Skolerevolusjonen i Fåberg og Lillehammer på 1800-tallet

– fra omgangsskole til fastskole og fra fattigskole til folkeskole.

Lokalhistorisk foredrag ved Trond Feiring

Onsdag 5. oktober 2022 kl. 19.00

Den norske skolens historie tar for alvor til med innføringen  allmueskolen i 1739. Innføringen av konfirmasjonen i 1736 skapte et behov for å lære barna det mest nødtørftige av ”skriftens ord”.

Like etter fikk også Fåberg sin første skoleordning. Men skolen ble i store trekk organisert som omgangsskole. Den hadde også preg av å være en skole for de mindre bemidlede. Barna til de større bøndene og til  embedsmennene fikk privatundervisning. Slikt klasseskille var det også i den nye byen Lillehammer. Borgerskapets barn hadde privatlærere. Den offentlige skolen var en ”fattigskole.”

Men med innføringen av folkeskolen i 1889 fikk vi en skole for alle. Dette innebar faktisk en demokratisk revolusjon.

Trond Feiring er lokalhistoriker og førstelektor ved Høgskolen i Innlandet.

Gratis inngang, åpent for alle.

Arrangeres i samarbeid med Fåberg og Lillehammer Historielag.

Foto:

Marienborg skole. Den første fastskolen i Fåberg i 1841. Kilde: Maihaugen, Digitaltmuseum.no

dager

timer