Vi bygger om barneavdelinga!

Hva skjer akkurat nå?

Akkurat nå er vi i gang med å planlegge når og hvordan vi skal bygge om. Vi ser for oss at selve byggearbeidet kan begynne i slutten av desember, og trolig vil de holde på i en to-tre måneders tid, men det kommer vi tilbake til så fort vi vet mer. Så nå ser vi på hvordan vi skal kunne holde biblioteket åpent og samlinga tilgjengelig for alle, selv om det er byggearbeid og halve huset står på hodet!

Hva har vi gjort så langt?

Mellom mandag 7. juni og torsdag 10. juni, var alle bibliotekets ansatte på workshop med arkitekt Aat Vos og hans team. De har spesialisert seg i design av det tredje rommet, og hvordan vi kan gjøre samfunnet til et bedre sted å være, ved å skape et sted som er alles, hvor vi kan være og oppleve sammen.

Sammen med Aat Vos kom vi frem til tanker og diskusjoner om hva Lillehammer bibliotek og litteraturhus er i dag, men også om hva vi skal være om ti år. Vi vil være et imøtekommende, inspirerende og inkluderende rom hvor du kan møte byen og ta del i en verden av fortellinger og ideer. Men, hvordan kan vi speile dette gjennom det fysisk rommet? Her fikk vi lov til å drømme uten begrensninger om hva biblioteket vårt skal romme, og arbeide oss frem til en plan som kan realiseres. Vi gleder oss til å dele mer av disse resultatene med dere etter hvert som vi kommer lenger ut i prosessen!

I prosessen skal vi bruke metoder for medvirkning og samskapning, og siden det er barne- og ungdomsavdelingen som skal fornyes, har vi snakka litt med barna først! Da alle fjerdetrinnselevene var hos oss på DKS i mars, ble de invitert til å være med på et lite tegneverksted, hvor de skulle tegne sitt favorittsted. Etterpå skrev de ned noen fine ord som de tenkte på da de satt og tegnet. Metoden har vi hentet fra DOGA. Her kom det mange morsomme, spennende og interessante steder og opplevelser som barna har beskrevet i tegning og ord. Vi tar med oss alt sammen i videre planlegging av ombyggingen, og i løpet av høsten vil vi snakke med enda flere grupper!

I januar holdt bibliotekets ansatte fagdag, hvor en fremdriftsplan for ombyggingen av barne -og ungdomsavdelingen ble lagt.

Hvorfor?

Biblioteket flyttet inn i Meierigården i februar 2000. Vi har vært heldige og blitt huset av et bygg som har tålt tidens tann, men slitasje følger etter mange års bruk, og spesielt gulvene våre bærer spor av de hundretusenvis av føtter som har besøkt oss. I tillegg, har bibliotekets roller og oppgaver endret seg betydelig på tjue år, noe som også stiller andre krav til bibliotekrommet. Her skal være rom for vår bok- og mediesamling, men også for samtaler – både arrangert av oss, pluss de som finner sted under tilfeldige møter. Her skal være plass for å nyte stillhet, å ha et rom for å trekke seg tilbake og fordype seg i det man måtte ønske, alene, men også sammen med andre. Her skal aviser, tidsskrifter, filmer, lydbøker, bøker, pc-er, arrangement og aktiviteter være tilgjengelig for alle. Biblioteket er mye for mange, og for at vi skal kunne være alt dette enda bedre, jobber vi nå med å få huset vårt til å spille enda mer på lag med alt som skjer her inne!

Vi har fått investeringsmidler til å ruste opp barne- og ungdomsavdelingen vår, og vi gleder oss veldig! Barn og unge er fremtiden, og noe av det viktigste vi gjør er å jobbe for leseglede, gode leseopplevelser og gi rom for de viktige samtalene. For å lese og lære seg ordene til å beskrive følelser, tanker og meninger er ikke bare skikkelig gøy, det er også skikkelig viktig! Tidlig innsats på lesefronten lønner seg, spesielt i vårt tekstorientert samfunn. At barnet behersker lesing og skriving har stor betydning for videre utdanning, yrkesliv, samfunnsdeltakelse og sosiale relasjoner. Biblioteket har en helt avgjørende betydning for å skape gode lesere, lesere som synes det er givende og gøy å lese, og til syvende og sist – engasjerte, reflekterte og omsorgsfulle samfunnsborgere.

Så nettopp derfor er vi svært glade for å kunne sette første spadetak akkurat her. Vi gleder oss til å gi barna og ungdommen vår et rom som er enda mer deres, hvor de kan være med venner, gjøre lekser, henge, skape, lese bøkene, magasinene og tegneseriene våre, låne med seg hjem filmer, eller være alene, senke skuldrene og trekke seg litt unna hverdagens mas og forventninger. Biblioteket skal være deres sted og rom, et hjem utenfor hjemme, et sted til å finne svar på spørsmålene som kommer, være nysgjerrig, ha gode samtaler, og bare være seg litt.

Hvor skal vi?

Vårt mål, er at Lillehammer bibliotek og litteraturhus skal være hjertet for engasjement, energi og begeistring i Litteraturbyen. Vi skal være en møteplass for inspirasjon, samtale og medskaping, med en tydelig stemme som våger å sette dagsorden, formidle historien og peke framover på samfunnet som vi skal skape sammen. Våre besøkende skal oppleve oss som en åpen og inkluderende arena for kunnskap og erkjennelse, med aktiviteter som bidrar til den enkeltes mestringsopplevelse, livsglede og tilhørighet til huset og byen. Og ikke minst, så skal enda flere barn og unge oppdage at det er rom for deltakelse, opplevelse og aktivitet for dem på Lillehammer bibliotek og litteraturhus.

Les, lær, lytt og lev – Lillehammer bibliotek og litteraturhus er for deg, og alle.

Velkommen til oss!

Sist endra: 17. juni 2021