Foredrag: Urban Sketching ved Mário Linhares

OPEN TALK: Urban Sketching – Roots and Fruits

Info in english below.

Foredraget er gratis og åpent for alle, og er en del av et helgearrangement i regi av Urban Sketchers Innlandet .

Å tegne ute (on-location) er jo velkjent for kunststudenter, men det har også i løpet av de siste årene blitt vanlig for flere å tegne utenfor hjemmets trygge tegnebord eller atelier. Årsaken til at det har skjedd er mye på grunn av den verdensomspennende bevegelsen Urban Sketchers. Nærmest ved en tilfeldighet har denne bevegelsen spilt en avgjørende rolle i å promotere kunstformen å tegne der man er (on-location).

Urban Sketchers er drevet av frivillige, og er en non-profit organisasjon. I dette foredraget vil Mário Linhares prøve å avdekke mer rundt røttene til Urban Sketchers og hvilken rolle organisasjonen spiller i dag.

Hva kan vi lære av den prosessen som har vært og hva Urban Sketchers har oppnådd? Hvilke effekter og resultater har bevegelsen allerede skapt, og hva er potensialet?

Litt om Mário Linhares:

Han er fra Lisboa i Portugal, og studerte kunst ved Artistic School António Arroio. Han har studert både Landskapsdesign og Industriell design, og har en mastergrad i Undervisning innen kunstfag. Han jobber ved Universitetet i Lisboa og jobber for tiden med en doktoravhandling om tegning.

Mário grunnla Urban Sketchers Portugal i 2009, og gikk inn i det internasjonale styret for Urban Sketchers i 2011. I styret satt han som Utdanningsdirektør frem til 2019, og har etter det vært Utviklingsdirektør. Han har sammen med sin kone skrevet og illustrert en reisebok (Carnet de Voyage, Cõte d’Ivoire), som har blitt internasjonalt premiert. Han har også bidratt som medforfatter i flere bøker om Urban Sketching, og han holder utstillinger og kurs/foredrag over hele verden.

Han er en legende innen dette faget, og vi er utrolig heldige som har fått ham og familien til å komme til Norge i sommer. Ved siden av å tegne liker han å reise, og da helst ved å gå, sykle eller ved bruk av kollektiv transport. Han liker diskusjoner om nye tanker og ideer, og bruker ulike teknikker og tegning ofte utradisjonelt. Helt siden 1997 har han jobbet med å fremheve og promotere både tegneprosjekter og humanitære prosjekter.

Foredraget vil foregå på engelsk.

Dette er den eneste foredraget han holder under sitt opphold i Norge, men det er mulig å være med ham på Sketchwalk på Lillehammer søndag 4.september. I tillegg er det noen få plasser ledige på workshop som han holder lørdag 3.september.

OPEN TALK :: Urban Sketching Roots and Fruits

Drawing on-location became well known in the 21st century outside Art Academies especially because of the global movement Urban Sketchers which, almost by chance, started playing an important role in promoting the art of on-location drawing. In this talk, we will try to dig and find the roots of this phenomenon, learn from it, but also look at Urban Sketchers as a non-profit organization, run only by volunteers, its fruits and potential.

02.09.2022

Lillehammer bibliotek