Skrivi av 8.-10. trinn, Lesetips, Voksne

Bibliotekarenes sommerlektyre

Juli måned er her, og nå som både den norske sommeridyllen og (snart) solbrune skuldre er i ferd med å senke seg og sommerukene ligger åpne foran oss, hvilke bøker gleder bibliotekarene her på huset seg til å lese?

Husk at om du ikke rekker innom oss før du reiser på ferie, så kan du låne (og levere!) på alle landets bibliotek, og med Bookbites– appen er e-bøker tilgjengelig fra akkurat der du er, akkurat når du vil!

Livet på landet: en felles arv av James Rebanks
;oversatt av Hege Mehren

Jeg skal lesa ferdig denne boka om en engelsk bonde i Lake District der han som barn suger til seg informasjon fra farfaren om bondevirket og samspillet i økologien. Farfaren dreiv på gamlemåten, med et lappeteppe av åkerlapper, enger, husdyr og hekker som vrimlet med dyreliv. Når Rebanks tar over er området knapt gjenkjennelig. Klarer han å skape et bærekraftig liv på landet?

Vegard

Da James Rebanks tok over familiegården i engelske Lake District, hadde det skjedd gjennomgripende forandringer i det gamle jordbrukslandskapet. Minnene om bugnende natur fylt med rikt dyreliv samsvarte ikke med de omgivelsen han nå drev jordbruk i. I denne boken viser Rebanks hvordan man rundt om i verden har drevet rovdrift som har bragt naturen nær bristepunktet, med det resultatet at de gamle jordbrukssyklusene med balanse mellom menneske og natur er brutt sammen. Rebanks sår likevel et håp for fremtiden: I sitt lille hjørne av England legger han ned en innsats for å bringe gamle tradisjoner tilbake fra fortiden, for på den måte bidra til løsninger som man kan høste av i fremtiden.

Lån boka av oss her, se om den er ledig på biblioteket der du reise på ferie, eller les den i Bookbites!

Å leve biografisk: proveniens første bok av Hans Petter Blad

Etter de 50 første sidene skjønner jeg at denne boka blir hakket mer utfordrende å få unna. Men jeg liker skrivestilen. Og jeg liker emnet. Hovedpersonen får en åpenbaring der han forstår at nøyaktig hundre år etter hans død vil bli skrivi en biografi om ham. Han må rett og slett begynne å leve mer interessant, for at denne framtidige biografien skal være verdt å lese. Pensumbok for kontorarbeidere?

Vegard

Lukas Hørslev innser en dag at det nøyaktig 100 år etter hans død, kommer til å bli skrevet en biografi om ham. Denne innsikten får han til å skjønne at livet han lever nå ikke er verdig nok for gjenfortelling. Heretter må han derfor lære seg å leve biografisk. Lukas må se sitt liv med nye øyne, vurdere sin fortid, oppvekst og dannelse på nytt, sin rolle som ektemann og far, men også sin egen framtid, basert på forestillinger og rene gjetninger. Slik at han kan bli gjenstand for en framtidig beretning, og kan oppfylle biografiens krav. Å leve biografisk viser fiksjonens plass i våre liv, og lar livet bli betraktet i lys av historien og den store, litterære tradisjonen.

Lån boka av oss her, eller se om den er ledig på biblioteket der du er på ferie!

Walden : livet i skogene av Henry D. Thoreau
;oversatt av Andreas Eriksen

I sommer skal jeg endelig få lest Thoreaus «Walden». At jeg ikke har fått lest denne naturfilosofiske klassikeren, som nærmest er blitt en klisje, er et stort hull i min dannelse.

Kristian

Dette er beretningen om den amerikanske filosofen Henry D.Thoreaus tilværelse som nybygger og eneboer ved Walden Pond i Concord, Massachusetts. Forfatteren er en praktisk mann, som bygger hus, hogger ved, fisker og sanker bær. Han studerer fugleliv og dyrespor, ville blomster, været og naturens rytme. Med utgangspunkt i sine konkrete erfaringer, reflekterer han rundt natur og kultur, livets veivalg og verdier. Hans bok er blitt en klassiker for livsfilosofer, sivilisasjonskritikere og naturelskere.

