Slik skaper du leselyst hos barna!

Hvordan kan vi få ungene til å lese?

Bli inspirert av Bjørn F. Rørvik og Michael Stilson, to av landets fremste forfattere for barn og unge – og få gode råd fra leseforsker Tove Stjern Frønes!

Mandag 2. mai kl. 19.00-20.00

På Lillehammer bibliotek og litteraturhus.

Arrangementet strømmes også via bibliotekets youtube-kanal.

Hvordan kan skolen og hjemmet jobbe sammen om å skape leselyst hos barna? Hvilke enkle grep kan du som forelder gjøre for å legge til rette for leselyst?

Hvordan finne frem til gode bøker, og hva vil barn og unge helst lese om de får velge selv?

Forfatter Bjørn F. Rørvik har nådd hundretusenvis av barn med sine bøker om «Bukkene Bruse» og «Grisen og Revungen» og mange flere. Forfatter og tidligere fotballproff Michael Stilson vant Uprisen for sin ungdomsroman Bare spille ball, og har fulgt opp med flere actionfylte bøker som også treffer mange som ikke trodde de likte å lese. Denne kvelden vil de fortelle om sine nye bøker og sine møter med unge lesere, og de vil også dele sine tanker om hva skal til for å trigge barn og unges leselyst.

I tillegg har vi invitert leseforsker Tove Stjern Frønes til å gi oss noen fakta om barn og unges lesing i dag. Hvilke råd vil forskeren gi til foreldre, lærere og andre som gjerne vil skape leselyst hos barn? Hva vet vi om hvilke lesestimulerende tiltak som har effekt? Og: Er det så egentlig så viktig med all denne lesingen?

Programleder for kvelden er kultursjef Olav Brostrup Müller.

Bli med på en inspirerende time for leselyst!

Følg strømmesendingen fra sofaen hjemme eller kom på biblioteket!

Ta gjerne også en titt innom vår nyoppussede barneavdeling som åpner dørene med Barnas stor bibliotekfest lørdag 23. april!

Gratis inngang.

Arrangeres av Lillehammer bibliotek i samarbeid med Lillehammer Kommunale foreldreutvalg, skolekontoret i Lillehammer kommune og Pegasus – Norsk litteraturfestival.

Mer om gjestene:

Bjørn F. Rørvik (f. 1964) er oppvokst i Østre Jevnaker på Hadeland, nå bor han på Oppsal i Oslo. Rørvik er en av våre mest anerkjente barnebokforfattere, og kanskje mest kjent for bildebøkene om Bukkene Bruse sammen med illustratør Gry Moursund, i tillegg til Reven og Grisungen-serien, som er illustrert av Per Dybvig. Sammen med illustratør Ragnar Aalbu står han også bak en detektivserie for barn om mesterdetektiven Purriot. Han har også laget en rekke tøysete og lettleste vitse- og gåtebøker i Leseløveserien sammen med illustratør Eivind Gulliksen. Alle Bjørns bøker er fulle av humor og morsomme påfunn, og flere av dem er solgt til utlandet.

Michael Stilson (f. 1987) fra Trondheim er tidligere profesjonell fotballspiller og utdannet lærer. Han har laget tv-serie for NRK om livet som fotballspiller og en fotballblogg. Han debuterte i 2019 med boka Bare spille ball som både ga ham Uprisen og debutantprisen Trollkrittet. Han har skrevet to andre bøker med fotballproffen Fredrik Markussen i sentrum; Alene gjennom (2020) og Kampfikseren, som kom i fjor.

Tove Stjern Frønes (f. 1975) er forsker ved Institutt for lærerutdanningen og skoleforskning (UiO). Hun forsker blant annet på ungdoms lesekompetanse, og vet mye om hva to tiår med PISA-undersøkelser kan fortelle oss om hvordan det står til med lesekompetansen blant barn og unge. Frønes mener også at det eksisterer god kunnskap om hva som kan gjøres for å styrke leselysten.

Fotokreditering:

Michael Stilson, foto: Eline Kjøl Berg
Olav Brostrup Müller, foto: André Løyning
Tove Stjern Frønes, foto: UiO
Bjørn F. Rørvik, foto: Erik Brandsborg_Kulturtanken

Gå heller ikke glipp av:

Barnas store bibliotekfest!

Gjenåpning av barneavdelingen: Tegneshow med Hans Jørgen Sandnes, snorklipping ved varaordfører, saft og boller og overraskelser!

Lørdag 23. april kl. 12-15

Sitt & lytt – høgtlesing for vaksne – barnebokspesial

Den beste barnelitteraturen, i den nyopna barneavdelinga. Ta gjerne med strikketøy!

Mandag 25. april kl. 19.00

Vettug viten: Hva må lærere og foreldre vite om hjernens utvikling?

Morgenforedrag ved professor Per Normann Andersen

Torsdag 28. april kl. 8.30-9.00