.2025

Tid

08:30 - 12:30
Torget i biblioteket

Sted

Torget i biblioteket
Wiesesgate 2 A

Arrangør

Organizer Name