Lån boka av oss her, lytt i Bookbites, eller se om den er ledig på biblioteket der du er på ferie!

Sorgens dagbok : 26. oktober 1977 – 15. september 1979 av Roland Barthes
;gjendiktning og essay ved Knut Stene-Johansen

Videre skal Roland Barthes «Sorgens dagbok» leses nøye. Interessant å se hvordan en så sprenglærd, og krevende akademiker, skrive så konkret, delikat og hverdagslig om sorgen etter hans mor bortgang.

Kristian

25. oktober 1977 døde den franske forfatteren og filosofen Roland Barthes’ mor. I to år etterpå skrev han en dagbok der han bearbeidet sorgen etter henne. Den består av 330 små lapper som nå for første gang publiseres samlet. Barthes skriver vakkert og tenksomt om hva sorgen gjør og betyr. Boken inneholder et essay om sorg skrevet av Knut Stene-Johansen.

Lån boka av oss her, eller se om den er ledig på biblioteket der du er på ferie!

Alt er uerstatteleg og ingenting kan fiksast av Kjersti Wøien Håland

Ellers blir det nok en del poesi. Kjersti Wøien Håland er mitt sommertips om du vil ha enkel og hardtslående lyrikk, som evner å si mye uten å gjøre det så fordømra kryptisk.

Kristian

I diktsamlinga ‘Alt er uerstatteleg og ingenting kan fiksast’ skriv Håland om vår tid og vårt medvit. Kva skjer om ting plutseleg ikkje fungerer lenger: ‘Kva gjer ein når alle alarmar går? Og programvarer er utdatert? Og verktøy ikkje lenger er verktøy?’ Har vi ein manual for livet? Kan ting erstattast og fiksast? Livet er unikt og menneska er unike, og dermed kan livet også vere fortapt og menneska fortapte. Men Håland teiknar ikkje eit bilete av fullstendig vonløyse. Innanfor livet sine rammar finst òg empati, sjølvstende og overlevingsevne. 

Lån boka av oss her, les den i Bookbites, eller se om den er ledig på biblioteket der du er på ferie!

Tilly og kartmysteriet av Anna James og Paola Escobar ;oversatt av Sunniva Aanonsen Sandsgaard

En av bøkene jeg skal lese i sommer er ‘Tilly og kartmysteriet’ som er den tredje boka i serien ‘Den magiske bokhandelen’. Her er det gjensyn med gamle og nye bokfavoritter, blandet inn i en spennende fortelling om Tilly som vandrer i nettopp disse bøkene! Fantasy for barn og ungdom, og for oss som elsker bøker!

Elisabeth

Det skjer merkelige ting i bokvandrernes verden. En mann kommer innom den magiske bokhandelen for å se etter en bok. Men plutselig husker han ikke hvilken. I bokvandrernes verden har det blitt forbudt for barn å bokvandre, mange bøker er blitt sporløst borte, og folk har rett og slett glemt en rekke bøker. Tilly og Oskar har fått et kart som kan lede dem til de myteomspunne Arkivarene, som kan gi dem svar på gåten. Gjennom mange lag og dypt nede i historien må bestevennene overkomme trusler og hjelp fra nye, fiktive venner. Dette er den tredje boka i serien Den magiske bokhandelen som feirer det beste i livet; bøker, eventyr, vennskap – og kake.

Lån boka av oss her, eller se om den er ledig på biblioteket der du reise på ferie!

Høyreluren av Leonora Carrington
;oversatt av Gunstein Bakke

Fordi Susanne Christensen har skrevet så godt om den i Leonoras reise, og fordi Ali Smith har sagt at den er ‘Ein av dei mest originale, gledelege og visjonære romanane i det 20. århundret’.

