30 år etter: Hvorfor var Lillehammer-OL så viktig, og ville noe lignende vært mulig i dag?

Velkommen til en samtale mellom statssekretær Even Aleksander Hagen, idretts- og organisasjonsmenneske Guro Renolen Brandtzæg og forfatter og idéhistoriker Magnus Helgerud, ledet av Olav Brostrup Müller.

Kvelden toner ut med Johan Berggren som fremfører sin splitter nye versjon av «Se ilden lyse» i køntridrakt.Det er lett å slå fast at Lillehammer-OL var en organisatorisk og sportslig triumf, men kan vi også si at det også markerte finalen på noe av mye større omfang den vinteren for 30 år siden? Følger vi det nasjonale og kulturhistoriske sporet, kan Lillehammer-OL (og den påfølgende EU-avstemninga) plasseres som et naturlig sluttpunkt på den nasjonsbyggingen som hadde pågått gjennom hele 1800- og 1900-tallet. For hvilket land var det som hadde søkt OL på 1980-tallet? Jo, det var et land som ennå ikke fullt ut hadde tatt sin plass på verdensscenen, og som led av en mindreverdighetskomplekser i møte med andre som snakket bedre engelsk og visste hvordan man skulle oppføre seg på restaurant. Men altså, likevel, et samfunn som klarte å mobilisere innbyggerne sine til et siste stykke med nasjonsbygging før 90-tallet og 1900-tallet var over. Det århundret gikk vi ut av med et smell – i stor grad takket være Lillehammer-OL.  Og nei, det har ikke skortet på norsk selvfølelse siden. Faktisk tvert imot – hvilket også gjør det vanskelig å se for seg hvordan man skulle klart å få i stand en like stor mobilisering i dag. Hva har egentlig det norske folk å bevise i våre dager? Hva i alle dager skulle man brukt et sånt arrangement til i dag?

Om deltakerne:

Even Aleksander Hagen, statssekretær i Kultur- og likestillingsdepartementet, tidligere Fylkesordfører i Innlandet fylkeskommune

Guro Renolen Brandtzæg, seksjonsleder i Norges Håndballforbund, styremedlem i Roterud IL, bakgrunn fra Ungdoms-OL 2016 og medlem i Byjubileumskomiteen 2027

Magnus Helgerud, idéhistoriker, spaltist og forfatter av boka 16 dager på Lillehammer (2023)

Olav Brostrup Müller, kultursjef i Lillehammer kommune

Johan Berggren, køntrimusiker fra Jørstadmoen, spellemannprisnominert for albumet Lilyhamericana (2020)

Gratis inngang. Plass kan reserveres via Hoopla:

Støttet av Fritt ord og Lillehammer kommune.

Boksalg ved Norli Storgata 61 Lillehammer

Stikkord: