Lokalhistorisk: Nytt om Lillehammer-kuppet og drapet på lillehamringen Kai Holst i 1945

Vel møtt til lokalhistorisk foredrag ved Tore Pryser

Onsdag 19. oktober 2022 kl. 19.00

I begynnelsen av mai 1945 gjennomførte den svenske etterretningstjenesten et “kupp” mot Lillehammer turisthotell hvor øverstkommanderende for Wehrmacht i Norge, general Frantz Bøhme, hadde sitt hovedkvarter.

En drøy måned etter aksjonen på Lillehammer, 27. juni, ble den norske motstandsmannen Kai Holst funnet skutt på loftet i en leiegård i Stockholm. Politiet mente det var selvmord, men forfatteren drøfter i andre del av boken muligheten av at Holst ble myrdet fordi han hadde fått kjennskap til spillet som de hemmelige tjenestene bedrev med utgangspunkt i kuppet på Lillehammer.

Det viste seg nemlig at også den amerikanske etterretningstjenesten OSS var innblandet i kuppet som amerikanerne kalt «Operation Claw», og at britiske og norske myndigheter ble lurt av svenskene og amerikanerne. Holst oppdaget dette, og det kostet ham livet.

Tore Pryser skrev om Lillehammer-kuppet i boka Fra varm til kald krig (1994). Denne kvelden lanserer Pryser en revidert utgave av boka med 100 nye sider. Det blir mulig å kjøpe boka på arrangementet.

Tore Pryser er professor i historie ved Høgskolen i Innlandet Lillehammer, og har utgitt en rekke bøker, senest Frigjøringsdagene 1945: brennpunkt Lillehammer (2020), Jødeaksjonen – og nye gråsoner – hemmelige tjenester under andre verdenskrig (2019), Svik, gråsoner og heltemot – Spioner under andre verdenskrig (2018) og Svik, gråsoner, overvåking og Stay Behind (2021).

Gratis inngang, åpent for alle.

Arrangeres i samarbeid med Fåberg og Lillehammer Historielag.

Foto:

1. Kai Holst
  2. Norsk og britisk militært personell på Lillehammer 26. juni 1945. Mannen til høyre er Kristian Gleditsch, mannen til venstre med ryggen mot fotografen er den britiske majoren W. D. MacRoberts.

dager

timer