Cathrine

Romanen byrjar med at 92-årige Marian Leatherby blir tvinga på pleieheim av sonen og svigerdottera. Her blir ho dradd inn i ein labyrint av underlege og etter kvart livsfarlege hendingar. På veggen i matsalen heng eit måleri av ei mystisk abbedisse, som blunkar til henne. Når Marian får tak i ei bok om abbedissa sitt liv, blir vi med fleire hundre år tilbake i tid til eit oppdrag for å bringe den heilage gralen attende til sin rettmessige eigar, gudinna Venus.

Lån boka av oss her, les den i Bookbites, eller se om den er ledig på biblioteket der du reise på ferie!

Lucy av Jamaica Kincaid
;oversatt av Åshild Lappegård Lahn

Fordi jeg er veldig glad i Jamaica Kincaid og det er en stor begivenhet at denne ‘sjeldent frihetselskende romanen’ er kommet på norsk.

Cathrine

Lucy er en 19 år gammel jente som rømmer fra Karibia for å bli au pair i New York. Med et nærmest klinisk blikk dissekerer og analyserer hun sine nye omgivelser. Samtidig konfronterer hun sine egne spøkelser: en far som ikke elsket henne og en mor som hun både hater og elsker. Hun venner seg gradvis til dette hittil ukjente klimaet, men følelsen av fremmedgjøring henger igjen. Lucy er fraværende fra verden, fullstendig besatt av sin indre uro, hjemsøkt av sitt kjønn og sin farge, og hun ser ingen annen utvei enn å skrive. 

Lån boka av oss her, les eller hør den i Bookbites, eller se om den er ledig på biblioteket der du reise på ferie!

Kasse 19 av Claire-Louise Bennett
;oversatt av Bjørn Alex Herrman

Fordi ryktene sier at det er en skikkelig rar og kul bok for alle som er hekta på lesing og litteratur.

Cathrine

En ung skolejente oppdager sin berusende fantasi og skribler historier i kladdeboken sin. Hun vokser opp i et arbeiderklassestrøk vest i London, og da hun blir eldre jobber hun i kassen på et supermarked. Der blir alt og alle råstoff for hennes utøylede talent: Den russiske mannen som stikker til henne en utgave av «Hinsides godt og ondt», alle de andre bøkene hun mister og finner seg selv i, og et vennskap som går tapt på brutalt vis. På denne måten finner hun seg en ny livsvei.

Lån boka av oss her, les den i Bookbites, eller se om den er ledig på biblioteket der du reise på ferie!

Fremmede jeg kjenner av Claudia Durastanti
;oversatt av John Grande

Fordi den handler om å være ung og føle seg fremmed i verden, og fordi jeg gleder meg til å diskutere den med min 17 år gamle niese (som fikk den i gave tidligere i vår).

Cathrine

Claudia og broren vokser opp med foreldrenes turbulente forhold. De er begge døve, men lærer ikke barna tegnspråk, så kommunikasjonen i familien blir full av mangler og misforståelser. Da foreldrene blir skilt vokser Claudia opp dels i en søritaliensk landsby og dels i Brooklyn, og som voksen fortsetter hun å flytte rundt uten å oppleve tilhørighet noe sted. Gjennom reising, punkmusikk, bøker, vennskap og kjærlighet prøver hun å skape sin egen historie om hvem hun er og hvor hun kommer fra. Romanen gir et sårt og humoristisk portrett av en ukonvensjonell familie, og beskriver hvordan språket former vår identitet. Historier er selvbiografisk og essayistisk i stilen.

Lån boka av oss her, les den i Bookbites, eller se om den er ledig på biblioteket der du reise på ferie!

Ansiktene av Tove Ditlevsen
;oversatt av Hilde Lyng

Fordi jeg digger Tove Ditlevsen og jeg ennå ikke har lest denne boka fra 1968 – som flere sier er blant hennes aller beste. Og det sier ikke lite.

