Lokalhistorisk: Nazisten Erling Bjørnson og slekta på Aulestad

«Nazisten Erling Bjørnson og slekta på Aulestad»

Velkommen til foredrag ved Tore Pryser onsdag 17. november kl. 19.00

Tore Pryser vil i dette foredraget fortelle om Erling Bjørnson (1868-1959) som var framtredende medlem av NS, noe som kostet ham en dom på ti år for landssvik etter krigen. Det vil også dreie seg om søsknene, deriblant broren Bjørn som var gift med ei jødisk kvinne, og ellers om livet på Aulestad under krigen.

Hvordan preget førkrigstidas rasisme Erling Bjørnson og gudbrandsdølene? Og ikke minst, hvordan preget den faren, Bjørnstjerne Bjørnson?

Erling Bjørnson i lagmannsretten Hamar. Bilde fra Digitalt Museum – Foto Normann – Anno Domkirkeodden

Tore Pryser er professor i historie ved Høgskolen i Innlandet Lillehammer, og har utgitt en rekke bøker, senest Frigjøringsdagene 1945: brennpunkt Lillehammer (2020), Jødeaksjonen – og nye gråsoner – hemmelige tjenester under andre verdenskrig (2019) og Svik, gråsoner og heltemot – Spioner under andre verdenskrig (2018).

Denne høsten er han aktuell med en ny bok, Svik, gråsoner, overvåking og Stay Behind.
Dette er Prysers femte bok med fortellinger om mennesker under og like etter andre verdenskrig som ikke alltid like enkelt kan puttes i kategorier som «helter» eller «skurker». I 32 frittstående essays møter vi mennesker fra begge sider under okkupasjonen. I tillegg til et kapittel om Erling Bjørnson, kan du blant annet lese om Wilhelm Christopher Holst som gjennom sitt bekjentskap med Kristian og Nini Gleditsch i London ble norsk SOE-agent i Frankrike. Eller jødefamilien Karpol fra Hundorp, som takket være den nidkjære lensmann Harald Hammer ble sendt med «Donau» til Auschwitz.

*

Åpent for alle. Gratis inngang.

Om du ønsker å reservere sitteplass, kan du gjøre dette via GD Billett, (10 kr/billettavgift). For øvrig er det bare å møte opp i døra uten billett. 

*

Med forbehold om endringer.

*

ARRANGERT I SAMARBEID MED FÅBERG OG LILLEHAMMER HISTORIELAG

Dato

17.11.2021
Expired!

Tid

19:00 - 20:15
Litteraturhus Lillehammer

Sted

Litteraturhus Lillehammer

Arrangør

Fåberg og Lillehammer historielag
Nettsted
https://www.faberghistorielag.no/