Litt.verden: Amani AboShabana – Veien til frihet

Velkommen til en kveld med Lillehammers Fribyforfatter Amani AboShabana. Hør henne lese dikt og fortelle om sin lange vei til frihet. Det blir også musikk, kaffe og arabiske søtsaker.

Gratis inngang, åpent for alle.

Onsdag 14. september kl. 19.00. Alle er velkomne til å bli værende etter opplesningene.

Amani AboShabana er en forfatter, poet og blogger fra Egypt. Hun fikk asyl i Norge etter at hun ble sensurert, truet og trakassert i hjemlandet fordi hun skrev om lesbisk kjærlighet og fordi hun nektet å inngå et tvangsekteskap.

Hun skriver noveller og poesi på arabisk, og noen av tekstene er oversatt til engelsk og norsk. I hjemlandet ble hun kjent for bloggen Asdaa maktofa (أصداء مقطوفة / [Utvalgte ekko]), men den medførte også trusler og sjikane.

Et utvalg av AboShabanas dikt er blitt gjendiktet og publisert i tidsskriftet Fett i 2021. I bloggen har hun skrevet om egyptisk kultur og tradisjon fra et kvinneperspektiv, samt om utenforskap og identitet. Hun nevner Kafka og den palestinske forfatteren Jabra Ibrahim Jabra som inspirasjonskilder.

I 2020, etter flere år i skjul, fikk AboShabana innvilget Fribystatus i Lillehammer. Hun har brukt fribyperioden til å lære seg norsk, skrive dikt og foredrag, og delta på en rekke arrangementer særlig knyttet til LHBT+-tematikk og ytringsfrihetens kår i Egypt.

Litt.verden – Litteraturbykvelder på Leseriet er en arrangementsrekke og et fellesskap rundt litteratur og poesi som speiler det kulturelle mangfoldet på Lillehammer. En sosial møteplass med utgangspunkt i ordkunst fra hele verden.

Støttet av Stiftelsen Fritt ord.

Arrangører: Fribyen Lillehammer og Lillehammer bibliotek og litteraturhus

14.09.2022