Cathrine

København 1968. Lise Mundus, en kjent og prisbelønt barnebokforfatter, har isolert seg hjemme i lang tid. Hun er overbevist om at ektemannen – som bedrar henne med stor energi – kommer til å forlate henne. Hun opplever at hushjelpen har overtatt ikke bare henne, men også mannen og barna. Mest av alt frykter hun at hun aldri skal klare å skrive igjen. Vrangforestillingene kommer hyppigere og hyppigere, og Lise Mundus blir til slutt innlagt på psykiatrisk sykehus. Der hjemsøkes hun av kroppsløse ansikter og stemmer som strømmer gjennom radiatorer, hodeputer, vannrør og vegger. Hun får aldri hvile. Likevel, jo dypere hun synker ned i pillerus og paranoia, jo mer påtrengende blir spørsmålet: Kan galskap være en form for frihet? Med uhyggelig klarsyn og besk humor analyserer Tove Ditlevsen sammenbruddet, sykdommen og sykehusoppholdet. Slik blir “Ansiktene” en ærlig og kompromissløs roman om smerte og lengsel, ensomhet og frihet – og om det skjøre skillet mellom den syke og den friske.

Lån boka av oss her, eller se om den er ledig på biblioteket der du reise på ferie!

Fragment av Sapfo
;gjendikta av Per Esben Myren-Svelstad

Gjendikta fra gammelgresk av gudbrandsdøl og litteraturviter Per Esben Myren-Svelstad.

Cathrine

I antikken fylte dikta etter Sapfo heile ni papyrusrullar, og ho var sitert og kommentert hjå ei rekkje av dåtidas lærde og poetar. Med tida gjekk store delar av verket hennar tapt. Dette den fyrste komplette gjendiktinga av Sapfo til norsk, inkludert dei heilt nye papyrus-funna som vart publiserte i 2004 og 2014. Sapfo skildrar erotisk kjærleik, men også familiekjærleik, politikk, religion og moral. At Sapfo kom frå øya Lesbos og skildra kjærleik mellom kvinner, er bakgrunnen for ordet «lesbisk».

Lån boka av oss her, les den i Bookbites, eller se om den er ledig på biblioteket der du reise på ferie!

Hjerteskog : kvenske dikt av Marianne Seppola Simonsen

En debutsamling fra grenseland som jeg er veldig nysgjerrig på!

Cathrine

M. Seppola Simonsen utforsker det kvenske i sin første utgivelse. Det handler blant annet om savnet etter et språk, letingen etter opphavet og nærheten til naturen nord for polarsirkelen.

Lån boka av oss her, les den i Bookbites, eller se om den er ledig på biblioteket der du reise på ferie!

Kråka og den utrolige haiketuren av Frida Nilsson og Alexander Jansson ; oversatt av Nina Aspen

Sammen med 6-åringen blir det også høytlesning!

Cathrine

Ebba er bestevenn med en kråke. Nå legger de ut på haiketur gjennom Värmland til Norge. Målet er å oppfylle Kråkas drøm om å finne igjen de forsvunne foreldrene sine. De treffer et danseband, en lastebilsjåfør og mange andre fargerike folk. Vennskapet blir av og til satt på prøve, og Ebba lurer på hva som vil skje hvis Kråka faktisk finner foreldrene sine og vil bli boende i Norge.

Lån boka av oss her, les den i Bookbites, eller se om den er ledig på biblioteket der du reise på ferie!

La plus secrète mémoire des hommes av Mohamed Mbougar Sarr

Ellers er mitt pågående leseprosjekt (som jeg håper å fullføre i sommer), å lese meg gjennom senegalesiske Mohamed Mbougar Sarrs utrolig smarte og morsomme roman ‘La plus secrète mémoire des hommes’. Forfatteren vant i fjor den høythengende Goncourt-prisen i Frankrike, som en av de yngste gjennom tidene – og den første fra et land sør for Sahara. Jeg tror og håper den kommer på norsk til neste år!

