Som en del av Leseløft Lillehammer jobber vi på Lillehammer bibliotek med å utvikle og tilgjengeliggjøre en metodikk for å støtte skoleelevers leselyst, kalt Lesekvart+.
Lesekvart+ handler om å forsterke stillelesingen gjennom ulike lese-aktiviteter og støttende tiltak. Forsterket stillelesing er noe en gruppe gjør sammen og over en viss periode, i motsetning til bare å be elevene ta frem en bok og lese individuelt.
Lesekvart+ er utviklet for bruk på ungdomsskolen og på mellomtrinnet.
Følgende fire punkter har vist seg å være avgjørende for å øke elevers leseglede og -motivasjon:
- Tid til å lese (litt hver dag)
- Tilgang på bøker (som møter hver enkelt sine interesser.)
- Lesefellesskap (klassa eller familien, for eksempel)
- Lesende forbilder (som leser ‘i offentlighet’, snakker om det de leser, og er nysgjerrige på ungdommens bok)
Fra skoleåret 2025/2026 skal alle Lillehammer-skolene gjennomføre Lesekvart+ etter denne metoden. Folkebiblioteket samarbeider med skolene om dette arbeidet. Skolene setter av fast tid hver dag til lesing og legger til rette for at elevene har tilgang til et godt utvalg bøker gjennom sin satsning på skolebiblioteket. I løpet av lesekvartperioden vil det i tillegg til lesetid, settes av tid til delingsaktiviteter der elevene får mulighet til å dele egne leseopplevelser, og bli inspirert av medelevers leseopplevelser. Hver klasse skal bygges opp til å bli et levende lese-fellesskap, med lærerne som lesende forbilder.
Metoden Lesekvart+ er et prosjekt som ble utviklet 2024-2025 av bibliotekarer her ved Lillehammer bibliotek. Den bygger videre på den danske rapporten Lyst til læsebånd/Lystlæsning i læsebånd (Lund, 2020). Senere er Lesekvart+-metoden testet ut på Smestad ungdomsskole med gode resultater. Resultatet av arbeidet har blitt et undervisningsopplegg som tilbyr teoretisk bakgrunn, en felles struktur og oppbygging, i tillegg til motiverende undervisningsmateriale som er klart til bruk.

Etter en pilot-gjennomføring på Smestad ungdomsskole høsten 2024 skal metoden rulles ut i hele Lillehammer-skolen fra mellomtrinn til ungdomsskole fra høsten 2025.
Interessen for Lesekvart+ er stor fra mange hold, både regionalt og nasjonalt, og vi samarbeider nå med mange store aktører om å spre kunnskapen til alle som er interessert:
Stiftelsen LESE skal gjøre materiellet tilgjengelig for hele landet fra august 2026.
Vi har inngått samarbeid med Innlandet fylkeskommune om ulike tiltak for å gjøre lærere og bibliotekarer i hele fylket kjent med Lesekvart+ fra og med høsten 2025.
Det skal også utvikles digitale ressurser og kurs for lærere og skolebibliotekarer som ønsker å sette i gang med metoden Lesekvart+
Hvordan komme i gang?
Vi heier på alle skoler som setter lesing og leselyst på dagsorden, og Lesekvart+ er en god metode for å få med alle elevene. Men hvordan komme i gang? Første steg på veien er å lese hele Lesekvart+-håndboka vår.
Videre må Lesekvart+ forankres både hos skoleledelse, skoleeier og i hele lærerstaben. Å få foreldrene med på laget er også viktig.
Inngå samarbeid på tvers av sektorer, og skap et fagnettverk av skolebibliotekarer/skolebiblioteklærere og folkebibliotekarer i kommunen.
Styrk skolebiblioteket! Lag en forpliktende samarbeidsavtale mellom skole og folkebibliotek, og søk midler hos UDIR, Innkjøpsordningen for skolebibliotek, Sparebankstiftelsen m.m.
Lillehammer bibliotek har utviklet en rekke ressurser til gratis nedlastning (lenker er på vei!):
Håndbok og kompendium:
- Håndbok med teorier og gjennomføringsveiledninger (les denne først)
- Kompendie med delingsaktiviteter og leseaktiviteter
Informasjonsmateriell:
- ‘Sju gode tips’, en foreldreveiledning
- Brev til rektor
- Brev til skolebibliotekar
Klasseromsmateriell:
- Mitt Leselandskap, bevisstgjørende undersøkelse av elevens egen smak
- Klasseromsplakater, hva og hvorfor lese og hvordan finne interessant bok
- Lesebarometer
- Bokmerke, min lesereise
- Bokmerke med bokrygger til å telle
- Sjangerplakater til bokutstillinger



Aktivitetsmateriell:
- BokTråkk, spill for å bli kjent med skolebiblioteket
- BokTråkk, spillveiledning
- Bokkafè, meny
- Bokkafe, plakater
- Bokkafe, spisebrikker
- Speeddate en bok, meny
- Speddate en bok, plakater
- Lesespå
- Terning, til boksamtale
- Intervjukort
