8. mars-markering: Katti Anker Møller og Sigrid Undset

Vel møtt til markering av den internasjonale kvinnedagen på Lillehammer bibliotek og Litteraturhus.
Kl. 18.00: Velkommen til biblioteket. Bibliotekbaren er åpen.
Kl. 18.30: Appeller om solidaritet med kvinner i krig, om forskning på kvinnehelse m.m. ved Nansenskolens studentråd
Kl. 19.00: Diktopplesning ved Amani AboShabana – Lillehammers fribyforfatter
Kl. 19.10: Katti Anker Møller og Sigrid Undset – om kvinner og kvinnesak
Katti Anker Møller-biograf og tidligere sjefdirektør for Oppland Arbeiderblad, Jens Olai Jenssen, møter leder for Sigrid Undset-selskapet, Kristin Brandtsegg Johansen.
Gratis inngang.
//
Vi oppfordrer også til å delta på utendørs-markeringen i forkant:
Kl. 17.00: Oppmøte ved Sigrid Undset-statuen på Sigrid Undsets plass – appeller og blomsternedleggelse
  • Felles vandring gjennom sentrum (Storgata) til Lillehammers andre kvinnestatue, av Gina Borchgrevink – med blomsternedleggelse
//

I 1915 holdt Katti Anker Møller et av sine mest kjente foredrag: Moderskapets frigjørelse, hvor hun fokuserte på opplysningsarbeidet rundt kropp og seksualitet og argumenterte for fri adgang til prevensjon. Foredraget skapte motstand da mange mente dette appellerte til usømmelig oppførsel og usedelighet. Noen protesterte mot at familie- og privatliv på denne måten skulle trekkes fram i offentligheten. Forfatteren Sigrid Undset var en av de kritiske røstene som hevdet dette. Selv sa Katti at: «Ingen skam lenger må føles overfor det naturlige».

Hva var bakgrunnen for Sigrid Undsets motstand mot kvinnesakskvinnenes frigjøringsidealer på begynnelsen av 1900-tallet? Hvorfor stilte en frittalende samfunnsdebattant og forfatter som henne spørsmål ved de moderne idealene som gjennomsyret borgerskapet? Sigrid Undset (1882-1949) debuterte allerede som 22-åring i den offentlige debatt med et kritisk innlegg mot både det hun kaller «kvinnesak» og «konesak», og i årene som fulgte skrev hun flere artikler og innlegg som senere ble samlet i essaysamlingen Et kvinnesynspunkt (1919). Kristin Brandtsegg Johansen utga i 1998 boka Hvis kvinner ville være kvinner, Sigrid Undset, hennes samtid og kvinnespørsmålet, og arbeider nå på en ny bok om Undset i et idéhistorisk lys.

Katti Anker Møller (1868–1945) var en pionér i norsk historie, medvirkende til de Castbergske barnelovene og ledende i arbeidet for kvinners makt over egen kropp og barnas livsbetingelser. Hun levde i en tid der normene satte dødelige grenser for kvinners liv, særlig hvis man tilhørte de nedre sosiale lag. Katti Anker Møller kom selv fra en privilegert overklasse, men så både hvordan morens ti barnefødsler slet henne ut, og hvordan tjenestepikenes skjebne var avhengig av hvorvidt de unngikk uønskede graviditeter.

Katti Anker Møller vokste opp på Hamar, der foreldrene drev Sagatun folkehøyskole, et kontroversielt skoleprosjekt hvor både nytenkning og radikale tanker satte spor i undervisningen, og i Katti Anker Møllers politiske bevissthet. Hun ble den første i Norge som tok til orde for selvbestemt abort. Hun startet mødrehjem og hun dro på foredragsturneer.

Skildringen av Katti Anker Møllers liv og virke er en levende fortelling om livsvilkår som i dag er nesten glemt, der tragedier truet enhver ung kvinne på terskelen til livet. Katti Anker Møllers kamp for å bedre disse kvinnenes situasjon har satt varige spor.

Nylig utkom Katti Anker Møller – en biografi, av forfatterne Elisabeth Lønnå og Jens Olai Jenssen. Denne kvelden kommer sistnevnte til Lillehammer for å fortelle om Katti Anker Møller, og striden med Undset.

Jens Olai Jenssen er tidligere sjefredaktør i Oppland Arbeiderblad, han har vært rådgiver i Amedia og utgitt flere bøker, blant annet Et brennende hjerte, om den sosialpolitiske pioneren og velferdsstatens banebryter Johan Castberg, fra 2017.

Arrangementet er del av 8. mars-markeringen på Lillehammer bibliotek og litteraturhus, hvor det også blir diktopplesning m.m. Vi åpner dørene kl. 18.00-21.30, og har pop-up-bar med mulighet for å kjøpe enkle forfriskninger.

Se også 8. mars Lillehammer på Facebook for øvrig program for dagen.

08.03.2022