Cathrine

Lån boka av oss her, eller se om den er ledig på biblioteket der du reise på ferie!

Arr av Auður Ava Ólafsdóttir

Jeg har plukket med meg ‘Arr’ etter å ha hørt mye godt om Auður Ava Ólafsdóttir. Heldigvis sørger Tone Myklebost for at den ligger i norsk oversettelse! Jónas har mistet livsgnisten, og gir seg selv en uke før han skal ta selvmord. Problemet er bare at han er innlosjert på det begredelige Hotel Silence mens han venter, og hotellets uavbrutte behov for reparasjoner det stadig vanskeligere for ham å avslutte livet. Ser for meg at dette er en god dose mørk humor!

Camilla

49 år gamle Jónas er fraskilt, heterofil, uten makt, uten sexliv. Han har tre kvinner i livet sitt, alle ved navnet Gudrún: moren, ekskona og datteren. Men nå har Jónas mistet livsgnisten. Han pakker med seg en drill og noen gamle dagbøker og forlater Island. I et krigsherjet land lar han seg innlosjere på det begredelige Hotel Silence, og gir seg selv en uke på det dystre oppdraget han planlegger: å ta sitt eget liv. Men kombinasjonen av menneskene han møter i det nye landet, og det han leser om sitt yngre selv i dagbøkene, gir Jónas et nytt blikk på tilværelsen. Dessuten gjør hotellets uavbrutte behov for reparasjoner det stadig vanskeligere for ham å avslutte livet. 

Lån boka av oss her, eller se om den er ledig på biblioteket der du reise på ferie!

Forbryter og straff av Kathrine Nedrejord

Jeg har snart lest ferdig ‘Forbryter og straff’ av Kathrine Nedrejord, som gir meg et brutalt godt og sårt innblikk i den kampen det er å leve videre etter en voldtekt, når verken livet eller du noen gang kan bli det samme igjen. Historien i seg selv er rivende sterk og fortelles på et så presist og kraftfullt språk, som ikke legger skjul på verken sinne, skam eller smerte. Men aller best et boken der den lar tankene spinne og jobbe rundt og om forbryteren og offeret, han og henne, som må bære hver sin straff som følge av den enes ugjerning. Provoserende og sterk, og jeg tviler på at jeg blir å lese noe bedre på lang, lang tid.

Camilla

En norsk forfatter som er bosatt i Paris bestemmer seg endelig for å skrive om han som voldtok henne. Det er det ingen som vil at hun skal gjøre – verken familien, kjæresten eller henne selv. Hun venter på at saken skal komme for retten samtidig som hun og kjæresten leter etter et nytt sted å bo, i en by som er enda mer fremmed. Hun leser alt hun finner om forbrytelser, åsteder og kriminelle handlinger, og hun skriver om han som har blitt hovedpersonen i livet hennes etter det han gjorde mot henne. 

Lån boka av oss her, les den i Bookbites, eller se om den er ledig på biblioteket der du reise på ferie!

Gudbrandsdøler : fortellinger om jord, penger og kjerringbragder av Knut Selsjord

Til slutt håper jeg å få bli bedre kjent med dalen min, gjennom Knut Selsjord bok ‘Gudbrandsdøler : fortellinger om jord, penger og kjerringbragder’. Spesielt sistnevnte tematikk solgte inn boka for min del!

Camilla

I kista fra farmor lå bunker av gamle brev. Korrespondanser fra over hundre år tilbake mellom slektninger, venner og kjærester. Vi får nærbilder av livene deres, ikke minst hvordan det var å være kvinne. Gudbrandsdalen forandret seg fra jordbrukssamfunn til å bli et moderne industrisamfunn, og endringene gjore noe med alle. Folk fikk nye idealer og syn på livet. De tok valg som besteforeldrene aldri kunne. Historiene om menneskene, slektene og bygdene er også henta fra andre kilder: arkiver, bibliotek og museer, sammenstilt med allmenn norsk politisk, økonomisk og kulturell historie. Men det unike er at vi får se hvordan folk sjøl skriver og tenker – om livet, kjærligheten og arbeidet, dilemmaer og konflikter, håp, drømmer og hemmeligheter.

Lån boka av oss her, eller se om den er ledig på biblioteket der du reise på ferie!

Det vi så av Hanna Bervoets
; oversatt av Hedda Vormeland

Oj! Denne ramlet jeg tilfeldigvis over, og ble såpass fasinert over omtalen at jeg valgt å ta den med! Mangt kan sies om denne korte romanen, men jeg antar moralens tøyelighet er stikkordet. Hvor flytende og foranderlig den kan være, når den blir utfordret av hvor man befinner oss og med hvem man omgås. Romanen vil garantert skape ettertanke!

Hege

Hvor mye vold og fordervelse kan man være vitne til før det er nok? Når Kayleigh får økonomiske problemer, søker hun på jobb som innholdsmoderator for en hemmelig nettbasert plattform. Arbeidet består i å vurdere hvilke forstyrrende videoer og bilder som bør fjernes. Jobben er tøff, både hun og kollegene må se fryktelige ting, samtidig som de har et strengt regime bygget på obligatoriske pauser og bestemt tidsbruk per post. I tillegg er plattformens retningslinjer ofte utfordrende å forstå. Men hun trives og blant dem finner hun både venner og en kjæreste. Alt er bra. Eller er alt virkelig så bra?

Lån boka av oss her, les eller lytt til den i Bookbites, eller se om den er ledig på biblioteket der du reise på ferie!

Dyreliv av Auður Ava Ólafsdóttir
; oversatt av Tone Myklebost

Samtidsromanens handling er lagt til rundt juletider i Reykjavik , hvor jordmor Dómhildur kommer over manuskripter fra sin avdøde tante.
Jeg tipper vinterens mørke, den varslende stormen og de etterlatte manusskriftene skaper noen gode skildringer!

Hege

Det er mørketid rett før jul, og Island forbereder seg på at en stor storm skal treffe land. I Reykjavik bor jordmoren Dómhildur i en leilighet hun har arvet etter grandtanten sin, som også var jordmor. I grandtantens papirer finner Dómhildur tre manuskripter. I dem reflekteres det over menneskets natur, lyset og livets tilfeldigheter. Der stilles det spørsmål om mennesket passer inn i resten av verden. Stormen kommer nærmere og nærmere, og Dómhildur blir mer og mer oppslukt av det hun har lest.

Lån boka av oss her, les den i Bookbites, eller se om den er ledig på biblioteket der du reise på ferie!

Skare av Alexander Kirkwood Brown & Thomas Falla Eriksen

En postapokalyptisk fortelling om mot, tillit og tilgivelse, og om å forsøke å finne en spire av håp i en iskald verden.
Dette er faktisk en tegneserie jeg blitt anbefalt av min egen sønn. Den skal visst være «veldig spennende, men brutal og trist».

Hege

Jorda er blitt et kaldt og ugjestmildt sted etter at en asteroide traff jorda for tolv år siden. I denne verdenen flakker tenåringsjenta, Skare, omkring i isødet sammen med Leo, en mann med en mørk fortid. I dette landskapet forsøker de etter beste evne å overleve og bevare menneskeligheten sin. Det ryktes om at det skal finnes et sted der snøen og isen tar slutt, men det høres nesten for godt ut til å være sant. På veien dit må de klare å kjempe seg frem i en nådeløs verden som er befolket av livsfarlige vesener og desperate mennesker som gjør hva som helst for å overleve. Dette er en postapokalyptisk fortelling om mot, tillit og tilgivelse, og om å forsøke å finne en spire av håp i en iskald verden. 

Lån boka av oss her, eller se om den er ledig på biblioteket der du reise på ferie!

God lesesommer!

Stikkord: , Sist endra: 15. juli 2022